Verkoopovereenkomst auto - Gebruik ons handige formulier

Voorkom problemen bij de verkoop van uw tweedehands auto door een auto verkoopovereenkomst op te stellen. Wij leggen uit hoe u dat doet.

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

Een auto verkoopovereenkomst is een document waarin alle afspraken worden vastgelegd die tussen de koper en de verkoper zijn gemaakt. Mocht er een probleem optreden, dan is de verkoper vrij van schulden als er een verkoopovereenkomst is getekend door beide partijen.

Om u op weg te helpen heeft wijkopenautos.be een verkoopovereenkomst auto voor u als formulier opgesteld. Deze kunt u eenvoudig verderop deze pagina vinden.

Heeft u liever geen gedoe? Doe dan onze online waardebepaling en verkoop uw auto veilig en snel. Wij regelen dan al het papierwerk voor u.

Gratis een verkoopprijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Waarom is een verkoopovereenkomst auto belangrijk?

Verkoopovereenkomst auto

Een koop of verkoop van een auto tussen particulieren moet vastgelegd worden. Dit kan zowel schriftelijk worden vastgelegd als mondeling.

Een mondelinge koopovereenkomst auto is net zoals een schriftelijke overeenkomst bindend. Echter is het bij een mondelinge overeenkomst lastig om terug te vallen op de afspraken. Indien de meningen hierover verschillen is het lastig om achteraf te bewijzen wie gelijk heeft.

Download hier het voorbeeld verkoopovereenkomst auto in handige PDF.

Bij een particuliere overdracht van een auto bestaat er consumentenbescherming. Dit houdt in dat de verkoper verplicht is om het product in te leveren die voldoet aan de normale eisen, tenzij anders aangegeven.

Voorbeeld
U verkoopt uw auto aan een particulier en geeft aan dat de airco niet optimaal werkt. Wanneer de koper de auto in gebruik stelt en deze problemen aankaart is het lastig te bewijzen of de mankementen al bij verkoop zijn aangegeven. Deze informatie in een verkoopovereenkomst auto noteren kan een hoop gedoe besparen!

Komt de koper met problemen en is er slechts een mondelinge verkoopovereenkomst gesloten? Dan ligt de bewijslast bij de verkoper.

Door de staat van de auto vast te leggen in een verkoopovereenkomst weten beide partijen de exacte afspraken en is de verkoper in staat om te bewijzen dat de koper op de hoogte was van de problemen.

Gratis online taxatie

Voorbeeld verkoopovereenkomst auto particulier

Wilt u gebruik maken van een verkoopovereenkomst auto? Dan is het belangrijk dat u alle zaken in het contract verwerkt die van belang zijn. Des te meer informatie er in de overeenkomst staat des te minder de kans op onduidelijkheden in een later stadium. Hieronder vindt u een voorbeeld verkoopovereenkomst auto.

Download hier het voorbeeld verkoopovereenkomst auto in handige PDF.

Wat noteert u in de verkoopovereenkomst?

Ten eerste is het belangrijk om de gegevens van zowel de koper als van de verkoper vast te leggen. Andere aanvullende gegevens, zoals geboortedatum, e-mail, telefoonnummer etc kunnen ook handig zijn om in te vullen, maar niet verplicht.

Naast de persoonlijke gegevens zijn ook voertuiggegevens belangrijk. Belangrijke informatie over het voertuig is het merk, model, bouwjaar, chassisnummer, kilometerstand, het type, de staat van de auto en natuurlijk de afgesproken prijs. Voornamelijk de staat van de auto is belangrijk. Eventuele mankementen worden hier op tijd aangegeven.

Voorbeeld verkoopovereenkomst auto PDF

Maak tot slot ook een notitie van alle overige zaken en overeenkomsten. Denk aan: extra sleutels, onderhoudsboekje, keuring of andere meegeleverde accessoires. Heeft de auto geen keuring? Dan is het belangrijk dat de koper hier tijdig van op de hoogte wordt gesteld.

Het opstellen van een verkoopovereenkomst auto tussen particulieren is helemaal zelf te maken, maar u kunt ook gebruikmaken van ons voorbeeld. U download ons voorbeeld verkoopovereenkomst auto eenvoudig in PDF.

Welke documenten maken de verkoop compleet?

  • Een exemplaar van de verkoopovereenkomst auto
  • Onderhoudsboekje
  • Inschrijvingsbewijs
  • Gelijkvormigheidsattest
  • Car-Pass
  • Roze formulier (Aanvraag tot inschrijving van een voertuig)
  • Keuringsattest
  • Tweedehandsrapport (deze geeft de technische controle nadat de auto de 'tweedehandskeuring' heeft doorlopen)

2. Verkoopovereenkomst auto particulier aan handelaar

Koopt u de auto bij een garage? Dan is er sprake van consumentenkoop. De wet geeft bescherming aan de koper.

Bij de aankoop van een auto bij een bedrijf zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De verkoper moet u hiervan op de hoogte stellen. Doet de verkoper dit niet? Vraag dan zelf naar de algemene voorwaarden en neem ze goed door.

In deze voorwaarden moet informatie te vinden zijn over de garantie, betaling en annulering. In de voorwaarden mogen geen zaken in staan die de rechten van de consument beperken. Neem ze daarom goed door en raadpleeg een expert bij twijfel.

Geen zin in papierwerk? - Verkoop aan wijkopenautos.be

Zit u niet te wachten op papierwerk en wilt u uw auto snel verkopen? Verkoop dan aan wijkopenautos.be.

Zodra u een afspraak maakt bij een van onze vestigingen controleren wij uw voertuig en maken we een proefrit. Op basis hiervan doen wij een bod op uw auto. Dit bod staat vast en wij zullen in een later stadium dus geen aanspraak doen op eventuele mankementen bij de auto.

Daarnaast regelen wij alle administratie en hoeft u dus niet zelf een verkoopovereenkomst samen te stellen. Wij zorgen dat u het schrappingsbewijs van de auto krijgt.

Geen zorgen over de verkoopovereenkomst auto want bij wijkopenautos.be verkoopt u na taxatie snel én zonder problemen en het papierwerk achteraf doen wij voor u.

3. Veelgestelde vragen

V : Waarom is een verkoopovereenkomst auto belangrijk?

A : Een koop of verkoop van een auto tussen particulieren moet vastgelegd worden. Dit kan zowel schriftelijk worden vastgelegd als mondeling.

V : Wat moet er in een verkoopovereenkomst staan vermeld?

A : Ten eerste is het belangrijk om de gegevens van zowel de koper als van de verkoper vast te leggen. Vervolgens voertuiginformatie als merk, model, bouwjaar, VIN-nummer, kilometerstand, het type, de staat van de auto en natuurlijk de afgesproken prijs. Maak tot slot ook een notitie van alle overige zaken als onderhoudsboekje, keuring en accesoires.

V : Wat is het risico als ik zonder verkoopovereenkomst verkoop?

A : Het risico bestaat hem in het feit dat bij enkel een mondelinge overeenkomst, de bewijslast bij de verkoper ligt. Als er zich problemen voordoen moet u zich als verkoper in bochten wringen om voor bewijzen te zorgen. Met een verkoopovereenkomst ligt de staat van de auto vast en kunnen er geen onverwachte problemen op u worden verhaald.

Liever geen papierwerk? Verkoop uw auto dan aan ons. Start nu onze waardebepaling en verkoop al binnen 24 uur.