Welke CO2 uitstoot heeft mijn auto?

De CO2 uitstoot auto's zorgt voor een dusdanige mate voor de opwarming van de aarde en voor het vervuilen van het milieu. Kunnen wij de CO2 uitstoot auto verminderen en hoeveel CO2 bespaart u nu echt door elektrische te rijden.

18.02.2020

CO2 uitstoot auto
Gratis online taxatie

1. Wat is CO2 uitstoot?

CO2 is een gas dat van nature voorkomt in de atmosfeer. Het vrijkomen van dit gas door verbranding van fossiele brandstoffen noemt men CO2-uitstoot.

Lees meer: CO2 warmt de aarde op De opwarming van de aarde en klimaatveranderingen worden mede veroorzaakt door het broeikasgas CO2. We zien een stijgende lijn als het gaat om de CO2-uitstoot veroorzaakt door mensen. Door het vele produceren en verbruiken stoten wij veel schadelijke stoffen uit. Deze uitstoot proberen wij te verminderen door:
  • Overstap op duurzame auto's (elektrisch, hybride, waterstof)
  • Verbieden van vervuilende voertuigen in milieuzones

2. CO2 uitstoot auto berekenen

De CO2 uitstoot berekenen per km kunt u gemakkelijk en handmatig doen door de volgende formules te gebruiken.

Welke CO2 uitstoot heeft mijn auto?

Zoek uit wat het verbruik van uw auto per 100 kilometer is en vul dit in in de formule om uw CO2 uitstoot auto te berekenen.

Waar vind ik de CO2 uitstoot van mijn wagen?

Op het energielabel van uw auto vindt u verschillende informatie, onder andere wat uw auto uitstoot aan CO2 in gram per kilometer.

Let op: De CO2 uitstoot op uw energielabel wijkt vaak af van de realiteit. De verschillen worden veroorzaakt door rijgedrag, weersomstandigheden en slijtage.

3. Hoe CO2 uitstoot verminderen

De totale CO2 uitstoot in België veroorzaakt door verbranding van fossiele brandstoffen is in 2019 met 0,3% gedaald (Cijfers Europees Statistiekbureau Eurostat). De Europese norm is gesteld op 95 g/km in 2021. De gemiddelde uitstoot in 2018 was nog 112 g/km. Dat is niet helemaal de goede richting op.

Wat kunt u doen om de uitstoot te verminderen en tevens kosten te besparen in de portemonnee? Door de volgende tips te gebruiken rijdt u een stuk zuiniger:

  • Rustig optrekken en tijdig schakelen naar een hogere versnelling werkt besparend
  • Let op uw snelheid
  • Rem af op de motor
  • Beperk het gebruik van apparaten die energie verbruiken zoals de airco, verwarming en GPS
  • Het gebruik van cruise control zorgt voor minder remmen en versnellen
  • Laat uw motor niet onnodig aan staan
  • Controleer de bandenspanning regelmatig
  • Zorg voor regelmatig onderhoud - Een auto met slijtage verbruikt meer

4. CO2 besparing elektrische auto

De elektrische auto is in het leven geroepen om de CO2 uitstoot te verminderen. De kilometers die u maakt met een elektrische auto zijn geheel uitstootvrij. Maar mensen zijn sceptisch over onder andere de productie van een elektrisch voertuig. Hoeveel bespaart u door elektrisch te rijden? Of bespaart u uiteindelijk niets?

Uitstoot CO2 bij de productie

Bij de productie van een elektrische auto komt veel CO2 vrij. De productie van een auto kost ongeveer 7 tot 10 ton CO2. Reken hier nog zo’n 9 ton bij en u heeft ook de accu geproduceerd.

Uitstoot CO2 bij het rijden en laden

Het grote verschil qua uitstoot zit hem in het rijden, daardoor stoot een auto op benzine uiteindelijk meer uit. Maar hoe zit dat met het laden? Want elektriciteit opwekken stoot ook CO2 uit, zeker op de grijze manier die nog veel wordt gebruikt.

Een kWh elektriciteit kost gemiddeld 447 gram CO2, deze energie komt voornamelijk uit aardgas en steenkool. Oftewel: zo milieuvriendelijk is dit niet. Maken we slechts gebruik van groene energie? Dan is de CO2 uitstoot slechts 36 gram per kWh.

Hoeveel CO2 bespaart u door een jaar in een elektrische auto te rijden?
De CO2 uitstoot van een elektrische auto is gemiddeld 35% lager dan een benzine variant.

Als u bij het laden van uw wagen gebruik maakt van hernieuwbare energie, dan kunt u pas echt zeggen dat u de CO2 uitstoot verminderd.