Hoe kunt u uw eigen auto verhuren?

Soms heeft u wat meer geld nodig en dan is uw auto te huur aanbieden een goede oplossing om financiële tekorten te overbruggen.

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

Een auto uitlenen is iets dat we steeds vaker gaan zien. Het is een vorm van particuliere carsharing die zorgt voor meer vrije parkeerplekken, efficiënter gebruik van auto’s en voor u een groter budget. Lees verder en kom erachter of autodelen een optie voor u is.

Meer geld nodig maar is uw eigen auto verhuren niks voor u? Een andere oplossing is uw auto verkopen. Kom langs bij wijkopenautos.be en laat u na gratis taxatie inlichten over de verschillende verkoopopties voor uw wagen. Bij wijkopenautos.be is verkoop binnen 24 uur mogelijk, ervaar het zelf.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Waarom uw eigen auto verhuren?

Auto verhuren

Het wordt steeds normaler: Uw eigen auto verhuren en geld verdienen. Een auto wordt soms al gedeeld met familieleden en vrienden en het is dan heel logisch om de kosten te delen. Dat is wel zo eerlijk.

Wist u dat een auto gemiddeld 23 van de 24 uur per dag stil staat? Dat betekent dat er geld verdient kan worden in de uren dat hij stil staat.

Als u wat extra wil verdienen of meer geld nodig hebt dan is particulier auto uitlenen een interessante optie. Natuurlijk is het binnenlaten van vreemde mensen in uw auto een risico, maar met behulp van het juiste platform en met de juiste inlichting weet u precies wat u doet.

Geld verdienen door privé auto verhuren kunt u op verschillende manieren doen. U hoeft namelijk niet direct allerlei vreemden in uw auto te laten als u dat liever niet hebt. Dit zijn de verschillende mogelijkheden:

  • Via openbare platforms
  • Via besloten platforms
  • Zonder platform, maar met uw directe vriendenkring of familie

Auto uitlenen via een openbaar platform

Maak gebruik van een platform als bijvoorbeeld Drivy. Een openbaar platform dat autobezitters en mensen zonder auto bij elkaar brengt. Dit platform maken het mogelijk om op een betrouwbare manier uw eigen auto te delen.

Aanmelding bij de platforms is gratis en u betaalt pas als u daadwerkelijk uw auto verhuurt. Gemiddeld betaalt u op platforms als deze 30% van uw opbrengst.

Uw eigen auto verhuren zonder dat u thuis bent? Geen probleem! Het is mogelijk een apparaatje in uw auto te laten installeren zodat uw auto uitgeleend kan worden door middel van een keyless proces.

Heeft u uw auto zelf altijd nodig op bepaalde dagen? Het is heel makkelijk aan te geven welke dagen u uw wagen beschikbaar wilt stellen en welke dagen niet.

Daarnaast hoeft u niet iedereen in uw auto te laten: Op basis van beoordelingen op de profielen van huurders kunt u een keuze maken. Het is tenslotte uw auto!

Tijdens een rit is uw auto omnium verzekerd, bij schade zijn uw eigen schadevrije jaren dan ook goed beschermt.

Gratis online taxatie

Auto uitlenen via een besloten platform

Misschien is het uitlenen van uw auto aan vreemde mensen niets voor u. Een andere oplossing is een platform als Cozycar. Via dit platform maakt u een besloten groep aan met bijvoorbeeld uw buren. U kiest zelf uw klanten en maakt daar afspraken mee. Op deze manier kent u de mensen die in uw auto stappen en dat kan een veiliger gevoel geven.

Net als de andere platforms wordt er ook bij besloten platforms gebruik gemaakt van een digitale sleutel om de auto te verhuren.

Auto uitlenen aan vrienden/familie

Uw auto verhuren particulier kan ook in uw eigen vriendenkring of met uw familie. Hiervoor heeft ugeen platform nodig, wel regels. Als kosten moeten worden gedeeld moet er worden gekeken hoe u de betaling gaat doen. Laat u mensen betalen per gereden kilometer of maakt u er een vaste prijs van? Dat is allemaal aan u.

Regel bijvoorbeeld benzine kosten door de auto altijd volgetankt mee te geven en vraag hem volgetankt terug. Zo betaalt iedereen precies voor de brandstof die wordt verbruikt.

2. Risico's van uw auto verhuren particulier

Auto verhuren particulier

Gaat u als particulier uw auto te huur aanbieden via een erkend platform? Dan moet u altijd rekening houden met een aantal bijkomende risico's.

Natuurlijk bent u met een verzekering en een klantenbestand met beoordelingen zo goed mogelijk beschermt tegen schade en problemen. Maar er zijn altijd dingen waar u rekening mee moet houden als u als autobezitter overweegt uw eigen auto particulier te verhuren.

Auto uitlenen - Verzekering

Om te beginnen heeft u meldingsplicht bij uw eigen verzekering. Niet elke verzekering gaat soepel met carsharing om en willen graag bekijken of het voor hen meer risico oplevert. Als uw verzekeraar na schade hier achter komt dan kan er een aantekening komen in het frauderegister. Het afsluiten van een nieuwe verzekering kan hierdoor in de problemen komen.

In principe bent u goed verzekerd tijdens de rit als u uw auto verhuurt via een bemiddelend platform. Maar zoals elke verzekering zijn er uitsluitingen. Zo moet de bestuurder niet gedronken hebben en niet opzettelijk het ongeval veroorzaakt hebben.

Verhuurt u uw auto via een bemiddelaar dan is uw wagen alleen verzekerd voor de dagwaarde en niet voor de nieuwwaarde. Dat betekent dat als tijdens een rit de huurder uw auto total loss rijdt u slechts de dagwaarde van uw wagen uitgekeerd krijgt.

Hoe gaat de huurder met uw auto om?

U rijdt niet zelf in uw auto en dus heeft u geen zicht op wat een ander doet. Hou er rekening met meer slijtage en onderhoud als u uw auto verhuurt. Dit berekent u natuurlijk door in de prijs. Een ander risicopunt is schade rijden.

We gaan er van uit dat bij schade de huurder het schadeformulier correct invult, maar het kan onjuist ingevuld worden. Hierdoor kan het zo zijn dat de verzekeraar de schade niet goed kan beoordelen en blijft u achter met het probleem.

Ook kan het zo zijn dat de huurder te hard rijdt of een parkeerboete maakt. Een maand later valt deze bij u op de mat. Wat doet u dan? U kunt natuurlijk terugkijken wanneer de boete is gemaakt en wie er op dat moment in uw auto reed. Het nadeel: Eerst moet u dit proberen zelf op te lossen, lukt dit niet? Dan kunt u hulp krijgen van het bemiddelend platform waarbij u uw auto verhuurt.

Uw eigen auto verhuren en de belastingdienst

Geld verdienen met uw eigen bezittingen. Natuurlijk komt de belastingdienst dan om de hoek kijken. Uw auto verhuren kan u kosten besparen, maar gaat u voor winst maken bovenop de kosten? Dan zal u belasting moeten betalen.

Verricht u geen extra werkzaamheden voor de verhuur en gebruikt u uw auto voor het grootste gedeelte zelf? Dan hoeft u geen extra belasting te betalen.

Op de hoogte van de risico’s en toch uw auto uitlenen?

Er kleven altijd wat risico’s aan het verhuren van uw eigen wagen, maar goed ingelicht en goed voorbereid is het een interessante manier om kosten te drukken. En naast kosten drukken bent u ook nog eens goed voor het milieu.

Neem de volgende tips van wijkopenautos.be in acht als u uw auto verhuren gaat:

  • Haal privé bezittingen uit de auto.
  • Loop voor de rit alle schades goed na en laat de huurder een overeenkomst tekenen waar alle schades in vermeld staan.
  • Maak duidelijke afspraken met betrekking tot de brandstof.
  • Maak duidelijke afspraken over regels in uw auto. Mag er bijvoorbeeld worden gerookt of gegeten in de wagen of niet?

3. Geld verdienen maar niet uw auto uitlenen

Auto verhuren of verkopen

U gebruikt uw auto niet meer of niet vaak. Uw auto verhuren kan een leuke oplossing zijn, maar verkopen kan ook een mogelijkheid zijn om aan geld te komen.

Bent u niet van plan uw auto nog te gebruiken dan is zelf een auto huren of het openbaar vervoer nemen een goede oplossing om de vaste lasten van het bezitten van een auto te voorkomen.

Voor de verkoop van uw auto bent u welkom bij wijkopenautos.be. Hier doen wij gratis en vrijblijvend een taxatie om achter de waarde van uw wagen te komen. Deze waarde kunt u gebruiken voor het bepalen van de verkoopprijs.

Na taxatie, die slechts een half uur in beslag neemt, vertellen wij u de verkoopopties voor uw wagen. U beslist op welke manier u uw auto wilt verkopen.

Een afspraak is eenvoudig gemaakt via de taxatietool op onze website. Maak een afspraak op een datum die u het beste uit komt en ervaar zelf hoe gemakkelijk uw auto verkopen kan zijn.