The Car of the Year 2018

Hij is betrouwbaar, innovatief en ziet er goed uit. Wederom koos de jury dit jaar weer hun favoriet. Een auto die zichzelf de prestigieuze titel ‘Car of the Year’, mag geven. De keuze dit jaar is gegaan naar een luxere SUV met een topsnelheid van 230 km/h en in dit segment met een mooi prijskaartje.

01.08.2018

kilometerteller 2018
Gratis online taxatie

Elk jaar wordt er weer een auto uitgeroepen als auto van het jaar. Zo’n wedstrijd verloopt in 3 fasen. Vanuit de opgestelde kandidaat-autolijst nomineert de jury 7 finalisten. En deze finalisten strijden om de titel: Car of the Year! En dit jaar, in 2018, is de winnaar de Volvo XC40. Beduidend de winnaar, die de nummer 2 ver achter zich laat.

1. Genomineerd voor Car of the Year 2018

Niet elke auto maakt kans om auto van het jaar te worden. Hij moet voldoen aan de volgende voorwaarden om gekwalificeerd te worden:

 1. In serie geproduceerd met een verwachte verkoop van minimaal 5000 stuks.
 2. Er moet voldoende tijd zijn geweest voor juryleden om een testrit te maken.
 3. De auto moet voor 31 december afgelopen jaar in minstens 5 Europese landen te koop zijn.

Naast deze punten moet het natuurlijk om een nieuwe auto gaan, een aangepast model met bijvoorbeeld een facelift geldt niet als nieuw.

De auto’s die voldoen aan deze eisen worden op een lijst gezet en de jury mag een lijst inleveren met 7 favoriete auto’s. Nadat de 7 finalisten uitgekozen worden, staan alle tellers weer op nul. De 7 auto’s die het hebben geschopt tot de finale maken dan weer allemaal evenveel kans om te winnen. Elk jurylid heeft daarna 25 punten te verdelen.

Dit jaar is de Car of the Year 2018 bekendgemaakt in Genève tijdens de International Motor Show. Met in totaal 325 punten is de Volvo XC40 veruit de winnaar van de wedstrijd geworden. Op plek nummer 2 is de Seat Ibiza geëindigd met 242 punten en op nummer 3 kwam de BMW 5-series met 226 punten. De Jury bestond uit 60 personen uit de auto-industrie verdeeld over 23 verschillende landen.

2. De Volvo XC40 - Een aantrekkelijke en veilige auto

auto van het jaarDe Volvo XC40 neemt hiermee een bijzondere prijs mee naar huis. Deze SUV neemt hiermee een goede plek in tussen andere SUV’s, zoals de Audi Q3 en de BMW X1. De Volvo XC40 heeft aan frisse carrosserie wat de auto mede zeer aantrekkelijk maakt. Een andere vergelijkbare SUV van Volvo is de XC60. Het verschil met de XC40 is voornamelijk dat deze duidelijk kleiner is. De Volvo XC60 wordt ervaren als een auto die erg soepel over het asfalt gaat en als een lichtere auto.

De juryleden hebben bij het kiezen van de auto voornamelijk gekeken naar de veiligheid, looks en het rijgedrag van de auto. Dit model scoorde erg hoog op al deze onderdelen.

Qua innovatie zit het wel goed bij de Volvo XC40. Deze wagen herkent andere voertuigen, fietsers, voetgangers en ook dieren. Dus wanneer de bestuurder niet ingrijpt dan neemt de auto het over, deze grijpt in en zorgt dat een ongeluk wordt voorkomen. Daarnaast stuurt de Volvo XC40 zichzelf automatisch terug de weg op wanneer u van de weg geraakt.

Ook heeft de Volvo XC40 een leuke virtuele contactsleutel. U kunt hem als deelauto gebruiken. Hoe werkt dat? Door middel van de app Volvo On Call kunnen mensen hun auto gemakkelijk delen met vrienden of familieleden. Met deze app hoeft er geen sleutel aan te pas te komen.

Andere benoemde auto’s van het jaar
De Volvo XC40 is de auto van het jaar in Europa, maar in Noord-Amerika hebben ze een andere auto van het jaar. Hier is de Honda Accord de auto van het jaar geworden. De sedan versie van de Honda Accord staat bekend als een van de beste verkopende auto’s in heel Noord-Amerika. Maar welke auto’s waren er in het verleden erg populair? Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met de auto’s van het jaar van de voorgaande jaren.

2018

 • Car of the Year - Europa: Volvo XC40
 • Car of the Year - Noord-Amerika: Honda Accord

2017

 • Car of the Year - Europa: Peugeot 3008
 • Car of the Year - Noord-Amerika: Chevrolet Bolt

2016

 • Car of the Year - Europa: Opel Astra
 • Car of the Year - Noord-Amerika: Honda Civic

2015

 • Car of the Year - Europa: Volkswagen Passat
 • Car of the Year - Noord-Amerika: Volkswagen Golf

2014

 • Car of the Year - Europa: Peugeot 308
 • Car of the Year - Noord-Amerika: Chevrolet Corvette Stingray

wijkopenautos.be feliciteert Volvo natuurlijk van harte met de behaalde winst van Auto van het jaar. We zijn heel benieuwd naar welke auto volgend jaar deze prestigieuze prijs in de wacht sleept. Misschien wel een volledig elektrische dit keer?