Carport of garage – wat is de beste manier om uw auto te stallen?

Wilt u verzekeren dat uw auto zijn waarde behoudt? Zorg dan voor een overdekte parkeerplek. Wat is nu eigenlijk de beste optie – een carport of een garage?

26.04.2018

Carport of garage
Gratis online taxatie

1. Waarom zou ik een overdekte parkeerplek zoeken?

Er is eigenlijk geen discussie over mogelijk: het is altijd raadzaam om uw auto in een carport of een garage te parkeren. Wilt u lang plezier hebben van uw auto? Zorg dan voor een overdekt plekje. Geen enkel seizoen is ‘goed’ voor uw geparkeerde auto. In de zomer wordt uw auto te warm, waardoor u de eerste kilometers van de rit zwetend achter het stuur zit. UV-straling en pollen zijn daarnaast schadelijk voor uw lak. In de winter kunt u niet achter het stuur kruipen voordat u uw ramen ijsvrij gemaakt hebt. Ook zorgt regen voor corrosie, hetgeen ook de waarde van uw auto aantast.

Nog meer goede argumenten voor een garage

Een overdekte parkeerplek beschermt uw auto tegen meer dan alleen de elementen. Zo vermindert u de kans op:

 • vandalisme
 • marterschade
 • diefstal

Dieselrijders hebben het nog veel moeilijker gedurende de koude maanden. Als het kwik onder de nul komt verdikt diesel, kan het filter verstoppen en is het ook nog goed mogelijk dat u langs de kant van de weg staat met een verstopte motor. Om deze situaties te voorkomen is een garage bijzonder handig. De luxe van een garage is niet alleen voor woningbezitters weggelegd. Als u zelf geen garage heeft, kunt u altijd een plekje huren in een ondergrondse garage of ergens anders een garagebox vinden.

2. Wilt u een garage of carport bouwen? Hier moet u op letten

Voordat u begint met de bouw van een garage of carport, moet u mogelijkerwijs eerst een bouwvergunning aanvragen – zoals bij elk bouwproject. Het is ook mogelijk om een carport vergunningsvrij te bouwen, hier gelden echter bepaalde regels voor die u het beste bij de gemeente na kunt vragen. Bent u van plan om een overdekte parkeerplek te laten bouwen door een aannemer? Dan kan de architect of aannemer mogelijkerwijs de vergunning aanvragen. Daarnaast moet u natuurlijk ook rekening houden met uw buren. Als u zelf niet genoeg ruimte heeft, moet u misschien tot aan de afgrenzing van het perceel van uw buren bouwen. In dit geval dienen zij ook in te stemmen met uw plannen.

Hoeveel ruimte heb ik voor een carport nodig?

Het is natuurlijk belangrijk hoe groot de overdekte parkeerplek uiteindelijk moet zijn. Wilt u slechts één auto parkeren, of wilt u eigenlijk ook een plek bouwen voor uw tweede auto? Er zijn carports met of zonder open zijkanten. Indien u een middenklasse-auto wil parkeren, gelden de volgende vuistregels: zorg voor minstens 3 meter breedte, een SUV-auto heeft minstens 3½ meter nodig. Voor de lengte van de auto is het verstandig wat extra ruimte in te plannen. De carport moet langer dan 5 meter zijn. Zo kunt u een wat langere auto parkeren indien nodig.

Hoeveel ruimte heb ik voor een garage nodig?

Voor garages geldt eigenlijk hetzelfde. De standaardafmetingen voor een garage bedragen een breedte van 3 meter en een lengte van 6 meter. Veel huiseigenaren plannen een beetje extra ruimte omdat ze hun garage ook graag als werk- of hobbyruimte gebruiken. Denk bij voorbaat ook alvast na over het parkeren, een paar centimeter kan veel verschil maken. Natuurlijk is uiteindelijk ook de hoogte van de auto van groot belang bij het plannen van een overdekte parkeerplek. Voor de hoogte is 2 meter wel het minimum.

3. Hoe duur is de bouw van een carport of garage?

Of u nou een garage of carport bouwt, uiteindelijk moet u eerst nadenken over het kostenplaatje. Dit kan pas nadat u besluit of u het zelf wilt bouwen of wil laten bouwen. Carports kunt u meestal zelf wel in elkaar klussen. Garages worden vaak aangeboden als geprefabriceerde modellen die u direct bij de fabrikant kunt bestellen. Simpele, kleine garages zijn vanaf 1500 euro te verkrijgen. Daarnaast moet u ook nog bedenken dat er extra kosten bij komen kijken indien u de garage ook voor andere doeleinden wil gebruiken.

Ook het isoleren van de garage en het aanleggen van stroomkabels of stopcontacten voor elektrische auto’s kan duur uitvallen. Elektrische auto’s kunnen weliswaar opgeladen worden via een normale huishoud stekker maar dan duurt het ook langer voordat ze volledig opgeladen worden. Als u een privé-laadstation aanlegt, kun u uw elektrische bolide tot wel 10 keer sneller opladen.

Het goedkopere alternatief voor het bouwen van een carport of garage

Carport zelf bouwen

Er zijn verschillende carport-modellen. Ook de materiaalkeuze speelt een rol. Een houten-carport, zonder zijkanten, is uiteraard een stop goedkoper dan een garage. Dan moet u wel op de koop toe nemen dat deze minder bescherming biedt. Carports hoeven ook niet gemetseld te worden, normaliter bestaan ze uit geprefabriceerde onderdelen. Als u geld wilt besparen en op z’n minst geen twee linkerhanden hebt, kunt u een carport-bouwpakket aanschaffen. Dit zijn vaak eenvoudige, vrijstaande carports zonder zijkanten. Bouwpakketten zijn al vanaf 350 euro te vinden in de bouwmarkt.

Denk altijd eerst over de kosten na!

Of u nu voor een carport of een garage kiest, de kosten zullen hoger uitvallen als u luxere of grotere modellen op het oog hebt. Hier speelt de plafondhoogte ook een rol. Bent u van plan een grotere auto, of zelfs een woonmobiel te stallen? Dan heeft u natuurlijk ook de ruimte nodig. Een hoger plafond is ook meteen duurder. Wilt u zonnepanelen op het dak installeren om een beetje stroom op te wekken? Dan bent u ook direct een goede som kwijt.

Parkeert u uw auto regelmatig in een garage of carport? Dan kunt u tot wel 5 procent korting krijgen op uw autoverzekeringspremie. Als u in aanmerking wil komen voor deze garagekorting moet de auto ’s nachts echter wel altijd onder een dak geparkeerd worden.

4. Moderne en duurzame design trends voor carports en garages

Carport

Ook bij carports en garages zijn er verschillende trendy en duurzame design mogelijkheden. Groene daken worden bijvoorbeeld steeds populairder. Het groene dak is niet alleen charmant, het is ook nog nuttig. Het beschermt de bouwmaterialen van uw carport of garage tegen schadelijke weersomstandigheden in de zomer en winter. Ook isoleert de afgesloten garage zo beter. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu; met een groen dak creëert u levensruimte voor dieren, verbetert u het directe klimaat en de plantengroei filter fijnstof uit de lucht.

Energie opwekken met zonnepanelen op het garagedak

Zonne-energie biedt een uitstekende mogelijkheid om energie op te wekken met uw garage. Nu dient u enkel nog te kiezen of u een zonnewarmte- of een fotovoltaïsche-installatie aan wil leggen voor uw garagedak. U kunt mogelijkerwijs ook in aanmerking komen voor een subsidie. Een zonnewarmte installatie is compacter en levert warmte voor uw eigen huis. Met een fotovoltaïsche-installatie kunt u ook nog extra verdienen door de opgewekte stroom terug te leveren aan het lokale stroomnet.

Nog een alternatief: solarcarports

Als u toch liever een carport hebt, is het misschien de moeite waard om een solarcarport te bouwen. Deze bieden dezelfde voordelen als garages met een fotovoltaïsche-installatie en nemen minder ruimte in beslag. Daarnaast zijn de zonnemodules in het dak geïntegreerd en hoeft u deze niet nogmaals te monteren. U kunt ook zelfbouwpakketen vinden als u het aandurft de carport zelf aan te leggen. Nog een voordeel: veel solarcarports hebben hun eigen laadstation geïntegreerd. Zo kunt u uw elektrische auto effectief opladen met de stroom die u zelf opwekt.

5. Conclusie: een overdekte parkeerplek loont zich altijd, op de lange termijn

Een garage biedt optimale bescherming tegen allerlei weersinvloeden en houdt ongewenste gasten, zoals marters en boeven, buiten de deur. Garages zijn aanzienlijk duurder in aanschaf dan carports en nemen meer ruimte in beslag. Vooral als u de garage ook nog als werk- of hobbygarage wilt gebruiken.

Carports zijn een betere optie voor een bescheiden budget en bieden eigenlijk altijd wel genoeg ruimte. Indien gewenst kunt u ook nog een paar extra zijwanden bouwen voor betere bescherming tegen weersinvloeden.

Carports en garages bieden de volgende voordelen:

Beschermt tegen regen

 • Carport:
 • Garage:

UV-bescherming

 • Carport:
 • Garage:

Beschermt tegen pollen

 • Carport:
 • Garage:

Geen verijsde voorruiten

 • Carport:
 • Garage:

Beschermt tegen marters

 • Carport:
 • Garage:

Zorgt ervoor dat de motor van dieselvoertuigen niet verstopt raakt

 • Carport:
 • Garage:

Betrouwbare bescherming tegen diefstal

 • Carport:
 • Garage:

Mogelijke garagekorting op uw autoverzekering

 • Carport:
 • Garage:

Kunt u zelf in elkaar zetten

 • Carport:
 • Garage:

Uiteindelijk moet u zelf de keuze maken tussen een carport en een garage, en wat u nu echt nodig hebt. Het meest schadelijk voor uw auto, is en blijft het parkeren zonder overkapping.