Auto kopen in Duitsland is goedkoper

U bent op zoek naar een betaalbare auto en u denkt: auto kopen Duitsland. Dan denkt u correct. Auto's in ons buurland zijn nu eenmaal goedkoper.

De koop van zo'n Duitse wagen kost wat meer moeite en research maar wordt steeds vaker gedaan. Een auto importeren uit Duitsland wordt steeds populairder.

Nieuwe auto kopen in Duitsland of een tweedehands auto kopen in Duitsland, waar het mee begint is de verkoop van uw oude wagen. Daarvoor komt u bij wijkopenautos.be, uw partner voor elke auto inkoop. Wij kopen elk merk binnen 24 uur voor een marktwaardig bedrag!

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken

Online taxatie van uw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als u dat wilt

1. Waarom uw auto kopen in Duitsland?

Tweedehands auto Duitsland

Een tweedehands auto kopen in België is natuurlijk gemakkelijk en dichtbij. Toch wordt een Duitse auto kopen over de grens elk jaar weer populairder! Een auto kopen in Duitsland? Wij vertellen je waar je op moet letten!

Jaarlijks importeren wij circa 90.000 auto’s uit Duitsland. Waarom? Omdat het voordeel toch net even meer opweegt tegen alle moeite die u moet doen. Maar wat zijn die voordelen?

 • Auto's uit Duitsland zijn goedkoper
 • Auto's uit Duitsland zijn vaak luxer uitgerust
 • Auto's uit Duitsland zijn goed onderhouden
 • Het aanbod Duitse auto's is groter

Tweedehands auto kopen in Duitsland goedkoper?

Duitsland is het land van de betaalbare auto’s. Naast minder kosten zijn ze in ons buurland ook vaak rijkelijk uitgerust met opties en accessoires.

Ook wordt er in Duitsland minder btw gerekend dan in België. Bij onze buren betaalt u 19% BTW (MwST heet de Duitse BTW).

Betaal de BTW in Duitsland
Bij aankoop kan het zijn dat ze vragen of u de BTW pas in België wilt betalen. Doe dit nooit, dan betaalt u namelijk het Belgische percentage van 21%.

Een auto kopen in Duitsland kan u zomaar een paar duizend euro schelen. Maar begin hier natuurlijk niet zomaar aan, zorg dat u goed uitzoekt wat alles kost zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Een luxer uitgeruste tweedehands auto kopen in Duitsland

De lage kosten voor een auto in combinatie met de liefde die Duitsers voor auto’s hebben zorgt voor de verkoop van meer luxe uitgevoerde bolides.

Duitse auto’s worden goed onderhouden

Een Duitse auto kopen heeft meerdere voordelen. Ook het onderhoud is vaak tip top in orde.

In Duitsland heb je namelijk een aardig probleem als je bij een ongeval bent betrokken en het onderhoud van uw auto is niet op orde.

Groot aanbod Duitse auto’s

Meer luxe, beter onderhouden en niet te vergeten: een groter aanbod.

In België rijden er ruim 5,7 miljoen voertuigen rond. Dat is een hoop maar in Duitsland zijn er zo’n 46 miljoen geregistreerde voertuigen.

Een tweedehands auto kopen in Duitsland geeft u een hoop keus omdat er zoveel aanbod is. Dat is ook een reden waarom de auto’s goedkoper zijn. Meer aanbod betekent lagere vraagprijzen.

Een hoop modellen worden in België niet geleverd. Bent u dus op zoek naar een speciaal model met een luxe uitvoering? Dan is het slim om even over de grens te kijken en uw auto te kopen in Duitsland.

Een tweedehands auto is volgens de Europese Wetgeving een auto met minstens 6.000 kilometer op de teller en de levering minstens 6 maanden plaatsvindt na eerste gebruik.

2. Waar begint u met uw auto kopen in Duitsland?

Nieuwe of tweedehands auto kopen in Duitsland? Ga nooit zonder voorbereiding te werk!

 • Lees u in over reële prijzen in Duitsland. Dingen die te mooi klinken om waar te zijn zullen dat waarschijnlijk ook zijn.
 • Hou rekening met een taalbarrière. Spreekt u zelf geen Duits? Vraag hulp aan iemand die dat wel doet.
 • Ken de administratieve stappen die u moet nemen bij een auto importeren uit Duitsland.
 • Hou rekening met een andere manier van verkopen en onderhandelen.

Kent u iemand die vaker auto’s importeert uit Duitsland? Of zich bezig houdt met het importeren van auto’s in het algemeen? Doe hier uw voordeel mee!

Nieuwe of tweedehands auto kopen in Duitsland?

Hoeveel btw u moet betalen ligt aan of u een tweedehands auto in Duitsland koopt of een nieuwe auto in Duitsland koopt.

Als u een nieuwe auto koopt in Duitsland betaalt u de btw die in België geldt. Dat is 21% in plaats van 19%.

Koopt u een tweedehands auto van een autodealer in Duitsland? Dan betaalt u de prijs en de btw geldig in Duitsland (19%).

Gaat u een auto kopen in Duitsland van particulier? Dan betaalt u uiteraard geen BTW.

Gratis online taxatie

Auto in Duitsland kopen begint online

In België spreekt het voor zich waar u terecht kunt voor een nieuwe auto, maar waar begint u met een auto kopen in Duitsland?

De juiste site en zoektermen

Een auto kopen in Duitsland begint met het zoeken naar een geschikte website en het gebruiken van de juiste zoektermen.

Zoek op termen als Gebrauchtwagen kaufen of zoek gedetailleerder door de plaats erbij te vermelden Gebrauchtwagen in Deutschland kaufen.

Op deze manier weet u dat u niet ineens op een website uit Oostenrijk zit.

Naast de reguliere websites waar tweedehands auto’s worden aangeboden zijn er ook andere sites die u kunt gebruiken om uw auto in Duitsland te kopen.

Heeft u al eens van Jahreswagen of Werksdienstwagen gehoord? Dat noemen we in België fabrieks occasions.

Wat is een Jahreswagen of Werksdienstwagen?
Deze auto’s zijn kort in gebruik geweest van medewerkers van het automerk. Een Jahreswagen koopt u voor een zeer aantrekkelijke prijs, lage kilometerstand en zijn vaak tussen 6 en 18 maanden oud. Een Jahreswagen als tweedehands auto kopen in Duitsland is dus een hele goede deal. Auto in Duitsland kopen? Zoek dan zeker ook op deze termen!

Een goede tweedehands auto kopen in Duitsland kost wat tijd en moeite maar nadat u heeft uitgezocht welke auto u wilt. Kunt u op de websites aan de slag en uw droom auto kopen in Duitsland!

Let wel op: want niet elke website heeft een vertaaloptie voor België en vaak zijn de sites Duits, zorg dus dat u iemand naast u heeft zitten die een aardig woordje Duits spreekt.

3. Een auto kopen in Duitsland met welke papieren?

Een auto in Duitsland kopen is natuurlijk helemaal nieuw voor u. Het is een hoop geregel en u wilt niet voor niks naar Duitsland rijden.

Vraag daarom na het eerste contact om de volgende papieren:

 • Fahrzeugschein deel 1 en 2 (kentekenbewijs)
 • Onderhoudsboekje
 • Kopie van het Duitse keuringsbewijs

Deze papieren kunnen aantonen dat het om een betrouwbare auto gaat. Als de verkoper aangeeft een van deze papieren niet te hebben dan is het niet verstandig om alsnog deze auto te kopen in Duitsland. Grote kans dat u een auto koopt met bijvoorbeeld een teruggedraaide kilometerteller.

Voelt alles goed en kloppen de papieren? Dan kunt u zelf op weg om uw tweedehands auto in Duitsland te kopen.

Auto op naam zetten met de volgende papieren

Als u papieren mist is het mogelijk dat u uw auto niet op uw naam kunt zetten in België. Zorg dus dat u altijd de volgende autopapieren vraagt en mee neemt terug naar België:

 • Fahrzeugschein deel 1 en 2 (kentekenbewijs)
 • CVO, Certificaat Van Overeenstemming
 • Koopovereenkomst
 • Kopie van het Duitse keuringsbewijs.

Alle autopapieren én een goed gevoel? Dan kunt u een auto kopen in Duitsland met een goed gevoel afronden.

4. Auto importeren van Duitsland naar België

Auto importeren van Duitsland - documenten

Gefeliciteerd! Uw auto kopen in Duitsland is geslaagd. Minder geld uitgegeven voor een ontzettend gave bak. Misschien (waarschijnlijk wel, als we onze Duitse buren kennen) is uw nieuwe auto wel uitgerust met allerlei luxueuze extra’s.

Hoe kunt u uw auto importeren uit Duitsland naar België?

 • Via transport
 • Oplegger huren
 • Zelf rijden

Een auto importeren van Duitsland kan gedaan worden via een transportbedrijf of u kunt zelf een oplegger huren om de wagen mee te vervoeren.

De kosten die een transportbedrijf rekent lopen al snel op tot boven de €500,-. Maar dan wordt uw auto wel verzekerd verstuurd.

Een Duitse auto kopen en hier niet zelf mee naar huis rijden? Duitsland is dichtbij en u wilt natuurlijk uw nieuwe wagen wel even uitproberen op de Duitse Autobahn.

Auto importeren met de juiste transitplaten

Zonder de juiste transitplaten mag u de weg niet op. Deze transitplaten moet u aanvragen in Duitsland.

 • Waar? Transitplaten vraagt u aan bij een instantie voor Kfz-Zulassungsstellen
 • Kosten transitplaten. De kosten hiervoor zijn €30,- tot €50,- voor de inschrijving (dit verschilt per geldigheidsduur) en daarnaast betaalt u €20,- tot €40,- voor het printen van de kentekenplaat. U kunt kiezen tussen een geldigheidsduur van 14 dagen tot 1 jaar.

Het export kenteken heet in Duitsland Ausfuhrkennzeichen en is te herkennen aan de rode band op de transitplaat.

De Kfz-Zulassungsstellen zal je vragen om de volgende documenten:

 • Legitimatie
 • eVB-nummer
 • Zulassungsbescheinigung I en II
 • Duitse keuringsbewijs
 • Bevestiging van de schrapping (Abmeldungsbestätigung)
 • Oude nummerplaten

Kortlopende verzekering

Onverzekerd rondrijden is niet verstandig, dit is niet legaal en u riskeert een fikse boete. Een boete is vervelend maar in een ongeluk verwikkeld raken zonder verzekering zal nog meer problemen opleveren.

Toch verzekerd zijn als u uw auto vervoert kan makkelijk geregeld worden door:

 • Het is mogelijk om een tijdelijke verzekering te nemen in Duitsland, dit kan vaak geregeld worden op dezelfde plek als waar u de transitplaten ontvangt.
 • Het is ook mogelijk om u direct te verzekeren bij een Belgische verzekeraar.

Naar de douane

Zodra u in België bent is het belangrijk dat u naar de douane gaat.

Bij de douane geeft u aan dat u een voertuig invoert. Bij het invoeren van een auto is het belangrijk dat u de volgende papieren mee neemt:

 • Aankoopfactuur inclusief chassisnummer en de prijs
 • Inschrijvingsbewijs/ kentekenbewijs

Bij de douane ontvangt u een vignet 705 op het roze aanvraagformulier voor inschrijving. Dit vignet geeft aan dat het om een import auto gaat.

Technische autokeuring

Naast het aangeven van uw auto bij de douane is het ook belangrijk dat u uw auto laat keuren. Neem naar de keuring altijd het vignet 705 mee en het buitenlandse inschrijvingsbewijs. Dit bewijs is een grijze kaart.

Bij een keuring moet uw auto beschikken over de volgende geldige platen:

 • Geldige transitplaten
 • Commerciële nummerplaten
 • Vorige nummerplaten waarmee het voertuig nog is ingeschreven

Kijk goed na of uw auto al een keuring heeft ondergaan in Duitsland in de afgelopen 2 maanden. In dat geval hoeft u geen volledige keuring te doen. Ook geeft het meer zekerheid als de auto is gekeurd.

Auto in Duitsland kopen?
Uit een onderzoek van de RDW blijkt dat bij 1 op de 10 auto's de kilometerstand niet klopt. Informeer daarom goed als u van plan bent te importeren en vraag om het onderhoudsboekje, daar staat de kilometerstand bij elke onderhoudsbeurt.

Auto kopen in Duitsland, verzekeren in België

Uw in Duitsland gekochte auto moet u laten verzekeren. Het is verplicht om minimaal een BA verzekering te hebben. Voor de verzekering gelden dezelfde regels als voor een auto die gekocht is in België.

DIV

Na alle formaliteiten te hebben geregeld is het van belang dat u uw auto laat inschrijven bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen).

Het enige dat u hiervoor nodig hebt is het roze aanvraagformulier dat u heeft gekregen bij de douane of van uw verzekeraar en het originele inschrijvingsbewijs.

Btw en taks betalen

Als u een nieuwe wagen koopt dan moet u de btw in België betalen. Een tweedehands auto kopen in Duitsland? Dan betaalt u geen btw in België.

Elke auto die in België rondrijdt betaalt verplicht taksen. In België krijgt u hier automatisch bericht van. De verplichte taksen die u in België moet betalen zijn:

 • Eenmalig de BIV (belasting op inverkeerstelling)
 • Jaarlijke verkeersbelasting
 • Aanvullende verkeersbelasting voor LPG-installaties

5. Eerst verkopen dan kopen

Het is tijd om ook te doen wat vele anderen voor u deden: een tweedehands auto in Duitsland kopen.

Alleen niet te snel want; als u nog een auto op de oprit hebt staan is het belangrijk dat u deze eerst verkoopt om dubbele kosten te voorkomen. Daarnaast heeft u alvast een leuk bedrag vrij om bij uw nieuwe auto te leggen.

Maak via de online kenteken check op wijkopenautos.be snel een afspraak voor een gratis en vrijblijvende taxatie. Uw oude auto heeft u al binnen 24 uur verkocht en wij regelen de administratieve afhandeling.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

correcte prijs voor auto betaling zoals beloofd .
Noël D. | Antwerpen | Ford Kuga, 2011 02.10.2019
Zeer correct en snel afgehandeld. Vriendelijke service en meer dan een correcte prijs. Een blij mens ben ik... ;-)
Eric F. | Kapellen | Dacia Sandero, 2014 17.09.2019
Goede service en correcte prijs
Sten d. | Temse | Honda Civic, 2012 18.08.2019

Gratis online taxatie