Een auto kopen in Nederland: Hoe doet u dat?

Een auto kopen in Nederland kan een stuk goedkoper zijn. Maar er komt wel een hoop werk bij kijken, dat is waar de meeste kopers afhaken. Zonde en helemaal niet nodig.

Wilt u een auto invoeren uit Nederland, maar zit u met vragen? wijkopenautos.be helpt je op weg, zodat een auto importeren uit Nederland een fluitje van een cent wordt.

Nieuwe auto kopen in Nederland of een tweedehands auto kopen in Nederland, waar het mee begint is de verkoop van uw oude wagen. Daarvoor komt u bij wijkopenautos.be, hier kopen wij elk merk binnen 24 uur voor een marktwaardig bedrag!

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

Kosteloze online
waardebepaling

Ontvang de definitieve verkoopprijs: thuis of in de vestiging

Verkoop als het gewenst is & snelle betaling

1. Waarom uw auto kopen in Nederland?

Auto kopen in Nederland

Uw tweedehands auto kopen in belgie is veel makkelijker dan over de grens. Geen extra moeite en gedoe. Maar laat dat beetje extra moeite nou juist zorgen voor geldbesparing.

Veel mensen vragen het zich af. Een auto kopen in Nederland als Belg? Is dat wel zo interessant? Wat moet u hiervoor doen en wat levert het op?

Goed zoeken: Soms is een tweedehands auto kopen in Nederland goedkoper

De auto’s zijn over het algemeen vaak goedkoper in België dan in Nederland. Dus een auto kopen in Nederland is niet altijd het beste idee. Maar niemand begint natuurlijk ergens aan zonder goed vooronderzoek.

Heeft u een auto op het oog en bent u bereid om meer tijd te stoppen in de aankoop? Dan kunt u even over de grens kijken. Sommige modellen zijn in ons buurland Nederland een stukje goedkoper. Mocht dat nou net het model zijn dat u op het oog heeft!

Bpm terugvorderen bij een auto invoeren uit Nederland

Auto’s in Nederland lijken over het algemeen veel duurder, dat komt door de bpm (belasting van personenauto's en motorrijwielen) die ook betaald moet worden.

Nederland heeft het gemunt op auto’s met een hoge CO2-uitstoot en het rijden hierin wordt bestraft met een hoger bpm bedrag.

Deze bpm kan in sommige gevallen deels worden teruggevorderd bij het exporteren van een voertuig.

Deze rest-bpm terugvragen kan via een aanvraagformulier van de Belastingdienst of moet gebeuren bij de RDW.

Een voordeel dat een auto invoeren uit Nederland een stukje voordeliger kan maken!

Dichtbij, geen taalbarrière en opvraagbare RDW gegevens

Gelukkig is Nederland om de hoek, spreken ze dezelfde taal en kun je allerlei interessante gegevens opvragen over voertuigen.

In Nederland verzameld de RDW gegevens over voertuigen, zoals de schadehistorie, de kilometerstanden, of het voertuig gestolen is, de hoeveelheid eigenaren enzovoort.

Tevens heeft u een kenteken check om de waarde van het voertuig te kunnen bepalen. Door het kenteken in te vullen komt u snel achter een indicatie van de dagwaarde.

Deze Nederlandse kenteken check proberen kan hier: Kenteken check (NL)

Gratis online taxatie

Met al deze informatie heeft u een stuk meer zekerheid bij het kopen van een auto in Nederland.

België en Nederland delen de kilometerstanden uit. Een auto kopen in Nederland is dus minder riskant.

2. Waar begint u met uw auto kopen in Nederland?

U bent op zoek naar een gave auto en deze is goedkoper in Nederland. U heeft alle kosten berekent voordat u overgaat tot koop en ziet dat het zeker een leuk bedrag scheelt. Dus u bent overtuigd: u gaat een auto kopen in Nederland.

Een auto kopen in Nederland begint online

Als Belg weet u natuurlijk wel waar u terecht moet als u een tweedehands auto wilt kopen in België. Er zijn verschillende sites waar tweedehands auto's worden aangeboden in ons eigen land maar deze zijn ook te vinden in het buitenland.

Een auto kopen in Nederland begint met het zoeken naar een geschikte website. Gelukkig spreken ze in Nederland dezelfde taal en zal het geen probleem zijn om online een goede site te vinden.

Wat moet u niet vergeten bij een tweedehands auto kopen in Nederland

Een auto in Nederland kopen is natuurlijk een ander verhaal dan een auto binnen de grens kopen. U wilt natuurlijk niet de grens over en merken dat de auto die u op het oog had helemaal niet zo interessant is.

Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk informatie over uw nieuwe auto verzameld voordat u erheen rijdt. Na het eerste contact met de verkoper is het belangrijk dat u vraagt om de volgende documenten:

 • Kentekenbewijs Deel 1 en 2
 • Onderhoudsboekje
 • Kopie van de Nederlandse APK

Als de verkoper u deze papieren kan geven dan kan u vaak meer gerust zijn dat het een betrouwbare auto betreft.

Geeft de verkoper aan een deel van deze papieren niet te hebben? Vanwege twee redenen is het dan belangrijk niet door te gaan met de koop. U kan er niet zeker van zijn dat de auto betrouwbaar is en u heeft deze papieren ook nodig om de auto in België op uw naam te zetten.

Een goed gevoel over de verkoper, de auto en alle papieren? Dan kunt u een trip maken en kunt u uw auto kopen in Nederland. In Nederland is het belangrijk dat u alle papieren mee naar huis neemt en niets vergeet van de volgende documenten:

 • Kentekenbewijs Deel 1 en 2
 • CVO (Certificaat Van Overeenstemming)
 • Koopovereenkomst
 • Kopie van de Nederlandse APK

4. Een auto invoeren uit Nederland - Hoe en wat?

Gefeliciteerd met uw eerste auto uit Nederland. Uw auto kopen in Nederland is nu officieel geslaagd. Nu moet u de auto terug krijgen naar België. U heeft natuurlijk al nagedacht en in uw kosten berekening opgenomen hoe u dit gaat doen. U kunt uw auto vervoeren via transport of een oplegger huren.

Maar waarom al deze kosten maken als Nederland om de hoek is en u makkelijk zelf terug kan rijden. En natuurlijk wilt u wel in uw nieuwe aanwinst rijden!

Als u zelf met uw nieuwe aanwinst naar België rijdt is het belangrijk de juiste kentekenplaten te hebben en verzekerd te zijn. U gaat naar de RDW in Nederland om dit te regelen.

Bij de RDW moet u aangeven dat u het voertuig wil exporteren. Geef dan aan dat u zelf het voertuig naar België gaat rijden. U krijgt dan een exportkenteken.

Het exportkenteken is een witte plaat met zwarte letters, de geldigheid hiervan is 14 dagen. Ook krijgt u bij dit exportkenteken een Groene Kaart. Met deze Groene Kaart bent u WA-verzekerd (WA-verzekering staat gelijk aan de Belgische BA-verzekering).

STAP 1 - Naar de douane

Alles in Nederland is geregeld, dan rest u nog de zaken die in België geregeld moeten worden. Zoals naar de douane. Bij de douane geeft u aan dat u een voertuig gaat invoeren. Het is belangrijk dat u de volgende papieren bij u heeft:

 • Aankoopfactuur inclusief chassisnummer en de prijs
 • Inschrijvingsbewijs/kentekenbewijs

Van de douane ontvangt u een vignet 705. Dit is een sticker die u krijgt op uw roze aanvraagformulier voor inschrijving. Met dit vignet kunnen andere instanties zien dat het om een import auto gaat.

Het aanvragen van het vignet 702 kan tegenwoordig ook online. Via de My Minfin app.

STAP 2 - Technische autokeuring

Na de douane gaat u door naar de technische keuring. Zorg dat u het vignet 705 en het buitenlandse inschrijvingsbewijs mee neemt.

Naast het aangeven van uw auto bij de douane is het ook belangrijk dat u uw auto laat keuren. Neem naar de keuring altijd het vignet 705 mee en het buitenlandse inschrijvingsbewijs. Neem het volgende altijd mee naar de keuring:

 • Geldige transitplaten of
 • Commerciële nummerplaten of
 • Vorige nummerplaten waarmee het voertuig nog is ingeschreven

Is uw auto gekocht in Nederland al gekeurd in de afgelopen 2 maanden? Dat is mooi. Dan hoeft u geen volledig keuring te ondergaan in België.

STAP 3 - Auto kopen in Nederland, verzekeren in België

Een auto moet verzekerd zijn, dus ook uw nieuwe auto. In België is het verplicht om minimaal een BA-verzekering te hebben.

U kunt heel gemakkelijk al uw gegevens doorsturen naar uw verzekeraar en deze kan online uw verzekering compleet maken en doorgeven via de WebDIV app.

STAP 4 - Auto inschrijven bij de DIV

Een auto importeren uit Nederland eindigt met het opnieuw inschrijven van het voertuig bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen).

Bij de douane of uw verzekeraar heeft u het roze aanvraagformulier gekregen. Dit formulier moet u meenemen naar de DIV samen met het originele inschrijvingsbewijs.

Btw en taks betalen

Bij de aankoop van een nieuwe wagen op Nederlandse bodem betaalt u btw in België. Bij het aanschaffen van een tweedehands auto in Nederland betaalt u geen btw in België.

Elke auto die in België rondrijdt en is geregistreerd moet verplicht taks betalen. In België ontvangt u hier automatisch bericht van. De volgende taksen zijn verplicht:

 • Eenmalig de BIV (belasting op inverkeerstelling)
 • Jaarlijkse verkeersbelasting
 • Aanvullende verkeersbelasting voor LPG-installaties

5. Eerst verkopen dan kopen

Dan nu is het tijd om te doen wat anderen ook deden om geld te besparen: een tweedehands auto kopen in Nederland.Maar heeft u uw oude auto al verkocht of staat deze nog voor de deur? Dan raden wij u aan om deze eerst te verkopen om dubbele kosten te voorkomen.

Kom snel langs wijkopenautos.be. Hier zorgen wij dat uw auto binnen een half uur getaxeerd is en kunt u uw auto al verkopen binnen 24 uur.

De administratieve afhandeling die regelen wij voor u. Dan hoeft u zich in ieder geval niet meer druk te maken om de verkoop van uw oude wagen!

Voordat u succesvol een auto invoeren uit Nederland gaat, zien wij u graag bij wijkopenautos.be voor de verkoop van uw oude wagen.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Zeer duidelijke communicatie zowel online als bij persoonlijk contact. Zeer vriendelijk en klantgericht.
Frederik M. | Brugge | Citroen Xsara Picasso, 2002 24.10.2019
Ik ben heel goed en heel vlot ontvangen afspraak perfect
Grau A. | Antwerpen | Honda Accord, 2010 02.10.2019
Goede ontvangst en service. Eerlijk en correct.
Yves W. | Mechelen | Peugeot 2008, 2013 17.09.2019