Recyclagepremie auto

Met het oog op het milieu en de portemonnee kunt u soms uw oude vervuilende auto inleveren voor een recyclagepremie. U bent natuurlijk benieuwd waar en hoe u dit kunt doen.

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

Auto recyclage is dé manier om met uw afgedankte voertuig om te gaan. Deze manier is minder belastend voor het milieu omdat er delen van uw auto worden hergebruikt in plaats van direct gesloopt. Ook is er soms een auto recyclagepremie te ontvangen als u een milieubelastende auto recycled.

Autorecycling levert vaak meer op dan autodemontage, waarbij u alleen het bedrag krijgt voor schroot. Soms kan de verkoop van uw auto nog meer opleveren dan autorecycling. Zoek uit wat de verkoopprijs voor uw auto is en boek vervolgens een inleverafspraak bij een vestiging. Ontdek hoe gemakkelijk het is om bij ons te verkopen!

Gratis een verkoopprijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Wat is een recyclagepremie auto?

recyclagepremie auto

Uw auto heeft invloed op het milieu en met het oog op verduurzamen, is het beter voor het milieu en vaak ook voor uw portemonnee om uw oude ofwel vervuilende wagen te recyclen. In bepaalde landen of streken valt er een recyclagepremie auto te verkrijgen als u uw auto laat recyclen.

Uw kapotte auto hoeft u niet direct naar de sloop te brengen. Auto recyclage is een betere optie, sterker nog: Het levert u meer op en het is minder milieubelastend.

Maar, naast auto recyclage zijn er nog meer opties om van uw auto af te komen. Uw kapotte auto verkopen die rijp is voor auto recyclage is misschien een moeilijke optie, maar niet onmogelijk. Zo zit een autodealer niet te wachten op een auto die niet meer werkt en een particulier heeft hier ook geen interesse in.

Na jaren intensief gebruik te maken van uw auto kan het zijn dat er niet veel meer van over is. Een mogelijkheid om dan toch nog geld te ontvangen voor uw auto is recyclage.

Een recyclagepremie is een kleine vergoeding gegeven door de overheid of bedrijven voor het recyclen van uw auto. Op basis van herbruikbare onderdelen en de prijs voor het oude ijzer wordt de hoogte van de auto recyclagepremie bepaald. Of uw auto hiervoor in aanmerking komt ligt geheel aan het land of aan de streek waar u woont.

Recyclagepremie auto - Heeft u hier recht op?

Bij het wegdoen van uw auto is het altijd handig om te kijken of u in aanmerking komt voor een auto recyclagepremie. In België geeft de overheid momenteel geen recyclagepremie. Ook een schrootpremie wordt niet in België gehanteerd.

Voor een recyclagepremie voor uw oude wagen hoeft u dus niet bij de overheid aan te kloppen. De overheid heeft wel andere premies waar u als particulier uw voordeel mee kunt doen:

 • Zero-emissiepremie: U kunt een premie krijgen voor de aanschaf van een nieuwe volledig elektrische auto of een auto op waterstof.
 • Premie voor installatie van half-open roetfilter: Bij het plaatsen van een half-open roetfilter in een bestaande diesel is een premie te krijgen.
Gratis online taxatie

Waar kunt u terecht met uw recyclage auto?

Auto recyclen

Als de overheid geen auto recyclagepremie biedt, waar kunt u dan wel terecht? Gelukkig zijn er andere plekken waar u een recyclagepremie auto kunt krijgen.

Vaak zijn het autodealers die een recyclagepremie aanbieden. Daar zitten de volgende eisen aan:

 • De auto moet dan wel 6 maanden ingeschreven zijn op uw naam
 • U bent verplicht een nieuwe auto te kopen bij de dealer - Als particulier en zonder BTW-nummer
 • De auto moet volledig zijn, geen wrak
 • Alle boorddocumenten moeten aanwezig zijn

Naast deze eisen is het ook mogelijk dat de dealer bepaalt bij welke nieuwe modellen u wel in aanmerking komt voor een recyclagepremie auto en welke niet.

Voordat u uw auto recycled bij de autodealer is de recyclagepremie auto berekenen van belang. Kijk eerst goed hoeveel korting de premie bedraagt en zoek ook goed uit of u nog korting krijgt op de aanschaf van een nieuwe wagen. De dealer is vaak minder geneigd een goede korting op de nieuwe auto te geven als hij ook een recyclagepremie moet betalen.

Aangezien recycling en duurzaamheid een steeds belangrijker aspect worden in onze samenleving wordt er door de overheid wel gesproken over nieuwe subsidies en premies bij de sloop of recyclage van vervuilende auto’s.

Er is een voorstel voor een slooppremie/recyclagepremie om te zorgen dat vervuilende wagens zo snel mogelijk van de weg worden gehaald. Voor een wagen ouder dan 13 jaar zou de premie neerkomen op €1000,-.

2. Hoe werkt auto recyclage?

Het is van groot belang voor het milieu dat we zuiniger en duurzamer omgaan met materialen, zo ook met auto’s. Een auto die normaliter naar de autosloop werd gebracht is vaak voor auto recyclage erg geschikt. Er zitten vaak nog veel onderdelen in een auto die makkelijk hergebruikt kunnen worden in plaats van samengeperst bij de autosloop.

Auto recyclage gaat over de recycling van de auto, maar op een veilige en vooral duurzame manier. Hoe gaat zo’n recyclageproces in zijn werk? Zodra u uw auto weg doet voor recyclage bij een erkend bedrijf zijn er een aantal stappen die uw auto doorloopt.

Het auto recyclage proces

 • Depollueren: Voordat de recyclage auto uit elkaar wordt gehaald is het van belang dat alle gevaarlijke/schadelijke vloeistoffen en/of onderdelen van de wagen worden verwijderd.
 • Demonteren: Alle auto-onderdelen worden gedemonteerd en hergebruikt in andere auto’s (als tweedehands onderdelen).
 • Compacteren: Soms zijn onderdelen te groot of moeten ze getransporteerd worden naar een shredder. Door de auto te compacteren ofwel verknippen/samendrukken met een hydraulische pers is het vervoer of de sloop met de shredder gemakkelijker.
 • Shredderen: In een shredder wordt uw recyclage auto vermalen.
 • Administratieve vernietiging: Het erkende bedrijf zal er ook voor zorgen dat het chassisnummer van uw auto wordt verwijderd uit het Belgische voertuig repertorium.
 • Recyclage: Alle materialen en grondstoffen die bij de auto recyclage vrijkomen en bruikbaar zijn worden hergebruikt.

3. Verkopen of auto recyclage?

Auto recycling

Een kapotte auto levert vaak niet veel meer op. De auto verkopen wordt een moeilijke klus. Dealers zitten niet te wachten op een kapot voertuig en particulieren kunnen hier ook niets mee.

De autosloop geeft alleen een bedrag voor het oude ijzer en dat is vaak ook niet de moeite waard. En naast het lage bedrag voor oud ijzer worden ook alle nog bruikbare onderdelen verwoest. Dat is zonde én milieuvervuilend.

Recycling is een beter plan. Uw auto recyclen kan u in sommige gevallen zelfs een auto recyclagepremie opleveren. Helaas is dit niet altijd het geval. Moet u dan uw financieel verlies nemen? Nee! Er is nog een andere optie.

Kapotte auto’s of auto’s met veel schade die hier afgekeurd worden of waarbij reparatiekosten veel te hoog zijn, kunnen in andere landen nog aantrekkelijk zijn. In andere landen worden deze auto's soms voor een lagere prijs gerepareerd of zijn ze nog bruikbaar op de weg.

Als particulier uw auto verkopen over de grens kan een lastige klus zijn en daarom is wijkopenautos.be dé juiste partner voor u.

Bij wijkopenautos.be krijgt u eerst een schatting van uw auto met onze online waardebepaling. Om de uiteindelijke verkoopprijs te ontvangen voert u online enkele aanvullende gegevens in over de conditie en de uitrusting van de auto. Upload ten slotte enkele foto's. U ontvangt dan uw verkoopprijs per e-mail, altijd gratis en vrijblijvend.

Bevalt het u? Maak dan een inleverafspraak bij één van onze vestigingen. Onze medewerker voert een laatste controle uit en u kunt uw auto direct achterlaten! We maken het geld direct over naar uw bankrekening. We geven u geen recyclagepremie, maar we zorgen ervoor dat uw auto voor een eerlijke prijs wordt gekocht.

4. Veelgestelde vragen

V : Wat is een recyclagepremie auto?

A : Een recyclagepremie is een kleine vergoeding gegeven door de overheid of bedrijven voor het recyclen van uw auto. Op basis van herbruikbare onderdelen en de prijs voor het oude ijzer wordt de hoogte van de auto recyclagepremie bepaald.

V : Is een recyclagepremie beschikbaar in België?

A : Ja en nee. De overheid biedt vooralsnog geen recyclage premie voor uw auto. U kunt echter wel bij dealers terecht.

V : Welke eisen stellen dealers aan een recyclage premie?

A : De auto moet 6 maanden ingeschreven zijn op uw naam; u bent verplicht een nieuwe auto terug te kopen bij de dealer - als particulier en zonder BTW-nummer; de auto moet volledig zijn, geen wrak; alle boorddocumenten moeten aanwezig zijn.

V : Heb ik recht op andere premies voor mijn voertuig?

A : De overheid heeft andere premies waar u als particulier uw voordeel mee kunt doen, zoals de zero-emissiepremie: een premie voor de aanschaf van een nieuwe volledig elektrische auto of een auto op waterstof. Of de premie voor installatie van half-open roetfilter: bij het plaatsen van een half-open roetfilter in een bestaande diesel kunt u een premie ontvangen.