Onderweg met huisdieren - Zo reist u veilig en ontspannen

Ruim de helft van de Belgische gezinnen heeft één of meer huisdieren en probeert hier zo goed mogelijk voor te zorgen.

20.08.2018

Onderweg met huisdieren
Gratis online taxatie

Dit betekent ook dat de dieren soms vervoerd moeten worden, bijvoorbeeld naar de dierenarts, een oppasadres, of dat ze mee gaan op vakantie. Hoewel de transportmogelijkheden steeds beter worden, gebeurt het toch nog te vaak dat dieren tijdens hun vervoer gewond raken en soms zelfs sterven.

wijkopenautos.be een erkend autobedrijf dat zich interesseert in alle autogerelateerde thema’s, en wil met deze longread alle dierenvrienden wijzen op de verschillende mogelijkheden waarop zij hun huisdier veilig kunnen vervoeren.

1. Veiligheids - en voorzorgsmaatregelen voor de auto

Er bestaan geen betrouwbare cijfers over hoeveel huisdieren jaarlijks door slechte veiligheidsmaatregelen tijdens een autorit gewond raken. Goede veiligheids- en voorzorgsmaatregelen dragen in belangrijke mate bij aan het reiscomfort en de veiligheid van huisdieren. Wettelijke bepalingen hiervoor zijn er niet. Zolang het vervoeren van een huisdier geen mogelijk gevaar of hinder voor het andere verkeer op de weg veroorzaakt, is het vervoer toegestaan.

Dit betekent dus dat het aan de bestuurder is om te bepalen welke voorzorgsmaatregelen toereikend zijn. Een beslissing die voor ieder huisdier verschilt en niet altijd even makkelijk te nemen is. Voor ons is dit de reden om de belangrijkste mogelijkheden per huisdier voor u op een rijtje te zetten.

Honden
Wanneer een hond niet van jongs af aan gewend is aan autorijden, vraagt het enige discipline en oefening van uw kant om de angst voor de autorit bij hem weg te nemen. Een hond voelt zich het veiligst in de buurt van zijn baasje. Om die reden maken sommige hondenbezitters de fout om hun hond naast zich op de passagiersstoel te laten zitten.

Een onverstandige keuze: mocht u betrokken raken bij een ongeluk dan is de overlevingskans van het huisdier, ondanks dat hij een gordel om heeft, gering. De achterbank is een veiligere plek voor de trouwe viervoeter om in de auto plaats te nemen. Door hem een tuigje aan te doen en dit vervolgens aan een veiligheidsgordel te bevestigen, kan de hond bij een aanrijding niet verder naar voren schieten dan de lijn toelaat.

Veel autofabrikanten bieden ook de mogelijkheid voor het plaatsen van een rooster aan, zodat de hond een comfortabel plaatsje kan zoeken in de kofferbak. Deze degelijke metalen roosters, die ook later voor ongeveer €50,- kunnen worden aangeschaft, zijn te verkiezen boven een net (vanaf €10,-) omdat de laatste de krachten die vrijkomen bij een botsing niet optimaal kan opvangen. Het huisdier zou zich zo ernstig kunnen verwonden aan het net, dat zich door de aanzienlijke druk in het vlees van de hond kan snijden.

De meest veilige methode om een hond te transporteren, is door middel van een stabiele transportbox in de kofferbak, voorzien van een metalen rooster. Dit biedt het huisdier genoeg plaats (hij kan liggen en zichzelf ook omdraaien wanneer hij dit wil) en geeft ook de meer onrustige huisdieren de nodigde rust en stabiliteit. Tijdens een ongeval is de kans op letsel in een goede transportbox daardoor klein.

Omdat onze huisdieren niet of nauwelijks zweten, raken ze snel oververhit. Iedere zomer opnieuw worden in auto’s achtergelaten honden onwel door oververhitting. Bijj een buitentemperatuur van 24°C kan de binnentemperatuur van een auto na 10 minuten gemiddeld tot wel 34°C stijgen. Zelfs bij een buitentemperatuur van 20°C kan de temperatuur boven de hoedenplank van een zwarte auto in de directe zon tot ver boven de 100°C uitstijgen. Kortom, laat uw huisdier nooit in het voertuig achter.

Katten en andere kleine huisdieren
Hoe minder ruimte een huisdier heeft tijdens zijn transport, des te kleiner is de kans op letsel. Katten, die normaal gesproken zelden vervoerd worden, hebben de neiging in paniek te raken zodra de auto begint te rijden. Ze kunnen daarom het best vervoerd worden in een transportbox. Ronde randen, hygiënische oppervlakken en grote luchtgaten kenmerken deze plastic boxen.

Let er bij aanschaf op dat de maat goed is. Kleinere huisdieren, in het bijzonder katten, reageren zeer gevoelig op trillingen. Het is daarom belangrijk dat de transportbox stevig staat en niet teveel beweegt. Zoek in de auto zo’n plek, bijvoorbeeld tussen de voorstoelen en de achterbank en schaf eventueel een anti- slip mat aan.

Klaar om te vertrekken?
Ook op het gebied van gezondheid is het belangrijk om goed voorbereid te zijn, voor het geval er iets voorvalt. Dit begint al bij de reis zelf. Zorg naast de eerder besproken voorzorgsmaatregelen ervoor dat het huisdier genoeg te drinken heeft. Omdat een autoreis voor een huisdier onvermijdelijk gepaard gaat met tempowisselingen en onverwachte bewegingen, is het verstandig om zes uur van tevoren geen voer meer te geven. Zo kan de maag kalmeren en worden vervelende verrassingen voorkomen. Dit geldt ook voor kleine hapjes en snoepjes, waarop een nerveuze maag niettemin heftig kan reageren.

Het is het beste om uw huisdier zo laat mogelijk in de transportbox te huisvesten. Hoe meer beweging een huisdier voor de reis krijgt, des te minder zal het de drang voelen om zich tijdens de reis te bewegen. Vanzelfsprekend moet er bij honden rekening gehouden worden met het feit dat ze regelmatig even de poten moeten strekken. Zeker wanneer het een lange reis betreft is dit noodzakelijk!

2. Andere transportmethodes

Hoewel met de auto de meest gangbare manier is om een huisdier te vervoeren, zijn er natuurlijk alternatieve vervoersmiddelen denkbaar zoals de fiets, de bus, de trein, een boot of een vliegtuig. Waar moet u in deze gevallen rekening mee houden?

Fiets
Een klein huisdier kun u makkelijk in een mandje meenemen achterop. Er zijn verschillende manden te koop die stevig achterop uw fiets bevestigt kunnen worden. Of u kunt ook een kleine fietsaanhanger kopen waarin uw huisdier altijd droog zit. Als u een groter huisdier hebt, zoals een hond, dan kunt u hem naast uw fiets laten lopen. Dit brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Doe het daarom niet als u een hond hebt die snel is afgeleid en erg speels is.

Bus en tram
Alle Belgische bus en tramvervoerders staan het meenemen van huisdieren toe, mits ze geen overlast veroorzaken. Veel vervoerders laten u uw huisdier gratis meenemen als handbagage in een draagbare mand. In sommige gevallen wordt er een tarief gerekend als uw huisdier is aangelijnd en een plaats bezet. In het geval van een blindengeleidehond rekent geen enkele vervoerder kosten, zolang de hond zichtbaar een blindengeleidehond is.

Trein
Met de trein reist u eenvoudig van stad naar stad, maar mag uw huisdier ook mee? Ja. Net zoals in een stads- of regiobus mogen huisdieren mee als ze worden vervoerd in een draagbare mand of tas, mits ze geen zitplaats innemen. Honden zijn ook welkom als ze kort aangelijnd zijn, maar dan moet het baasje wel de voor het huisdier geldende prijs betalen. Let op: als uw huisdier op enige mogelijke wijze gevaarlijk, lastig en/of hinderlijk is, kunt u verplicht worden de trein of het station te verlaten.

Veerboot
Het is populair om met het hele gezin met de veerboot de oversteek te maken naar Scandinavië of Groot-Brittannië. Als u met Stena Line de overtocht maakt dan dient u zich aan een aantal regels te houden. Allereerst is een EU-dierenpaspoort verplicht en raadt Stena Line aan om honden in speciale scheepskennels te vervoeren. De trouwe viervoeter mag ook in uw auto vervoerd worden, maar dan wel op eigen risico.

U hoeft natuurlijk niet persé de veerboot naar het buitenland te nemen. U kunt ook een trip naar de Waddeneilanden maken en dan is het fijn als uw huisdier ook mee mag. Dit is mogelijk en de regels daarvoor zijn vrij soepel. Naar de Waddeneilanden kunt u gratis huisdieren meenemen, mits ze aangelijnd zijn en geen zitplaatsen innemen.

Vliegtuig
Het vervoeren van een huisdier met een vliegtuig kunt u als bezitter de nodige stress opleveren. Alleen kleine dieren mogen met de bezitter in de cabine en grotere dieren moeten in de vrachtruimte plaatsnemen. Zorg dat u alles vooraf goed plant en pas de vlucht aan aan het welbevinden van uw huisdier. Er bestaat een zeer groot verschil tussen luchtvaartmaatschappijen met betrekking tot het vervoer van huisdieren. Zo weigert Ryanair bijvoorbeeld dieren mee te nemen, terwijl KLM zichzelf profileert als specialist op het gebied van dierenvervoer. De meeste luchtvaartmaatschappijen houden de regel aan dat een hond altijd in een hondenbox geplaatst moet worden. Tot acht kilo mag uw hond in de cabine en boven dat gewicht moet hij in het laadruim.

Let wel op dat vliegen voor huisdieren geen pretje is en opgesloten zijn in het laadruim een hele stressvolle situatie.

3. Op vakantie

Er zijn verschillende aanleidingen denkbaar waardoor het vervoer van een huisdier noodzakelijk wordt. Voor velen is vakantie waarschijnlijk de belangrijkste. Waar kleinere dieren naar een oppas zullen worden gebracht, worden honden op autovakanties vaak meegenomen. Ook katten worden steeds vaker meegenomen op reis. In tegenstelling tot bij mensen, is het bij huisdieren niet altijd duidelijk hoe ze de nieuwe indrukken, belevenissen en ervaringen verwerken. Anticipeer op deze onberekenbaarheid en houd goed rekening met de volgende punten.

Verzekeringen
Check voordat u op vakantie gaat goed of niet alleen u, maar ook uw hond of kat verzekerd is. Controleer of ze onder uw aansprakelijkheidsverzekering vallen en wat voor kosten er door de honden- of kattenverzekering worden gedekt. Zo voorkomt u dat u op vakantie voor vervelende verrassingen komt te staan.

Medische informatie
De gezondheid en veiligheid van het huisdier staat bij het vervoer voorop. Het is daarom belangrijk dat de nodige voorbereidingen getroffen worden. Vóór elke vakantie of verhuizing is het verstandig om het huisdier bij de dierenarts te brengen. Niet alleen kan hij de gezondheidstoestand van het huisdier beoordelen en bepaalde transportmethodes aan- of afraden, ook kan hij belangrijke tips geven. Het bezoek aan de dierenarts moet zo vroeg mogelijk worden ingepland, zodat eventuele inentingen hun optimale bescherming bieden.

Reizen binnen de EU
Om optimaal voorbereid op vakantie te gaan hebben wij een checklist samengesteld. Begin het liefst een half jaar van tevoren met de planning. Zo heeft u voldoende tijd om het noodzakelijke te regelen of om uw huisdier in het voor u meest geschikte pension onder te brengen. Voor het reizen binnen de Europese Unie is het van belang dat de volgende zaken bij honden, katten en fretten op orde zijn:

 • EU-paspoort: alle honden, katten en fretten hebben zo’n paspoort nodig als zij naar het buitenland reizen. In België kunt u hiervoor bij een dierenarts terecht.
 • Chip-identificatie
 • Inenting tegen rabiës (hondsdolheid). Dit geldt niet alleen voor honden, maar ook voor katten en fretten. Het is belangrijk dat het huisdier 21 dagen voor vertrek wordt ingeënt en dat de dierenarts hiervan een aantekening in zijn paspoort maakt.

In landen die geen lid zijn van de Europese Unie kunnen andere eisen gelden. Bent u van plan buiten de EU te reizen? Zorg dan ervoor dat u van deze eisen op de hoogte bent.

4. Diervriendelijke bestemmingen

Zo lang als de mens de wens heeft gehad om zijn huisdier mee te nemen op vakantie, zo lang heeft de toeristenindustrie op deze wens ingespeeld en het meebrengen van huisdieren gefaciliteerd. Het aanbod varieert van vakantiehuisjes tot speciale wandelroutes, die op de behoeftes van de trouwe viervoeters zijn afgestemd. De meeste hotels verwelkomen een hond of kat zonder bezwaren, maar vanzelfsprekend is dit niet. Het is dus aan te raden om van te voren altijd het huisdierenbeleid van een accommodatie te checken, zodat u niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Hieronder een selectie van aanbieders waar u zeker terecht kunt.

Accomodaties

 • DogsIncluded: Op reis en vakantie met uw hond

  Boek bij DogsIncluded vakantiehuizen, hotels en zelfs kastelen waar u als hondenbezitter meer dan welkom bent. Voor reizen en vakanties door heel Europa kunt u hier terecht en iedere bestemming is bovendien door DogsIncluded met honden verkend. Zo weet u zeker dat u samen met uw huisdier een fantastische tijd tegemoet gaat.

 • Alle honden welkom

  Voor een vakantie in eigen land of in andere Europese landen is deze site dé plek waar u wezen moet. Hier boekt u vakantiehuisjes waar honden gegarandeerd welkom zijn. Daarnaast vind u nuttige informatie over de verschillende losloopgebieden die België te bieden heeft.

 • Center Parcs: Pack & Go Vakantie met de hond

  Tot twee huisdieren mogen er worden meegenomen op vakantie naar Center Parcs, onder de voorwaarde dat ze gechipt en ingeënt zijn. De speciale “Pack & Go”-aanbieding is op de wensen van de huisdierenbezitter afgestemd. Zo is er een grondpen met bijbehorende aanleglijn aanwezig en mag er gratis een voorkeursligging gekozen worden.

Dierenhotels en oppasdiensten
Niet voor elk huisdier is meegaan op vakantie de meest comfortabele en verstandige keuze. Wanneer een geschikt oppasadres binnen de familie- of vriendenkring niet voor handen is, dan kunt u er voor kiezen een professioneel bedrijf in te schakelen om voor uw huisdier te zorgen.

U kunt hierbij denken aan een dierenoppas, die op gezette tijden bij uw huisdier langsgaat, of aan een dierenhotel. Daar kunt u uw huisdier voor een bepaald bedrag per dag naartoe brengen en is hij van alle gemakken voorzien. Zo kunt u met een gerust hart op vakantie gaan, wetende dat uw hond of kat in goede handen is.