Van Belgische nummerplaat naar Europese nummerplaat

Het wordt gebruikt als registratienummer, om gestolen voertuigen op te sporen en elke nummerplaat is uniek. Lees hier alles over Belgische nummerplaten.

08.10.2018

Nummerplaat
Gratis online taxatie

1. Waarom hebben wij een nummerplaat?

Vanaf 1899 is het in België verplicht om voertuigen te voorzien van een nummerplaat ofwel kenteken. Jaren later is het nog steeds een verplichting en is de kentekenplaat gekoppeld aan een voertuig en de eigenaar hiervan. In België is het zo dat u uw kenteken uw hele leven mee neemt naar de volgende auto.

Wat is het nut van het invoeren van de nummerplaat? De eerste auto’s waren lang niet zo geavanceerd als nu. Mocht u een wet overtreden in uw auto en ome agent zag dit? Dan kon hij u nog wel even bijhouden op de fiets. Al snel kwamen er auto’s met meer vermogen en het bijhouden van een auto werd niet meer mogelijk. Om nog wel de overtreders te kunnen registreren werd er een nummerplaat ingevoerd.
Daarnaast draagt een kentekenplaat bij aan veiligheid. Door het kenteken kunnen mensen worden opgespoord en eventuele gestolen voertuigen bij de rechtmatige eigenaar terug gebracht worden. En in veel landen zoals in ons buurland Nederland kunt u een nummerplaat opzoeken en gegevens over de auto verkrijgen.

Vanaf november 2010 is er een nieuwe nummerplaat: de Europese nummerplaat. Deze wordt toegekend aan alle nieuw ingeschreven voertuigen in Europa. De Europese nummerplaat begint met het cijfer 1 of 2 en wordt daarna gevolgd door 3 letters en 3 cijfers.

U ontvangt uw nummerplaat nadat u uw voertuig heeft ingeschreven bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen). Niet iedereen krijgt dezelfde soort nummerplaat. Zo krijgt een diplomaat een kenteken dat begint met ‘CD’ en is dat van een taxi te herkennen aan ‘TX’.

2. De verschillen in nummerplaat

Normale nummerplaat/ Europese nummerplaat: Dit is de kentekenplaat (afmeting: 520 mm x 110 mm) die u krijgt als particulier bij het inschrijven van een voertuig. Deze nummerplaat is te herkennen aan het veiligheidskenmerk, stempel en watermerk van de DIV, een VST (Visueel veiligheidsdraad) en een veiligheidsafbeelding met positieve identificatie.

Tijdelijk kenteken: Dit is ook wel een transit nummerplaat genoemd. Deze tijdelijke nummerplaten X en W zijn te verkrijgen voor een prijs van €75,-. In de nummerplaat zijn 2 cijfers te zien. Deze geven geven het jaar aan en de twee stickers op de nummerplaat geven de dag en de maand aan. tijdelijke plaat W is bestemd voor personen die tijdelijk verblijven in België en plaat X is alleen bestemd voor voertuigen die geëxporteerd worden en deze is 30 kalenderdagen geldig.

Commerciële nummerplaten: Commerciële nummerplaten zijn te herkennen aan de groene letters. De geldigheid van deze nummerplaten is een jaar. Zo is er verschil tussen proefritplaten en handelaarsplaten. Proefritplaten beginnen met ‘ZZ’ en de handelaarsplaten zijn te herkennen aan één ‘Z’.

Oldtimer nummerplaat: Voertuigen ouder dan 25 jaar zijn oldtimers. Oldtimers krijgen een eigen nummerplaat beginnend met de letter ‘O’.

Gepersonaliseerde nummerplaat: Het is mogelijk om uw eigen nummerplaat te maken. Er zijn echter wel een aantal regels aan verbonden. Zo heeft u maar 8 cijfers en/of letters om uw eigen kenteken te maken. Daarnaast kost het u €1000,- en moet u de beschikbaarheid bij de DIV laten controleren. Hou er rekening mee dat niet elke combinatie mag. Uiteraard zijn racistische en andere beledigende combinaties verboden. Net zoals combinaties van ‘bijzondere’ nummerplaten, zoals de nummerplaten van diplomaten (CD) of commerciële platen (Z-platen).

Zo zijn er naast al deze verschillende nummerplaten nog meer varianten. Zo krijgen ook bijvoorbeeld diplomaten en leden van het regionale en Europese parlement herkenbare kentekens. Zelfs de Koning en de Koningin krijgen een eigen kenteken.

Uw kenteken niet goed zichtbaar? Dan riskeert u een boete. Zorg ten alle tijden dat uw nummerplaat goed zichtbaar is. Bij het niet zichtbaar zijn van nummers op de plaat door bijvoorbeeld een laag modder, een trekhaak die in de weg zit of beschadiging is het mogelijk dat u een boete krijgt.

3. Nummerplaat opzoeken of chassisnummer opzoeken

In sommige gevallen wilt u gegevens over een auto opvragen. Bij bijvoorbeeld de aankoop van een tweedehandsauto kan dit erg handig zijn. In België krijgt u een nummerplaat bij inschrijving van de auto en deze plaat neemt u mee naar uw volgende auto. Dat betekent dat u bij de nummerplaat opzoeken geen informatie over de huidige auto zult vinden.

Bij onze Nederlandse buren doen ze dit anders. In Nederland worden gegevens over auto's opgeslagen door de RDW. Deze instelling is in Nederland verantwoordelijk voor de inschrijving van voertuigen en de uitgave van nummerplaten. Op basis van een kenteken check is in Nederland allerlei informatie op te vragen over auto's. U kunt onder andere het schadeverleden opvragen en zien wanneer de huidige keuring af loopt. Erg handig bij de aankoop van een auto. In België doen we het anders. Een nummerplaat opzoeken is niet mogelijk maar informatie vinden op basis van het chassisnummer is wel mogelijk. Online voert u het chassisnummer in van het voertuig en u krijgt informatie over zaken als het schadenverleden, of het voertuig gestolen is, hoeveel eigenaren het heeft gehad en informatie over de kilometerregistratie.