De keuring - Alles wat u moet weten

De jaarlijkse keuring is een verplichte keuring die elke auto ondergaat. Natuurlijk wilt u deze zonder problemen doorkomen zodat u weer en jaar kan deelnemen in aan het Belgische verkeer.

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

Door u goed voor te bereiden op de periodieke keuring vergroot u de kans om deze door te komen zonder problemen. Wanneer u weet op elke onderdelen er wordt gecontroleerd en wat u zelf allemaal kunt doen, houdt u de kosten laag.

wijkopenautos.be geeft een overzicht met informatie en tips over alles wat met de algemene keuring te maken heeft. Wij geven informatie over de betekenis, de voorbereiding, de controlepunten en meer.

Gratis een verkoopprijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Wat is de keuring en waarom vindt deze plaats

De autokeuring

Het is handig om te weten op welke punten er wordt gecontroleerd. Dit kan een hoop kosten besparen. Het is goedkoper om een lamp zelf te vervangen dan dit over te laten aan de garage. Onderstaand sommen we de onderdelen op waar een garage naar kijkt.

De autokeuring: Wat wordt gekeurd?

 • Functioneren van de remmen
 • De banden: bandenspanning en profieldiepte
 • De wielophanging: dit is de constructie waarmee de wielen aan het voertuig zitten
 • Verlichting (inclusief richtingaanwijzers)
 • Schokdempers
 • De vloeistoffen: ruiten- en koelvloeistof en het oliepeil
 • De uitstoot van uitlaatgassen

Naast dat er wordt gecontroleerd op de bovenstaande punten wordt er ook een registratie gedaan van bepaalde gegevens. Het gaat om de kilometerstand, het identificatienummer, gebruikte brandstof en het voertuigbewijs.

2. Wat kan ik zelf voorbereiden voor de periodieke keuring?

Om kosten te besparen is het verstandig om zoveel mogelijk zelf voor te bereiden. In vrijwel alle gevallen is het duurder om dit aan de garage over te laten. Bovendien kiest u zelf welke onderdelen u koopt wanneer u diverse zaken zelf regelt.

 • Controleer alle verlichting samen met iemand. Vergeet de remlichten en knipperlichten niet.
 • Controleer of de bandenspanning in orde is. Bij een benzinepomp pompt u de banden op voor een prikje. Zelf nieuwe banden uitzoeken is ook voordeliger dan dit aan de garage overlaten. De profieldiepte van de banden moet wettelijk 1,6 mm diep zijn over het gehele loopvlak.
 • Controleer het oliepeil en alle andere vloeistoffen. Vul deze aan indien nodig.
 • Maak de auto van binnen en buiten goed schoon. Dit komt professioneler over bij de garage.
 • Controleer of de spiegels in orde zijn. Vervang de spiegels bij breuken of erge krassen.
Gratis online taxatie

3. Keuring niet doorgekomen?

Bij grote en teveel defecten aan uw auto kan het zijn dat hij de keuring niet door komt. Wat doet u dan? U kunt kiezen om de reparatiekosten te accepteren. Maar dit is alleen handig als deze kosten niet hoger zijn dan de waarde van uw auto.

Bij veel kosten en een goedkope oude auto kan het zijn dat het niet logisch is om deze te betalen. Het is dan veel makkelijker om uw auto te verkopen. Maar wie geeft er nu nog iets voor een auto die niet door de keuring heen is én reparatiekosten nodig heeft? Bijna niemand. Behalve wijkopenautos.be.

Wij kopen gelukkig elke auto. Maar eerst moet u er natuurlijk achter komen of het het niet waard is om uw auto te laten repareren. Verstandig is om de dagwaarde van uw auto te achterhalen. Dit kan ook bij wijkopenautos.be.

Vul online uw gegevens in en ontvang een indicatie van de dagwaarde, dit is een schatting. Want bij deze indicatie is geen rekening gehouden met uw schade en defecten.

Maak een afspraak en kom langs in een van onze vestigingen bij u in de buurt voor een professionele taxatie door een van onze erkende taxateurs. Na een half uur weet u wat uw auto waard is en weet u of het zin heeft om de reparatiekosten te betalen.

Komt u erachter dat de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van uw auto? Dan bent u op het juiste adres. U kunt, als u dat wilt, uw auto direct achter laten voor de taxatiewaarde. Zo bent u er meteen van af!

Hoe onze klanten onze service beoordelen