Onmisbare items in de auto

Of u nu op vakantie gaat of elke dag heen en weer forenst, sommige accessoires maken elke rit prettiger. wijkopenautos.be presenteert dé tien onmisbare items voor in uw bolide, die het autorijden handiger, slimmer, comfortabeler of gewoon leuker maken.

16.11.2018

Onmisbare items auto
Gratis online taxatie

1. Onmisbare items voor elke auto

De meeste Belgische automobilisten genieten van het autorijden, al kan het zelfs in ons land op de wegen en beetje saai worden. We krijgen weliswaar maar zelden te maken met urenlange ritten over saaie snelwegen waar helemaal niks gebeurt, de meeste Belgen rijden zelden meer dan anderhalf uur van of naar werk, toch kunnen verschillende hebbedingetjes en technologische gadgets het rijden leuker of veiliger maken. Iedereen heeft zo z’n eigen uitrusting voor onderweg. In dit artikel vindt u de top 10 van de Belgische automobilist, plus nog een paar handige tips voor kids.

 1. Bekleding voor de chauffeursstoel
  Auto’s zijn ondertussen veel comfortabeler dan ze in de jaren ’80 of ’90 waren. De stoelen zijn gemaakt van hoogwaardigere materialen met ergonomische vormen. U hoeft niet meer aan het stuur te trekken maar een zachte zijwaartse beweging voldoet. Alsnog kiezen veel Belgen ervoor om hun rit nog prettiger te maken met een kussentje, rugsteun of andere handigheden voor de chauffeursstoel. Er zijn zeer hoogwaardige modellen beschikbaar, waarmee u kunt helpen voorkomen dat u rugpijn krijgt als u toch al de hele dag op kantoor zit. Zorg er wel voor dat het de rijveiligheid niet in het geding brengt. Stel dus uw stoel daarna opnieuw in.
 2. Telefoon- /navigatiehouder
  Navigeren en telefoneren tijdens het rijden is levensgevaarlijk. Toch is het handig om de routebeschrijving goed te kunnen zien, zodat u van tevoren kunt anticiperen op de volgende afslag of rotonde. Daarom kiezen veel automobilisten ervoor om een telefoon- of navigatiehouder met zuignap aan te schaffen. Deze zijn online beschikbaar voor vrijwel alle populaire modellen en bieden prettigere navigatie in uw vierwieler. U kunt ze overal aan de voorruit bevestigen, zodat ze goed zichtbaar maar niet in het zicht hangen.
 3. Water-/ thermosfles
  Nee, het is niet bepaald hip of trendy. Maar toch misschien wel de meest geliefde reisbegeleider van alle Belgen. Goed voor het milieu en uzelf, want juist in de droge lucht van een auto kunt u nogal eens uitdrogen en vergeet u regelmatig een slok te nemen. Een verse pot koffie of thee zetten en vervolgens meenemen in de auto scheelt ook veel geld en plasticafval – u hoeft geen snelle ‘coffee to go’ meer op te pikken. Nog een speciale tip: heeft u ‘s ochtends altijd haast? Vul dan alvast uw koffiezetapparaat met koffie en water de voorgaande avond. Aanzetten, tandenpoetsen, thermosfles vullen en de auto in springen!
 4. Neksteun / dekentje
  Neemt u de auto naar uw vakantiebestemming? Dan wisselt u vaak af achter het stuur. Elke twee uur moet u minstens een kwartiertje pauzeren, maar als u afwisselt kunt u direct doorrijden. Hoe ontspant u nu maximaal op de bijrijdersstoel? Neem een opblaasbaar nekkussentje mee en een dekentje. Een tukje van vijfentwintig minuten is ideaal, dan wordt u ook niet groggy wakker. Dus vraag vooral de chauffeur even om u tijdig te wekken, zodat u weer fris bent voor de Autoroute du Soleil!
 5. Hoorspelen / podcasts / taalcursussen
  Het is weliswaar niet echt een accessoire, maar toch bieden hoorspelen en podcasts prettig tijdverdrijf tijdens het rijden. Ook kunnen ze ervoor zorgen dat u veiliger onderweg bent. Vooral op de snelweg is verveling gevaarlijk. Hoorspelen of -boeken houden u alert. Zorg er natuurlijk wel voor dat u niet afgeleid raakt. Als u graag uw tijd achter het stuur nuttig besteed, kunt u de verloren momenten gebruiken om een taal te leren. Luister naar buitenlandse muziek of koop of download een heuse taalcursus.
 6. Luchtverfrisser
  De lucht in auto’s is vaak vrij droog. Daarnaast ruiken auto’s vaak een beetje muffig als u ze niet bijna wekelijks schoonmaakt. Het klassieke dennenboompje onder de achteruitkijkspiegel verspreid een aangename lucht. De modernere variant kunt u in uw sigarettenaansteker pluggen voor een intensievere geur. Online kunt u vrijwel elke geur terugvinden. Ontspan na een drukke dag met lavendel of pep uzelf ’s ochtends op met de geur van versgebakken brood!
 7. Thermobox
  Plant u een dagje naar het strand of gaat u op uitje met vrienden. Neem dan een kleine thermobox mee. Sommige kunt u vullen met icespacks om uw drankjes gedurende langere tijd koel te houden. Anderen hebben een ingebouwde accu die u vooraf op kan laden. Er zijn zelfs modellen beschikbaar die werken via de sigarettenaansteker van uw auto. Kies in dit geval een box met een lange kabel, die u veilig achterin kunt stellen om tijdens het rijden te gebruiken. Eenmaal aangekomen? Vergeet dan niet altijd de kabel eruit te trekken, anders staat u later met een lege accu langs de weg.
 8. Zonnebril/handschoenen
  Er zijn weinig automobilisten die in de zomer graag zonder zonnebril rijden. Fabrikanten hebben er zelfs een speciaal vakje voor bedacht in de spiegel boven de stoel. Handschoenen zijn niet meer bijzonder in de mode tijdens het rijden, ondanks het feit dat er zelfs een speciaal kastje naar vernoemd is waar u van alles in kan stouwen. Rijden met handschoenen is niet alleen stijlvol, het is bij oudere automodellen (zonder stuurverwarming) in de winter bijzonder prettig. Mooie klassieke modellen zonder veel vulling zijn ideaal!
 9. Kruiswoordpuzzel
  Het is gezond om na langere periodes van monotoon autorijden af en toe uw hersenen even in te spannen. Ook tijdens het rijden kan een beetje afleiding zelfs uw concentratie verhogen. Neem een boekje met kruiswoordpuzzels mee en doe wat denkyoga bij het tankstation. Als u een bijrijder heeft, kunnen jullie samen proberen op de antwoorden te komen. Dit type hersenactiviteit is ideaal tijdens het rijden, omdat het uw andere zintuigen die u nodig hebt om op het verkeer te letten niet stoort.
 10. Toiletpapier / zakdoekjes
  De laatste tip is weliswaar niet het meest glamoureuze item op deze lijst, maar desalniettemin bijzonder handig, vooral als u in het buitenland onderweg bent. Vaak is het toiletpapier in toiletten langs de weg op, of niet bepaald hygiënisch. Dan bent u blij als u zelf een noodvoorraadje hebt liggen.

2. Hou de kids bezig! Een paar leuke tips…

Alle bovenstaande accessoires zijn handig, nuttig of zelfs veilig. Maar toch zullen de meeste Belgen met kinderen liever zonder een neksteuntje onderweg zijn als zonder een iPad voor de kinderen, volgeladen met Disneyfilms. Wij hebben ook nog wat andere tips op een rijtje gezet voor u.

Sport, spel en ravotten

Kinderen houden van beweging. Neem dus vooral ook een voetbal of frisbee mee om lekker even te sporten op een parkeerplaats of bij het tankstation. Regelmatig pauzeren is sowieso altijd een goed idee. Een wandeling maken of even naar de speeltuin gaan maakt het voor kinderen allemaal ook een stuk draaglijker om uren onderweg te zijn. Ook sommige wegrestaurants hebben een kinderhoek, waar de kleintjes veilig en ver weg van het verkeer even stoom af kunnen blazen. U kunt van tevoren uw route zo plannen, dat de kids in ieder geval alle vier uur even wat leuks kunnen doen. Dan hebben ze altijd wat om naar uit te kijken.

Spraakspelletjes

Natuurlijk kunt u uw koter voor de iPad parkeren. Maar u kunt de tijd onderweg gebruiken om iets leuks en leerzaams samen te doen. Kinderen vinden het altijd leuk om dingen te leren, dus waarom gebruikt u de tijd onderweg niet om samen de taal te leren van het land waar u doorheen rijdt? Zet de radio aan, en elke keer dat iemand een woord herkent, krijgt diegene een punt. Een van de spelers mag in een woordenboek opzoeken of het ook daadwerkelijk correct was.

Fidgetspinner, vingerskateboard, etc.

Bewegelijke kinderhandjes willen iets hebben om te doen. Kinderen kunnen heerlijk hun energie kwijt met een hebbedingetje. Daarnaast zijn er veel verschillende fidgetspinners, vingerskateboards en andere spullen beschikbaar die de motoriek van uw kind stimuleren. Ze zullen er weliswaar niet uren aan stuk mee zoet zijn, maar zie het eerder als een noodgreep die u altijd achter de hand kunt houden.

Cd met kindermuziek

Vaak vinden kinderen autorijden niet zo leuk, omdat ze niet zoveel controle hebben. De ideale manier om de kinderen bezig te houden, maar tegelijkertijd ook niet teveel afgeleid te zijn, is om samen liedjes te zingen. Kies een van de favoriete cd’s van uw kinderen uit zodra ze zich echt gaan vervelen, en blèr samen mee. Onze geheime tip? Het “Klein Orkest” doet het altijd goed, met teksten waar zowel kinderen als hun ouders van kunnen genieten.