7 situaties die u een gevaar in het verkeer maken

Ontdek welke van deze 7 slechte gewoontes u misschien heeft zonder te realiseren hoe gevaarlijk ze zijn.

18.12.2017

gevaarlijke situaties
Gratis online taxatie

Autorijden onder invloed van alcohol en drugs is illegaal en mensen worden er constant weer van op de hoogte gesteld. Dit is slechts een van de vele voor de hand liggende overtredingen achter het stuur. Echter zijn er onschuldig lijkende situaties die uw veiligheid in gevaar kunnen brengen zonder dat u het zelf doorheeft. Welke van deze 7 slechte gewoontes heeft u zonder te realiseren hoe gevaarlijk ze zijn?

1. Onder de snelheidslimiet rijden

Er valt niet te ontkennen dat te hard rijden een groot probleem is. Maar wanneer u denkt dat te langzaam rijden geen probleem is dan zou u beter moeten weten. Op de snelweg onder de snelheidslimiet rijden kan ongelukken veroorzaken, omdat andere voertuigen u aan de rechterkant moeten inhalen.

2. De GPS op een taal ingesteld hebben die u niet verstaat

Vergeleken met een traditionele kaart is de GSP een hele verbetering. Alleen al gekeken naar het feit dat u niet hoeft te stoppen om de juiste weg terug te vinden. Niettemin moet u de GPS altijd op de taal instellen die u goed begrijpt. Autorijden vereist uw aandacht aan de weg. Problemen met het begrijpen van de GPS leidt uw aandacht af van de weg wat uiteindelijk een ongeluk kan veroorzaken.

3. Gevaarlijke ladingen meenemen

U heeft vast en zeker wel eens video’s gezien van enorme ladingen in de kofferbak van kleine auto’s. U hoeft geen olifant in de kofferbak te stoppen om het gevaarlijk te kunnen noemen. Wanneer u een grote matras meeneemt dan ontstaat er al een kans dat deze eruit valt en de auto achter u raakt.

gevaarlijke ladingen

4. Overmatig gebruik van de richtingaanwijzers

Een veelgemaakte fout onder beginnende bestuurders. Onderschat nooit het belang van de richtingaanwijzers, zeker wanneer u een beginnende bestuurder bent. Houd in gedachten dat de richtingaanwijzers er voor een reden zijn en dat ze alleen gebruikt moeten worden om een andere richting aan te geven. Anders kan het ervoor zorgen dat de andere bestuurder naar u schreeuwt of er zelfs een ongeluk ontstaat.

5. Klaarmaken tijdens het rijden

Klaarmaken

Zolang u uw riem om houdt is het toegestaan om u klaar te maken tijdens het autorijden of make-up op te doen. Echter kan een kleine afleiding al leiden tot een ongeluk en zelfs als u uzelf onder controle heeft dan heeft u nog geen controle over de andere bestuurders.

2

Wanneer u zich klaar moet maken, parkeer de auto dan eerst langs de weg. U vertrouwt wellicht op uw multitasking vaardigheden, maar autorijden vereist de volle aandacht.

6. Uw longen eruit zingen

Volgens de Nederlandse wet is het toegestaan om zo hard te zingen als u wilt in de auto. Zingen vergt veel van uw concentratie en datzelfde geldt voor autorijden. Wanneer u uw artistieke kant te veel uit dan kan dat ten koste gaan van het rijden.

Zingen

7 Stoppen bij een ongeluk

Des te meer tijd u op de weg spendeert des te groter de kans is op ongelukken. Of u stopt uit nieuwsgierigheid of oprechte zorgen, voorkom langzaam rijden en stoppen zoveel mogelijk. U bent zich wellicht bewust van het auto-ongeluk, maar de auto’s achter u misschien niet. Door wel af te remmen ontstaat er een grote kans op een kettingbotsing.

De lijst met gevaarlijke gewoontes is groot en het is het waard om hiervan op de hoogte te zijn. Of u deze dingen nou wel of niet doet, er is een belangrijke factor voor veiligheid op het werk: de auto waar u in rijdt. Indien u er niet zeker van bent of uw auto veilig is dan moet u overwegen om een nieuwe te kopen. Begin bij het uitzoeken van hoeveel u voor uw huidige auto krijgt.