7 tips om uw auto winterklaar te maken

Deze tijd van het jaar kan het lastig worden voor uw auto. Hier vindt u 7 tips die het makkelijker maken voor u en uw auto om de winter door te komen.

06.12.2017

Auto winterklaar maken
Gratis online taxatie

Zijn u en uw auto klaar voor de winter? Net zoals u zich gepast moet kleden heeft uw auto ook wat extra aandacht nodig. Zo blijft deze optimaal werken tijdens de winter. Lees verder om te ontdekken hoe uw auto ongedeerd de winter door komt.

1. Controleer of de antivries goed werkt

Dit is het product dat ervoor zorgt dat uw motor niet bevriest, zelfs in de koudste periodes van de winter. U kunt de hoeveelheid controleren door de handleiding te lezen. Voordat de winter begint is het belangrijk om het koelvloeistof systeem goed te doorspoelen. Zorg dat deze niet lekt en vervang dekoelvloeistof.

antivries checken

2. Vermijd buiten parkeren

Heeft u een garage? Zet daar dan uw auto in. Op deze manier beschermt u de verf en bevriezen de ruiten niet (met alle andere vloeistoffen en/of water in de radiator). Indien u geen garage heeft ga dan voor een hoes over uw auto (die heeft u al voor €20,-). Die beschermt de vloeistoffen niet tegen de kou, maar zal de verf wel beschermen tegen ijs en sneeuw.

3. Check de ruitenwissers

Na verloop van tijd slijten uw ruitenwissers en worden ze harder. Dat betekent dat ze vervangen moeten worden. Wanneer u dit doet, vervang ze dan met ruitenwissers waar antivries in zit. Op deze manier zullen de ruitenwissers beschermd zijn tegen de kou gedurende de hele winter.

4. Neem een “wintervoorraad” mee in uw kofferbak

Stelt boor dat u 's avonds door een slecht verlichte weg rijdt en plotseling gaat uw auto kapot. Geeft het u geen beter gevoel als u de gereedschappen bij u heeft om een winterse nacht zonder problemen door te komen? Handig om bij u te hebben: een zaklamp, een waarschuwingsbord, een eerstehulpdoos, extra kleren en een telefoonoplader.

autovoorraad meenemen in de winter

5. Controleer de bandendruk

Met kwaliteitsbanden heeft u meer stabiliteit op de weg, voornamelijk wanneer er ijs en sneeuw op de weg ligt. Controleer de bandendruk met een simpele bandendrukmeter en pomp ze op indien dit nodig is. Kijk ook of de banden nog genoeg profiel hebben. Als ze vervangen moeten worden overweeg dan om winterbanden te kopen voordat het seizoen begint. Is het profiel minder dan 4 mm? Dan is het verstandig nieuwe winterbanden aan te schaffen.

6. Switch naar winterolie

Hoe kouder het weer wordt, des te dunner de olie hoort te zijn, zodat het sneller door de motor gaat en minder snel bevriest. Wanneer u het hele jaar door 10W-30 olie gebruikt, overweeg dan om 5W-30 te gebruiken voor de winter. Nieuwere auto’s komen met een multi-viscositeit olie, wat betekent dat u niks hoeft te veranderen. Ga voor een auto die niet full-time om uw aandacht vraagt en verkoop uw oude auto.

7. Voeg een laag wax toe aan uw auto

Overweeg om een laag wax aan te brengen over uw auto voordat het begint met sneeuwen om hem te beschermen tegen zout en vuil op de wegen. Zout is een goede manier om van de sneeuw af te komen, maar het tast de verflaag op uw auto ook aan. Breng wax aan op de onderste gedeelten van uw auto waar de meeste sneeuw en zout komt te zitten (achter de wielen, de zijpanelen en het voorrooster).

Gebruik wax in de winter

Denk tijdens het doen van de voorbereidingen voor uw auto op dezelfde manier als wanneer u uzelf voorbereid op de winter. Net zoals u niet ziek wilt worden, zorg ervoor dat uw vriend op vier wielen dat ook niet wordt. Uw auto jaarlijks voorbereiden op de winter is een heel gedoe. Heeft u er al aan gedacht om een nieuwe auto te nemen? Verkoop uw huidige auto aan wijkopenautos.be en denk eraan om voor uzelf een auto te kopen die al deze wintervoorbereidingen niet vraagt.