Wat te doen bij vuurwerkschade aan uw auto

Nieuwjaar is een dag van vreugde en blijdschap. Glazen champagne gaan rond en tot laat in de nacht genieten we van het mooie vuurwerk waarmee we het nieuwe jaar in knallen. Helaas gaat niet iedereen het nieuwe jaar prettig in. Vuurwerk zorgt ieder jaar voor circa 10 miljoen euro schade aan auto’s en woningen. Hoe u uw auto beschermt tegen alle knallen en klappen, dat zocht wijkopenautos.be uit.

21.08.2018

vuurwerkschade auto
Gratis online taxatie

1. Kosten vuurwerkschade aan auto’s

Jaarlijks ontstaat er veel schade aan particuliere auto’s en woningen. Want iedereen wil graag met een klapper het nieuwe jaar in gaan. Veel van het vuurwerk dat de lucht in gaat is illegaal. Dit zware en illegale vuurwerk is soms zo sterk dat het soms zo zwaar is als een bom. En het is juist al dat illegale vuurwerk dat vaak ook het meeste schade aanricht.
Tussen al dit siervuurwerk zitten veel vuurpijlen die de lucht in worden geschoten en alles wat de lucht ingaat komt ook weer naar beneden. Kruitschade op de auto is daarom het vaakst te zien. Wanneer het vuurwerk uit de lucht valt is het vaak nog niet volledig verbrand. Als het eenmaal op het dak van de auto beland en het trekt in de lak dan laat het zwarte stippen achter. Naast de kruitschade veroorzaken de stokken van de vuurpijlen ook flinke schade. Deze stokken, die met een flinke snelheid naar beneden komen veroorzaken deuken en lakschade.

Naast vuurwerkschade die kan komen door neerkomend vuurwerk en kruit. Is het ook goed mogelijk dat uw auto het slachtoffer wordt van vandalisme. Soms wordt er vuurwerk bij auto's naar binnen gegooid en met veel illegaal vuurwerk in het spel is dit niet zonder risico's. Met oud en nieuw komt het vaker dan eens voor dat er een auto in de brand vliegt. En een brandende auto daar zit niemand op te wachten, en zeker niet als het uw auto is die het middelpunt van het vreugdevuur vormt.

2. Wordt vuurwerkschade vergoed?

Gaat u het nieuwe jaar op een slechte manier in en komt u erachter dat u vuurwerkschade hebt opgelopen aan uw auto? Dat is erg vervelend. Bij kleine schade, zoals zwarte stippen van het kruit, probeert u allereerst om dit zelf weg te poetsen. Doe dit voorzichtig met wat water en een speciale zeep voor uw auto. Lukt dit niet? Stop dan en zorg dat het niet erger wordt. Stel uzelf de vraag of de verzekering dit vergoedt. Of de schadekosten worden vergoed hangt van de verzekering af en of de schade met opzet is toegebracht. Wees dus voorzichtig met vuurwerkschade, als u het zelf erger maakt bij het schoonmaken dan kan het zijn dat de verzekering het niet meer vergoedt.

Is er geen sprake van opzet bij de schade? Dan bent u verzekerd in het geval van een BA-verzekering, een beperkte Omnium verzekering en full Omnium verzekering. Bij brandschade heeft het geen invloed op uw no-claimkorting. Lakschade daarentegen wordt alleen vergoed voor auto’s met een full Omnium verzekering en ruitschade door vuurwerk wordt vergoed bij een beperkte Omnium verzekering.

Helaas vindt er tijdens en rond de jaarwisseling ook veel vandalisme plaats. Wanneer er opzettelijk schade aan wordt gericht met vuurwerk dan zijn de regels rond de verzekeringen anders. Schade door opzettelijkheid wordt namelijk alleen vergoed indien u full Omnium bent verzekerd. Ook heeft dit gevolgen voor uw no-claimkorting. Weet u wie de daders zijn? Dan kunt u deze personen verantwoordelijk stellen van de schade en blijft de no-claimkorting intact. Gebeurt het toch dat u schade oploopt en bent u BA of beperkt Omnium verzekerd? Dan is het mogelijk om de schade zien te verhalen d.m.v. een rechtsbijstandverzekering.

Onderstaand is een tabel te vinden geven we een tabel weer waarin is te zien wanneer de verzekering vuurwerkschade dekt.

BA-verzekering Beperkt Omnium Full Omnium
Brandschade
Ruitschade
Lakschade

* Let op: de gegevens in deze tabel zijn alleen van toepassing wanneer er geen sprake is van opzettelijke schade.

3. Hoe voorkom ik vuurwerkschade?

Het heeft geen zin om te vertrouwen op uw verzekering en er vanuit gaan dat het wel goed komt. In vrijwel alle gevallen, hoe u ook bent verzekerd, wordt u er nooit beter van wanneer u schade aan uw auto heeft dat veroorzaakt wordt door vuurwerk. Daarom is vuurwerkschade voorkomen beter dan genezen. Onderstaand hebben we een lijst met tips waarmee u de kans op vuurwerkschade aan uw auto beperkt.

    Tips om schade door vuurwerk te voorkomen:

  • Heeft u een garage? Zet uw auto binnen.
  • Geen garage? Koop een passende hoes voor uw auto. Dit voorkomt dat het kruit in de lak trekt.
  • Was uw auto voor de jaarwisseling. Door extra was te gebruiken, kunt u ervoor zorgen dat de kruitresten minder snel in de lak trekken.
  • De was kan ook worden gebruikt voor ruiten en andere delen van de auto.
  • Indien mogelijk parkeer uw auto bij iemand die op een veiligere plek woont of beschikt over een extra garage tijdens de jaarwisseling of voor een aantal dagen.

4. Strenger beleid op vuurwerk

De regels voor de verkoop en koop van vuurwerk zijn in België strenger geworden. Het verkopen van zwaar vuurwerk is verboden. Het lichte vuurwerk dat in klasse F1 en F2 wordt verkocht (denk aan fonteintjes en licht knalvuurwerk en siervuurwerk) mag nog wel verkocht worden maar niet meer dan 1 kilo per persoon. Ons buurland Nederland, dat eerst bij ons over de grens kwam voor haar vuurwerk, staat toe dat er per persoon 25 kilo vuurwerk wordt verkocht.
In Antwerpen is het afsteken van vuurwerk zelfs helemaal verboden als er geen toestemming is gegeven door de burgemeester. En reken er maar op dat u als particulier geen vergunning krijgt hiervoor. Wat Antwerpen doet om dit te compenseren is een mooi eigen eindejaarsvuurwerk organiseren op een ponton op de Schelde.

Wilt u zelf aan de slag met vuurwerk? Dan moet u even bij uw gemeente of lokale overheid controleren of dit zomaar mag. Per gemeente gelden andere regels als het gaat om het afsteken van vuurwerk.

Een fijne en veilige jaarwisseling gewenst namens iedereen van wijkopenautos.be!