Auto repareren of verkopen

Reparatiekosten kunnen zo hoog zijn dat reparatie niet aan te raden is. Soms is het beter om uw auto te verkopen dan te laten repareren.

In 2017 reden er zo’n 5.785.447 auto’s rond in België, een ongeluk kan dus gebeuren. Ook is het niet raar als er iets defect gaat. Repareren is niet altijd verplicht maar wel vaak verstandig. Doorrijden met schade kan leiden tot hogere kosten.

Bij wijkopenautos.be berekent u de dagwaarde van uw auto en kunt u kijken of het het waard is om uw auto te repareren. Als dit niet het geval is kunt u hem altijd aan ons verkopen. U bent binnen 24 uur van uw beschadigde of kapotte auto af.

Taxeren
Afspraak maken

Online taxatie van uw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als u dat wilt

1. Reparatiekosten van uw auto

reparatiekosten auto

De kosten van het vervangen van een bepaald onderdeel van uw auto verschilt per automerk. Dat komt doordat sommige onderdelen van een bepaalde auto duurder zijn of het aantal werkuren aan een auto verschilt. Bij sommige auto’s is het vervangen van een onderdeel relatief simpel en bij andere auto’s komt er meer werk bij kijken. wijkopenautos.be geeft u een indicatie van wat veel voorkomende reparaties kosten. Om de precieze prijs te weten is het verstandig om een offerte op te vragen bij uw garage.

Gemiddelde prijslijst reparatiekosten

 • Distributieriem vervangen: €300 - €400
 • Waterpomp vervangen: €250 - €300
 • Uitlaat vervangen: €250 per segment
 • Remblokken vervangen: €175 - €250
 • Remschijven vervangen: €300 - €400
 • Airco bij laten vullen: €75
 • Motorschade repareren: €1000 - €1500
 • Uurloon automonteur: €40 - €70 per uur

Reparaties voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is auto onderhoud heel belangrijk. Door goed onderhoud kunnen defecten worden voorkomen en zal uw auto minder waarde verliezen. Het tijdig vervangen van een versleten onderdeel kan ervoor zorgen dat u niet nog meer geld kwijt bent.

Er zijn twee verschillende onderhoudsbeurten. De kleine- en de grote onderhoudsbeurt. Bij de kleine, die gemiddeld €120,- kost, controleren ze de banden, accu, vloeistoffen, filters, uitlaat, riemen, ruitenwissers, verlichting, remmen en schokbrekers. Bij de grote beurt, gemiddeld €375,-, worden ook de koppelingsdruk, bougies, deurscharnieren en waarschuwingslichten getest en worden de filters, versnellingsbakolie en ruitenwissers vervangen. Uw auto wordt volledig nagekeken.
Met het juiste onderhoud worden extra reparaties bespaard. Doordat slijtage eerder wordt opgemerkt is verdere schade te voorkomen. Wordt bijvoorbeeld de versleten distributieriem niet tijdig vervangen dan kan dit zorgen voor motorschade. Reparatie kosten hiervoor kunnen makkelijk oplopen tot meer dan €1000,-. En daar zit niemand op te wachten.

Reparatie kosten laag houden
Het is onverstandig om zelf aan uw auto te gaan sleutelen als u hier niets vanaf weet. Dan is het verstandiger om hulp in te schakelen van een professional om meer schade te voorkomen. Bent u wel een beetje handig of kent u iemand met wat verstand van auto’s? Dan kunt u natuurlijk een aantal controles en reparaties zelf uitvoeren. Hier wat tips om te zorgen dat uw reparatie kosten zo laag mogelijk blijven:

 • Zelf kleine controles uitvoeren: Olie en vloeistoffen kunt u vaak zelf nakijken, net zoals het profiel in uw banden en de bandenspanning. Deze kunt u bij tankstations nakijken.
 • Gebruik tweedehands onderdelen: Onderdelen vervangen kan veel geld kosten, kijk eens op de sloop of er een auto is met dit onderdeel (maar dan werkend). Hiermee kunt u een hoop geld besparen.
 • Prijsafspraak maken: Zorg ervoor dat u van te voren een prijsafspraak maakt en dat u wordt gebeld zodra het lijkt of het duurder gaat kosten. Zo heeft u zicht op de kosten en kunt u altijd verwijzen naar de prijsafspraak die gemaakt is.

Zoals aangegeven wordt er soms gebruik gemaakt van gebruikte onderdelen om iets te repareren. Dit kan geld besparen maar let wel op: voor sommige onderdelen geldt een uitzondering. Zo is het voor de waterpomp en reparatie aan de distributie aandrijving niet aan te raden. Wel zien we dat oude onderdelen vaak worden gebruikt bij schade auto’s zoals de motorkap en deuren.

Kies de juiste auto
Koopt u een nieuwe auto dan zit u nooit te wachten op hoge reparatiekosten. Sommige auto’s zijn goedkoper in onderhoud en reparatiekosten. Zo zijn Fiat, Peugeot en Skoda bijvoorbeeld minder duur in reparatiekosten dan Mercedes en Audi.

Koopt u een tweedehands auto dan kan dit ook meer kosten met zich mee brengen. Een oude auto kan meer slijtage hebben en u heeft vaak ook geen garantie. CarGarantie Benelux deed onderzoek naar de reparatiekosten van schade aan tweedehandsauto’s. Uit dit onderzoek is gebleken dat de kosten van 502 naar 512 zijn gegaan in 2018. De reden hiervan is de steeds complexere techniek waar gebruikt van wordt gemaakt.

Uw auto verzekeren tegen reparaties
Uw auto verzekeren is verplicht. Maar u mag zelf kiezen wat u belangrijk vindt. De goedkoopste verzekering is de BA-verzekering. Deze is minimaal verplicht en is vaak voldoende bij auto’s ouder dan 8 jaar. Voor auto’s die iets jonger zijn (4 tot 8 jaar) is een beperkte omnium aan te raden. En bij dure of nieuwe auto’s is er verstandig om een omnium verzekering af te sluiten. In onderstaande tabel ziet u voor welke schades u bent verzekerd met welke verzekering.

BA

 • Schade aan anderen

Beperkte Omnium

 • Schade aan anderen
 • Diefstal/inbraak
 • Brand/storm
 • Ruitschade

Omnium

 • Schade aan anderen
 • Diefstal/inbraak
 • Brand/storm
 • Ruitschade
 • Schade aan eigen auto

2. Auto repareren of verkopen

Of het gunstiger is om uw auto te laten repareren of verkopen ligt aan de dagwaarde van uw auto. Rijd u bijvoorbeeld in een oude auto, is de dagwaarde van uw auto laag en is de motor kapot? Dan heeft het vaak weinig zin om deze te repareren. Het vervangen van een motor kan tussen de 1000 en 1500 kosten. Zo is het een duur grapje. Zeker omdat er bij oude auto’s een grotere kans is dat er meer kapot gaat.

Auto total loss verklaard
In sommige gevallen wordt een auto total loss verklaard. Er zijn twee verschillende soorten: economisch total loss of technisch total loss. Bij technisch total loss is de auto technisch gezien niet meer te repareren. Dit kan voorkomen wanneer het chassis of de carrosserie zo is vervormd dat vervanging of reparatie niet mogelijk is. Financieel gezien wordt u niet beter van deze schade. U heeft alleen recht op de dagwaarde van voor het ongeluk. Mits u een omnium verzekering hebt, dan krijgt u wel de nieuwwaarde terug.
Een auto wordt economisch total loss verklaard als het financieel niet verstandig is om de auto te herstellen. Het repareren van de auto is mogelijk, alleen de kosten zijn hoger dan de dagwaarde van de auto min de restwaarde.
Was de dagwaarde van uw auto voor het ongeluk €20.000,- (dag-vervangingswaarde) en de waarde na het ongeluk €7.500,- (restwaarde)? En de kosten voor het repareren zijn meer dan €12.500? Dan is het financieel niet verstandig om de auto te laten repareren.

Autoschade laten uitbetalen
Schade die u niet zelf hebt veroorzaakt maar een ander, hoeft u natuurlijk niet zelf te betalen. Deze kosten zullen door de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij worden vergoed. U bent echter niet verplicht om dit geld te gebruiken om uw auto te repareren. Met lichte blikschade kunt u immers nog wel blijven rijden. Soms wordt er alleen wel een lager bedrag uitgekeerd als u uw auto niet laat repareren.

3. Kapotte auto verkopen

Is uw auto kapot en weet u niet of uj hem moet laten repareren of verkopen? Dan is het verstandig om te weten wat de dagwaarde is. De dagwaarde berekent u eenvoudig met de online taxatietool op onze website. Wegen de reparatiekosten niet op tegen de dagwaarde van de auto dan kunt u altijd kiezen om uw auto te verkopen. Maar niet overal kunt u uw kapotte auto zo gemakkelijk kwijt als bij wijkopenautos.be. Maak een afspraak bij een van onze vestigingen en laat uw auto uitgebreid taxeren. Onze taxateurs doen een bod op uw kapotte auto en kopen hem binnen 24 van u over. U hoeft zich geen zorgen meer te maken om papieren want ook dit wordt door wijkopenautos.be geregeld.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

vriendelijk onthaal en een correcte afhandeling.
Monique M. | Brugge | Land Rover Defender, 2007 25.01.2019
Eerlijke en snelle taxatie,goede prijs gekregen van men auto zonder discussies.Veel toffer als te gaan leuren bij handelaars etc.
Glenn S. | Gent | Opel Zafira, 2006 05.12.2017
Perfecte verkoper. Degelijk, beleefd, intelligentn resourceful.
Luc H. | Sint-Pieters-Leeuw-Bruxelles-Brussel | Volkswagen Touran, 2004 04.07.2017

Gratis online taxatie