Auto kopen in Nederland

U bent op zoek naar een betaalbare auto en u denkt: auto kopen in Nederland. Dan denkt u correct. Sommige merken zijn in Nederland goedkoper.

De koop van zo'n Nederlandse wagen kost wat meer moeite en research maar wordt steeds vaker gedaan. Wees een van de Belgen die een auto importeert uit Nederland en bespaar uzelf een hoop kosten!

Nieuwe auto kopen in Nederland of een tweedehands auto kopen in Nederland, waar het mee begint is de verkoop van uw oude wagen. Daarvoor komt u bij wijkopenautos.be, hier kopen wij elk merk binnen 24 uur voor een marktwaardig bedrag!

Taxeren
Afspraak maken

Online taxatie van uw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als u dat wilt

1. Waarom uw auto kopen in Nederland?

Auto kopen Nederland

Uw tweedehands auto kopen in belgie is veel makkelijker dan over de grens. Geen extra moeite en gedoe. Maar laat dat beetje extra moeite nou juist zorgen voor geldbesparing. Veel mensen vragen het zich af. Een auto kopen in Nederland als Belg? Is dat wel zo interessant? Wat moet u hier voor doen en wat levert het op?

Goed zoeken: Soms is een tweedehands auto kopen in Nederland goedkoper

De auto’s zijn over het algemeen vaak goedkoper in België dan in Nederland. Dus een auto kopen in Nederland is niet altijd het beste idee. Maar niemand begint natuurlijk ergens aan zonder goed vooronderzoek. Heeft u een auto op het oog en bent u bereid om meer tijd te stoppen in de aankoop? Dan kunt u even over de grens kijken. Sommige modellen zijn in ons buurland Nederland een stukje goedkoper. Mocht dat nou net het model zijn dat u op het oog heeft! Auto’s in Nederland lijken over het algemeen veel duurder, dat komt door de bpm (belasting van personenauto's en motorrijwielen) die ook betaald moet worden. Nederland heeft het gemunt op auto’s met een hoge CO2-uitstoot en het rijden hierin wordt bestraft met een hoger bpm bedrag.

Dichtbij, geen taalbarriere en opvraagbare RDW gegevens

Nederland is om de hoek, een auto kopen voor een minder hoog bedrag en daarvoor een stukje moeten rijden klinkt helemaal niet slecht. Daarnaast spreken onze buren dezelfde taal. Dit maakt het een stuk makkelijker onderhandelingen te doen. In Nederland is het makkelijk om voertuiggegevens op te vragen door middel van het kenteken van de auto. Op de Nederlandse website van wijkopenautos.nl kunt u via de kenteken check opvragen wat de dagwaarde is van de auto die u wilt kopen. Deze dagwaarde is zonder eventuele schade of gebruikssporen alsook zonder extra accessoires. Maar met deze schatting kunt u zien of u niet teveel gaat betalen voor die wagen die u op het oog heeft. Naast de website van wijkopenautos.nl kunt u ook de Nederlandse website van de RDW raadplegen. De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) geeft in Nederland de kentekens uit voor voertuigen. De RDW verzamelt informatie over auto’s en koppelt dit aan het kenteken. Door het kenteken in te vullen op de website van de RDW. Hier kunt u zaken vinden als het schadeverleden, tellerstanden, of de auto gestolen is en de APK vervaldatum.

Met al deze informatie heeft u een stuk meer zekerheid bij het kopen van een auto in Nederland.

België en Nederland delen de kilometerstanden uit. Een auto kopen in Nederland is dus minder riskant.

2. Waar begint u met uw auto kopen in Nederland?

U bent op zoek naar een gave auto en deze is goedkoper in Nederland. U heeft alle kosten berekent voordat u overgaat tot koop en ziet dat het zeker een leuk bedrag scheelt. Dus u bent overtuigd: u gaat een auto kopen in Nederland.

Een auto kopen in Nederland begint online

Als Belg weet u natuurlijk wel waar u terecht moet als u een tweedehands auto wilt kopen in België. Er zijn verschillende sites waar tweedehands auto's worden aangeboden in ons eigen land maar deze zijn ook te vinden in het buitenland. Een auto kopen in Nederland begint met het zoeken naar een geschikte website. Gelukkig spreken ze in Nederland dezelde taal en zal het geen probleem zijn om online een goede site te vinden.

Wat moet u niet vergeten bij een tweedehands auto kopen in Nederland

Een auto in Nederland kopen is natuurlijk een ander verhaal dan een auto binnen de grens kopen. U wilt natuurlijk niet de grens over en merken dat de auto die u op het oog had helemaal niet zo interessant is. Het is belangrijk dat u zoveel mogelijk informatie over uw nieuwe auto verzameld voordat u erheen rijdt. Na het eerste contact met de verkoper is het belangrijk dat u vraagt om de volgende documenten:

 • Kentekenbewijs Deel 1 en 2
 • Onderhoudsboekje
 • Kopie van de Nederlandse APK

Als de verkoper u deze papieren kan geven dan kan u vaak meer gerust zijn dat het een betrouwbare auto betreft. Geeft de verkoper aan een deel van deze papieren niet te hebben? Vanwege twee redenen is het dan belangrijk niet door te gaan met de koop. U kan er niet zeker van zijn dat de auto betrouwbaar is en u heeft deze papieren ook nodig om de auto in België op uw naam te zetten.

Een goed gevoel over de verkoper, de auto en alle papieren? Dan kunt u een trip maken en kut u uw auto kopen in Nederland. In Nederland is het belangrijk dat u alle papieren mee naar huis neemt en niets vergeet van de volgende documenten:

 • Kentekenbewijs Deel 1 en 2
 • CVO, Certificaat Van Overeenstemming
 • Koopovereenkomst
 • Kopie van de Nederlandse APK

3. Auto vervoeren naar België

Gefeliciteerd met uw eerste auto uit Nederland. Uw auto kopen in Nederland is nu officieel geslaagd. Nu moet u de auto terug krijgen naar België. U heeft natuurlijk al nagedacht en in uw kosten berekening opgenomen hoe u dit gaat doen. U kunt uw auto vervoeren via transport of een oplegger huren. Maar waarom al deze kosten maken als Nederland om de hoek is en u makkelijk zelf terug kan rijden. En natuurlijk wilt u wel in uw nieuwe aanwinst rijden!

Als u zelf met uw nieuwe aanwinst naar België rijdt is het belangrijk de juiste kentekenplaten te hebben en verzekerd te zijn. U gaat naar de RDW in Nederland om dit te regelen. Bij de RDW moet u aangeven dat u het voertuig wil exporteren. Geef dan aan dat u zelf het voertuig naar België gaat rijden. U krijgt dan een exportkenteken en dit kenteken is een witte plaat met zwarte letters, de geldigheid hiervan is 14 dagen. Ook krijgt u bij dit exportkenteken een Groene Kaart. Met deze Groene Kaart bent u WA-verzekerd (WA-verzekering staat gelijk aan de Belgische BA-verzekering).

Naar de douane

Alles in Nederland is geregeld, dan rest u nog de zaken die in België geregeld moeten worden. Zoals naar de douane. Bij de douane geeft u aan dat u een voertuig gaat invoeren. Het is belangrijk dat u de volgende papieren bij u heeft:

 • Aankoopfactuur inclusief chassisnummer en de prijs
 • Inschrijvingsbewijs/kentekenbewijs

Van de douane ontvangt u een vignet 705. Dit is een sticker die u krijgt op uw roze aanvraagformulier voor inschrijving. Met dit vignet kunnen andere instanties zien dat het om een import auto gaat.

Technische autokeuring

Na de douane gaat u door naar de technische keuring. Zorg dat u het vignet 705 en het buitenlandse inschrijvingsbewijs mee neemt. Naast het aangeven van uw auto bij de douane is het ook belangrijk dat u uw auto laat keuren. Neem naar de keuring altijd het vignet 705 mee en het buitenlandse inschrijvingsbewijs. Neem het volgende altijd mee naar de keuring:

 • Geldige transitplaten
 • Commerciële nummerplaten
 • Vorige nummerplaten waarmee het voertuig nog is ingeschreven

Is uw auto gekocht in Nederland al gekeurd in de afgelopen 2 maanden? Dat is mooi. Dan hoeft u geen volledig keuring te ondergaan in België.

Auto kopen in Nederland, verzekeren in België

Een auto moet verzekerd zijn, dus ook uw nieuwe auto. In België is het verplicht om minimaal een BA-verzekering te hebben.

Auto inschrijven bij de DIV

Het voertuig uitschrijven bij de RDW en weer inschrijven bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen). Bij de douane of uw verzekeraar heeft u het roze aanvraagformulier gekregen. Dit formulier moet u meenemen naar de DIV samen met het originele inschrijvingsbewijs.

Btw en taks betalen

Bij de aankoop van een nieuwe wagen op Nederlandse bodem betaald u btw in België. Bij het aanschaffen van een tweedehands auto in Nederland betaald u geen btw in België. Elke auto die in België rondrijdt en is geregistreerd moet verplicht taks betalen. In België ontvangt u hier automatisch bericht van. De volgende taksen zijn verplicht:

 • Eenmalig de BIV (belasting op inverkeerstelling)
 • Jaarlijke verkeersbelasting
 • Aanvullende verkeersbelasting voor LPG-installaties

4. Eerst verkopen dan kopen

Dan nu is het tijd om te doen wat anderen ook deden om geld te besparen: een tweedehands auto kopen in Nederland. Maar heeft u uw oude auto al verkocht of staat deze nog voor de deur? Dan raden wij u aan om deze eerst te verkopen om dubbele kosten te voorkomen. Blijf zo lang mogelijk in uw oude auto rijden tot u hem echt niet meer nodig heeft. Daarna komt u naar wijkopenautos.be. Hier zorgen wij dat uw auto binnen een half uur getaxeerd is en kunt u uw auto al verkopen binnen 24 uur. De financiële afhandeling die regelen wij voor u. Dan hoeft u zich in ieder geval niet meer druk te maken om de verkoop van uw oude wagen!

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Super afgehandeld.Dikke duim voor WIJ KOPEN AUTO S !!!
Julien V. | Hasselt | Opel Vivaro, 2008 24.05.2019
correcte prijsopgave per mail op basis van gegevens van mijn auto. De afhandeling verliep professioneel in vestiging Turnhout (bekwame medewerkers Geert en Sydney). Het overeengekomen bedrag stond de dag na inlevering reeds op mijn rekening. Goed gedaan.
Louis C. | Turnhout | BMW 3er, 2010 16.05.2019
Uitstekend afgehandeld. A+++++
Steven M. | Kapellen | Jaguar XF, 2010 13.05.2019

Gratis online taxatie