De verschillende vormen van garantie op tweedehands auto's

U heeft een gave bak gekocht, tweedehands. Vlak na aankoop krijgt u problemen met de motor. Waterschade zegt de monteur. En dat gaat u geld kosten.. of is dit nog te verhalen op de verkoper? Deze heeft immers niets gezegd..

26.10.2018

garantie gebruikte auto
Gratis online taxatie

Als autokoper ziet u soms door de bomen het garantie-bos niet meer. Er zijn veel verschillende vormen van garantie waaronder tweedehands auto’s mogelijkerwijs vallen. Sommigen van deze zijn wettelijk vastgelegd, andere kunnen worden vastgelegd tussen de koper en de verkoper. De wet voorziet in bepaalde garanties indien u uw auto bij een erkende verkoper koopt, daarnaast bieden ook autoconstructeurs garantieregelingen.

1. Wat is een garantie precies?

Een garantie verzekert dat een bepaald product of een bepaalde dienst aan bepaalde eigenschappen voldoet. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een garantie op een wasmachine, waarbij de koper ervan uit moet kunnen gaan dat het product op z’n minst voor een bepaalde tijdsduur datgene doet waarvoor het aangeschaft werd.

Bij een garantie komen altijd twee (of meer) partijen kijken. Vaak zijn dit de koper en de verkoper. Ook kunnen de diensten van derden ingeschakeld worden, bijvoorbeeld om aan bepaalde plichten te voldoen. Een garage kan voor een eigenaar controleren dat een auto aan bepaalde wettelijke voorwaarden voldoet, en dit vervolgens bevestigen tijdens de zogenaamde periodieke autokeuring. Als een auto daarna verkocht wordt aan een koper, met toezegging dat de auto in orde is en onlangs een autokeuring heeft gehad, dient de koper hier dus ook op te kunnen rekenen.

2. Welke soorten garantie zijn er?

Autokopers kunnen aanspraak maken op wettelijke garantie indien ze hun auto van een erkende verkoper aanschaffen. De exacte voorwaarden worden door de wet voorgeschreven, maar verkopers mogen hiervan afwijken. Daarnaast zijn er zogenaamde constructeursgaranties die verstrekt worden door autofabrikanten. Ook bieden sommige particuliere verkopers hun klanten garantie aan. Deze zogenaamde contractuele garanties worden bijvoorbeeld vastgelegd in een garantieovereenkomst.

Om een duidelijk overzicht te geven, worden de verschillende garantievormen, bijbehorende voorwaarden en uw rechten als koper in de rest van dit artikel verder toegelicht.

Constructeursgaranties

Constructeursgaranties worden door producenten van onder meer auto’s aangeboden aan kopers. Deze garantie wordt vrijwillig aangeboden. Veel autofabrikanten geven een garantie af om kopers te verleiden hun auto’s te kopen. Als u vele duizenden euro’s uitgeeft aan een nieuwe auto, wilt u er natuurlijk wel vanuit kunnen gaan dat deze een tijdje meegaat.

Bijna alle grote automerken bieden 2 jaar algemene constructeursgarantie, met uitzondering van bijvoorbeeld Toyota (3 tot 5 jaar). KIA steekt hier met kop en schouders bovenuit, en biedt maar liefst 7 jaar algemene constructeursgarantie.

Deze constructeursgarantie garandeert dat een auto zelf in orde is. Deze garantie dekt dus niet alleen maar de oorspronkelijke koper. De meeste occasions zullen echter vanwege hun bouwjaar niet onder de constructeursgarantie vallen. Het kan echter wel een aantrekkelijk argument zijn om wat meer geld uit te geven voor een jonger model, of om te kiezen voor een bepaalde fabrikant die een langdurige constructeursgarantie verstrekt.

Wettelijke garanties

Koopt u in België een auto bij een erkende verkoper? Dan heeft u altijd recht op wettelijke garantie. De wet legt vast dat er bepaalde plichten zijn waar zowel de koper als verkoper aan dient te voldoen. Daarnaast is ook de bewijslast belangrijk, dient de koper aan te tonen dat het product ondeugdelijk is, of de verkoper dat het product in redelijke conditie verkocht werd?

Een of twee jaar garantie?
Voor veel kopers in België is het nog altijd onduidelijk of ze nu recht hebben op een of twee jaar garantie. Dit hangt altijd af van het verkoopcontract. Veel autohandelaren kiezen ervoor om de wettelijke garantieperiode van twee jaar in te korten tot een jaar. Hier hebben ze ook recht op. Het inkorten van de garantie tot een periode van minder dan een jaar is niet toegestaan. Zulke afspraken zijn dus ook niet geldig.

Zes garantiemaanden
Tijdens de eerste zes maanden na de aankoop van een auto, ligt de bewijslast bij de verkoper. Dit betekent dus dat de verkoper aan moet kunnen tonen dat de auto wel degelijk deugdelijk was op het moment van verkoop. Hierna ligt de bewijslast bij de koper. De koper moet, bijvoorbeeld door middel van een monteursinspectie, aantonen dat het product niet aan de redelijke verwachtingen voldoet die hij of zij van de auto mocht hebben.

Plichten van elke verkoper

Als u een auto verkoopt, dient u dit ook eerlijk te doen. Het cliché van de “oma die er alleen elke zondag boodschappen mee ging doen” zal geen stand houden in een rechtszaal. Een koper moet erop kunnen rekenen dat de verkoper eerlijk is over de toestand van de auto. Meldt de verkoper niet dat hij weet dat de versnellingsbak bij lage temperaturen hapert, dan kan een koper hem of haar aansprakelijk stellen. Deze wettelijke garantie dekt ook gevallen van fraude, denk bijvoorbeeld aan het manipuleren van de kilometerstand.

3. Constructeursgarantie en fraudebescherming? Iedereen! Wettelijke garantie? Sommigen

Autofabrikanten bieden vaak een constructeursgarantie, die echter bij occasions niet altijd meer geldig is. De wettelijke garantie houdt rekening met de redelijke verwachtingen die een koper mag hebben. Verkopers dienen altijd te goeder trouw te handelen en mogen geen bekende defecten verzwijgen.

Conflicten kun je voorleggen aan een geschillencommissie of proberen met de verkoper tot een oplossing te komen. Het is vaak moeilijk om precies uit te vinden waar de schuld ligt, en na zes maanden ligt de bewijsplicht bij u als koper.

Wilt u de meeste zekerheid? Koop dan een occasion van een erkende verkoper, of zorg ervoor dat u een tweedehandsauto eerst zorgvuldig inspecteert of door een expert laat controleren. Maak altijd een proefrit. Zo weet u zeker dat een auto aan uw verwachtingen voldoet en dat u niet voor vervelende verassingen komt te staan.