Over het algemeen krijgen we rijles in een handgeschakelde auto. Zodra u uw rijbewijs heeft gehaald kunt u kiezen voor een auto met automaat. Dat wil zeggen een auto met automatische transmissie.
Moet u nog leren rijden met een automatische versnellingsbak? Lees dan snel onze tips en leer rijden met een automaat.
Wat is een automatische versnellingsbak?
Bij het rijden met automaat wordt de versnellingsbak automatisch bedient. Een automaat auto schakelt zelfstandig door naar de volgende versnelling zodra u het tempo verhoogt. Iets wat u normaliter handmatig zou doen.
1. Hoe werkt een automatische versnellingsbak?
Het leren rijden met een automaat heeft geen handleiding nodig, maar de nodige uitleg is zeker vereist. Het werkt anders dan een reguliere auto en daarom moet u in zekere zin toch leren rijden met een automatische versnellingsbak.
Tijdens het rijden met een automaat is er geen versnellingspook die u handmatig bedient. U heeft wel een schakelpook die in verschillende standen kan worden gezet.
Eerste keer automaat rijden? Dan is het handig om te weten wat de verschillende standen betekenen.
Welke standen heeft een automatische versnellingsbak?
Welke standen er op de pook van uw versnellingsbak staan kunnen verschillen per merk en model. Standaard vindt u de N, P, D en R, daarnaast zijn er nog een aantal standen optioneel.
Lees hier onze ‘Rijden met automaat - Mini handleiding’:
- N voor Neutraal - Deze stand gebruikt u wanneer u kort stil staat en de auto stationair moet blijven draaien.
- P voor park - Deze stand zet u aan als u parkeert. De P zorgt ervoor dat de versnellingsbak blokkeert en functioneert dus eigenlijk als uw handrem.
- D voor drive - U zet de automaatbak in stand D als u wilt rijden.
- R voor reverse - Zet de automaatbak in stand R als u achteruit wilt rijden.
- Stand 1, 2 of 3 (in sommige gevallen aangegeven als L voor low) - (Optioneel) Soms krijgt u te maken met stand 1, 2 of 3. Dit zijn uw lage versnellingen. Dat kan handig zijn wanneer u een zware lading moet trekken (zet hem dan in 1) of wanneer het erg glad is op de weg (dan gebruikt u stand 2).
- M voor Manual - (Optioneel) Zet u tijdens het rijden de stand op M, dan geeft u aan dat u zelf wilt bepalen wanneer de auto op of terug moet schakelen. Dat werkt door de keuzehendel naar voren (+) of naar achteren (-) te bewegen.
- S voor Sport - (Optioneel) Zet u de versnellingspook op stand S, dan zal de auto minder ver opschakelen. Op deze manier vindt er meer acceleratie plaats bij gas geven.
2. Rijden met een automaat - TIPS
De eerste keer automaat rijden is spannend, daarom hier nog de nodige tips om uw auto zuinig te besturen:
- Laat het rempedaal niet los als de auto stil moet blijven staan. Zodra u deze los laat begint de auto direct te rijden.
- Wilt u zuinig in een automaat rijden? Laat dan het gaspedaal een klein stukje opkomen zodra u de juiste snelheid heeft bereikt. De auto schakelt dan automatisch over naar een hogere versnelling.
- Afremmen op de motor is goed voor het milieu. Bij rijden met een automaat wordt er minder afgeremd op de motor. Laat daarom nog eerder het gas los als u hier gebruik van wilt maken.
3. Wat zijn de voordelen van rijden met automaat?
Onze eerste rijlessen zijn vaak in een handgeschakelde auto, maar u kunt ook kiezen om les te krijgen in een auto met automatische versnellingsbak.
Een groot nadeel aan lessen in een automaat is dat u daarna niet zomaar in een handgeschakelde auto mag stappen. Andersom kan dat gelukkig wel!
Voordelen van een automaat
- Een automaat brengt comfort. Zo hoeft u bijvoorbeeld in files niet steeds omhoog en terug te schakelen.
- Ook brengt het veiligheid. Doordat u niet hoeft te schakelen heeft u uw ogen de hele tijd op de weg.
- En tevens een hoog bedieningsgemak.
Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het rijden in een auto met automatische versnellingsbak. Deze sommen we ook even voor u op:
Nadelen van een automaat
- Een automaatbak kost meer dan een handmatige versnellingsbak.
- Heeft u les gehad in een automaat auto? Dan mag u niet zomaar in een auto met handmatige versnellingsbak stappen.
- Voor sportieve rijders onder ons zal dat automatisch schakelen net iets minder stoer voelen, maar dat is gewenning.
Het eerste rondje zal vast nieuw aanvoelen, maar zodra je de smaak van een automaat te pakken krijgt zie je direct alle voordelen!