Zelf uw auto wassen zonder krassen?

Uw auto wassen zonder krassen doet u zelf. Hoewel de carwash een snelle manier is om uw auto goed proper te krijgen, is uw auto reinigen met de hand vaak beter en goedkoper. Wij geven u 8 tips over hoe u krasloos uw auto kunt schoonmaken.

03.02.2020

Auto wassen tips

Het is niet altijd leuk, maar het is wel pure noodzaak: Regelmatig uw auto reinigen.

U wast uw auto bijvoorbeeld voor verkoop, maar het is ook een groot onderdeel van het auto onderhoud. Zo blijft uw lak mooi en beschermt en tevens heeft een schone auto minder kans op roestvorming.

Tegenwoordig maken veel rijhulpsystemen gebruik van camera’s en sensoren. Deze werken optimaal als u ze schoonhoudt. Regelmatig uw auto reinigen zorgt er ook voor dat de lak mooi blijft en wist u dat u zelfs een boete kon krijgen als uw kenteken niet meer is te lezen door het vuil?

Vogelpoep op uw lak? De zure vogelpoep kan snel uw lak beschadigen. Wij raden aan een verse klodder vogelpoep direct van uw auto te poetsen.

1. Auto wassen: 8 handige tips

U wilt tijd besparen én uw auto goed wassen zonder krassen? Maak dan gebruik van de tips van wijkopenautos.be.

Wat heeft u nodig om snel en goed uw auto te wassen?

 • Microvezel washandschoen/doek
 • 2 emmers (eventueel een vuilrooster)
 • Schoonmaakmiddelen - autoshampoo, velgenreiniger en ruitenreiniger (of afwasmiddel) en insectenreiniger
 • Droogdoeken

8 tips om krasloos uw auto te wassen

 1. Goed afspuiten: Onze eerste tip is om voor het reinigen de auto goed af te spoelen. Spoel los zand weg zodat dit later geen krassen kan veroorzaken. Uw auto wassen met een hogedrukreiniger? Spuit dan niet te dicht op de lak, houd in ieder geval 25 cm afstand.
 2. Dode insecten verwijderen: Met een insectenreiniger haalt u gemakkelijk alle insecten van uw lak en kentekenplaat. Even laten inwerken en daarna afspoelen.
 3. Een emmer met een goede autoshampoo en een emmer met schoon water: Door de spons na het wassen eerst uit te spoelen in een emmer met schoon water voorkomt u dat uw sop snel vies wordt. Een andere optie is een Grit Guard/vuil rooster in uw emmer bevestigen, deze vangt het vuil onderin de emmer op.
 4. Gebruik een microvezel washandschoen: Zand kan vast gaan zitten in een gewone spons. Dat kan krassen veroorzaken. U voorkomt dit door een microvezel washandschoen of doek te gebruiken.
 5. Maak rechte bewegingen en werk van boven naar beneden: Maak bij geen ronddraaiende bewegingen, hierdoor kunnen ‘swirls’ achterblijven op uw lak (cirkelvormige krasjes die vaak in de volle zon zichtbaar zijn). Werk daarnaast van boven naar beneden.
 6. Reinig velgen met een velgenreiniger: Reinig het vuil op de velgen met een zachte doek en een velgenreiniger.
 7. Maak de auto droog: Voorkom opgedroogde druppels en strepen door de auto droog te vegen met een droogdoek.
 8. Ruiten schoonmaken: Gebruik lauwwarm water en een scheutje afwasmiddel zoals Dreft. Was de ruiten met een pluisvrije doek en maak ze achteraf droog om strepen en druppels te voorkomen.

Breng een waxlaag aan: Een waxlaag beschermt uw auto niet alleen tegen vuil, maar in de winter ook tegen de invloeden van het strooizout.

2. Mag u uw auto wassen met Dreft?

Auto wassen met Dreft

Ja, natuurlijk mag u Dreft gebruiken om uw auto te wassen, maar wij raden aan een autoshampoo hiervoor aan te schaffen.

Waarom? Dreft is een afwasmiddel met citroenzuur. Dit is ideaal om vettige dingen te reinigen, maar daarom haalt het ook belangrijke oliën van uw lak. U wast bij het gebruik van Dreft langzaam de waxlaag weg.

Op lange termijn is het goed mogelijk dat het uitdrogende effect van uw auto wassen met Dreft zichtbaar wordt. Wij raden dus aan de lak van uw auto niet te wassen met Dreft.

Wat kunt u wel met Dreft of een ander afwasmiddel reinigen? De ruiten. Door de ontvettende werking en de eigenschap streeploos schoon te maken is Dreft een goed middel om de ramen mee schoon te maken.

3. Hoe uw auto wassen zonder water?

In sommige gemeenten is uw auto reinigen op straat verboden, u heeft geen water binnen handbereik of u wast in de garage.

Een handige oplossing hiervoor is: Een wasbeurt zonder water. Hiermee voorkomt u dat het vuile en chemische water de grond in trekt en heeft u alsnog een glimmend schone auto.

Hoe werkt het?: Koop de juiste schoonmaakvloeistof in een flacon, verdeel deze vloeistof over de auto en veeg de auto daarna schoon met een microvezeldoek.

Voordelen van uw auto zonder water wassen

 • Het kan overal, omdat u geen water nodig heeft.
 • Besparend, want u gebruikt voor een gewone wasbeurt al snel 30-40 liter water.
 • Milieuvriendelijk, want u spoelt geen vervuilt water weg op straat.
 • Tijdsbesparend, want u bent met een half uur klaar met poetsen.
 • Vaak is de schoonmaakvloeistof ook nog eens biologisch afbreekbaar.

Lees ook

Uw auto wassen is de eerste stap in het juist onderhouden van uw auto. Meer lezen over onderhoud en verzorging van uw auto? Dan bent u bij wijkopenautos.be op de goede plek.