Verkoopovereenkomst auto - Tweedehands auto verkopen

U heeft uw auto verkocht, maar nu blijken er problemen te zijn met het voertuig. Duidelijke afspraken over de koop legt u vast in een auto verkoopovereenkomst.

Een verkoopovereenkomst auto is een document waarin alle afspraken worden vastgelegd die tussen de koper en de verkoper zijn gemaakt. Ook is de informatie van het voertuig en bijkomende zaken erin terug te vinden. Bij akkoord wordt de overeenkomst door beide partijen ondertekend.

wijkopenautos.be helpt u bij het maken van een verkoopovereenkomst auto. Zo loopt de verkoop auto zonder problemen en worden er duidelijke afspraken gemaakt.

Taxeren
Afspraak maken

Online taxatie van uw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als u dat wilt

1. Waarom is een verkoopovereenkomst auto belangrijk?

verkoopovereenkomst auto tekenen

Zijn twee partijen het met elkaar eens? Dan is er sprake van een koop. Dit kan zowel schriftelijk worden vastgelegd als mondeling. Een mondelinge koopovereenkomst is net zoals een schriftelijke overeenkomst bindend. Echter is het bij een mondelinge overeenkomst lastig om terug te vallen op de afspraken. Indien de meningen hierover verschillen is het lastig om achteraf te bewijzen wie gelijk heeft.

Bij een particuliere overdracht van een auto bestaat er consumentenbescherming. Dit houdt in dat de verkoper verplicht is om het product in te leveren die voldoet aan de normale eisen, tenzij anders aangegeven. Stel u verkoopt uw auto aan een particulier en u geeft aan dat de kilometerteller, trekhaak of het bandenprofiel niet meer optimaal is. Wanneer de koper de auto heeft overgenomen en deze problemen aankaart dan is het lastig om te bewijzen of de mankementen tijdens de koop zijn aangegeven.

Sterker nog, indien de koper tijdig met de problemen komt dan ligt de bewijslast bij de verkoper. Het bewijzen van een mondelinge overeenkomst is erg lastig. Door de staat van de auto vast te leggen in een verkoopovereenkomst weten beide partijen de exacte afspraken en is de verkoper in staat om te bewijzen dat de koper op de hoogte was van de problemen.

Voorbeeld verkoopovereenkomst auto particulier

Maakt u gebruik van een verkoopovereenkomst tijdens de verkoop van een auto? Dan is het belangrijk dat u alle zaken in de overeenkomst verwerkt die van belang zijn. Des te meer informatie er in de overeenkomst staat des te minder lager de kans op onduidelijkheden in een later stadium. Hieronder vindt u een voorbeeld voor een verkoopovereenkomst.

Ten eerste is het belangrijk om de gegevens van zowel de koper als van de verkoper vast te leggen. Belangrijk zijn de naam, het adres en het paspoortnummer. Andere aanvullende gegevens, zoals geboortedatum, e-mail, telefoonnummer etc kunnen ook handig zijn om in te vullen. Naast de persoonlijke gegevens is het van belang om informatie te vermelden over het voertuig. Belangrijke informatie over het voertuig is het merk, model, bouwjaar, chassisnummer, kilometerstand, het type, de staat van de auto en natuurlijk de afgesproken prijs. Voornamelijk de staat van de auto is belangrijk. Eventuele mankementen worden hier op tijd aangegeven.

Maak tot slot ook een notitie van alle overige zaken en overeenkomsten. Denk aan: extra sleutels, onderhoudsboekje, keuring of andere meegeleverde accessoires. Heeft de auto geen keuring? Dan is het belangrijk dat de koper hier tijdig van op de hoogte wordt gesteld.

Het opstellen van een verkoopovereenkomst auto tussen particulieren is helemaal zelf te maken, maar u kunt ook gebruikmaken van een voorbeeld. Hiernaast vindt u een algemeen voorbeeld welke u kan gebruiken. Het formulier beschikt over de belangrijkste gegevens over de koper, verkoper en het voertuig zelf. Deze zijn uit te breiden met bijvoorbeeld meer contactgegevens of meer specifieke informatie over het voertuig.

2. Verkoopovereenkomst auto particulier aan handelaar

Koopt u de auto bij een garage? Dan is er sprake van consumentenkoop. De wet geeft bescherming aan de koper. Bij de aankoop van een auto bij een bedrijf zijn de algemene voorwaarden van toepassing. De verkoper moet u hiervan op de hoogte stellen. Doet de verkoper dit niet? Vraag dan zelf naar de algemene voorwaarden en neem ze goed door.

In deze voorwaarden moet informatie te vinden zijn over de garantie, betaling en annulering. In de voorwaarden mogen geen zaken in staan die de rechten van de consument beperken. Neem ze daarom goed door en raadpleeg een expert bij twijfel.

Geen zin in papierwerk? - Verkoop aan wijkopenautos.be

Zit u niet te wachten op papierwerk en wilt u uw auto snel verkopen? Verkoop dan aan wijkopenautos.be. Zodra u een afspraak maakt bij een van onze vestigingen controleren wij uw voertuig en maken we een proefrit. Op basis hiervan doen wij een bod op uw auto. Dit bod staat vast en wij zullen in een later stadium dus geen aanspraak doen op eventuele mankementen bij de auto. Daarnaast regelen wij alle administratie en hoeft u dus niet zelf een verkoopovereenkomst samen te stellen. Wij zorgen dat u het vrijwaringsbewijs van de auto krijgt.

wijkopenautos.be regelt de schrapping en vrijwaring. Maak u geen zorgen over bijkomend papierwerk naast de verkoop van uw auto.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Zeer goed geholpen door de medewerker, juiste informatïe en snel en correct afgehandeld.
Remko D. | Antwerpen | Nissan Pixo, 2009 27.09.2017
Ik ben zeer tevreden over de service van ' WijKopenAuto's '. De expertise verliep zeer vlot en de prijs die we voor onze toch al ' oude' auto met zeer veel kilometers kregen was boven verwachting. Ook het verder afhandelen en uitbetalen verliep zeer vlot. Dit raad ik iedereen aan ook omdat het gratis is en je nog altijd kan beslissen als je je auto daar wil verkopen.
Marc V. | Genk | Hyundai Tucson, 2007 29.08.2017
Ik zou zeker eens terug komen voor andere auto teverkopwn
john v. | Hasselt | Chevrolet Captiva, 2008 30.07.2015

Gratis waardetaxatie in slechts één stap