Met uw auto op wintersport: 5 tips voor een comfortabele rit

Alle tassen zijn gepakt, en het is tijd voor voorpret: u gaat bijna op wintersport. Lees hier 5 tips voor een veilige en stressvrije vakantie naar de sneeuw.

28.02.2018

Gratis online taxatie

Zoals voor elke lange rit, is het raadzaam aan het begin van de wintervakantie eerst uw auto te controleren Wij hebben een paar handige tips verzameld om uw rit naar de sneeuw zo ontspannen en veilig mogelijk te maken.

Tip 1: Uw auto winterklaar maken

Voordat u begint uw auto winterklaar te maken, is het handig om eerst een lijstje te maken van dingen die nog gedaan moeten worden. Winterbanden zijn heel belangrijk, net zoals het controleren van de vloeistofstanden en accu. Loop daarna na of al uw winteraccessoires nog in orde zijn of misschien toch vervangen moeten worden.

Wintervaste banden laten monteren

Wintervaste banden hebben een bijzonder profiel. Hiermee zorgen ze voor betere grip bij glad ijs en sneeuw, en dat is wel zo veilig. In België, Spanje en Nederland bestaat er geen algemene wet die winterbanden verplicht. In Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Tsjechië en bepaalde delen van Italië zijn ze echter wel verplicht in de winter. Alle toegestane banden hebben een van de volgende identificatiecodes: M + S, M & S, of M. S. Sommigen hebben ook het alpine-symbool, een pictogram van een sneeuwvlokje met drie bergspitsen.

Het “alpine symbool” is vanaf 1.1.2018 verplicht voor alle all-season- of winterbanden. Er is een overgangsperiode voor M+S banden die voor eind 2017 geproduceerd zijn. Deze mag u nog gebruiken tot 30.09.2024.

Daarnaast bevelen wij aan voor montage de slijtage en profieldiepte van het materiaal te controleren. Bij een profieldikte van minstens 4 millimeter en relatief intact materiaal kunnen de banden op de auto gemonteerd worden. Wij raden ook aan de bandenspanning te inspecteren.

Sneeuwkettingen meenemen

Als u naar een gebied gaat met sterk besneeuwde of bergachtige, verijsde wegen, zal u sneeuwkettingen mee moeten nemen. Het is het beste deze in uw kofferpak mee te nemen, waar u er makkelijk bij kunt als u ze nodig hebt. Ook is het handig van tevoren alvast te kijken of ze bij uw type voertuig passen. Hiernaast is het belangrijk om te weten dat niet alle landen zogenaamde “spike banden” toestaan. Ook moeten sneeuwkettingen in Oostenrijk aan specifieke Ö-norm voldoen. Als u sneeuwkettingen aan al deze voorwaarden voldoen is de montage eigenlijk vrij eenvoudig.

Zodra u met sneeuwkettingen de weg opgaat, beveelt de ANWB maximaal 50 km/u te rijden en om uw ESP-systeem uit te schakelen tijdens de rit, omdat de rijdynamiek-regelaar de werking van de sneeuwkettingen tegen kan gaan. Ook moet u met sneeuwkettingen goed rekening houden met langere remwegen.

Koelvloeistof en antivries bijvullen

De motor van uw auto moet gekoeld worden, ook in de winter. Het is raadzaam om een antivries koelvloeistof in te slaan in de winter; deze bevriest niet bij temperaturen onder nul. Tankstations en garages bieden hun klanten de mogelijkheid de antivries-eigenschappen van koelvloeistof te laten inspecteren. Hetzelfde geldt voor de ruitenvloeistof van uw ruitenwissers. U kunt hier een kant-en-klare mengeling van antivries en ruitenvloeistof gebruiken, of zelf wat antivries toevoegen aan uw normale ruitenvloeistof.

Accu controleren

Bij lagere temperaturen stijgt het energieverbruik van uw auto. Naast het normale stroomverbruik moet de auto nu namelijk ook op een comfortabele warme temperatuur gehouden worden. Daarnaast moet de accu in de winter genoeg stroom reserveren voor de starter. Als de accu te zwak is kan uw auto niet starten, omdat het noodzakelijke aantal start-toeren niet bereikt wordt. Het is ook verstandig om tijdens het starten van de auto alle instrumenten die onnodig energie gebruiken uit te schakelen. Al met al is het dus raadzaak om de kracht van uw accu te controleren, om te vermijden dat u langs een besneeuwde weg de wegenwacht moet bellen.

Motorolie, ruitenwissers en lampen inspecteren

Als u naast uw banden en accu ook nog de andere functies van uw auto voor vertrek controleert, vermijdt u andere onaangename verassingen onderweg. Experts raden aan voor de rit nogmaals het motorolie-peil na te kijken en bij te vullen als deze te laag is. Versleten ruitenwissers kunnen uw ruiten niet goed schoonhouden, er kunnen bijvoorbeeld strepen ontstaan die het zich verhinderen. Deze moeten dus ook vervangen worden. Daarnaast is het handig om de ruitenwissers omhoog te klappen tijdens het parkeren, zodat ijs en sneeuw niet aan de ruit vastvriezen. Het is natuurlijk vooral tijdens de donkere wintermaanden belangrijk om ervoor te zorgen dat de lampen goed functioneren. Controleer daarom de afstellingen van de koplampen en de andere lampen van de auto.

Winteraccessoires inpakken

De belangrijkste winteraccessoires zijn, naast handschoenen, warme dekens en een zaklamp, vooral een ijskrabber en handborstel. Bewaar ze op een handige plek om uw autoruiten sneeuw- en ijsvrij te malen. IJsvorming wordt tegengegaan door een afdekfolie over de voorruit. Dit zorgt ervoor dat u snel op weg kan. Als uw auto geen centrale vergrendeling op afstand heeft is het ook verstandig om een auto-slot-ontdooier bij de hand te hebben. Neem als laatste ook een startkabel mee, mocht u toch pech krijgen.

Tip 2: Pak uw auto op de juiste manier in

Bij het inpakken van bagage geldt de volgende vuistregel: de zwaarste stukken moeten beneden en de lichtere boven. Hierbij is het belangrijk om erop te letten dat het gewicht zo gelijkmatig mogelijk over de auto verdeeld is, zodat de auto geen onregelmatige ligging heeft. Het is bij lichte bagage ook erg belangrijk om te zorgen dat de bagagestukken niet kunnen bewegen, vallen of zelfs door de auto heen vliegen, bijvoorbeeld bij hard remmen. Wij raden aan om de winteraccessoires zoals je verbandkist, gevarendriehoek en waarschuwingsvest aan de voorkant te verpakken, zodat u deze te allen tijde bij de hand heeft.

Als uw auto niet genoeg plek heeft voor ski’s of andere wintersportartikelen, kunt u altijd een skihouder of skibox gebruiken. Deze worden aan de achterkant of aanhanger, of op het dak gemonteerd, net zoals fietsendragers. Experts raden aan om bij de koop van bagageboxen of skidragers een model te kiezen die bij uw auto past.

Bij het inladen van de boxen geldt opnieuw: vermijd lege ruimtes en overschrijd het aangegeven maximumgewicht van de drager niet. Daarnaast raden wij aan de bevestiging te controleren na een paar kilometer, en aan te passen indien nodig.

Veel fabrikanten raden aan niet harder te rijden dan 130 km/u als u een box op uw auto gemonteerd hebt.

Tip 3: plan uw reistijd en -route

Niks bederft de voorpret tijdens wintervakantie meer dan lange files. Om te vermijden dat u terechtkomt in de ergste verkeersdrukte, raden wij u aan uw reistijd en -route van tevoren alvast te plannen. De ergste vakantiedrukte op de weg is normaal gesproken op vrijdag tussen 13 en20 uur en zaterdag van 9 tot 15 uur. Voordat u vertrekt kunt u bijvoorbeeld de fileprognose van de ANWB raadplagen om files te vermijden en zijwegen te vinden.

Tip 4: Zorg voor vermaak tijdens de rit

Tijdens lange ritten, en vooral tijdens files, gaan kinderen zich al snel vervelen. Kleine familiespelletjes zorgen voor vermaak en een echte vakantiestemming in de auto. Naast de klassiekers zoals “Ik zie ik zie wat u niet ziet” en “Ik ga op reis en neem mee…”, zijn er nog vele andere familiespelletjes die u in de auto kan spelen.

Autobingo

Bij autobingo kiezen alle deelnemers aan het begin van het spelletje 10 dingen, die wel eens voorbij zouden kunnen komen in de volgende 10 tot 15 minuten. Onze tip: schrijf het allemaal goed op om geruzie achteraf te vermijden. Daarna letten alle spelers goed op en kijken uit het raam of ze dingen zien die op hun lijstje staan. De speler die als eerste alle dingen van zijn lijst af kan strepen, heeft gewonnen.

Nummerbord-zinnen

Het is ook leuk om zinnen te maken van nummerborden. Hiervoor worden de letters van de nummerborden als eerste letters van woorden gebruikt. Zo wordt “B-KL” bijvoorbeeld “Bob kan lezen”, en “LDS-NJ” wordt “Leo doet stom, nare jongen”. Dit spel is perfect tijdens files, omdat de nummerborden van andere auto’s dan erg goed te lezen zijn.

Lievelingskleur

Het lievelingskleur-spel is ook geschikt voor wat jongere kinderen. Aan het begin noemt elke speler zijn lievelingskleur; daarna moet elke speler tien dingen vinden die deze kleur hebben. De speler die als eerste tien dingen gevonden heeft, wint.

Tip 5: Autorijden in het vakantieland

Vignetten zijn verplicht in veel Europese landen; deze zijn vooraf aan te schaffen in tankstations, ANWB-kantoren of online. De regels verschillen van land tot land, daarom is het handig om voor de vakantie alvast te kijken welke regels van toepassing zijn in uw vakantiegebied.

Tsjechië

In Tsjechië moet u voor bijna alle snelwegen en andere autowegen een vignet hebben. Wegen die niet onder deze verplichting vallen worden aangegeven met de verkeersborden ‘BEZ POPLATKU’ of met een doorgestreept vignet-symbool.

Oostenrijk

Oostenrijk heeft naast het gebruikelijke snelwegvignet ook een digitaal vignet geïntroduceerd. Deze kan echter alleen online aangeschaft worden, via de Oostenrijkse beheerder van snelwegen en straten ASFINAG, alsook de ASFINAG-app. Let op: het digitale vignet is pas 18 dagen na aanschaf geldig. Daarom moet u deze al ruim voor vertrek kopen.

Italië

In Italië wordt de tol niet geheven via vignet-aanschaf, maar via een kilometerprijs naar gebruik. Hierbij is het handig om te weten dat bijna alle Italiaanse snelwegen zelf tol heffen. Daarom vallen snelwegen niet onder deze regeling.

Of het nu om tol, familiespelletjes of de juiste winteruitrusting gaat: met onze tips staat u een ontspannen winterrit te wachten; wijkopenautos.be wenst u alvast een heerlijke, avontuurlijke wintervakantie en een aangename rit!