Zal ik mijn auto verkopen aan een dealer?

Om zelfverzekerd de beste deal te sluiten, moet u goed voorbereid zijn. Hier zijn wat ideeën om in gedachten te houden.

01.03.2018

Auto wel of niet aan dealer verkopen

Uw auto verkopen kan stressvol en moeilijk zijn als u niet weet waar u moet beginnen. Één van de eerste problemen waar mensen tegenaan lopen, is dat ze twijfelen over waar ze hun auto moeten verkopen én aan wie. De keuzes lijken gelimiteerd van advertentiewebsites tot autodealers, maar u heeft weer veel opties binnen de autodealers. Hier geven we u wat tips om voorbereid te zijn en zo de beste deal te krijgen wanneer u uw auto verkoopt aan een auto dealer. Vind zo de beste optie voor u.

1. Verschillende typen auto dealers

  • Grote auto dealers: er is minder ruimte om te onderhandelen, maar velen zullen elke auto inkopen, ongeacht zijn staat, kilometerstand en of u de auto inruilt voor een nieuwe auto.
  • Gespecialiseerde auto inkoop services: nieuwe bedrijven, zoals Wijkopenautos.be, zijn in opkomst en beginnen te concurreren met traditionele dealers. Ze streven ernaar om meerwaarde toe te voegen aan de markt door te focussen op een betere, meer gestroomlijnde ervaring aan hun klanten te geven en door online services toe te voegen aan hun traditionele vestigingen.
  • Autohandelaren of onafhankelijke dealers: veel autohandelaren kopen voertuigen en verkopen ze weer onder consignatie. Ze behouden zo een percentage van de verkoop. U kunt met hen onderhandelen over de verkoopprijs of ze kunnen u helpen om een prijs vast te stellen voor het verkopen van uw voertuig onder consignatie, als u daarvoor kiest.
  • Groothandel: ze kunnen geen voertuigen verkopen aan het publiek en ze kunnen alleen aan andere autodealers of groothandel dealers verkopen.
  • Financieel: veel mensen die hun auto kopen bij deze dealers hebben een auto nodig om dagelijkse dingen te doen en wonen vaak in gebieden waar er weinig openbaar vervoer is. Gezien hun kopers niet gemakkelijk toegang hebben tot krediet is het onwaarschijnlijk dat ze dure modellen aanschaffen.

2. Naar welke auto dealer moet u gaan?

Naar welke dealer

Kies een dealer die het meest geïnteresseerd zal zijn in het kopen van uw auto, afhankelijk van het automerk, model, bouwjaar en de staat van uw auto. Zij bieden u waarschijnlijk een betere prijs voor uw auto. Gespecialiseerde autoservices, zoals Wijkopenautos.be zijn de beste optie omdat het in hun voordeel is om elke auto te kopen, ongeacht de kilometerstand, leeftijd of staat. Zelfs bij de fabrikant krijgt u waarschijnlijk niet de beste prijs, want hun doel is niet om auto’s in te kopen, maar om nieuwe auto’s te verkopen.

3. Hoe moet u zich voorbereiden?

Het kan zijn dat u bij het verkopen zich niet zo zelfverzekerd voelt, omdat dealers meer ervaring hebben met het sluiten van deals. Toch moet u dit niet het onderhandelen laten beïnvloeden en u niet defensief opstellen. Wees voorbereid en weet wat u kan verwachten.

Voorbereiden auto verkopen
  • Doe uw onderzoek: Weet de dagwaarde van uw auto van tevoren en laat vanaf het begin zien dat u uw onderzoek heeft gedaan. Probeer één van de online tools uit, zoals de gratis tool van Wijkopenautos.be.
  • Wees realistisch: De meeste bedrijven begrijpen nu dat klanttevredenheid op de lange termijn het belangrijkst is voor het binnenhalen van winst. Een auto dealer zal u een bod doen dat voor hem economisch aantrekkelijk is: er is altijd ruimte om te onderhandelen maar dealers kunnen niet hetzelfde bieden als een particuliere koper aangezien een dealer de auto nog moet doorverkopen en daar ook nog winst uit moet slepen.
  • Ruil slim in: Als u van plan bent om uw auto in te ruilen, behandel beide transacties dan apart: handel eerst het inruilen van uw oude auto af en bekijk dan pas nieuwe auto’s.
  • Wees open voor suggesties: Als u nog steeds niet tevreden bent met het bod van uw dealer overweeg dan een andere. U kan ook gratis en vrijblijvend een bod aanvragen bij één van de vestigingen van Wijkopenautos.be. Misschien krijgt u een beter bod en hoeft u niet alle administratie te doen.