5 redenen waarom slimme mensen geen auto hebben

Ontdek hoe mensen hun leven verbeteren door de auto weg te doen.

18.12.2017

slimme mensen
Gratis online taxatie

Volgens psychologen ontstaat er meer geluk in uw leven door minder spullen te hebben. Dat wekt de vraag: Verbetert uw leven door uw huidige auto weg te doen? Uit een online onderzoek onder mensen die hun auto hebben verkocht kwamen de volgende punten naar voren:

1. Lagere kosten

De voornaamste reden waarom mensen afscheid hebben genomen van hun auto heeft te maken met de kosten. De kosten van een auto blijven niet bij de aankoopkosten en brandstofkosten. De bestuurder krijgt ook te maken met kosten voor de verzekering, belasting, onderhoud, reparaties en overige kosten, zoals winterbanden, parkeerkosten, etc. Het komt voor dat de reparatiekosten zo hoog zijn dat dit al reden genoeg is om de auto te verkopen. De keuze voor alternatieve vervoersmiddelen besparen een hoop geld. Dit geld kan voor allerlei andere doeleinden worden gebruikt.

2. Tijdsbesparing

  • Wees productief: Tijdens het autorijden kunt u maar met één ding bezig zijn, dat is het autorijden zelf. In tegenstelling tot autorijden leest u in het openbaar vervoer een boek, een krant of gebruikt u uw tijd op een andere manier;
  • Eerder op uw bestemming: Autorijden is lang niet altijd de snelste methode om op uw eindbestemming te komen. Met het openbaar vervoer of met de fiets vermijdt u de files in de spits en drukke gebieden in de stad, waardoor u eerder op uw bestemming bent.

3. Verminder stress

  • Autorijden: Langzaam rijden in de spits, wachten bij stoplichten, rijden in drukke zones, het aanhoren van het getoeter, etc. Dit zijn allemaal factoren in het verkeer die uw stress level verhogen;
  • Onderhoud: Kosten voor verplichte onderhoudsbeurten, onverwachte reparaties, een hoge verkeersboete en andere bijkomende kosten zijn erg vervelend. Moet u uw auto ook meerdere dagen bij de garage laten staan en krijgt u daarom een hogere rekening mee dan verwacht bij het ophalen van uw auto? Dan brengt dat behoorlijk wat zorgen en stress met zich mee;
  • Verlaag uw stress: alternatieve opties zorgen voor het verminderen van uw stress en dat u uw aandacht in andere activiteiten kunt steken.

#4: Maak gebruik van slimmere alternatieven

  • Auto alternatieven: Carpoolen, een auto in de privé situatie delen of een auto leasen zijn methoden om hoge kosten en stress te voorkomen. Bovendien bent u zo ook milieubewuster aan het rijden;
  • Openbaar vervoer: In steden met goede verbindingen bespaart u tijd en geld door te reizen met het openbaar vervoer;
  • Overige transportmiddelen: Steden worden steeds vriendelijker gemaakt voor voetgangers en fietsers. Naast dat u aan uw gezondheid werkt door in beweging te zijn, is wandelen en fietsen de goedkoopste manier van reizen. Afhankelijk van de drukte en de stad is het ook een sneller alternatief dan de auto.
Man op een fiets

Het beste is om een combinatie te maken van de bovenstaande 3 opties, afhankelijk van het weer, uw humeur en uw bestemming.

5. Voorkom ongelukken

In Nederland waren er in 2015 maar liefst meer dan een half miljoen particuliere auto’s betrokken bij een ongeluk. In totaal zijn er 621 mensen omgekomen bij een verkeersongeval. In het leven is het belangrijk om risico’s te nemen, maar sommige risico’s, zoals een verkeersongeval kunnen beter worden vermeden. De beste manier om te zorgen voor minder auto ongelukken is door minder auto’s op de weg te hebben.

Uw leven kan worden verbeterd door uw auto op te geven. Bent u er niet zeker van of bent u klaar om uw auto op te geven? Controleer eerst hoeveel u voor uw auto krijgt.