Hoe kunt u een nummerplaat aanvragen?

Een eerste auto of een nieuwe auto. Bij inschrijving moet u ook uw nummerplaat aanvragen. Lees bij wijkopenautos.be hoe dat in zijn werk gaat.

08.10.2018

Europese nummerplaat
Gratis online taxatie

Uw nieuwe auto wilt u natuurlijk zo snel mogelijk in gebruik nemen. Voordat dat kan moet u een nummerplaat aanvragen. Daarvoor moeten een aantal stappen ondernomen worden. U moet het voertuig laten inschrijven bij de DIV (Directie Inschrijvingen van Voertuigen). Bij de DIV inschrijving krijgt u een inschrijvingsbewijs en kunt u een nieuwe nummerplaat aanvragen. Volg deze 3 stappen om uw aanvraag nummerplaat zo snel en simpel mogelijk te laten verlopen.

STAP 1: Aanvraag tot inschrijving

Een nieuwe nummerplaat aanvragen gaat samen met het inschrijven van een voertuig bij de DIV. Door het registratie aanvraag formulier in te vullen kunt u een nieuwe nummerplaat aanvragen. Het formulier (roze) voor DIV inschrijving kunt u op de volgende locaties verkrijgen:

  • Autodealer
  • Verzekeringsmaatschappij
  • Bij de autokeuring
  • DIV

Koopt u uw auto tweedehands? Dan krijgt u het formulier van de verkoper. Mocht deze het formulier niet meer hebben dan kunt u het zelf aanvragen bij de bovengenoemde locaties.

STAP 2: Nummerplaat aanvragen DIV of online

Het correct ingevulde formulier kunt u inleveren bij uw verzekeraar, automakelaar of bij het bedrijf waar u uw auto least. Zij zorgen dat het formulier bij de DIV terecht komt door gebruik te maken van de webapplicatie WebDIV. Vergeet niet een kopie van uw geldige identiteitskaart en rijbewijs mee te sturen. U wordt online ingeschreven en ontvangt uw kentekenbewijs en de kentekenplaten vanaf de werkdag erna. Deze applicatie is alleen voor bedrijven en particulieren kunnen hier zelf niet inloggen. Een andere mogelijkheid om uw formulier bij de DIV te krijgen is door het op te sturen via de post. Het zelf opsturen van de documenten kost echter meer tijd.

Nummerplaat aanvragen - wachttijd

Een nieuwe nummerplaat aanvragen kan online of je kan de aanvraag opsturen. De snelste manier is online. De wachttijd voor een nummerplaat aanvragen is 24 tot 28 uur. Uw nieuwe nummerplaat en het inschrijvingsbewijs wordt bezorgd door uw postbode (Bpost). De kosten hiervan zijn €30,-. Dit bedrag dient contant betaald te worden.

Wilt u uw nieuwe nummerplaat op een ander adres of bij een postkantoor laten leveren dan kan kunt u dat aangeven.

Europese kentekenplaat: De Europese kentekenplaat kennen wij sinds 2010. Deze kentekenplaat begint eerst met het cijfer 1 of 2 en wordt daarna opgevolgd door drie letters en drie cijfers. Heb jij nog een oude nummerplaat? Dan moet deze ingewisseld worden zodra je van voertuig verandert.

STAP 3: Nummerplaat bevestigen

U ontvangt slechts één nummerplaat. Dit is de ‘officiële plaat’ en deze heeft een officieel logo van de DIV. Deze officiële nummerplaat is tevens de plaat die u moet inleveren bij het afmelden van uw voertuig. Bevestig deze aan de achterzijde van uw auto. De nummerplaat voor de voorzijde moet u nog laten maken. Zoek online een locatie waar u officiële Europese kentekens kunt laten dupliceren of doe dit bij de DIV. Een nummerplaat laten dupliceren is zo gebeurd. De nummerplaat is vaak klaar terwijl u wacht! De kosten van het dupliceren van een nummerplaat is rond de €25,-.

Heeft u beide nummerplaten op de juiste manier bevestigd en is uw auto minimaal BA verzekerd? Dan kunt u nu de weg veilig op. Weten hoe een nummerplaat inleveren in zijn werk gaat? Lees hier ons artikel 'Nummerplaat inleveren'.