Uw auto verkopen? Alle documenten die u nodig heeft

Denkt u dat u al het papierwerk in orde heeft om uw auto te verkopen? Zo niet zijn hier een aantal tips om alles op orde te krijgen.

12.03.2018

documenten voor het verkopen van de auto
Gratis online taxatie

Uw auto verkopen kan problemen met zich meebrengen: zodra u de ideale koper heeft gevonden is het tijd voor het papierwerk… En dat is niet gemakkelijk. Fraudes liggen om de hoek, er zijn veel documenten om in te vullen en er zijn andere problemen die het verkopen bijna onmogelijk maken. Veel mensen bezwijken vanwege de bureaucratie, omdat het te veel kennis en tijd vereist.

1. Welke documenten moet u meenemen?

Zodra u heeft ontdekt hoeveel uw auto waard is en u een prijs heeft bepaald, moet u bereidt zijn om direct het eigendom van de auto over te dragen wanneer u een koper heeft gevonden. De beste manier om dit te bereiken is om de koper een officiële transcriptie te geven van alles wat er is gebeurt met de auto, zoals de onderhoud- en reparatie geschiedenis. In feite moet de koper weten dat alles in orde is, wettelijk en technisch, en dat uw advertentie volkomen naar waarheid is ingevuld. U zult het volgende moeten voorbereiden:

 • Geldige ID-kaart of paspoort: hiermee laat u de koper zien dat u betrouwbaar bent.
 • Voertuigbewijs én tenaamstellingsbewijs óf de kentekencard.
 • Overschrijvingsbewijs óf tenaamstellingscode
 • Onderhouds- en reparatie boekje, zodat de koper vertrouwen krijgt bij het voertuig en precies weet wat ermee is gebeurd.
 • Autosleutels en andere toebehoren.

2. Welke documenten moet de koper meenemen?

De koper is niet de enige persoon die zekerheid nodig heeft. Wees er als verkoper zeker van dat de persoon aan wie u de auto verkoopt betrouwbaar is. Probeer zoveel mogelijk informatie over de koper te verzamelen en zorg dat de officiële documenten van beide partijen vooraf al klaar zijn. Wanneer de koper besluit om via de bank te betalen, zorg dan voor een verklaring van de bank. Alle documenten moeten leesbaar en geldig zijn. De koper moet beschikken over het onderstaande:

 • ID-kaart en paspoort: controleer altijd de identiteit van de koper en weiger een derde partij voor de koop om fraude te voorkomen.
 • Bij een contante betaling is het geld vereist.
 • Financiële documenten: Bij een bankoverschrijving is een verklaring van de bank handig om de verkoper meer zekerheid te geven.
 • De koper moet de eerste cijfers van de tenaamstellingscode krijgen. Het tweede deel van de code krijgt de koper later bij huis.

3. Welke documenten heeft u nodig om de transactie af te ronden

Zodra beide partijen de documenten hebben verzameld is het volgende nodig:

 • De auto moet van eigenaar worden overgeschreven. Dit kan bij het postkantoor, op de website van de RDW of bij een kentekenloket.
 • Er moet een nieuwe kentekencard worden gemaakt. Na het overnemen van een auto mag u 14 dagen lang rijden met de kentekencard van de oude eigenaar. Vervolgens moet u de nieuwe kentekencard kunnen tonen.
 • De oude eigenaar moet zijn verzekering stopzetten en het vrijwaringsbewijs ontvangen. Hij is dan niet meer aansprakelijk voor als er iets met het voertuig gebeurd.
 • De betaling moet goed verlopen. Voordat er iets wordt geaccepteerd moet u er zeker van zijn dat dit betrouwbaar is en dat u alle benodigde informatie over de koper heeft.

Slechts beschikken over een gedeelte van de informatie kan zorgen voor een vertraagde verkoop en vergroot de kans op wantrouwen van de koper. Zodra het moment voor verkoop komt, zorg er dan voor dat alles goed is geregeld.

De waarheid is dat het erg gemakkelijk is om een vergissing te maken met de papieren. De één kan iets verkeerd doen met de sleutels en de ander kan een aantal documenten verliezen die essentieel zijn voor de verkoop. Belangrijke documenten die ontbreken kunnen een weg openen voor fraudeurs: ieder detail moet op de juiste manier worden gedaan. Gelukkig kunt u dankzij het internet gemakkelijk uw auto verkopen zonder u druk te maken over de autopapieren en een veilige betaling terug ontvangen. Uw auto verkopen kan soms erg gemakkelijk zijn.