De waardevermindering auto per jaar - wat is dit?

Een auto is al minder waard wanneer u hiermee naar huis rijdt na aankoop. Wanneer heeft u last van dit waardeverlies en hoe gaat u het tegen?

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

Hoeveel de jaarlijkse waardevermindering van uw auto is dat hangt af van verschillende factoren. Wij vertellen u welke en hoe u dit verlies kunt verminderen.

Wilt u het waardeverlies van uw auto berekenen vul dan snel de online waardebepaling in. Dit is een van de manieren om erachter te komen hoeveel waarde uw wagen over de jaren verliest.

Uw auto verkopen voor de beste prijs? Dat kan bij wijkopenautos.be. Doe de online waardebepaling en krijg jouw verkoopprijs!

Gratis een verkoopprijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Wat is de waardevermindering van uw auto per jaar

Waardevermindering auto

Elke auto heeft jaarlijks te maken met waardevermindering. Deze waardevermindering wordt ook afschrijving genoemd. U kunt zuinig zijn op uw wagen en geen schade hebben, maar aan de jaarlijkse afschrijving ontkomt geen enkele autobezitter.

Wat is afschrijving? Afschrijving is de jaarlijkse waardevermindering van uw auto.

De waardevermindering van uw auto start vanaf het moment dat u in uw auto stapt na aankoop en de eerste paar jaar is deze afschrijving het grootst. De eerste 2 jaar treedt er vaak zo’n 40% waardevermindering op.

Factoren die een rol spelen bij de jaarlijkse afschrijving

Sommige auto’s zijn waardevaster dan andere modellen, daarom verschilt ook het afschrijvingspercentage per auto. Dat maakt het niet altijd gemakkelijk om de waardevermindering auto te berekenen. De volgende factoren spelen een rol bij de afschrijving:

 • Leeftijd: De grootste waardevermindering vindt plaats in de eerste paar jaar. Het percentage daalt de jaren erna.
 • Onderhoud: Als de wagen beter is onderhouden, is de kans op reparaties kleiner.
 • Aantal kilometers: Een auto met veel kilometers op de teller heeft vaak ook meer slijtage.
 • Vraag en aanbod: Populaire auto’s zijn meer waard en worden sneller verkocht.
Gratis online taxatie

2. Waardevermindering van uw auto berekenen

Bij de aanschaf van een wagen is het belangrijk rekening te houden met de jaarlijkse waardevermindering. Deze kan belangrijk zijn bij het kiezen van een verzekering of misschien wilt u kennis over de waardevermindering auto door schade. Bent u niet op de hoogte van de jaarlijkse afschrijving van uw wagen? Kijk hier waarom het belangrijk is om de waardevermindering auto te berekenen:

 • Waardevermindering auto na schade: Na schade is het belangrijk om te weten hoeveel uw auto in waarde is verminderd. Dit bedrag is van belang bij het uitkeren van een schadevergoeding.
 • Waardevermindering auto voor verzekering: Door op de hoogte te zijn van de waardevermindering van uw wagen weet u de dagwaarde. De dagwaarde is belangrijk voor het veranderen van uw verzekering.
 • Waardevermindering auto bij verkoop: Door de waardevermindering bij te houden, weet u de huidige waarde van uw auto en kunt u een eerlijke verkoopprijs bepalen.
 • Jaarlijkse autokosten bepalen: Uw jaarlijkse autokosten zijn een combinatie van de afschrijving en de variabele kosten zoals benzine, belasting en onderhoud.
 • Sparen voor nieuwe auto: Als u de jaarlijkse waardevermindering van uw auto berekent en opzij legt. Heeft u bij verkoop van uw auto direct genoeg geld voor een nieuwe (gespaarde kosten + restwaarde auto).

Zelf waardevermindering auto berekenen

Zelf waardevermindering auto berekenen

De afschrijving van een auto berekenen is een hele klus. De waardevermindering is bij geen auto gelijk.

Hoeveel waarde verliest een auto per jaar?
Gemiddeld verminderd een auto met 10 tot 20% per jaar.

Doordat de waardevermindering auto per jaar niet bij elke auto gelijk is en ook niet op dezelfde factoren even zwaar weegt, is het moeilijk om precies te zeggen hoeveel u jaarlijks kwijt bent.

U kunt de waardevermindering van uw auto berekenen door de dagwaarde op te vragen. Deze dagwaarde vraagt u eenvoudig via de taxatie tool op onze website op. Vul de ontbrekende autogegevens en ontvang een indicatie van wat uw auto nog waard is. De vermindering is in dit geval berekend over het merk, model en kilometerstand.

Om een beter beeld te krijgen van de jaarlijkse waardevermindering van uw wagen kunt u hem laten taxeren. Bij wijkopenautos.be bieden we deze taxatie geheel gratis aan. Na een half uur durende taxatie vertellen onze experts u de huidige waarde.

Zo heeft u een inzicht hoeveel waardeverlies uw auto heeft geleden in de jaren dat u de eigenaar bent.

Minste waardeverlies

Kies het juiste model om waardeverlies te voorkomen. Kleine stadsauto’s hebben het minste waardeverlies. Een wagen zoals de Volkswagen Up! of Kia Picanto verminderen gemiddeld 10% in waarde per jaar. Voor waardebehoud kiest u dus een compact en zuinig model.

Meeste waardeverlies

Grote, zware wagens zijn minder populair om meerdere redenen. Vaak wordt er veel betaald aan belasting, kosten ze meer brandstof en ze hebben meer waardevermindering per jaar. In vergelijking met een kleine auto kan de afschrijving oplopen tot 20% per jaar.

Maar niet alleen grote wagens hebben een hogere afschrijving. Ook diesels krijgen ervan langs, met name de diesel occasion heeft te maken met hoge waardeverminderingen.

Hoe behoudt u de waarde?

Bij verkoop van onze wagen hopen we een mooi bedrag te krijgen. Er zijn een aantal tips waarmee u kunt zorgen dat uw auto het minste waarde verliest door de jaren heen:

 • Onderhoud: Een goed onderhouden auto verliest minder in waarde. Rij dus voorzichtig, houdt het interieur en exterieur schoon, mis geen grote beurt en rij niet langer door met een defect dan nodig is.
 • Lage kilometerstand: Een auto die erg veel gebruikt is, heeft meer slijtage en meer waardevermindering.
 • Het juiste merk/model: Kies voor een kleine en populaire auto om meer waarde te behouden.
 • Waardeverhogende accessoires: Opties zoals airconditioning of climate control, automatische versnelling, lederen bekleding of een derde zitrij in de wagen kunnen de waarde bij verkoop verhogen.

3. Stop het waardeverlies en verkoop uw wagen

Bij wijkopenautos.be bent u welkom voor gratis en vrijblijvende taxatie van uw wagen. Onthoud dat een wagen die stilstaat ook minder waard wordt. Bent u benieuwd naar de waarde voor verkoop? Maak dan snel een afspraak bij ons in de vestiging.

Na 30 minuten durende taxatie vertellen onze experts u de waarde én doen ze op basis van deze waarde een bod. Mocht het interessant zijn kunt u uw auto al binnen 24 uur verkopen. De administratieve afhandeling nemen wij gratis van u over. U hoeft alleen te wachten op het geld.

Taxeren dat doen wij, hoe jij verkoopt beslis jij! Maak vandaag nog een afspraak en ga waardevermindering tegen!