Populairste autokleuren in Europa vanaf de jaren 80 tot nu

Een van de factoren bij het kiezen van een nieuwe auto is de kleur. Dat is niet alleen tegenwoordig het geval, maar dat is al decennia lang zo.

22.11.2017

Meest populaire autokleuren
Gratis online taxatie

Welke autokleuren zijn het populairste onder bestuurders in Europa? Hier zijn al verschillende studies over uitgebracht, maar geen van deze laten de resultaten per decennia zien. Wijkopenautos.be heeft uitgebreid onderzoek gedaan onder 1.000.000 auto’s in heel Europa.

1. België in vergelijking tot andere Europese landen

De resultaten van het onderzoek zijn verwerkt in de kaart. Per decennia vanaf 1980 is de top 3 van populairste autokleuren per land terug te zien. De autokleuren waar in België voor is gekozen laten veel overeenkomsten zien met de kleuren in andere landen. Voornamelijk na het jaar 2000 is er meer gelijkheid te zien tussen Europese landen. Dit kan een gevolg zijn van de toenemende globalisering. Duidelijk is te zien dat mensen voor steeds minder kleurrijke kleuren kiezen.

populairste autokleuren in de jaren 90

De jaren 80 was de periode van het materialisme. Mensen gaven steeds meer geld uit aan zaken, zoals kleding en auto’s. Tijdens deze groeiende vraag naar auto’s werd er vaak gekozen voor de kleur grijs, wit en rood. Dit zijn vergelijkbare kleuren als in andere landen in Europa. In de jaren 90 daarentegen is een verschuiving te zien naar fellere autokleuren. In plaats van grijs als de nummer 1 kleur is blauw het populairste onder auto’s in België. Op nummer 3 staat in de jaren 90 de kleur groen. Heeft deze toenemende behoefte aan felle kleuren te maken met de opvallende kledingstijl die we kennen uit de jaren 90?

populairste autokleuren in de 00's

Tijdens de 00’s is te zien dat felle kleuren weer minder populair worden. Wat een decennia eerder de populairste kleur was (blauw), is tijdens de 00’s nummer 3 en grijs is weer opnieuw de kleur waar mensen het vaakst voor kiezen. Voor de 00’s werd er weinig gekozen voor een zwarte auto. Na het jaar 2000 staat zwart op nummer 2, maar wordt er nog steeds vaak gekozen voor de kleur blauw. Sinds 2010 is het voorbij met de felle kleuren. Nog steeds kiezen mensen het vaakst voor grijs. De andere meest gekozen kleuren zijn zwart en wit. Kan er een conclusie worden getrokken dat de vergrijzing in België een directe samenhang heeft met autokleuren? Daar lijkt het wel op!

populairste autokleuren sinds 2010

Jaren ‘80

 • Grijs: 23,70%
 • Wit: 16,30%
 • Rood: 15,56%

Jaren ‘90

 • Blauw: 22,98%
 • Grijs: 21,49%
 • Groen: 16,88%

De 00’s

 • Grijs: 38,81%
 • Zwart: 24,73%
 • Blauw: 15,29%

Sinds 2010

 • Grijs: 34,49%
 • Zwart: 30,45%
 • Wit: 16,06%

2. Populairste autokleuren per type vanaf 1990 tot nu

De verschuiving die door de decennia heen te zien is, is ook duidelijk te herkennen bij cabrio’s. Gedurende de jaren 90 was het helemaal hip om in een rode of een blauwe cabrio te rijden. Sinds 2000 was de kleur rood een stuk minder populair en sinds 2010 kozen er ook nog weinig mensen voor de kleur blauw. Mensen die hedendaags in een cabrio rijden kiezen het vaakst voor de kleur grijs, zwart en wit.

Groen was tijdens de jaren 90 ook een bekende autokleur bij diverse auto’s. In deze jaren was het normaal om met een groene station wagon en een limousine rond te rijden, terwijl deze sinds 2010 een stuk minder vaak zijn geregistreerd in het groen. Mensen die kozen voor een coupé kozen in de 20ste eeuw nog vaak voor een zilveren kleur. Na de start van de 21ste eeuw werd er vaker gekozen voor een zwarte kleur.

populairste autokleuren in de jaren 80

3. Heeft de autokleur invloed op het verkopen van je auto?

Door de jaren heen is in België te zien dat er steeds minder wordt gekozen voor opvallende kleuren. De populairste kleuren van dit moment zijn grijs, zwart en wit. Dit is niet alleen in België zo, maar in alle Europese landen, oftewel een globalisering van de auto-industrie. Voorheen waren de kleuren rood, groen en blauw ook populair, maar vandaag de dag zien we deze auto’s steeds minder vaak op de Belgische autoweg.

Gebruikte auto’s met een bescheiden kleur, zoals grijs, zwart of wit worden daarom makkelijker verkocht dan auto’s met een rode, groene of blauwe kleur. Dat betekent dat het kopen van een auto met een opvallende kleur de verkoopwaarde verlaagt. Dit hangt af van de vraag op de automarkt. Ben jij momenteel in het bezit van een populair autotype met een populaire autokleur? Dan verkoop jij je auto eenvoudig. Heb jij bijvoorbeeld een groene coupé? Dan is het lastig om je auto te verkopen, maar wie weet worden groene, blauwe en rode auto’s erg populair!