Dagwaarde auto berekenen? Bepaal uw auto waarde

Bij koop en verkoop is de dagwaarde van uw auto belang. Voor het bepalen van de prijs en om zeker te weten dat u niet teveel betaald.

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

Factoren die een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de de dagwaarde van uw auto zijn het merk, model en het bouwjaar. In onze gratis online waardebepaling zijn al deze factoren geïntegreerd.

De dagwaarde is slechts een schatting. Met onze online waardebepaling krijgt u veel meer dan dat, namelijk een verkoopprijs. Zo weet u de waarde en kunt u direct voor deze prijs verkopen.

Gratis een verkoopprijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Wat is de dagwaarde auto

Dagwaarde auto

wijkopenautos.be heeft een gratis online waardebepaling die het mogelijk maakt om voor iedere tweedehands auto een verkoopprijs op te vragen. Hierin wordt de berekening van de dagwaarde meegenomen. Afgaand op de dagwaarde en de staat van het voertuig, komen wij tot een verkoopprijs.

Met deze online auto taxatie ziet u dus meteen wat u voor uw wagen kunt krijgen. U krijgt een verkoopprijs per e-mail waarvoor u direct kunt verkopen. U hoeft dan alleen nog een inleverafspraak bij een van onze vestigingen te maken.

En onthoud: hoe beter er voor de auto gezorgd is, hoe hoger de prijs zal uitvallen.

Waardeverlies van de auto

Bij een accurate dagwaarde auto bepaling komen heel wat factoren kijken. Met alleen de cataloguswaarde als uitgangspunt, bepaalt u niet de exacte huidige auto waarde of verkoopwaarde, omdat het een gebruikte auto betreft.

Zo daalt na verloop van tijd de auto waarde vanwege de afschrijving. Hoe langer en intensiever u het voertuig gebruikt heeft, hoe lager de dagwaarde zal uitvallen.

Wat zorgt voor waardeverlies van uw auto?

 • Leeftijd: De grootste waardeverlies vindt plaats in de eerste paar jaar.
 • Onderhoud: Een goed onderhouden auto heeft vaak minder reparaties nodig en een volledig ingevuld onderhoudsboekje geeft vertrouwen.
 • Aantal kilometers: Veel kilometers betekent meer slijtage.
 • Vraag en aanbod: Een wagen waar meer vraag naar is wordt voor een betere prijs verkocht.

Wanneer u uw auto wilt verkopen wilt u uiteraard een verkoopprijs ontvangen die zo hoog mogelijk uitvalt. Een optie is om uw auto in te ruilen, maar dat is alleen van toepassing als u een nieuwe wagen wilt aanschaffen.

Plus, de autobedrijven waar u uw auto kan inruilen willen hier natuurlijk zo veel mogelijk aan overhouden onder de streep en zullen dus waarschijnlijk een lager bod doen dan de werkelijke autowaarde.

Gratis online taxatie

De dagwaarde auto ontwikkeling

De tweedehands auto waarde blijft nooit hetzelfde. Het bouwjaar van uw auto is naast merk en model een grote factor van de autowaarde. Dit is iets om rekening mee te houden bij de verkoop, waardebepaling of wanneer u benieuwd bent naar de dagwaarde auto van bijvoorbeeld 12 jaar of ouder.

Probeer daarom altijd om voor het einde van het kalenderjaar uw occasion te verkopen, omdat het volgende jaar u een lagere prijs zal krijgen bij de berekening van uw auto waarde.

Een voorbeeld: vraag de autowaarde met onze taxatietool in december. Probeer nu nog eens de waarde op te vragen in januari van het volgende jaar. Grote kans dat de waarde van uw auto nu lager zal uitvallen.

Het aparte aan deze situatie is dat waarde van een wagen die in bijvoorbeeld januari is gebouwd, op papier langer behouden blijft. Het verschil in tijd is minimaal, maar in prijs genoeg om doorslag te geven bij de auto verkoop.

De dagwaarde auto waarde berekenen - Een voorbeeld
Op het moment dat een nieuwe auto in de showroom staat te pronken hangt er een mals prijskaartje aan. Hierna zal de autowaarde snel dalen. Deze waardedaling (afschrijving) is gebaseerd op het gemiddelde waardeverlies van dit model.

Hieronder kunt u bijvoorbeeld zien hoe de dagwaarde auto waarde veranderd bij een Volkswagen Golf, geregistreerd in oktober van het jaar 2015.

 • Nieuwprijs:: €12.600,-
 • Dagwaarde:: €7.050,-
 • Dagwaarde:: €6.250,-
 • Dagwaarde:: €4.720,-
 • Dagwaarde:: €2.880,-

Autowaarde berekenen Opel Corsa
Nog een voorbeeld. Hier nemen we een gebruikte Opel Corsa uit 2014 onder de loep. Auto waarde nieuw: €14.450,-. Gemiddeld gaat er bijna 1/3 van de prijs af in het eerste jaar, daarna ongeveer 6% per jaar.

Een korte rekensom leert u dat na 4 jaar u uitkomt op een waardevermindering van maarliefst 40%. In deze autowaarde berekening gaan we uit van ongeveer 15.000 kilometer per jaar. Deze tabel visualiseert de dagwaarde auto ontwikkeling op de Opel Corsa, geregistreerd in december 2014.

 • Nieuwprijs:: €14.765,-
 • Dagwaarde:: €10.115,-
 • Dagwaarde:: €7.791,-
 • Dagwaarde:: €5.522,-
 • Dagwaarde:: €3.175,-

2. Waarom is de auto waarde belangrijk?

Redenen voor het uitzoeken van de dagwaarde van uw auto:

 • Bij het kopen van een auto
 • Bij het verkopen van uw auto
 • Voor de verzekering
 • Uit nieuwsgierigheid

Er zijn verschillende situaties waarbij het erg praktisch kan zijn om te weten wat de waarde van uw auto is. Stel, u bent zoekende naar een nieuwe tweedehandswagen. U komt een auto tegen die u echt dolgraag wilt hebben en maakt een afspraak met de desbetreffende verkoper.

Om te kijken of de prijs die de verkoper vraagt ook daadwerkelijk een eerlijke prijs is kijkt u wat de dagwaarde van het voertuig is. Is het bedrag wat de verkoper vraagt te hoog? Dan geeft u dit aan of zoekt u gewoon verder naar een andere auto (en uiteraard ook naar een andere verkoper).

Een ander moment waarop het ook belangrijk is om de hoogte te zijn van de waarde is natuurlijk op het moment dat u uw eigen auto te koop zet. Zelfstandig bepalen wat de auto waard is, is lastig. Zeker wanneer uw eigen autokennis beperkt is geen autokenner bent. Daarom is het het handig om vooraf de dagwaarde auto te weten. Zo heeft u een betere indicatie van wat uw auto waard is en loopt u minder snel geld mis.

Natuurlijk kan het zijn dat u schade aan uw auto krijgt of dat uw auto wordt gestolen. In dat geval krijgt u te maken met de verzekering. In geval van een ongeluk Of u het geld terugkrijgt is afhankelijk van hoe het ongeluk tot stand is gekomen en natuurlijk hoe u bent verzekerd. Dan heeft u kans dat de verzekeraar de dagwaarde aan u zal uitkeren of een bedrag dat gebaseerd is op de dagwaarde.

Tot slot kan het handig zijn om de dagwaarde auto op te vragen wanneer u gewoon nieuwsgierig bent naar de auto waarde. U twijfelt erover om een nieuwe auto te kopen en wilt weten wat u nog krijgt voor de huidige auto. Het berekenen van de dagwaarde auto helpt u bij deze beslissing.

Dagwaarde auto zelf berekenen

De dagwaarde auto berekenen is geen exacte wetenschap. Elke autowaarde bepaling is uniek. Om een voorbeeld te nemen: twee identieke tweedehands Volkswagen Golfs komen uit het jaar 2015.

De waardebepaling laat zien dat beide occasions ongeveer dezelfde auto waarde hebben met een bijna identieke kilometerstand. Bij de taxatie van de actuele autowaarde wordt echter duidelijk dat deze flink uiteenloopt. Terwijl de ene Volkswagen Golf nog een plaatje is, heeft de andere lakschade en rammelt het hij van de technische problemen. Hierdoor zit er een groot verschil in de daadwerkelijke waarde.

Uw actuele autowaarde kan alleen door gecertificeerde taxateurs worden vastgesteld. Experts kijken verder dan mooie velgen, een verse distributieriem of glimmende lak. Zij nemen gratis alle onderdelen in beschouwing en bepalen de algehele auto waarde in zijn unieke staat.

Ons online taxatie wordt gecontroleerd en uitgevoerd door onze professionals. Eerst online en vervolgens de bevestiging van uw gegevens op de locatie. Daar kijken we naar de staat van de motor, hoe de lak er aan toe is, het interieur wordt nauwkeurig gecontroleerd en de extra opties zoals navigatie of boordcomputer. Vervolgens zal er een proefrit plaatsvinden.

Door middel van deze proefrit wordt het prestatievermogen en de wegligging van de auto getest. Wanneer dat achter de rug is, wordt uw prijs bevestigd.

Uw ontvangen verkoopprijs is geheel vrijblijvend en vijf dagen geldig, zodat u in alle rust een beslissing kan maken.

Gaat u akkoord met ons bod? Dan is uw auto verkocht en kan u binnen een paar dagen al het geld op uw rekening verwachten.

De dagwaarde en de autoverzekering

We zeiden al eerder dat de term dagwaarde van onze noorderburen komt. Als we nog specifieker ingaan op de afkomst van deze term komen we uit bij de verzekeringswereld. De verzekering gebruikt de dagwaarde auto als u schade heeft opgelopen of als verzekeraars de auto 'economisch total loss' verklaren.

De dagwaarde wordt zo als richtlijn gebruikt om de premie te bepalen wanneer u een autoverzekering afsluit. Iedere verzekeraar maakt zijn eigen calculaties. Echter is het niet altijd duidelijk hoe deze berekening tot stand komt, en ook de actuele dagwaarde auto wordt niet altijd getoond. De premie weer wel. Zo kan het ook zijn dat u bij een verzekeraar een hogere dagwaarde ontvangt en dus een hogere premie betaalt.

In dat geval krijgt u een lagere auto waarde ook een lagere autoverzekeringspremie, maar is de uit te keren dagwaarde ook lager. De autowaarde opvragen is dus altijd verstandig, gratis en vrijblijvend. Denk hierbij ook aan verschillende dagwaardes die verschillende berekeningen geven. Vergelijken en goed voorbereiding levert kan u veel besparen!