Aan de kant! Hier komen de Amerikaanse automerken

Als we denken aan Amerikaanse automerken, dan denken we vaak aan grote wagens. Van die brullende, benzine slurpers. Misschien denkt u ook wel direct aan ‘muscle cars’ als u denkt aan Amerikaanse wagens, zoals de Ford Mustang uit 1969/1970. Een favoriet bij liefhebbers.

07.11.2018

Amerikaanse automerken
Gratis online taxatie

Grote Amerikaanse pick-ups en SUV’s zijn erg geliefd in Amerika. Want: grote motoren en veel kracht. Dàt is wat een Amerikaans automerk écht Amerikaans maakt. In België zien we dit een heel stuk minder. In België kiezen we liever voor een Japans of een Duits automerk. Ook omdat er verschillende fiscale voordelen hangen aan het rijden een zuinige wagen kiezen wij ook liever hiervoor.

1. Amerikaanse automerken - zijn ze zo vervuilend als we denken?

Grote wagens zoals we hier maar zelden zien. Maar als we dan toch iemand over de snelweg zien rijden met een dikke Amerikaan dan vragen we ons toch meestal af hoe vaak hij moet tanken.

Het Britse onderzoeksbureau JATO deed een onderzoek naar welke automerken het meest vervuilend zijn en het meest CO2 uitstoten. Zij stelde een top 50 samen met het minst vervuilende automerk op nummer 1 en natuurlijk de grootste vervuiler op nummer 50. Het Amerikaanse automerk Tesla, dat volledig elektrische auto’s produceert, staat natuurlijk op nummer 1 van minst vervuilende wagens. Ford (120,8 km/g) is het enige Amerikaanse automerk dat valt in de uitstoot categorie 110-130 g/km en neemt in de 20e plek in. De categorie die erop volgt met een uitstoot van 130-160 g/km bevat ook maar één Amerikaans automerk: Jeep (nummer 34, uitstoot van 141,8 km/g). En de merken die het meest uitstoten vallen in de categorie die meer dan 160 g/km uitstoten. In deze categorie vallen de Amerikaanse automerken Cadillac (nummer 43, uitstoot van 249,2 g/km), Chevrolet (nummer 45, uitstoot van 261,9 g/km).

Uit dit onderzoek wordt duidelijk dat Amerikaanse automerken minder zuinig zijn dan andere automerken. Hoe hard zij dan ook proberen de uitstoot te verminderen, grote Amerikaanse SUV’s hebben nu eenmaal meer kracht nodig om op gang te komen.

2. Kunnen wij die Amerikaanse automerken vertrouwen of..

Als we een auto aanschaffen is betrouwbaarheid wel een van de belangrijkste factoren. Niemand heeft zin in veel reparatiekosten of vaak stil staan aan de kant van de weg. En natuurlijk willen we zeker zijn dat iedereen veilig mee kan rijden. Hoe betrouwbaar zijn Amerikaanse automerken? Welke merken kunnen we het beste kiezen als we veilig op weg willen?

JD Power heeft weer een lijst opgesteld van meest en minst betrouwbare automerken in de VS. Het onderzoek is gedaan op basis van problemen per 100 auto’s. In de top 10 betrouwbaarste automerken staan 3 Amerikanen. Buick neemt nummer 3 in, Chevrolet komt op nummer 6 en Lincoln heeft de nummer 10 bemachtigd.
In de top 10 minst betrouwbare automerken staat Dodge op nummer 2, gevolgd door RAM op nummer 3. Cadillac (6), Jeep (7) en Chrysler (10) hebben helaas ook een plek gekregen op de lijst van minst betrouwbare auto’s.

3. Top 10 Amerikaanse automerken in.. Amerika!

Merken die in Amerika graag gezien worden en veel verkocht zijn hele andere merken dan u in de top 10 van België ziet. Hier kiezen wij liever voor een stadsauto die u kunt keren in de smalle straten in steden. Zie hieronder de top 10 best verkochte Amerikaanse merken van 2017.

 • Ford: Aantal verkopen: 2.464.041 - Marktaandeel: 14,29%
 • Chevrolet: Aantal verkopen: 2.129.383 - Marktaandeel: 12,35%
 • Jeep: Aantal verkopen: 828,522 - Marktaandeel: 4,81%
 • GMC: Aantal verkopen: 560.687 - Marktaandeel: 3,25%
 • RAM: Aantal verkopen: 556.790 - Marktaandeel: 3,23%
 • Dodge: Aantal verkopen: 446.996 - Marktaandeel: 2,59%
 • Buick: Aantal verkopen: 219.231 - Marktaandeel: 1,27%
 • Chrysler: Aantal verkopen: 188.545 - Marktaandeel: 1,09%
 • Cadillac: Aantal verkopen: 156.440 - Marktaandeel: 0,91%
 • Lincoln: Aantal verkopen: 111.159 - Marktaandeel: 0,64%

Ford

Ford is het nummer 1 merk in Amerika, jaar na jaar. In 1903 is Ford Motor Company opgericht en hun eerste model was de Ford Model A. Ford richtte zich op het maken van betaalbare auto’s. Eind 1913 had Ford een marktaandeel van 50% in de VS. Ford moest wel hard werken om dit succes te behouden, want er was vraag naar luxere modellen en dit leverde Ford niet.

In 1922 nam het Amerikaanse automerk Ford de Lincoln Motor Company over. Met het merk Lincoln kon Ford een plekje in de markt voor luxere auto’s bemachtigen. En om ook een plekje op de middenklasse markt te kunnen veroveren begon Ford het merk Mercury.

Begin jaren 50 had dit Amerikaanse merk nog steeds 43% van de Amerikaanse automarkt in handen, maar niet dankzij Ford zelf. Dit aandeel kwam door de het luxemerk Lincoln en middenklasse merk Mercury. Ford zelf had slechts 13% van de markt in handen.

Na verschillende tegenslagen ging het in begin 21e eeuw niet goed met het Amerikaanse automerk Ford. Nu, vandaag de dag, is het Ford die al jaren top verkopen heeft. In Amerika staat het op nummer 1 en in België staat Ford op nummer 9 van meest verkochte automerken in 2017.

Chevrolet

Het Amerikaanse automerk Chevrolet, vaak ook Chevy genoemd, is opgericht in 1911 en behoort tot General Motors. Toendertijd is het merk opgericht door Louis Chevrolet (een bekende autocoureur) en William Durant. En in 1912 hadden zij de hun eerste model op de markt gebracht: de Classic Six. Dit was een luxe wagen die niet voor iedereen te betalen was. Vanwege deze reden kwam er ook de ‘Little’ op de markt. Deze auto was voor een groter publiek beschikbaar.

Chevrolet verkocht in het jaar 1927 meer dan 1.000.000 auto’s. Ook concurrent en nu onverslaanbare nummer 1 Ford werd met die aantallen verslagen.

Jeep

In 1940 was het Amerikaanse leger op zoek naar een geschikte wagen als licht verkenningsvoertuig. Verschillende autoproducenten waren uitgenodigd om een prototype te ontwikkelen. De auto producenten Willys-Overland, American Bantam Car Manufacturing Company en Ford Motor Company waren uiteindelijk de 3 bedrijven die de strijd aan gingen.

Willy-Overland creëerde de Willys Quad, de winnaar. En al snel is deze naam verandert naar Jeep. Na de oorlog wilde Willys een Jeep maken die ook bruikbaar was in het leven van de burger. Het merk maakt nu authentieke SUV’s met een tal van mogelijkheden die in het dagelijks leven bruikbaar zijn.

GMC

Het Amerikaanse automerk GMC (General Motors Truck Company) is ontstaan in 1911 en onderdeel van General Motors. Het bedrijf begon met het produceren van vrachtwagens en auto’s, waaronder pick-ups, bussen en militaire voertuigen. GMC staat bekend om de grote en robuuste modellen.

In 1900 werd de eerste vrachtwagen, de Rapid, gemaakt door de broers Grabowsky. Dit was de eerste vrachtwagen met een verbrandingsmotor die op rondreed over de wegen van Detroit. In 1908 ging het bedrijf failliet maar William Durant, oprichter van General Motors, nam een meerderheidsbelang in de Rapid. En kort nadat Rapid was overgenomen nam General Motors ook het bedrijf Reliance Motor Car Company over. Beide merken gingen samen onder General Motors Truck Company.

RAM

RAM is een op zichzelf staand merk sinds 2010 en onderdeel van Fiat Chrysler Automobiles. Het merk is een deel van Dodge en gebruikt ook de naam RAM dankzij de populaire Dodge RAM modellen.

Momenteel houdt RAM zich bezig met de productie van luxe voertuigen, trucks en bussen.

Dodge

Het Amerikaanse automerk Dodge is in 1914 opgericht door de twee broers Dodge. Later in 1928 is het overgenomen door Chrysler en sinds 2014 is het merk onderdeel van Fiat Chrysler Automobiles N.V.

Dodge begon net als veel andere automerken eerst als een fietsenproducent. Later in 1914 werd The Dodge Brother Motor Vehicle Company opgericht en werd de eerste auto geproduceerd. Het was een succesvol model waarvan in het eerste jaar 45.000 stuks geproduceerd werden.

Dit Amerikaanse automerk heeft veel succes geboekt door de betrouwbaarheid. Ook het leger was hiervan op de hoogte en daardoor werden veel legervrachtwagens van Dodge ingezet door zowel het Amerikaanse als het Franse leger.

Buick

Buick Motor Company is een Amerikaans automerk ontstaan in 1903, het merk maakt luxe maar betaalbare auto’s. In 1890 raakte David Buick in de ban van de verbrandingsmotor. Dat resulteerde in de Buick Auto-Vim and Power Company in 1899. En later in 1903 werd het bedrijf Buick Motor Company werkelijkheid. Wist je dat Buick in 1986 al kwam met een touchscreen in de auto? Iets wat we vandaag de dag in bijna elke auto zien, maar toen was niemand er helaas nog klaar voor.

Chrysler

In 1924 werd het automerk Chrysler opgericht door Walter Chrysler. Hiervoor had hij al een bloeiende carrière erop zitten als eerste man bij Buick en vice-president bij GM. In 1923 werd hij baas bij Maxwell-Chalmers en in 1924 bracht hij de Chrysler Six op de markt. Het eerste jaar werden er 30.000 exemplaren verkocht. In 1925 kreeg Maxwell-Chalmers de nieuwe naam: Chrysler Corporation.

Na jaren van veel succes in de jaren 50 en 60, zakte de verkopen in de jaren 70. Eind 1978 kreeg Chrysler Lee Iacocca als nieuwe topman. Hij greep keihard in en binnen een paar jaar zorgde hij ervoor dat bedrijf weer winstgevend was.

Cadillac

Het Amerikaanse luxe automerk Cadillac is een van de oudste merken ter wereld. Het staat bekend als producent van luxe auto’s. In 1903 rolde het eerste exemplaar van Cadillac van de band. Cadillac werd al snel opgemerkt als luxe merk en ook General Motors kreeg het in het oog. Wat leidde tot de overname van Cadillac door General Motors in 1909.

Het merk stond bekend om innovatie en in 1912 was Cadillac de eerste autoproducent die auto’s met een elektrische startmotor en interieurverlichting maakte.

Cadillac kent een aantal modellen die worden omschreven als echte muscle cars. Deze modellen zijn de Eldorado Brougham uit 1957 en de Eldorado uit 1959. En herkenbaar aan de grote staartvinnen aan de achterkant van de wagen. Iets wat andere modellen overnamen en daarna vaker te zien was op auto’s.

Lincoln

Lincoln is een Amerikaans automerk dat bekend staat om luxe wagens. Lincoln Motor Company is opgericht in 1917 en toen het in de financiële problemen kwam werd het in 1922 overgenomen door Ford Motor Company. Na de oorlog in 1920 kwam de eerste Lincoln op de markt, de Lincoln L-Series.

In 1945 werd het merk Lincoln samengevoegd met het merk Mercury onder de divisie Lincoln-Mercury en auto’s begonnen meer de vorm van een Mercury aan te nemen. Zo werd ook de V12 motor in de Lincoln vervangen voor een V8.

Vintage amerikaanse automerken

4. Hoe doet elektrisch Amerika het?

Het merk staat nog niet in de top 10 van meest verkochte merken, maar het is zeker waard om even te noemen. Het merk Tesla is een Amerikaans automerk en inmiddels ontzettend bekend omdat het een volledig elektrisch automerk is.

Hoewel er nog een behoorlijke prijs moet worden neergeteld voor een Tesla zien we hem in België al redelijk vaak over de snelweg gaan.

De totale verkopen in België van het Amerikaanse automerk Tesla zijn als volgt:

 • 2018 t/m oktober: 727
 • 2017: 1.151
 • 2016: 859

Tesla

Tesla is een merk dat niet uit de vorige eeuw komt. Het is een redelijk nieuw merk dat zich in een korte tijd heeft weten te bewijzen op de automarkt met elektrische wagens. Het Amerikaanse automerk Tesla is opgericht in 2003 en wilde bewijzen dat elektrisch rijden net zo echt was als rijden op brandstof, beter zelfs. Want hoe sneller wij stoppen met het verbruiken van brandstoffen en het uitstoten van CO2, des te beter dat is voor de toekomst.

Het eerste volledig elektrische model van Tesla is de Tesla Roadster. Deze werd geproduceerd in 2008 en heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuwer model: de Tesla Model S.

De groei van Tesla is niet zonder problemen gegaan, maar elk merk moet wat tegenslagen ondergaan om te kunnen groeien. En vandaag de dag zien wij in België behoorlijk wat Tesla’s over de weg zoeven.

Kortom

Veel verkopen in Amerika, minder in België. De Amerikaanse automerken zien we in België niet veel. Wij kiezen hier liever voor een zuinige stadsauto die we kunnen keren en waar we niet te veel voor betalen. Alleen de Tesla, dit Amerikaanse automerk zien we steeds vaker op de Belgische wegen!