Wat ben ik kwijt voordat ik de weg op mag? De kosten van een rijbewijs!

Bent u van plan uw rijbewijs te halen? In België is dit goedkoper dan waar dan ook, dankzij het systeem van begeleid rijden!

08.06.2018

Kosten rijbewijs
Gratis online taxatie

Het is zover. U bent net klaar met de middelbare school, uw studie of u moet plotseling forensen voor uw werk. Hoe dan ook, u ontkomt er niet meer aan. Het is tijd voor rijlessen, betaald uit een spaarpotje, eventueel aangelegd omdat u vroeger nooit een sigaret aangeraakt hebt! Maar hoe zit het nou met de kosten? Wijkopenautos.be geeft tekst en uitleg!

1. Uw rijbewijs halen, wat komt er allemaal bij kijken?

Het halen van een rijbewijs is in België niet bepaald eenvoudig. Eerst moet u theorie-examen afleggen, dan de oefenperiode doorstaan en vervolgens ook nog eens een praktijkexamen afleggen. Er komt dus best veel bij kijken als u uw rijbewijs wilt halen, en die administratieve procedures kosten allemaal tijd en geld.

In België kunt u zelf kiezen. Wilt u rijlessen volgen, of toch liever met een ervaren begeleider naast u vaardig worden in het besturen van een voertuig? De eerste optie is een stuk duurder, want u dient minimaal 20 uur ervaring op te doen bij een rijles voordat u onbegeleid de weg op mag. De andere optie is al mogelijk van 17 jaar (in tegenstelling tot 18) en u kunt dan de weg begeleid op, met een begeleider die een cursus hiertoe gevolgd heeft.

2. Kosten voor het theorie-examen

Het theorie-examen vormt het begin van het rijtraject van elke Belg. U kunt ervoor kiezen zelf te studeren voor het theorie-examen, in dit geval betaalt u enkel voor het examen zelf. Dit kost €15 per keer en kunt u afleggen in een examencentrum in Vlaanderen. Slaagt u twee keer niet? Dan dient u 12 uur theorieles te volgen bij een rijschool. Dat kost natuurlijk wel geld, maar op zich kunt u voor €15 uw theorie-examen dus al halen.

3. Oefenkosten

Een rijschool heeft veel vaste en lopende kosten. Loon, benzine, een administratief medewerker. Daarom zijn rijlessen niet bepaald goedkoop. De gemiddelde lesprijs per uur is in België rond de €40. Hier zijn de kosten van benzine en de verzekering al inbegrepen. Na 20 uur rijles mag u zelf zonder begeleiding de weg op. Soms betaalt u daarna ook nog extra administratieve kosten.

U kunt er echter ook voor kiezen om te leren rijden met een begeleider. In dit geval bent u alleen de brandstofkosten kwijt en de €20 die uw begeleider uitgeeft aan het verplichte cursus moment. U moet dan natuurlijk wel iemand kennen met een auto die een cursus gevolgd heeft en het geen probleem vindt af en toe een uurtje naast u te zitten. Vergelijk dat maar eens met onze noorderburen, die gemiddeld €1600 kwijt zijn aan rijlessen!

Er zijn verschillende administratieve kosten verbonden aan het aanvragen van een rijbewijs. Daarnaast moet je ook verschillende documenten en pasfoto’s voorleggen. Het afleggen van de verschillende toetsen en de overige examens.

Administratieve kosten

Het afleggen van uw praktijkexamen kost €39. Als u erin slaagt uw rijbewijs in één keer te halen, valt dit dus reuze mee. Het verplichte terugkommoment voor het praktijkexamen dat onlangs ingevoerd is zal maximaal €100 kosten. Daar komen nog twee keer kosten van €25 bij. Eenmalig voor het aanvragen van het voorlopige rijbewijs dat nodig is om (on)begeleid te kunnen gaan rijden en eenmaal voor het aanvragen van het definitieve rijbewijs.

Totale kosten: vrije begeleiding vs. rijles

Kiest u voor de goedkoopste optie, die van de vrije begeleiding? Dan bent u in totaal zeer goedkoop uit. Nergens in de EU is het zó goedkoop om je rijbewijs te halen dan in België op deze manier. Allereerst bent u €15 kwijt voor het initiële theorie-examen. Dan dient u €25 te betalen voor het aanvragen van het tijdelijke rijbewijs en €20 voor de cursus van uw begeleider. Indien we uitgaan van €75 voor het terugkommoment en inclusief de €39 voor het praktijkexamen en de additionele €25 voor het aanvragen van uw definitieve rijbewijs, komt u dus uit op minder dan tweehonderd euro voor het gehele traject!

Indien u toch rijles neemt, bent u een heel stuk duurder uit. In dit geval betaalt u alle hiervoor genoemde kosten behalve de €20 voor de cursus van uw begeleider, maar daarnaast wel €822 gemiddeld voor een cursus bij de VAB. Wilt u meer ervaring opdoen met een ervaren begeleider naast u? Dan kan dit oplopen tot wel €1250. De totale kosten zullen in dit geval dus ongeveer €1450 bedragen. Nog altijd een stuk minder dan onze arme noorderburen!

4. Hoe vraag ik mijn rijbewijs aan?

Uw voorlopige rijbewijs kunt u aanvragen bij het loket van uw gemeente. Hiertoe dien je een afspraak te maken bij de gemeente waar je ingeschreven staat. Daarna kunt u na een oefenperiode uw praktijkexamen afleggen. Indien u slaagt, krijgt u een formulier mee van het examencentrum. Deze neemt u, samen met €25, een identiteitskaart en een pasfoto (indien de foto op uw kaart verouderd is), mee naar het loket.

Een internationaal rijbewijs? Wie heeft daar baat bij…

U heeft misschien wel eens van het internationale rijbewijs gehoord? Dit rijbewijs heeft je in sommige landen buiten de EU nodig. In deze landen is het normale Belgische rijbewijs dus niet geldig. Het is gelukkig niet bijzonder ingewikkeld om een internationaal rijbewijs aan te vragen. Ook dit kan gewoon bij de gemeente!