Wat betekenen de waarschuwingslampjes in uw auto?

Soms gebeurt het dat er een lampje op uw dashboard gaat branden. Weet u de betekenis van deze waarschuwingslampjes? Wij vertellen de betekenis van elk lampje en hoe u moet handelen.

27.01.2020

Waarschuwingslampjes betekenis

Weet u wanneer u direct moet stoppen om verdere schade te voorkomen of denkt u dat u nog even door kan rijden? Vaak is het niet voor iedereen duidelijk welke stappen er ondernomen moeten worden.

Wij leggen de betekenis van alle dashboard symbolen uit en vertellen u hoe u het best kunt handelen. Geen paniek meer bij het branden van waarschuwingslampjes in de auto als u kennis heeft over de betekenis!

1. Betekenis van de verschillende kleuren waarschuwingslampjes

De waarschuwingslampjes op uw dashboard hebben verschillende kleuren. Deze kleuren vertellen de ernst van het probleem. Welke dashboard lampjes hebben welke kleur en wat betekent deze kleur?

  • Groen - Dit systeem werkt goed.
  • Blauw - Het grote licht staat aan.
  • Wit - Aanbeveling/aanwijzing.
  • Geel/oranje - Laat de auto zo snel mogelijk nakijken.
  • Rood - Onderneem direct actie!

Waarom gaan er bij het starten van de auto vaak een aantal dasboard lampjes branden? Hiermee wordt gecontroleerd of de waarschuwingslampjes in de auto goed werken. Laat lampjes die niet meer werken direct repareren.

2. De betekenis van de waarschuwingslampjes

Soms gaan er waarschuwingslampjes in de auto branden, maar weet u niet wat u moet doen. Wij hebben een volledig overzicht van waarschuwingslampjes en hun betekenis.

Rode waarschuwingslampjes

Remsysteem waarschuwingslamp

Remsysteem
Het lampje van het remsysteem gaat branden als de parkeerrem is ingeschakeld of aangetrokken en de auto is gestart. Blijft het waarschuwingslampje branden als u de handrem eraf haalt? Dan kan dit duiden op een storing in het remsysteem of is er te weinig remvloeistof.

Motorolie waarschuwingslamp

Motorolie
Dit controlelampje geeft aan of het oliepeil te hoog of te laag is. Gaat dit lampje branden tijdens het rijden? Stop dan direct. Check het oliepeil, vul dit bij of tap het af. Stopt het niet met branden? Zoek een garage op en laat het checken.

Accu waarschuwingslamp

Accu
Het waarschuwingslampje van de accu gaat branden als de auto wordt gestart. Gaat hij niet branden? Dan is er mogelijk een storing aan de dynamo, stroomkabels of aandrijfsnaar. Parkeer de auto en bel de garage of wegenwacht.

Koelvloeistof waarschuwingslamp

Koelvloeistoflamp
Gaat het lampje van de koeling branden is de motor oververhit. Dit kan voor schade zorgen. Daarom is het verstandig om het koelvloeistofniveau te controleren.

Gordel waarschuwingslamp

Gordel
Draagt een passagier geen gordel? Dan gaat dit lampje branden. Vaak gaat het gepaard met een piepende toon. Ook kan het zo zijn dat het lampje gaat branden als u iets van een bepaald gewicht op de stoel legt.

Airbag waarschuwingslamp

Airbag
Brandt het controle lampje in de auto van de airbags? Mogelijk is er een storing en dat betekent dat deze niet werken. Ga daarom direct naar de garage voor controle.

Openstaande deur waarschuwingslamp

Openstaande deur
Dit symbool in uw auto vertelt u wanneer er een deur nog open staat. Vaak kunt u zelfs zien welke deur er open staat.

Open motorkap waarschuwingslamp

Open motorkap
Staat het contact van de auto aan, maar is de motorkap nog open? Dan gaat dit auto lampje branden.

Open achterklep waarschuwingslamp

Open achterklep
Als de achterklep open staat en het contact aan, dan begint dit controlelampje te branden.

Stuurvergrendeling waarschuwingslamp

Stuurvergrendeling
Als dit auto lampje brandt dan zit het stuur in het stuurslot. Het is niet mogelijk de auto te starten op dit moment.

Naderingsalarm/Waarschuwingssysteem botsing

Naderingsalarm/Waarschuwingssysteem botsing
Rijdt u te kort op uw voorganger of nadert u met een te hoge snelheid? Dan brandt dit lampje om een botsing te voorkomen. Heeft het lampje een oranje kleur, dan heeft u het uitgeschakeld. Mocht het branden zonder reden? Dan kan dit duiden op een storing en raden wij aan naar de garage te gaan.

Startprobleem waarschuwingslamp

Startprobleem
Bij het branden van dit symbool is er een startprobleem. Breng de auto weg naar de garage om achter de oorzaak te komen.

Laag remolie niveau

Laag remolie niveau
Is het niveau van uw remolie te laag, dan ziet u dat aan dit auto lampje. Vul de remolie direct bij!

Storing ESP systeem

Storing ESP systeem
Bij een storing in het ESP (Elektronisch Stabiliteits Programma) systeem wordt er niet meer ingegrepen in onveilige situaties. Geen hoge nood, maar u moet wel met de auto naar de garage.

Storing RBS systeem

Storing RBS systeem
Als er een RBS (Radar Brake Support) systeem storing is dan brandt dit lampje. Dit systeem zorgt voor het zelfstandig afremmen van de auto bij het snel naderen van een object voor de auto.

Elektronische parkeerrem waarschuwingslamp

Elektronische parkeerrem
Als dit lampje in de auto gaat branden dan is de elektrische parkeerrem ingeschakeld. Dit lampje zit slechts in auto’s met elektrische transmissie.

Noodloop waarschuwingslamp

Noodloop
Gaat dit symbool branden, dan gaat uw auto in noodloop. Wat is dat? Dan heeft uw auto te weinig vermogen en kunt u niet hard rijden. Ga snel naar een garage om dit te checken.

Aandrijflijn storing

Aandrijflijn storing
Dit lampje brandt wanneer er een storing is in de aandrijflijn, oftewel motor. Waarschijnlijk heeft u op dit moment minder vermogen en is het verstandig om hard optrekken en afremmen te vermijden. Laat bij de garage de motor uitlezen.

Storing beweegbaar dak

Storing beweegbaar dak
Mocht het dak niet meer open of dicht kunnen dan gaat dit lampje branden. Ook brandt dit lampje om u te waarschuwen wanneer het dak opent en sluit.

Storing variabele spoiler

Storing variabele spoiler
Als de variable spoiler niet goed werkt, is dit lampje aan. Laat altijd de auto controleren.

Gele waarschuwingslampjes

Batterij sleutel leeg waarschuwingslamp

De batterij van de sleutel is bijna leeg
Dit controlelampje laat zien dat uw autosleutel bijna leeg is. Met een lege autosleutel is het niet mogelijk om de auto draadloos openen/sluiten.

Lane Assist

Lane Assist
Heeft dit auto lampje een groene kleur? Dan is hij ingeschakeld. Bij een rode kleur is de Lane Assist uitgeschakeld. Bij Lane Assist wordt u gewaarschuwd door trillingen in het stuur mocht u slingeren of de rijstrook verlaten.

Storing remlichten

Storing remlichten
Mogelijk doen de remlichten het niet of niet goed meer. Controleer dit even en vervang de lampjes. Werkt dit niet? Ga dan even langs de garage.

Roetfilter waarschuwingslamp

Roetfilter
Springt dit lampje aan dan is of de uitlaat verstopt of defect. Is dit het geval dan moet u de olie van de auto peilen en de auto naar een garage brengen, anders beschadigd de motor of filter wellicht nog meer.

Bergrem ingeschakeld

Bergrem ingeschakeld
Dit lampje brandt als de ‘bergrem functie’ van de auto is ingeschakeld. Om de bergrem functie uit te schakelen dient u deze knop in te drukken.

Brandstofpeil waarschuwingslamp

Brandstofpeil
Is uw brandstoftank aan de lege kant? Naar het tankstation is dan de slimste keus!

Aandrijf- en stabiliteitsregeling

Aandrijf- en stabiliteitsregeling
Wanneer de aandrijf- en stabiliteitsregeling is geactiveerd dan knippert dit lampje. Ook gaat het branden wanneer u de auto start. Is dit niet het geval? Ga dan naar de garage.

Accuspanning elektrische auto’s

Accuspanning elektrische auto’s
Als dit lampje brandt dan heeft uw elektrische auto een lage actieradius. Hij moet dus opgeladen worden. Brandt het auto lampje na het opladen nog steeds? Dan is er een ander probleem en kunt u beter een garage opzoeken.

Verlichtingproblemen

Verlichtingproblemen
Waarschijnlijk is er een lamp kapot en moet u deze vervangen. Gaat het lampje na vervangen niet uit? Dan is het verstandig om naar de garage te gaan.

Mistverlichting achter waarschuwingslamp

Mistverlichting achter
Dit symbool ziet u wanneer de mistverlichting achter actief is. U voert misverlichting als het zicht minder is dan 50 meter. Het mag alleen gevoerd worden met mist en sneeuw, niet met regen.

Storing elektrisch onderdeel

Storing in een elektrisch onderdeel
Dit auto lampje brandt als er een storing is in een elektrisch onderdeel. Dat betekent dat de auto beperkt bruikbaar is of in sommige gevallen helemaal stopt. Het is belangrijk direct contact te maken met de wegenwacht of een garage.

Water in brandstof waarschuwingslamp

Er zit water in de brandsstof
Dit lampje gaat aan als de auto wordt gestart, gaat deze niet uit? Dan kan het zomaar zijn dat er teveel water in uw brandstoffilter zit. Breng de auto zo snel mogelijk weg voor een check. Brandt het lampje na het aftappen van water nog steeds? Dan is waarschijnlijk uw brandstoffilter aan een onderhoudsbeurt toe.

Bandenspanning waarschuwingslamp

Bandenspanning
Is uw band lek of de bandenspanning te laag? Dan gaat dit lampje branden. Zorg dat de bandenspanning ten alle tijden klopt, dit geeft meer grip op de weg en zorgt voor minder slijtage.

Waarschuwingslamp motor

Waarschuwingslamp motor
Is er iets mis met het motormanagement of de elektronica? Dan gaat het lampje branden en is het belangrijk het peil van de motorolie en de koelvloeistof te checken. Knippert het waarschuwingslampje van de motor? Rijd niet door, zet uw auto veilig aan de kant en bel de wegenwacht of een garage.

Koppeling intrappen

Koppeling intrappen
Wanneer u de koppeling in hoort te trappen gaat dit auto lampje branden. Dit geldt bij handgeschakelde auto’s waar het start/stop systeem ingeschakeld staat.

Storing in vering of schokdempers

Storing in vering of schokdempers
Heeft u te maken met een storing in de vering of schockdempers van uw auto? Dan gaat dit lampje branden en wordt er aangeraden naar de garage te gaan.

Sleutel niet in de auto

Sleutel niet in de auto
Dit auto lampje gaat aan als er geen sleutel in de auto wordt ‘getraceerd’ door de auto. Dit lampje komt voor bij auto’s die gebruik maken van keyless entry en keyless go.

Versleten remblokken

Versleten remblokken
Als uw remblokken versleten zijn moet u deze zo snel mogelijk laten vervangen. Versleten remblokken zorgen voor minder veiligheid.

Brandstofsysteem storing

Brandstofsysteem storing
Ga zo snel mogelijk naar de garage als dit lampje gaat branden. Er is namelijk een storing in het brandstofsysteem van uw auto. Vaak gaat dit lampje branden samen met het tandwiel en daarna een uitroepteken.

Gladheid waarschuwing

Gladheid waarschuwing
Daalt de temperatuur en is er kans op gladheid? Dan wordt u hiervoor gewaarschuwd via dit lampje.

Storing in lamp- of regensensor

Storing in lamp- of regensensor
De auto heeft een aantal sensoren. De sensoren die bij dit lampje horen regelen bijvoorbeeld de lichtintensiteit buiten, waardoor de lampen aan of uit gaan. Ook zien zij of het regent of niet. Is er een storing dan zullen uw ruitenwissers niet automatisch aan gaan.

Voorgloeien

Voorgloeien
Dit auto lampje brandt als de motor koud is. Als het lampje blijft branden tijdens het rijden is het verstandig om naar een garage te gaan.

ABS

ABS
ABS is het Antiblokkeersysteem. ABS voorkomt dat de banden van uw auto blokkeren als u hard remt. Brandt het lampje? Dat betekent een storing en is uw ABS uitgeschakeld. Snel laten repareren dus!

Storing luchtvering

Storing luchtvering
Zodra dit lampje brandt is er een storing in de luchtvering. Laat dit controleren bij de garage.

Informatie indicatie

Informatie indicatie
Brandt dit lampje van uw auto? Dan is er nieuwe informatie over uw auto beschikbaar. Via het bedieningssysteem kunt u deze informatie opvragen.

Service indicatie

Tijd voor een service beurt
Brandt dit lampje? Dat is de manier van uw auto om aan te geven dat hij klaar is voor een service beurt. Het lampje gaat branden na een aantal gereden kilometers.

Storing trekhaak koppeling

Storing trekhaak koppeling
Als er een storing is in de trekhaak koppeling of kabelset van de trekhaak dan gaat dit lampje branden.

Verandering in bandenspanning

Verandering in bandenspanning
Gaat dit lampje branden? Dan is er door de TPMS sensoren in de wielen waargenomen dat er een verandering in bandenspanning is opgetreden.

Differentieel

Differentieel
Het differentieel draagt energie over op de aandrijfas van de auto. Als het lampje in de auto brandt betekent dit dat er iets mis is, maar waarschijnlijk merkt u dit ook.

Achter differentieel

Achter differentieel
Als het achter differentieel niet goed werkt is het van belang dit zo snel mogelijk te laten controleren.

AdBlue niveau

AdBlue niveau
AdBlue is een vloeistof die bij diesels wordt gebruikt om de NOx-uitstoot te verminderen. Is het niveau aan de lage kant dan gaat dit auto lampje branden.

Waarschuwingslamp versnellingsbak

Waarschuwingslampje versnellingsbak
Dit auto lampje kan branden of knipperen. Bij het stabiel branden van deze waarschuwingslamp heeft u te maken met oververhitting. Bij het knipperen van dit lampje is er een groot defect. Laten controleren dus.

Stadsverlichting

Stadsverlichting aan
De meeste auto’s hebben stadsverlichting automatisch aan. Dit lampje geeft aan dat het aan staat.

Interieurverlichting

Interieurverlichting aan
Dit licht is een waarschuwing dat uw interieurverlichting aan staat. Zo vergeet u deze niet uit te zetten als u de auto gaat parkeren.

Automatisch start/stop systeem

Automatisch start/stop systeem
Staat het start/stop systeem aan? Dan brandt dit lampje als de auto stilstaat en de motor niet aan is, maar de auto wel.

Adaptive Cruise Control

Adaptive Cruise Control
Het Adaptive Cruise Control symbool kan wit of groen zijn. Bij wit is hij ingeschakeld en bij groen is hij actief.

Rempedaal in trappen/Auto hold

Rempedaal in trappen/Auto hold
Heeft uw auto een automatische transmissie en staat hij op hold? Dat ziet u dat aan dit lampje.

Dimlicht symbool

Dimlicht aan
Als het dimlicht is geactiveerd brandt dit licht. Dimlicht is verplicht bij rijden in de nacht, in tunnels en bij mist of regen.

Groene waarschuwingslampjes

Adaptive koplampen ingeschakeld

Adaptive koplampen ingeschakeld
Adaptive koplampen zijn ingeschakeld. Adaptieve koplampen bewegen met de stuurbewegingen mee.

Symbool mistlicht voor

Symbool mistlicht voor actief
Bij het voeren van mistlicht aan de voorkant gaat dit lampje branden. Hou er rekening mee dat mistlicht alleen gevoerd mag worden met minder zicht dan 50 meter bij sneeuw of mist.

EV modus

EV modus actief
Bij het branden van dit lampje is de EV mode actief. De auto rijdt volledig op de elektrische motor.

Eco modus

Eco modus actief
Als dit lampje brandt gebruikt de auto de verbrandingsmotor en de elektrische motor.

Richtingaanwijzer symbool

Richtingaanwijzer symbool
Het richtingaanwijzer symbool op het dashboard gaat branden als u de richtingaanwijzer gebruikt.

Cruise control

Cruise control actief
Heeft u Cruise control ingeschakeld? Dan blijft uw auto een constante snelheid rijden en dat wordt pas onderbroken als u op het rempedaal drukt. U ziet dat het geactiveerd is als dit auto lampje brandt.

Snelheidsbegrenzer/LIM

Snelheidsbegrenzer/LIM
Wilt u niet harder dan een bepaalde snelheid rijden? Dan schakelt u de snelheidsbegrenzer in en dat ziet u aan dit lampje.

Parkeersensoren ingeschakeld

Parkeersensoren ingeschakeld
Dit lampje laat zien of uw parkeersensoren zijn ingeschakeld. Deze geven aan hoeveel ruimte er tussen uw auto en objecten omheen zit.

Afstelling koplamp hoogte

Afstelling van de koplamp hoogte
Via deze knop stelt u de hoogte van uw koplampen af. De juiste hoogte van uw koplampen is belangrijk om tegenliggers niet te verblinden.

Witte waarschuwingslampjes

Ruitensproeiervloeistof symbool

Ruitensproeiervloeistof
Het niveau van uw ruitensproeiervloeistof is te laag. Als u de ruitensproeiervloeistof bijvult zal dit waarschuwingslampje automatisch uit gaan.

Lage buitentemperatuur

Lage buitentemperatuur
Is de buitentemperatuur gedaald naar onder de 4 graden Celcius? Dan zal dit lampje aangaan.

Automatische ruitenwisser

Automatische ruitenwisser
Staat dit lampje aan dan weet u dat de automatische ruitenwissers hun werk gaan doen als het begint te regenen.

Regensensor

Regensensor
Als het regent gaat dit lampje branden. U kunt zelf de gevoeligheid van de sensoren instellen via het knopje/schuifje op uw ruitenwissers.

Voorruit ontwasemer

Voorruit ontwasemer
Heeft u beslagen ruiten? Dan zet u de blazers aan om de ruiten schoon te maken en dan ziet u automatisch dit lampje aan gaan.

Achterruit verwarming

Achterruit verwarming
Is de achterruitverwarming aan? Dat ziet u aan dit auto lampje. Laat het lampje repareren als het niet aan of uit gaat wanneer de verwarming aan/uit is.

Standkachel

Standkachel
Staat de standkachel aan? Dan is dit lampje ingeschakeld. Bij het uitschakelen van de standkachel stopt ook het lampje met branden.

Stoelverwarming

Stoelverwarming
Stoelverwarming ingeschakeld? Dat ziet u aan dit lampje in de auto. Laat de auto controleren als dit lampje zonder reden aan gaat.

Blauwe waarschuwingslampjes

Coolant te koud

Coolant te koud
Dit lampje brandt vaak wanneer de auto wordt gestart en de motor nog koud is. Het betekent dat het coulant middel in de auto nog te koud is.

Groot licht

Groot licht aan
Wanneer u groot licht voert staat dit lampje aan. Grootlicht kan worden gebruikt op donkere wegen, want hij geeft extra licht. Zorg dat dit licht uit is als er een tegenligger komt! Doordat het hoger schijnt kan het uw tegenligger verblinden.

Sommige waarschuwingslampjes en symbolen zijn merkgebonden en wijken daarom af van de voorbeelden die wij hebben gebruikt. Mist u nog een waarschuwingslampje? Neem dan contact met ons op.