Een auto kopen in Nederland? Zo doet u dat

Wilt u een auto kopen in Nederland maar u zit nog met vragen? wijkopenautos.be helpt u op weg en beantwoordt de belangrijkste vragen voor u.

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

Een auto importeren uit Nederland kan interessant zijn maar er komt ook een hoop werk bij kijken. Dat is waar de meeste kopers afhaken. Zonde en helemaal niet nodig.

Een aantal zaken zijn anders geregeld dan bij ons, zoals de belasting. Er zijn echter manieren om deze bijvoorbeeld deels terug te vorderen. En dat we dezelfde taal spreken helpt uiteraard ook.

Een nieuwe auto of een tweedehands auto importeren uit Nederland begint met de verkoop van uw oude wagen. Daarvoor kunt u eenvoudig bij wijkopenautos.be terecht. Doorloop de online waardebepaling en verkoop uw oude auto al binnen 24 uur.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Waarom uw auto kopen in Nederland?

Auto kopen in Nederland

Een tweedehands auto kopen in België is vanzelfsprekend een stuk eenvoudiger dan over de grens. Geen gedoe of extra moeite. Maar net dat beetje extra moeite kan zo maar voor een aardige geldbesparing zorgen.

Veel Belgen vragen het zich af: een auto kopen in Nederland? Is dat wel zo interessant? Wat moet ik hiervoor doen en wat levert het me op?

Goed zoeken: Soms is een tweedehands auto kopen in Nederland goedkoper

De auto’s zijn over het algemeen vaak goedkoper in België dan in Nederland. Een auto kopen in Nederland is dus niet altijd het beste idee. Maar niemand begint natuurlijk ergens aan zonder goed vooronderzoek te hebben gedaan.

Heeft u een speciale auto op het oog en bent u bereid om meer tijd te stoppen in de aankoop? Dan kan een blik over de grens lonen. Sommige modellen zijn in Nederland wat goedkoper.

Bpm terugvorderen bij een auto invoeren uit Nederland

Auto’s in Nederland lijken over het algemeen veel duurder, dat komt door de bpm (belasting van personenauto's en motorrijwielen) die ook betaald moet worden.

Nederland heeft het gemunt op auto’s met een hoge CO2-uitstoot en het rijden hierin wordt bestraft met een hoger bpm bedrag.

Deze bpm kan in sommige gevallen deels worden teruggevorderd bij het exporteren van een voertuig.

Deze rest-bpm terugvragen kan via een aanvraagformulier van de Belastingdienst of moet gebeuren bij de RDW.

Dat maakt een auto invoeren uit Nederland een stukje voordeliger!

Dichtbij, geen taalbarrière en opvraagbare RDW gegevens

Gelukkig is Nederland om de hoek, spreken ze dezelfde taal en kun je allerlei interessante gegevens over voertuigen opvragen.

In Nederland verzamelt de RDW gegevens over voertuigen, zoals de schadehistorie, de kilometerstanden, mogelijke diefstal, het aantal vorige eigenaren enzovoort.

Tevens heeft u een kenteken check om de waarde van het voertuig te kunnen bepalen. Door het kenteken in te vullen komt u snel achter een indicatie van de dagwaarde.

Deze Nederlandse kenteken check kunt u hier uitvoeren: Kenteken check (NL)

Gratis online taxatie

Met al deze informatie heeft u een stuk meer zekerheid bij het kopen van een auto in Nederland.

België en Nederland delen de kilometerstanden uit. Een auto kopen in Nederland is dus minder riskant.

2. Waar begint u met uw auto kopen in Nederland?

U heeft een auto in Nederland gevonden. U heeft alle kosten berekend en ziet dat de vraagprijs een gunstig bedrag is. U bent overtuigd: u gaat een auto kopen in Nederland.

Een auto kopen in Nederland begint online

Als Belg weet u natuurlijk wel waar u terecht moet als u een tweedehands auto wilt kopen in België. Er zijn verschillende sites waar tweedehands auto's worden aangeboden, en gelukkig zijn deze ook te vinden in het buitenland.

Een auto kopen in Nederland begint met het zoeken naar een geschikte website. Gelukkig spreken ze in Nederland dezelfde taal en zal het geen probleem zijn om online een goede site te vinden.

Wat u niet moet vergeten bij het kopen van een tweedehands auto in Nederland

Een auto in Nederland kopen is natuurlijk een ander verhaal dan een auto binnen de grens kopen. U wilt natuurlijk niet de grens over en merken dat de auto die u op het oog had toch niet zo interessant is.

Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk informatie over uw nieuwe auto verzamelt voordat u erheen rijdt. Na het eerste contact met de verkoper is het belangrijk dat u vraagt om de volgende documenten:

  • Kentekenbewijs Deel 1 en 2
  • Onderhoudsboekje
  • Kopie van de Nederlandse APK

Als de verkoper u deze papieren kan geven dan kan u vaak meer gerust zijn dat het een betrouwbare auto betreft.

Geeft de verkoper aan een deel van deze papieren niet te hebben? Vanwege twee redenen is het dan belangrijk niet door te gaan met de koop. U kan er niet zeker van zijn dat de auto betrouwbaar is en u heeft deze papieren ook nodig om de auto in België op uw naam te zetten.

Een goed gevoel over de verkoper, de auto en alle papieren? Dan kunt u zich opmaken voor een reisje en uw auto kopen in Nederland. Let op dat u na de koop alle papieren mee naar huis neemt en deze documenten niet vergeet:

  • Kentekenbewijs Deel 1 en 2
  • CVO (Certificaat Van Overeenstemming)
  • Koopovereenkomst
  • Kopie van de Nederlandse APK

4. Een auto invoeren uit Nederland - hoe en wat?

Gefeliciteerd met uw eerste auto uit Nederland. Uw auto kopen in Nederland is nu officieel geslaagd. Nu moet u de auto terug krijgen naar België. U heeft natuurlijk al nagedacht en in uw kostenberekening opgenomen hoe u dit gaat doen. U kunt uw auto vervoeren via transport of een oplegger huren.

Maar waarom al deze kosten maken als Nederland om de hoek is en u makkelijk zelf terug kan rijden. En een eerste tochtje in uw nieuwe wagen is natuurlijk fantastisch!

Als u zelf met uw nieuwe aanwinst naar België rijdt is het belangrijk dat u de juiste kentekenplaten heeft en dat ze verzekerd zijn. U gaat naar de RDW in Nederland om dit te regelen.

Bij de RDW moet u aangeven dat u het voertuig wil exporteren. Geef dan aan dat u zelf het voertuig naar België gaat rijden. U krijgt dan een exportkenteken.

Het exportkenteken is een witte plaat met zwarte letters. De geldigheid hiervan is 14 dagen. Ook krijgt u bij dit exportkenteken een Groene Kaart. Met deze Groene Kaart bent u WA-verzekerd (WA-verzekering staat gelijk aan de Belgische BA-verzekering).

STAP 1 - naar de douane

Alles in Nederland geregeld? Dan rest u enkel nog de Belgische zaken te regelen. Zoals naar de douane gaan. Bij de douane geeft u aan dat u een voertuig gaat invoeren. Het is belangrijk dat u de volgende papieren bij u heeft:

  • Aankoopfactuur inclusief chassisnummer en de prijs
  • Inschrijvingsbewijs/kentekenbewijs

Van de douane ontvangt u een vignet 705. Dit is een sticker die u krijgt op uw roze aanvraagformulier voor inschrijving. Met dit vignet kunnen andere instanties zien dat het om een import auto gaat.

Het aanvragen van het vignet 702 kan tegenwoordig ook online. Via de My Minfin app.

STAP 2 - technische autokeuring

Na de douane gaat u door naar de technische keuring. Zorg dat u het vignet 705 en het buitenlandse inschrijvingsbewijs meeneemt.

Naast het aangeven van uw auto bij de douane is het ook belangrijk dat u uw auto laat keuren. Neem naar de keuring altijd het vignet 705 mee en het buitenlandse inschrijvingsbewijs. Neem het volgende altijd mee naar de keuring:

  • Geldige transitplaten of
  • Commerciële nummerplaten of
  • Vorige nummerplaten waarmee het voertuig nog is ingeschreven

Is de door u gekochte auto in Nederland in de afgelopen twee maanden gekeurd? Dat is mooi. Dan kunt u een volledige keuring in België overslaan.

STAP 3 - Auto kopen in Nederland, verzekeren in België

Een auto moet verzekerd zijn, zo ook uw nieuwe auto. In België is het verplicht om minimaal een BA-verzekering te hebben.

U kunt heel gemakkelijk al uw gegevens doorsturen naar uw verzekeraar en deze kan online uw verzekering compleet maken en doorgeven via de WebDIV app.

STAP 4 - Auto inschrijven bij de DIV

Een auto importeren uit Nederland eindigt met het opnieuw inschrijven van het voertuig bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen).

Bij de douane of uw verzekeraar heeft u het roze aanvraagformulier gekregen. Dit formulier moet u meenemen naar de DIV samen met het originele inschrijvingsbewijs.

Btw en taks betalen

Bij de aankoop van een nieuwe wagen op Nederlandse bodem betaalt u btw in België. Bij het aanschaffen van een tweedehands auto in Nederland betaalt u geen btw in België.

Elke auto die in België rondrijdt en is geregistreerd en moet verplicht taks betalen. In België ontvangt u hier automatisch bericht van. De volgende taksen zijn verplicht:

  • Eenmalig de BIV (belasting op inverkeerstelling)
  • Jaarlijkse verkeersbelasting
  • Aanvullende verkeersbelasting voor LPG-installaties

5. Eerst verkopen dan kopen

Heeft u nog een oude auto voor de deur staan? Dan raden wij u aan om deze eerst te verkopen om dubbele kosten te voorkomen.

Om dit snel en veilig te doen voert u de online waardebepaling van wijkopenautos.be uit. Na het doorgeven van alle autogegevens en details, inclusief een paar duidelijke foto's maken wij een definitieve verkoopprijs op. Hiervoor kunt u al verkopen binnen 24 uur.

Vindt u het een goed bod? Dan boekt u eenvoudig een inleverafspraak bij een van onze vestigingen. De administratieve afhandeling regelen wij voor u. Die oude wagen heeft u dan zo verkocht en dat geld kunt u mooi gebruiken voor uw nieuwe auto!

6. Veelgestelde vragen

V : Hoe kan ik een auto importeren uit Nederland?

A : Indien u een auto in Nederland heeft gevonden moet u ervoor zorgen dat de verkoper over alle benodigde papieren beschikt. Deze heeft u nodig wanneer u de auto in België op naam zet.

Indien u zelf terug naar België rijdt met uw auto dient u dat aan te geven bij de RDW in Nederland. Daar krijgt u een tijdelijk exportkenteken die 14 dagen geldig is, en een groene kaart die geldt als WA-verzekering. Zo kunt u zorgeloos terug naar België rijden.

V : Wat moet ik in België regelen na het importeren van een Nederlandse auto?

A : Eenmaal terug in België dient u eerst naar de douane te gaan. Na het laten zien van de aankoopfactuur en het kentekenbewijs krijgt u een vignet. Hiermee kunt u aantonen dat de auto geïmporteerd is.

Vervolgens laat u de auto keuren. Als dit in de laatste twee maanden in Nederland is gebeurd is het niet verplicht. Daarna bent u verplicht een BA-verzekering af te sluiten.

Tenslotte schrijft u het voertuig in bij de DIV.

V : Welke papieren heb ik nodig bij import vanuit Nederland?

A : Bij het eerste contact met de verkoper vraagt u om de volgende papieren: Kentekenbewijs Deel 1 en 2, onderhoudsboekje, kopie van de Nederlandse APK (keuring).

Eenmaal in Nederland moet u niet vergeten de koopovereenkomst en het CVO (Certificaat Van Overeenstemming) mee te nemen.

Bij de douane heeft u de aankoopfactuur inclusief chassisnummer en de prijs, en het inschrijvingsbewijs/kentekenbewijs nodig. Vervolgens krijgt u het Vignet 705.

Bij het auto inschrijven heeft u het roze aanvraagformulier nodig die u van de douane of de verkzekering heeft gekregen.

V : Hoe zit het met belastingen in Nederland?

A : Bij de aankoop van een auto in Nederland moet er bpm (belasting van personenauto's en motorrijwielen) worden betaald.

Deze bpm kan in sommige gevallen deels worden teruggevorderd bij het exporteren van een voertuig. Deze rest-bpm terugvragen kan via een aanvraagformulier van de Belastingdienst of moet gebeuren bij de RDW.



Hoe onze klanten onze service beoordelen

Keurige afwikkeling. Vriendelijke gesprekken gevoerd. Tevreden met de koopprijs. Snelle betaling. Zeer tevreden over de verkoop.
Frans V. | Turnhout | Ssangyong Rexton 2013 11.01.2023
Snelle reactie, correcte prijsopgave, snelle inlevering en betaling. Kortom niets op aan te merken.
Jan J. | Herentals | Citroen C4 Grand Picasso 2015 15.06.2022
Service is top : riendelijk, correct, eerlijk snel
Rudi S. | Leuven | Mercedes-Benz A-Klasse 2016 12.06.2022