Auto kopen in Duitsland

U bent op zoek naar een betaalbare auto en u denkt: auto kopen Duitsland. Dan denkt u correct. Auto's in ons buurland zijn nu eenmaal goedkoper.

De koop van zo'n Duitse wagen kost wat meer moeite en research maar wordt steeds vaker gedaan. Wees een van de Belgen die een auto importeert uit Duitsland en bespaar uzelf een hoop kosten!

Nieuwe auto kopen in Duitsland of een tweedehands auto kopen in Duitsland, waar het mee begint is de verkoop van uw oude wagen. Daarvoor komt u bij wijkopenautos.be, hier kopen wij elk merk binnen 24 uur voor een marktwaardig bedrag!

Taxeren
Afspraak maken

Online taxatie van uw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als u dat wilt

1. Waarom uw auto kopen in Duitsland?

Auto kopen duitsland

Een tweedehands auto kopen in België is natuurlijk gemakkelijk en dichtbij. Toch gaan een hoop mensen jaarlijks de grens over naar Duitsland om daar een goede occasion op de kop te tikken. Vorig jaar zijn er maar liefst 72.515 auto’s geïmporteerd vanuit het land van onze Duitse buren. Waarom iedereen dit doet? Omdat het voordeel toch net even meer opweegt tegen alle moeite die u moet doen. Maar wat zijn die voordelen?

Tweedehands auto kopen in Duitsland is goedkoper

Duitsland is het land van de goedkope auto’s. En naast dat de auto's hier wat minder kosten dan in België wordt er in Duitsland ook minder BTW gerekend dan in België, bij onze buren betaalt u 19% BTW (MwST heet de Duitse BTW). En dat scheelt natuurlijk weer wat geld. Bij aankoop kan het zijn dat ze vragen of u de BTW pas in België wilt betalen. Doe dit nooit, dan betaalt u namelijk het Belgische percentage van 21%.

Een auto kopen in Duitsland kan u zomaar een paar duizend euro schelen. Maar begin hier natuurlijk niet zomaar aan, zorg dat u goed uitzoekt wat alles kost zodat u niet voor verassingen komt te staan.

Een tweedehands auto is volgens de Europese Wetgeving een auto met minstens 6.000 kilometer op de teller en de levering minstens 6 maanden plaatsvindt na eerste gebruik.

Een luxer uitgeruste tweedehands auto kopen in Duitsland

In ons buurland Duitsland worden auto’s voor minder geld verkocht en Duitsers houden van auto’s. Deze combinatie zorgt ervoor dat er meer luxe uitgevoerde bolides verkocht worden. U ziet dus veel rijk uitgeruste tweedehands auto’s op de Duitse markt.

Wat ook een voordeel is aan Duitse auto’s, is dat ze vaak goed onderhouden zijn. Duitsers houden van hun auto en zorgen vaak dat deze in topconditie is. Daarnaast is het ook belangrijk. In Duitsland heeft u als bestuurder toch echt een probleem als u bij een ongeval betrokken raakt en het onderhoud van uw auto is niet op orde.

Meer luxe, beter onderhouden en niet te vergeten: een groter aanbod. Want in België rijden er ruim 5,7 miljoen voertuigen rond. Dat is een hoop natuurlijk maar in Duitsland zijn er zo’n 46 miljoen geregistreerde voertuigen. Dus een tweedehands auto kopen in Duitsland geeft u een hoop keus omdat er zoveel aanbod is. Dat is ook een reden waarom de auto’s goedkoper zijn. Meer aanbod betekent lagere vraagprijzen. Een hoop modellen worden in België niet geleverd. Bent u dus op zoek naar een speciaal model met een luxe uitvoering? Dan is het slim om even over de grens te kijken en uw auto te kopen in Duitsland.

2. Waar begint u met uw auto kopen in Duitsland?

Besluit u na alles te kijken over de grens voor een leuke wagen, lees u dan goed in. Niet alleen over de afhandeling van het importeren en op naam zetten van de auto maar ook over reële prijzen in Duitsland. Ja, het is vaak een stuk goedkoper maar zorg dat u weet wat een auto kost en geloof niet in dingen die te goed klinken om waar te zijn. Bekijk daarom advertenties en vraag rond in uw kennissenkring, misschien is er wel iemand die zich ook bezighoudt met het importeren van auto’s.

Hoeveel btw u moet betalen ligt aan of u een tweedehands auto in Duitsland koopt of een nieuwe auto in Duitsland koopt. Als u een nieuwe auto koopt betaalt u de btw die in Belgie geldt. Dat is dus 21% in plaats van 19%. Koopt u een tweedehands auto van een autodealer in Duitsland? Dan betaalt u de prijs en de btw geldig in Duitsland (19%). Als u een auto koopt in Duitsland van een particulier betaalt u uiteraard geen btw.

Auto in Duitsland kopen begint online

Als Belg weet u natuurlijk wel waar u terecht moet als u een tweedehands auto wil kopen in België. Er zijn verschillende sites waar tweedehands auto's worden aangeboden in ons eigen land maar deze zijn ook te vinden in het buitenland. Een auto kopen in Duitsland begint met het zoeken naar een geschikte website. Zoek op termen als Gebrauchtwagen kaufen of zoek gedetailleerder door de plaats erbij te vermelden Gebrauchtwagen in Deutschland kaufen. Op deze manier weet u dat u niet ineens op een website uit Oostenrijk zit.

Naast de reguliere websites waar tweedehands auto’s worden aangeboden zijn er ook andere sites die u kunt gebruiken om uw auto in Duitsland te kopen. Heeft u al eens van Jahreswagen of Werksdienstwagen gehoord? Dat noemen we in België fabrieks occasions. Deze auto’s zijn kort in gebruik geweest van medewerkers van het automerk. Een Jahreswagen koopt u voor een zeer aantrekkelijke prijs, lage kilometerstand en zijn vaak tussen 6 en 18 maanden oud. Een Jahreswagen als tweedehands auto kopen in Duitsland is dus een hele goede deal. Auto in Duitsland kopen? Zoek dan zeker ook op deze termen!

Een goede tweedehands auto kopen in Duitsland kost wat tijd en moeite maar nadat u heeft uitgezocht welke auto u zoekt. Kunt u op de websites aan de slag en uw droom auto kopen in Duitsland! Let wel op: want niet elke website heeft een vertaaloptie voor België en vaak zijn de sites Duits, zorg dus dat u iemand naast u heeft zitten die een aardig woordje Duits spreekt.

Wat moet u niet vergeten bij een tweedehands auto kopen in Duitsland

Een auto in Duitsland kopen is natuurlijk helemaal nieuw voor u. Het is een hoop geregel en u wilt niet voor niks naar Duitsland rijden. Zorg dus dat u na het eerste contact vraagt om de volgende papieren:

 • Fahrzeugschein deel 1 en 2 (kentekenbewijs)
 • Onderhoudsboekje
 • Kopie van het Duitse keuringsbewijs

Deze papieren kunnen aantonen dat het om een betrouwbare auto gaat. Als de verkoper aangeeft een van deze papieren niet te hebben dan is het niet verstandig om alsnog deze auto te kopen in Duitsland. Grote kans dat u een auto koopt met bijvoorbeeld een teruggedraaide kilometerteller.

Voelt alles goed en kloppen de papieren? Dan kunt u zelf op weg om uw tweedehands auto in Duitsland te kopen. Om er zeker van te zijn dat u in België niet voor verrassingen komt te staan als u terugkomt met uw nieuwe bak, is het belangrijk dat u zorgt dat u alle documenten krijgt. U wilt niet ineens te horen krijgen dat u wat mist en u geen Belgisch kenteken kan krijgen. Zorg dus dat u altijd de volgende autopapieren vraagt en mee neemt terug naar België:

 • Fahrzeugschein deel 1 en 2 (kentekenbewijs)
 • CVO, Certificaat Van Overeenstemming
 • Koopovereenkomst
 • Kopie van het Duitse keuringsbewijs.

Alle autopapieren én een goed gevoel? Dan kunt u een auto kopen in Duitsland met een goed gevoel afronden.

Auto in Duitsland kopen? 1 op de 10 auto's blijkt een teruggedraaide kilometerstand te hebbenUIt een onderzoek van de RDW blijkt dat bij 1 op de 10 auto's de kilometerstand niet klopt. Informeer daarom goed als u van plan bent te importeren en vraag om het onderhoudsboekje, daar staat de kilometerstand bij elke onderhoudsbeurt.

3. Auto vervoeren naar België

Gefeliciteerd! Uw auto kopen in Duitsland is geslaagd. Minder geld uitgegeven voor een ontzettend gave bak. Misschien (waarschijnlijk wel, als we onze Duitse buren kennen) is uw nieuwe auto wel uitgerust met allerlei luxueuze extra’s.

Hoe u uw auto naar België krijgt kan via transport of u kunt zelf een oplegger huren. Maar voor een particulier die een auto koopt in Duitsland is het vaak voordeliger om zelf in de auto te stappen en terug te rijden naar België. En waarom zou u dat niet doen, Duitsland is dichtbij en u wilt natuurlijk uw nieuwe wagen wel even uitproberen op de Duitse Autobahn.

Als u zelf met uw nieuwe aanwinst naar België rijdt is het belangrijk de juiste transitplaten te hebben. Deze platen moet u aanvragen in Duitsland. U doet dit bij een instantie voor Kfz-Zulassungsstellen. De kosten hiervoor zijn €30,- tot €35,- voor de inschrijving en daarnaast betaalt u €10,- tot €15,- voor de kentekenplaat (dit verschilt per geldigheidsduur). U kunt kiezen tussen een geldigheidsduur van 14 dagen tot 1 jaar. Dat moet meer dan genoeg zijn om uw auto van Duitsland naar België te rijden. Kijk goed want u moet een transitplaat met rode band hebben om over de grens te mogen, dit heet een Ausfuhrkennzeichen.

Onverzekerd rondrijden is niet verstandig, dit is niet legaal en u riskeert een fikse boete. Een boete is vervelend maar in een ongeluk verwikkeld raken zonder verzekering zal nog meer problemen opleveren. Toch verzekerd zijn als u uw auto vervoert kan makkelijk geregeld worden door:

 • Het is mogelijk om een tijdelijke verzekering te nemen in Duitsland, dit kan vaak geregeld worden op dezelfde plek als waar u de transitplaten ontvangt.
 • Het is ook mogelijk om u direct te verzekeren bij een Belgische verzekeraar.

Naar de douane

Natuurlijk moeten er nog wat dingen gebeuren met uw auto voordat u hem echt in gebruik kunt nemen. Zodra u in België bent is het belangrijk dat u naar de douane gaat. Bij de douane geeft u aan dat u een voertuig invoert. Bij het invoeren van een auto is het belangrijk dat u de volgende papieren mee neemt:

 • Aankoopfactuur inclusief chassisnummer en de prijs
 • Inschrijvingsbewijs/kentekenbewijs

Bij de douane ontvangt u een vignet 705 op het roze aanvraagformulier voor inschrijving. Dit vignet geeft aan dat het om een import auto gaat.

Technische autokeuring

Naast het aangeven van uw auto bij de douane is het ook belangrijk dat u uw auto laat keuren. Neem naar de keuring altijd het vignet 705 mee en het buitenlandse inschrijvingsbewijs. Dit bewijs is een grijze kaart. Bij een keuring moet uw auto beschikken over de volgende geldige platen:

 • Geldige transitplaten
 • Commerciële nummerplaten
 • Vorige nummerplaten waarmee het voertuig nog is ingeschreven

Kijk goed na of uw auto al een keuring heeft ondergaan in Duitsland in de afgelopen 2 maanden. In dat geval hoeft u geen volledige keuring te doen. Ook geeft het meer zekerheid als de auto is gekeurd

Auto kopen in Duitsland, verzekeren in België

Uw in Duitsland gekochte auto moet u laten verzekeren. Het is verplicht om minimaal een BA verzekering te hebben. Voor de verzekering gelden dezelfde regels als voor een auto die gekocht is in België.

DIV

Na alle formaliteiten te hebben geregeld is het van belang dat u uw auto laat inschrijven bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen). Het enige dat u hiervoor nodig hebt is het roze aanvraagformulier dat u heeft gekregen bij de douane of van uw verzekeraar en het originele inschrijvingsbewijs.

Btw en taks betalen

Als u een nieuwe wagen koopt dan moet u de btw in België betalen. Een tweedehands auto kopen in Duitsland? Dan betaalt u geen btw in België. Bij elke auto die in België rondrijdt is het verplicht taksen te betalen. In België krijgt u hier automatisch bericht van. De verplichte taksen die u in België moet betalen zijn:

 • Eenmalig de BIV (belasting op inverkeerstelling)
 • Jaarlijke verkeersbelasting
 • Aanvullende verkeersbelasting voor LPG-installaties

4. Eerst verkopen dan kopen

Het is tijd om ook te doen wat vele anderen voor u deden: een tweedehands auto in Duitsland kopen. Alleen niet te snel want; als u nog een auto op de oprit hebt staan is het belangrijk dat u deze eerst verkoopt om dubbele kosten te voorkomen. Daarnaast heeft u alvast een leuk bedrag vrij om bij uw nieuwe auto te leggen. Maak via de online kenteken check op wijkopenautos.be snel een afspraak voor een gratis en vrijblijvende taxatie. Uw oude auto heeft u al binnen 24 uur verkocht en wij regelen de administratieve afhandeling.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Correcte prijs, vriendelijke medewerkers, snelle afhandeling en betaling. Een aanrader!!
Caroline D. | Zellik | Peugeot 207, 2009 24.05.2019
alles was oke
Jordy D. | Harelbeke | Audi A4, 2012 16.05.2019
Heel direct, doch heel vriendelijk. Net wat ik zocht!
leys k. | Herentals | Skoda Octavia, 2010 13.05.2019

Gratis online taxatie