Top 10 valentijnsbestemmingen

Valentijn valt dit jaar op een zondag en dat betekent dat het mogelijk is om een heel weekend aan de liefde te spenderen.

25.01.2015

Top 10 Valentijn Bestemmingen
Gratis online taxatie

Na een uitgebreid onderzoek presenteren wij u 10 steden, in eigen land én in Nederland, waar u het beste een romantisch weekend kunt doorbrengen. Wij hebben een enquête gehouden onder alle plaatselijke VVV’s in Nederland en Vlaanderen over de leukste plekjes, hotels, restaurants en activiteiten voor verliefde stellen. Op basis van die gegevens hebben wij een top 10 samengesteld. Per stad geven wij ook de ultieme dinertip voor valentijn.

Er is gelukkig een hoop te doen in het weekend van 13 en 14 februari en sommige steden springen echt in op Valentijnsdag. Zo heeft Den Haag een speciaal programma met tal van activiteiten en wordt in Gent niet alleen de romantiek tussen twee geliefden, maar ook de vriendschap tussen Vlaanderen en Nederland groots gevierd. Dus spring samen in de auto, kruip dicht tegen elkaar aan, maar let op de veiligheid en toer op uw gemak naar een van deze romantische steden.

Wij hebben overigens ook rekening gehouden met de singles onder ons. Daarom laten we per stad zien hoeveel Valentijns en Valentina’s er wonen. Want Valentijnsdag kan natuurlijk ook het begin van een nieuwe liefde zijn!

1. Gent

graslei-gent-2 Foto: VVV Gent

» Ultieme dinertip: Restaurant Valentijn, Rodekoningstraat 1
» Aantal Valentijns: 57
» Aantal Valentina's: 21

Gent is met haar prachtige kathedralen een heerlijke stad om lekker met z’n tweeën te verdwalen. Als uw auto eenmaal geparkeerd is, is het een aanrader de ultieme romantische toer door Gent te maken per koets. Neem het valentijnsarrangement en u krijgt een fles bubbels en een zoete versnapering mee voor onderweg. Voor de avonturiers is er ook nog de mogelijkheid om romantisch te peddelen in een Canadese kano, eveneens met champagne en een versnapering. Maak na het diner in Restaurant Valentijn de lichtwandeling langs prachtig verlichte gevels en pleinen. Neem daarna een plaatselijk gebrouwen pintje bij café Gruut of ga voor echt romantisch naar Rococo dat enkel en alleen door kaarslicht wordt verlicht! Na een lange liefdesnacht bruncht u bij Huize Colette of Superette en maakt u een heerlijke natuurwandeling in het Bourgoyen-Ossemeersen gebied.

2. Antwerpen

antwerpen-2 Foto: © CC 2.0 Russ Bowling

» Ultieme dinertip: Le Zoute Zoen, Zirkstraat 23
» Aantal Valentijns: 48
» Aantal Valentina's: 13

Antwerpen organiseert dit jaar een waar liefdesweekend dat niet alleen gaat over de romantiek tussen twee geliefden, maar ook over de vriendschap tussen Nederland en Vlaanderen. Op Valentijn vindt namelijk de afsluiting van het project Beste Buren plaats, met tal van activiteiten én alle musea zijn gratis voor Nederlanders! Naast deze feestelijkheden is er nog veel meer te doen op het gebied van de romantiek. Zo kunt u op het Conscienceplein samen genieten van de rust en doorlopen naar het stadspark, waar de brug veelal wordt gebruikt om een romantisch kiekje te maken. Eet een hapje bij het door ons geselecteerde restaurant Le Zoute Zoen. Twee uitermate romantische hotels zijn Hotel Julien en De Witte Lelie. Zorg dat u daar goed uitrust, zodat u de 14e ook uitgebreid gebruik kunt maken van de musea. Wij raden u aan om u te vergapen aan de grote meesters en daarom naar het Rubenshuis te gaan, gevestigd in het voormalig huis van Peter Paul Rubens. Vereer daarna ook het Koninklijk Museum voor de Schone Kunsten met een bezoekje, zodat u zeven eeuwen aan kunst kunt aanschouwen.

3. Groningen

groningen-2 Foto: Marketing Groningen

» Ultieme dinertip: Café Flinders, Schuitendiep 54
» Aantal Valentijns: 44
» Aantal Valentina's: 10

Parkeer uw auto aan de rand van de stad en wandel op uw gemak de stad in. Loop even door de prachtige Prinsentuin, neem een high tea in het Grand Cafe Prinsenhof en loop door naar de Martinitoren. Beklim deze als het donker wordt en mocht u denken over een aanzoek: daarvoor is dit de meest gekozen plek in de stad. Dit wordt regelmatig gedaan door romantische stelletjes onder het genot van een glas champagne. Drink met mate en rijd met de auto naar het Scandinavisch dorp in Eelderwolde. Daar kunt u overnachten in een speciale romantische blokhut. Of kies voor Landgoed Westerlee te Oldambt. Dit is op 25 minuten autorijden van de stad Groningen. Boek daar het valentijnsarrangement met een overnachting in een prachtige suite. Het arrangement is inclusief een fles prosecco, een zes gangen diner en een ontbijt.

4. Den Haag

den-haag-3 Foto: © CC 2.0 Christopher A. Dominic

» Ultieme dinertip: Restaurant Lieverd, Stevinstraat 170 (Scheveningen)
» Aantal Valentijns: 111
» Aantal Valentina's: 32

Den Haag is veel meer dan alleen de Hofstad en u ziet aan de foto dat zelfs de Hofvijver en het Binnenhof een prachtig romantisch tafereel kunnen opleveren. Hollywood heeft een Walk of Fame, maar Den Haag heeft een heuse Walk of Love. Daar kunt u een tegel ter ere van een romantische gebeurtenis, zoals een huwelijk, maar bijvoorbeeld ook voor de geboorte van een kind plaatsen. Onze tip: verras uw geliefde op Valentijnsdag met een tegel op de Walk of Love! Daarnaast zijn er tal van hotels en restaurants met een valentijnsarrangement, zoals Hotel Des Indes, The Penthouse en Het Kurhaus in Scheveningen. Daar kunt u natuurlijk ook terecht kunt om heerlijk uit te waaien op het strand. Voor elke autoliefhebbeer een must en Iets dat vooral leuk lijkt voor hem, maar zeker ook voor haar is de expositie HorsePower in het Louwmansmuseum. De kunstenaar Willem Lenssinck toont daar in negen indrukwekkende beelden de overgang van paard naar auto.

5. Brugge

brugge-10-min Foto: © CC 2.0 Marcel Derweduwen

» Ultieme dinertip: Restaurant Saint Amour, Oude Burg 14
» Aantal Valentijns: 18
» Aantal Valentina's: 4

Brugge ademt romantiek. Deze prachtige stad is uitermate geschikt voor een lekker weekend weg met z’n tweeën en zeker tijdens Valentijn. Loop over de reitjes, zoals de Gouden Handrei en de Groenerei. Stop even bij het Begijnhof en sla de Minnewaterbrug sowieso niet over. Dit is een van 's werelds romantische bruggen. Het verhaal gaat dat u daar door het mooie decor haast automatisch een aanzoek doet. Besef dus goed waar u mee bezig bent! Strijk neer voor een heerlijk glas wijn op het Huidenvettersplein. Dit plein is minder groot en massaal dan de Markt en dit zorgt voor een intieme sfeer. Eten is in Brugge geen enkel probleem, u kunt gaan voor zeer exclusief in een restaurant met een Michelinster zoals Sans Cravate (wel een stropdas omdoen) of kies voor onze tip en ga naar restaurant Saint Amour aan de Oude Burg 14.

6. Gouda

gouda-entree-stadhuis-2-min Foto: VVV Gouda

» Ultieme dinertip: Restaurant Wokamor
» Aantal Valentijns: 14
» Aantal Valentina's: 4

In Gouda hebben ze van romantiek wel kaas gegeten. De stad doet er elk jaar alles aan om van Valentijn een onvergetelijke dag te maken. Zo kon u vorig jaar trouwen voor 1 dag en zo al eens proeven van het huwelijksgeluk. Of gewoon nog een keer trouwen als u elkaar het ja-woord al een keer had gegeven. Trouwen met uw beste vriend of vriendin was ook mogelijk. Dat was natuurlijk niet alles. Op de Turfmarkt kon u, nadat u in het huwelijksbootje was gestapt, ook nog in een echt liefdesbootje rondvaren. Dit jaar is er een liefdesroute langs verschillende winkels in de stad met in iedere winkel een presentje. In Gouda kunt u zich elk jaar dus volledig onderdompelen in het prachtige gevoel dat liefde heet. Deze stad is een aanrader voor de echte romantici!

7. Eindhoven

eindhoven-septemberplein-2 Foto: © CC 2.0 Nick Bookelaar, via VVV Eindhoven

» Ultieme dinertip: Mood Restaurant Eindhoven
» Aantal Valentijns: 16
» Aantal Valentina's: 5

Laten we eerst een paar clichés over Eindhoven erin gooien: Rock City en Industriestad. Alsof de duivel er mee speelt komen deze twee samen op Valentijnsdag, want de industriële rockband De Staat doet op deze dag de stad aan. Toch zijn er meer romantische dingen te doen in Eindhoven. Rijd zaterdag op tijd naar Eindhoven en ga eerst naar het natuurgebied de Strabrechtse Heide. Daarnaast stroomt de Dommel door Eindhoven en leidt in het donker tot prachtige romantische taferelen. Voor een overnachting hebben wij een interessante tip: het is mogelijk om te blijven slapen in het inkijkmuseum in de Dommelstraat. Dit is een van de kleinste musea van Nederland en het kijkt uit op de Dommel. Zo bewondert u eerst met z’n tweeën dit knusse museum en vervolgens slaapt u tussen de kunst. Op zaterdagavond kunt u eerst nog naar de Effenaar dat een techno-avond organiseert met als thema, jawel: de liefde voor muziek.

8. Rotterdam

rotterdam-3 Foto: © CC 2.0 Kristoffer Trolle

» Ultieme dinertip: La Vita e Bella, Oostzeedijk Beneden 229
» Aantal Valentijns: 120
» Aantal Valentina's: 47

Rotterdam heeft natuurlijk de mentaliteit van niet lullen, maar poetsen. Toch heeft deze stad meer te bieden op het gebied van romantiek dan u denkt. Slenter overdag lekker door de stad en bewonder de kubuswoningen in het centrum. Of ga lekker met z’n tweetjes naar Blijdorp. In Hotel New York kunt u niet alleen overnachten, maar ook heerlijk eten in hun recentelijk geopende restaurant NY Basement. Vergeet niet om daarvoor tegen de schemer de Euromast te beklimmen en om samen van de indrukwekkende skyline van Rotterdam te genieten. Wilt u het lekker rustig houden? Ga dan na het eten naar bioscoop Lantaren Venster op de Wilhelminapier. Deze bioscoop heeft een altijd een bijzonder aanbod en bovendien zou u hier ook een hapje kunnen eten. Wilt u wat spannenders? Ga dan naar Noah, een van de beste cocktailbars van Nederland. Geniet op zondag van een lekker luie lunch, loop nog lekker langs de Maas en tuf vervolgens voldaan in uw auto naar huis.

9. Amsterdam

amsterdam-gracht-2 Foto: © CC 2.0 Andreas Dantz

» Ultieme dinertip: Restaurant De Liefde, Bilderdijkpark 1A
» Aantal Valentijns: 213
» Aantal Valentina's: 65

Met de auto naar Amsterdam gaan is niet ideaal, omdat het nog wel eens lastig is om een parkeerplek te vinden. Mocht u wel met de auto gaan, dan is het een goed idee om Valentijnsdag bij Hanneke’s boom, naast Amsterdam Centraal en net ten noorden van het centrum te beginnen. U kunt dan parkeren bij de Openbare Bibliotheek. Bij Hannekes Boom kunt u heerlijk wat eten of drinken in een gemoedelijke sfeer direct aan het IJ. Amsterdam heeft natuurlijk veel te bieden, zo biedt Oost volop romantiek met de Hortus Botanicus en is het leuk om met z'n tweetjes naar Artis te gaan. Achteraf neemt u een lekker pintje bij brouwerij het IJ. Bewaar de grachten voor de avond, want die zijn ‘s avonds van een betoverende schoonheid (zie foto). Vergeet niet om eerst aan de Prinsengracht een vorkje te prikken bij het Buffet van Odette. Overnacht lekker romantisch in een woonboot en maak op zondag stevig gearmd een wandeling in het Vondelpark.

10. Tilburg

tilburg-5 Foto: © CC 2.0 Jaakko Hakulinen

» Ultieme dinertip: Restaurant Biku, Havenweg 75
» Aantal Valentijns: 39
» Aantal Valentina's: 7

In Tilburg kunt u met gemak een romantisch weekendje doorbrengen. Ga lekker met z’n tweeën naar Moerenburg om in de natuur te wandelen. Neem daarna een lekkere kop koffie of een drankje bij Café Zomerlust, maar vergeet niet dat u nog met de auto naar de stad moet! Ga 's avonds voor een romantische wandeling naar de Piushaven waar u veel leuke tentjes hebt om wat te eten of te drinken. Geniet de volgende dag in Villa de Vier Jaargetijden van een valentijnsbrunch. Ga daarna op zoek naar de meer rauwe liefde in Berlijn-stijl: de Spoorzone 013, een oude werkplaats van de NS, is een ware culturele hotspot waar altijd leuke evenementen worden georganiseerd. Daar kunt u onder andere wat eten in Restaurant de Houtloods, dat een keukenbar concept heeft, waardoor u precies kunt zien hoe uw maaltijd wordt klaar gemaakt..