Hoe kunt u uw nummerplaat inleveren

Na jaren is het zover, u heeft uw auto niet meer nodig. Door uw nummerplaat in te leveren maakt u dit kenbaar bij de DIV.

08.10.2018

Auto's
Gratis online taxatie

1. Auto schrappen - oude nummerplaat terugsturen naar DIV

Bent u niet meer in bezit van uw auto of bent u niet meer van plan uw voertuig te gebruiken? Dan moet u uw oude nummerplaat inleveren. Uw nummerplaat terugsturen naar de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen) wordt ook wel nummerplaat schrappen genoemd. Wacht niet te lang met de nummerplaten terugsturen, want zonder inschrijving blijft u verkeersbelasting betalen.

Het moment dat u uw auto uitschrijft ontvangt u per post een uitwissingsbericht. Na het uitschrijven van de auto heeft u 4 maanden de tijd om:

  • Nummerplaat inleveren ter schrapping
  • Een ander voertuig inschrijven onder deze nummerplaat (slechts mogelijk wanneer de nummerplaat van Europees formaat is)

Om uw auto af te melden moet u uw officiële nummerplaat terugsturen naar de DIV. De officiële nummerplaat is de plaat met een stempel van de DIV achterop. Uw oude nummerplaat inleveren kan op de volgende manieren:

  • U kunt uw officiële nummerplaat voorzien van de sticker die u heeft gekregen bij uw oude nummerplaat in de verpakking en deze inleveren in de rode brievenbus van Bpost, dit zonder verpakking.
  • U kunt uw officiële nummerplaat inleveren bij uw verzekeraar
  • U kunt ook zelf uw nummerplaat (zonder sticker) inleveren bij de DIV. De nummerplaat kunt u deponeren in de brievenbus van de DIV of een DIV loket. Let wel op dat deze brievenbussen alleen open zijn tijdens openingsuren.
  • Uw nummerplaat (zonder sticker) inleveren kan ook bij een kantoor van Bpost. Hier krijgt u direct het afgiftebewijs en dit kost u €9,75.

Waar uw oude nummerplaat inleveren? Wij raden aan om naar een postkantoor van de Bpost te gaan. Op deze manier heeft u een bewijs van afgifte en kan er niks gebeuren mocht de nummerplaat zoek raken.

Uw oude nummerplaat schrappen

Door naar de Bpost te gaan heb je de garantie dat uw oude nummerplaat dezelfde dag nog geschrapt wordt en zorgt u dat er geen onverwachte kosten bij komen. Bij het zelf opsturen of langsbrengen van de nummerplaten wordt het voertuig geschrapt op datum van lichting van brievenbus door de DIV. Bij het deponeren van uw nummerplaat in een brievenbus heeft u geen bewijs van het inleveren van de nummerplaat.