Tips voor uw autovakantie Frankrijk

Wilt u weten waar u op moet letten als u op autovakantie naar Frankrijk gaat? Met deze tips bereid u uw auto goed voor.

11.09.2018

Caravan Frankrijk vakantie
Gratis online taxatie

Vergeet het maar, 1 koffer per persoon geldt niet voor u want u gaat met de auto op vakantie. Dus u kunt meenemen wat u wilt en vertrekken hoe laat u wilt. Autovakanties zijn nog steeds razend populair en met de juiste auto zijn ze ook nog eens comfortabel.

Frankrijk is altijd een bekend vakantieland geweest voor ons Belgen, sterker nog het is de populairste autovakantie bestemming. Maar lang in de auto zitten is niet altijd even leuk, zeker niet als u met de kinderen bent. Een goede auto en een goede voorbereiding is daarom erg belangrijk.

1. Met de auto naar Frankrijk

Dit jaar kiest u voor een autovakantie, en wel naar Frankrijk. Een goede en populaire keuze sinds Frankrijk al jaren het populairste vakantieland is voor Belgen om met de auto heen te gaan. Gek is dat helemaal niet want met Frankrijk is verre van iets mis. Dit prachtige land is vanuit België niet eens zo ver rijden, u zit in principe zo in Noord-Frankrijk en ook een autovakantie Zuid-Frankrijk is niet ver weg.

Dat Frankrijk zo populair is onder reizigers die kiezen voor een autovakantie is te begrijpen. Frankrijk heeft een divers landschap en een aangenaam klimaat. Frankrijk heeft een verrassend mooie natuur, van dichte bossen tot hoge bergen, van stranden en witte krijtrotsen tot ‘vlakke’ weilanden. En vergeet het heerlijke weer niet, de wijnstreken waar u kunt genieten van de mooiste wijnen en kleine stadjes waar het lijkt alsof u direct terug de middeleeuwen in stapt.

Een autovakantie naar Frankrijk is iets voor het hele gezin. Daarom is Frankrijk ook zo populair. Mooie stranden die heerlijk zijn voor uzelf en voor de kinderen.
Wijkopenautos.be heeft een lijstje gemaakt van de populaire streken in Frankrijk. We hebben de afstand en kosten voor u berekent vanaf Brussel:

Provence

Provence
» Afstand: 1007 kilometer
» Reistijd: 9 uur en 43 minuten
» Brandstofkosten: €100,60
» Tol: €66,80

U kiest voor Provence als u een echte wijnliefhebber bent, overnacht in de streek van de rosé, geniet van de uitgestrekte lavendelvelden of bezoek de badplaats in Côte d’Azur. Ook Gorges de Verdon is een aanrader, een adembenemende kloof in Provence. Huur een bootje of kajak en vaar over het water door deze ongelofelijk mooie kloof.

Bretagne

Bretagne
» Afstand: 663 kilometer
» Reistijd: 6 uur en 58 minuten
» Brandstofkosten: €68,20
» Tol: €43,20

Bretagne is de ideale plek voor gezinnen, vol met campings en beroemde stadjes. Bezoek Bretagne voor een sportieve vakantie vol wandelingen door de natuur of bezoek Mont Saint-Michel, een mythische stad die te bereiken is bij eb en omringt is door water bij vloed. Laat uw auto maar ergens achter want in deze stad is het niet mogelijk om met uw auto te rijden, vanwege alle trapstraatjes.

Bourgondië

Bourgondië
» Afstand: 466 kilometer
» Reistijd: 5 uur en 42 minuten
» Brandstofkosten: €54,67
» Tol: €12,50

Bourgondië is een streek in het midden van Frankrijk en maar 6 en een half uur rijden. Ideaal voor wandelingen en fietstochten door de natuur en langs oude gebouwtjes en steden. Deze streek is bekend vanwege de uitgestrekte wijngaarden en smakelijke keuken. De echte bourgondiër zal zich hier direct thuisvoelen.

De Jura

De Jura
» Afstand: 604 kilometer
» Reistijd: 6 uur en 3 minuten
» Brandstofkosten: €62,16
» Tol: €31,90

De Jura is een gebied vol bergen in het Oosten van Frankrijk. Gelegen tegen de Zwitserse grens is het de ideale plek voor mensen die houden van kamperen, wandelen en zwemmen. Kiest u voor een actieve vakantie met uw gezin dan zal u het hier naar uw zin hebben.

De Dordogne

De Dordogne
» Afstand: 790 kilometer
» Reistijd: 8 uur en 26 minuten
» Brandstofkosten: €84,04
» Tol: €33,70

Dordogne is een aanrader voor u en de kinderen als u op zoek bent naar een autovakantie Zuid-Frankrijk. Met veel rivieren en stroomversnellingen om heerlijk op te kanoën, grotten om te bezoeken en genoeg campings om te kamperen, zullen de kinderen altijd vermaakt zijn.

Normandië

Normandië
» Afstand: 437 kilometer
» Reistijd: 4 uur en 24 minuten
» Brandstofkosten: €45,46
» Tol: €28,40

Ook Mont Saint-Michel is een trekpleister van Normandië, officieel hoort Mont Saint-Michel bij Normandië maar dat weerhoudt dit abdij niet om ook bij Bretagne te horen. Kenmerkend zijn de witte krijtrotsen die het landschap van Normandië sieren. Bent u al eens in Honfleur geweest? Sla dit schilderij-achtige stadje niet over als u Normandië bezoekt!

De Elzas

De Elzas
» Afstand: 565 kilometer
» Reistijd: 4 uur en 23 minuten
» Brandstofkosten: €44,21
» Tol: -

In de Elzas komt u voor fietstochten en om te wandelen. Neem de Route de Crêtes, heb het mooiste uitzicht vanaf de bergtoppen van de Vogezen. Of geniet van de beste wijnen van Elzas. Elzas is de ideale plek om voor uw autovakantie Frankrijk als u geen zin heeft in een hele lange rit.

2. Wat moet mee naar uw autovakantie Frankrijk?

Voor uw autovakantie Frankrijk is het van belang dat u een goede auto hebt. Een waar iedereen veilig in past, alle spullen mee kunnen en vaak moet hij ook nog een caravan kunnen trekken. Dus bereidt u goed voor en zorg dat u niets vergeten bent. Dingen vergeten zorgt voor onnodige stress en dat is iets dat u natuurlijk wilt voorkomen tijdens uw autovakantie.

Verplicht in de auto is:

 • Gevarendriehoek: Net als in België is het ook in Frankrijk verplicht om een gevarendriehoek in uw auto te hebben. Bij een ongeval of bij pech bent u verplicht deze minstens 30 meter achter uw auto te plaatsen. In Frankrijk geldt: bij pech op de autoroute mag u geen gevarendriehoek plaatsen, stap zo veilig en snel mogelijk over de vangrail en wacht daar op hulp.
 • Veiligheidshesje: Een veiligheidshesje is verplicht om te dragen bij een ongeluk. Met dit hesje valt u meer op voor medebestuurders.
 • Alcoholtest: Tijdens uw autovakantie in Frankrijk is het verplicht een alcoholtest bij ú te hebben. Maar wees niet bang! Mocht u deze niet in uw auto hebben, dan krijgt u hier geen boete voor.

Autovakantie Frankrijk; zomervakantie of wintervakantie?

Tijdens uw vakantie is het belangrijk om de auto vakantieklaar te maken. Gaat u in de zomer dan bereidt u uw auto natuurlijk anders voor dan wanneer u in de winter op vakantie naar Frankrijk gaat.
Gaat u in de winter met autovakantie naar Frankrijk dan wordt het sterk aangeraden om winterbanden onder uw auto te hebben. In veel bergen is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Het wordt met een bord aangegeven. Zorg dat u de sneeuwkettingen niet vergeet want het is ontzettend gevaarlijk zonder en u kunt rekenen op een fikse boete.

Milieuzones in Frankrijk

In Frankrijk zijn een aantal milieuzones waar u rekening mee moet houden. Of u nu een autovakantie Zuid-Frankrijk hebt gepland of een autovakantie in Noorden van Frankrijk, een milieusticker is overal geldig. In Frankrijk wordt deze sticker certificat qualité de l’air genoemd. In Frankrijk zijn er verschillende milieuzones, permanente en tijdelijke. Er bestaan 6 verschillende ecovignetten, ze hebben allemaal een verschillende kleur; zo is er bijvoorbeeld groen voor elektrische wagens en een grijze kleur voor auto's ouder dan 15 jaar. Rijdt u zonder de juiste milieusticker? Dan riskeert u een boete van €68,-.
De milieusticker is niet duur, voor €4,21 heeft u hem en dan bent u verzekerd van een voorspoedige reis. Vraag hem op tijd aan via de website van certificat-air. Let op: het aanvraag formulier is in het Engels.

De aanschaf van een milieusticker of ecovignet is alleen verplicht als u de desbetreffende steden in wilt rijden, bij het enkel doorkruisen via de snelweg is het vignet niet verplicht.

3. Is uw auto klaar voor een autovakantie?

U heeft een checklist gemaakt, tassen ingepakt en u bent helemaal klaar voor uw autovakantie Frankrijk. Maar heeft u ook gedacht aan het klaarmaken van uw auto? Uw auto krijgt het zwaar te verduren tijdens alle kilometers, het warme weer in de zomer en door de zware caravan.

Zorgeloos op vakantie doet u met de Frankrijk autovakantie tips van wijkopenautos.be:

 • Remmen: Het remsysteem van auto’s wordt tijdens vakanties zwaar belast. Zorg dat u uw remmen controleert en zo nodig vervangt voordat uw reis begint.
 • Koelvloeistof: Zorg dat uw koelvloeistof is bijgevuld. Uw auto krijgt het zwaar te verduren als u uren in de zon in de file staat.
 • Oliepeil checken: Check en vul het bij voor de reis begint. U kunt ook een extra flesje meenemen.
 • Airconditioning: Doet uw airconditioning het nog? In lange warme files of gewoon onderweg is het fijn om wat verkoeling te hebben. Dit houdt de kinderen rustig en zorgt voor meer gemak in de auto.
 • Banden: Zitten de juiste banden onder uw auto? Goed! Vergeet dan de bandenspanning en het profiel niet te checken
 • Ruitenwissers en vloeistof: Tijdens uw autovakantie Frankrijk kunt u te maken krijgen met verschillend weer. Zorg dat uw ruitenwissers goed werken en dat er genoeg ruitenwisservloeistof is

Mis geen enkele onderhoudsbeurt om ervoor te zorgen dat uw auto in topconditie is voor de autovakantie.

Met de caravan op vakantie

U kunt kiezen om op autovakantie naar Frankrijk te gaan met de caravan of te slapen in een tent. Gaat u met de caravan dan is het belangrijk dat uw auto hierop is voorbereid en is het belangrijk om te weten welke regels verbonden zijn aan het reizen met de caravan.
Hou rekening met het gewicht van de caravan en wat uw auto kan trekken. Wat uw auto kan trekken aan massa staat achter op de kentekencard of op deel 1 van het papieren kentekenbewijs. Het gaat om de massa van uw auto en caravan inclusief inzittenden en bagage.

Een goede verhouding in gewicht zorgt voor meer rijplezier. Zorg dat uw caravan nooit zwaarder is dan 75% van het gewicht van uw volgeladen auto.

Kies de juiste auto

Uw auto juist beladen voor uw autovakantie is een belangrijk punt. Juist beladen zorgt ervoor dat de caravan niet slingert maar u kan ook de juiste auto kiezen voor de meest succesvolle autovakantie. Zorg dat u de spullen goed verspreid over de caravan en dat u de zware spullen onderop legt en goed vast maakt, dit zorgt ervoor dat de caravan minder snel kantelt.

Zorg daarom ook voor een sterke auto met een goede trekkracht. U zou zeggen dat bijvoorbeeld een SUV de perfecte wagen is voor uw autovakantie Frankrijk. Groot en sterk, perfect om een caravan mee te trekken en genoeg ruimte voor alle bagage.

wijkopenautos.be heeft 5 auto’s op een rijtje gezet die perfect zijn voor een autovakantie Frankrijk. Deze auto’s zijn groot en hebben een goede trekkracht voor de caravan. Zonder caravan op vakantie? Dat kan ook met deze wagens, een bijkomend voordeel is de grootte. Met deze auto’s heeft u gegarandeerd een fijne rit voor het hele gezin.

Skoda Kodiaq

 • Zitplaatsen: 7
 • Massa: 1.527 kg
 • Trekgewicht: 2.000 kg

Volkswagen Passat Alltrack

 • Zitplaatsen: 5
 • Massa: 1.710 kg
 • Trekgewicht: 2.200 kg

Skoda Octavia Scout

 • Zitplaatsen: 5
 • Massa: 1.500 kg
 • Trekgewicht: 2.000 kg

BMW 5-Serie Touring

 • Zitplaatsen: 5
 • Massa: 1.710 - 2.030 kg
 • Trekgewicht: 2.000 kg

Volvo XC40

 • Zitplaatsen: 5
 • Massa: 1.645 - 1.823 kg
 • Trekgewicht: 1.600 - 2.100 kg

4. Eerst verkopen, daarna de juiste auto kopen

Een goede auto voor een autovakantie is belangrijk. Genoeg ruimte en veiligheid om iedereen te vervoeren en genoeg plek voor spullen, dat is het belangrijkst. Heeft u een auto die niet geschikt is voor een autovakantie? Is hij niet sterk genoeg om een caravan te trekken of doet hij het niet goed meer? Dan is het niet verstandig om deze auto mee te nemen op autovakantie naar Frankrijk. U wilt het natuurlijk niet riskeren dat u stil komt te staan onderweg naar uw vakantiebestemming.

Snel en veilig verkopen bij wijkopenautos.be

Op vakantie en een nieuwe auto nodig? Dan zorgt u dat uw oude auto eerst wordt verkocht, daarvoor komt u naar wijkopenautos.be. Laat uw auto gratis en vrijblijvend taxeren en verkoop hem als u dat wilt. Verkopen kan al binnen 24 uur en u heeft het geld op uw bankrekening na 2 dagen. Zo heeft u een leuk bedrag voor die nieuwe auto die wél geschikt is voor vakantie of een leuk bedrag om uit te geven in Frankrijk.