Hoe kostbaar is uw auto ouder dan 10 jaar?

Ze hebben wat meer slijtage, maar aan de andere kant kunnen ze ook erg waardevol zijn. We hebben het natuurlijk over auto’s ouder dan 10 jaar.

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

Er komt een moment dat u benieuwd bent wat u kunt krijgen voor uw auto ouder dan 10 jaar. Doe de online dagwaarde taxatie en kom daarna langs in de vestiging van wijkopenautos.be waar wij gratis uw auto taxeren.

Kom naar wijkopenautos.be voor een waardebepaling auto ouder dan 10 jaar. Beslis daarna zelf of u gebruik wilt maken van de mogelijkheid om uw auto direct te verkopen.

Gratis een verkoopprijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Gemiddelde leeftijd wagenpark? Bijna ouder dan 10 jaar!

Auto’s ouder dan 10 jaar

De leeftijd van het Belgische wagenpark groeit gestaag. Volgens de Febiac was de gemiddelde leeftijd 9 jaar en 5 dagen. De gemiddelde leeftijd van een auto is dus bijna ouder dan 10 jaar!. In vergelijking: in 2011 was dit bijna 8 jaar.

Het gaat goed met de oudere auto. In 2018 zijn er maar liefst 657.341 occasions verkocht. Een jaar eerder waren dat er nog 661.146. Een lichte daling dus. Er worden wel meer occasions verkocht dan nieuwe exemplaren. In 2018 zijn er namelijk 549.632 nieuwe auto's over de toonbank gegaan.

2. Veiligheid van auto's ouder dan 10 jaar

We zien dat het Belgische wagenpark gemiddeld steeds ouder wordt, kunnen we dan ook concluderen dat de veiligheid van auto's stabiel is? Kunnen we concluderen dat auto's ouder dan 10 jaar even veilig zijn als nieuwe auto's? Of bijna dan?

In 2017 deed de Belgische mobiliteitsorganisatie Touring een crashtest met oude modellen (ouder dan 10 jaar) en de nieuwe modellen van een bepaald merk. De uitslag volgens Touring? Koop geen auto ouder dan 10 jaar.

Zij gebruikte een oud model van Volkswagen uit 1983 en een Volkswagen uit 2012 en lieten deze twee een crashtest ondergaan. Bij een botsing tegen dezelfde muur liepen de resultaten volledig uit elkaar.

Bij de Volkswagen uit 1983 zijn bij de test het stuur, dashboard en de cabine vernield en bij het nieuwere model is dit nog vrij intact. De crash bij het oude model zou zeer waarschijnlijk een dodelijke afloop hebben gehad.

Traxio, de federatie van de autosector, noemt het onzin. Als oude auto’s voldoen aan de gestelde technische veiligheidsnormen en als de technische keuring in orde is, dan kan de auto makkelijk de weg op.

Gratis online taxatie

3. Oude auto's zijn fiscaal voordelig

Steeds meer zakelijke rijders kiezen voor oudere zakelijke auto, dit is uiteindelijk voordeliger. Daarentegen is helaas de kans op pech en reparatie wel groter.

Voordeel van Alle Aard (VAA)
Een auto van de zaak waar ook privé gereden mee mag worden, wordt een onderdeel van uw loonpakket. Dit zorgt ervoor dat er een belastbaar voordeel van alle aard ontstaat. Het VAA is een bedrag dat ervoor zorgt dat uw belastbaar inkomen wordt verhoogd. Op deze manier betaalt u als zakelijke rijder geen sociale zekerheidsbijdragen maar wel bedrijfsvoorheffing.

Het VAA voor bedrijfwagens wordt berekend volgens deze formule: nieuwwaarde x 6 : 7 x CO2-coëfficiënt

Bij het berekenen van dit bedrag wordt er rekening gehouden met de leeftijd van de auto. Vanaf jaar 2 van de auto mag de nieuwwaarde met 6% worden verminderd met een maximum van 30% vermindering na 5 jaar.

Hoe ouder de zakelijke auto, hoe voordeliger het wordt. Hou er wel rekening mee dat u geen zwaar vervuilende auto moet uitkiezen.

Kunt u dus leven met wat minder technische snufjes en software, dan is een youngtimer misschien wel iets voor u. Hou wel rekening dat tweedehandsauto’s al meer slijtage hebben dan een nieuwe, en natuurlijk vaak geen garantie. Wees dus bereid om eventuele reparatiekosten op te vangen.

Verzekering
Betaal niet te veel voor een auto met een lage waarde. Auto’s ouder dan 10 jaar hebben een relatief lage dagwaarde, daarom zijn ze qua bijtelling zo interessant. Doordat de waarde van de auto zo laag is, is het van belang dat u niet teveel betaald.

Heeft u uw oude auto van 15 jaar geleden nog steeds full Omnium verzekerd? Dan betaalt u waarschijnlijk te veel. Allsecur adviseert bijvoorbeeld om auto’s alleen BA te laten verzekeren. Wees niet oververzekerd en betaal niet te veel!

4. Waardebepaling auto ouder dan 10 jaar

Oldtimer: auto ouder dan 15 jaar

Of u een auto ouder dan 10 jaar moet kopen of niet, daarover zijn de meningen over verdeeld. Wij van wijkopenautos.be kunnen u in ieder geval helpen met de waarde taxatie van uw oude auto.

Om te beginnen kunt u de online taxatietool gebruiken om de dagwaarde van uw auto te berekenen. Bent u benieuwd naar de echte waarde van uw wagen? Laat onze experts er dan naar kijken.

Binnen een half uur lopen ze uw auto volledig na en doen een taxatie. Nu weet u de waarde van uw auto en kunt u kijken of u bijvoorbeeld niet oververzekerd bent!

Voor een gratis waardebepaling van uw auto ouder dan 10 jaar komt u snel naar wijkopenautos.be.

Hoe onze klanten onze service beoordelen