Welke vorm van tweedehands auto leasen past bij mij?

Een auto kopen of leasen? En wat is dan handig om te doen: kiezen voor een nieuwe of een tweedehands auto leasen? In dit artikel vertelt wijkopenautos.be meer over het leasen van een gebruikte auto.

05.11.2018

tweedehands auto leasen
Gratis online taxatie

Leaseauto’s zijn in België ongekend populair. Dit heeft onder andere te maken met de relatief geringe lasten die er voor werknemers ontstaan. Daarnaast kunnen automobilisten in België ook privé leasen, zelfs tweedehandsauto’s zijn hiervoor geschikt. Daarnaast kunt u ook via uw bedrijf een tweedehands-leaseauto, een lease-occasion krijgen. Dit biedt aantrekkelijke fiscale voordelen. Er zijn heel wat opties beschikbaar, die allemaal bepaalde nadelen en voordelen met zich meebrengen.

1. Wat houdt leasen precies in?

Een woning kunt u kopen of huren, dan spreekt men van een koop- of een huurwoning. Een auto kan ook gekocht of gehuurd worden. Indien deze verhuur voor een langere periode is, dan spreekt men van leaseauto. Het enige verschil tussen een leaseauto en een koopauto ligt dus in principe bij wie de eigenaar is.

De eigenaar van een leaseauto is meestal het leasebedrijf. Deze leaset een auto vervolgens aan een bedrijf, in het geval van zakelijk leasen, of aan een privépersoon, in het geval van private leasen. Dit zijn twee volledig verschillende vormen van leasen, waar ook volledig andere voorwaarden aan vastzitten.

Leaseauto’s zijn meestal nieuwe auto’s. Dit voornamelijk vanwege het intensieve gebruik, waardoor onderhoud dus op den duur een belangrijke rol speelt. Daarnaast bieden nieuwe auto’s vaak meer comfort, zekerheid en een bepaald representatief uiterlijk. Dit zijn allemaal belangrijke pluspunten voor de meeste bedrijven.

Tegenwoordig zijn er echter steeds meer mensen die ook privé liever een leaseauto hebben. Dit biedt vaak meer vrijheid en zekerheid, al zijn er wel hogere kosten aan verbonden. Een tweedehands leaseauto daarentegen krijgt u vaak al tegen een aantrekkelijk tarief. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om een wat ouder model te leasen en vervolgens voordeel te hebben van lagere tarieven of een lager voordeel aller aard.

2. Zakelijk leasen vs. private lease

De meest voorkomende vorm van leasen is de zakelijke lease. Een werknemer krijgt van een werkgever een auto ter beschikking gesteld om vervolgens (voornamelijk) zakelijk mee te rijden. De werkgever leaset hiertoe een auto van een leasebedrijf of autodealer. Voor een werknemer kan het aantrekkelijk zijn om de auto ook privé te gebruiken.

Zodra een werknemer ook privéritten rijdt in een leasevoertuig, neemt de Federale Overheidsdienst Financiën dit mee in de belastingaangifte van de werknemer. Die dient nu een bepaald deel van de cataloguswaarde van de auto op te tellen bij zijn of haar salaris. Ook de CO2-uitstoot van de auto speelt hier een rol. Het percentage van dit voordeel aller aard is afhankelijk van een aantal factoren, en ligt minimaal bij €1,280 (2018) of €1,310 (2019).

Een private leaseauto wordt door een privépersoon direct van een dealer of leasemaatschappij geleased. In dit geval is de auto dus uitsluitend voor privégebruik. Dientengevolge moet de werknemer de auto dus ook zelf betalen, anders is er sprake van belastingontduiking van loon in natura.

Er komt veel kijken bij het bereken van de kosten van een leaseplan. Dit hangt af van het type auto dat u kiest, het aantal kilometers dan u van plan bent te rijden, de looptijd en opzegtermijn, het type brandstof en soms ook de CO2-uitstoot van de auto.

Nieuw of occasion?

Occasions bieden altijd voordelen, of u nu zakelijk of privé rijdt en leaset. Eerst belichten we even de verschillende redenen waarom u absoluut een tweedehandsoccasions zou moeten rijden. Daarna kijken we naar een paar nadelen van lease-occasions.

Voordelen van een zakelijke occasion

Een zakelijke occasion is altijd goedkoper dan een gelijkwaardige zakelijke lease van een nieuwe auto. Dit is natuurlijk goed nieuws voor uw baas, maar ook voor u. Als u uw auto ook privé gebruikt, zal de cataloguswaarde van uw occasion lager uitvallen dan bij een nieuwe auto. Dit betekent dus ook dat het bedrag dat u aan voordeel aller aard kwijt bent naar beneden gaat. En dat betekent uiteindelijk lagere kosten voor u.

Ook voor zelfstandige ondernemers is een zakelijke occasion erg aantrekkelijk. U heeft een lagere kostenpost maar kunt alsnog een goede, degelijke auto voor zowel uw zakelijke trips alsook de snelle rit naar de supermarkt voor u naar huis gaat gebruiken. Omdat u de aanschafkosten (zonder voordeel aller aard) van uw belasting af kan trekken, rijdt u dus soms een stuk goedkoper dan als u alle zakelijke ritten ook met uw privéauto af zou leggen.

Voordelen van een private occasion

Bij private leasing is er geen zakelijke tussenpartner. U leaset dus direct van een dealer of leasebedrijf. Het is dus logisch dat u bij een private lease van een occasion minder betaalt dan voor een nieuwe auto. Maar bijzonder aantrekkelijk zijn de vaste lasten. Veel kopers van occasions maken zich zorgen om de onderhoudskosten van hun nieuwe tweedehands-bolide, die soms flink op kunnen lopen.

Wilt u graag een occasion, maar daarnaast ook vaste kosten zonder verassingen en ook nog eens een degelijke verzekering, schadevrije jaren opbouwen, een garagegarantie en andere voordelen? Overweeg dan absoluut uw volgende tweedehandsauto te leasen. Bij sommige leaseproviders kunt u uit het leasecontract stappen bij bijzondere omstandigheden. Denk hierbij aan sterfgevallen, echtscheidingen of ook het stoppen van werken bij uw huidige baan.

Nadelen van occasions leasen

Zakelijke occasions zijn met name aantrekkelijk als u niet de hele dag achter het stuur zit. Gebruikte auto’s hebben natuurlijk ook gebruikssporen. En als u zakelijk onderweg bent, is het allerlaatste wat u wil met pech langs de weg staan. Daarnaast staat een nieuwe auto vaak wat netter en bieden bijvoorbeeld nieuwe veringen meer comfort als u urenlang onderweg bent.

Als u privé een occasion leaset is het aanbod vaak wat lager. Daarnaast betaalt u een aardige som per maand voor een auto die wellicht niet bijzonder comfortabel rijdt of de modernste snufjes biedt. Een occasion kopen en afschrijven is natuurlijk goedkoper, maar dan moet u wel hopen dat u niet teveel schade aan uw auto krijgt. Het is dus vooral een vraag van hoeveel zekerheid u graag heeft.

Een leaseplan opzeggen kan flink in de kosten lopen. Soms kunt u een contract helemaal niet afkopen en dient u dus de volledige termijn in een keer af te betalen. In andere gevallen betaalt u vaak minstens een jaar. Dit hangt ook af van de looptijd.

Shortleasen

Een relatief onbekende variant van leasen is de zogenaamde shortlease. Een shortlease is een flexibel leasecontract dat altijd, of in ieder geval met een relatief korte opzegtermijn, opgezegd kan worden. De minimumlooptijd kan slechts enkele weken zijn. De prijs per maand is wellicht hoger, maar hiervoor krijgt u ook veel voordelen. U heeft de zekerheid van een lease en de vrijheid van een flexibel contract.

3. Wat is nu de beste leaseauto voor mij?

Welk leaseplan past het meest bij uw wensen? Dat ligt aan welke van de drie typen autorijders u bent.

  • Type 1: De (zakelijke) veelrijder
    Rijdt u de hele dag door naar klanten? Voor u is een lease-occasion niet zo aantrekkelijk. Een auto moet optimaal betrouwbaar en comfortabel zijn en er daarnaast erg representatief uitzien. Een nieuwe leaseauto is waarschijnlijk de beste keuze. Als u naast zakelijk ook vaak privé rijdt en u niet per sé het nieuwste model hoeft te hebben, kunt u zeker overwegen om een occasion te nemen via uw werkgever. U betaalt dan minder voordeel aller aard en heeft alsnog alle voordelen van een leaseauto (uw baas betaalt het gros van de kosten!).
  • Type 2: De “uurtje per dag” automobilist
    Of u nu zakelijk of privé rijdt, indien u niet teveel kilometers maakt is een occasion leasen een goede keuze. Indien u niet zoveel rijdt is uw leasecontract sowieso goedkoper, en daarnaast heeft u de zekerheid van onderhoud en verzekering al bij de polis inbegrepen. U kunt van tevoren waarschijnlijk aardig goed het gereden aantal kilometers inschatten en dus het juiste leaseplan vinden, om ook nog eens een aantrekkelijke prijs eruit te slepen.
  • Type 3: De “ik maak weleens een ritje” bestuurder
    Weet u wel zeker dat u wil leasen? Leasen kan zich in België dankzij het lage voordeel aller aard al lonen vanaf een laag aantal kilometers, maar dan dient u wel eerst goed na te gaan of uw werknemersbijdrage niet te hoog is. Als u slechts af en toe rijdt kunt u overwegen om een occasion te kopen. Als u weinig rijdt gaat de afschrijving van uw auto minder snel, heeft u lager onderhoud en is het dus minder zinnig om te leasen. Gaat u een tijdje wat meer rijden? Overweeg dan een shortlease!

Welk leaseplan u dan ook kiest, het is altijd belangrijk om goed in gesprek te gaan met de lease maatschappij.