Autoverkoopcijfers in België

De autoverkoop in België gaat goed, in vergelijking met buurland Nederland kopen wij veel meer auto's. Waarom en hoeveel dit is vertelt wijkopenautos.be.

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

wijkopenautos.be heeft onderzoek gedaan onder de getaxeerde auto’s en heeft gekeken naar verkoopcijfers in België. Er is onderscheid gemaakt tussen verschillende merken en gekeken naar trends.

In 2017 is 1,3 procent meer verkocht dan het jaar ervoor, en het is het op twee na beste jaar ooit voor de auto verkoop. Zo zijn de populairste auto’s in België van Franse makelij met Renault als populairste merk in 2017.

Gratis een verkoopprijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Ontwikkeling op de automarkt

verkoopcijfers België

2017 was een goed jaar voor de Belgische auto verkoop en 2018 stelt België ook niet teleur. Het aantal nieuw verkochte auto’s stond in 2017 op 546.558. Een stijging van maar liefst 1,3 procent in vergelijking met het jaar ervoor. En als 2018 zo door gaat zullen we ook een mooie groei zien dit jaar in de verkopen. In de eerste helft van 2018 zijn er 331.369 nieuwe auto’s ingeschreven. Dat aantal ligt al 3 procent hoger dan dezelfde periode in 2017.

Er werden in België veel bedrijfswagens aangeschaft in 2017. Maar liefst 292.732 nieuwe zakelijke wagens zijn de weg op gegaan, dat is een stijging van 3,2 procent. Onder bedrijfswagens vallen de wagens die door het bedrijf zelf zijn gekocht, geleast worden bij een leasemaatschappij of auto’s die zelfstandigen aanschaffen als bedrijfswagens. Alle bestelbussen of kleine vrachtwagens zijn niet meegerekend.

Wat doet ons buurland Nederland

Auto’s vliegen haast over de toonbank in België als wij het vergelijken met ons buurland Nederland. In Nederland mogen ze dan meer inwoners hebben (17 miljoen) dan in België (11 miljoen) ze verkopen er minder auto’s. Opvallend minder zelfs: In 2016 zijn er in België 540.000 wagens verkocht en in Nederland 385.000. Een mogelijke reden hiervoor is de BPM belasting die Nederland vraagt. BPM staat voor belasting van personenauto’s en motorrijwielen en moet betaald worden bij de aanschaf van een nieuwe personenauto. Ook zijn de auto’s door deze belasting flink wat duurder dan bij ons.

Om een inzicht te geven, een luxemerk in België kost bijvoorbeeld €82.220. En over de grens betaal je een stuk meer, €93.600

Diesel ligt eruit

De diesel is een vloek, mensen willen hem niet meer. Met een dalende populariteit zweren steeds meer mensen hem af, bedrijven zijn iets trager dan de particulier met het afzweren van de diesel. In de eerste helft van 2018 zijn er 1 derde van de verkochte wagens een diesel.

Eind 2017 was nog een groter aantal diesel, maar liefst 46 procent van de nieuwe wagens bleek een diesel te zijn. Van het totaal was 48 procent benzine en 5,5 was een alternatieve brandstof zoals hybride of elektrisch. De eerste twee maanden van 2018 laten onze afkeer tegen diesel nog even extra zien. We zien in het begin van 2018 dat nog maar 39 procent van de nieuwe wagens een diesel is, 56 procent rijdt op een benzine motor en inmiddels 6 procent van de nieuwe auto’s zijn een alternatieve brandstof.

Diesel te koop
Niemand wil hem hebben en iedereen wil ervan af, we hebben het natuurlijk over de diesel. Uw tweedehands diesel doorverkopen wordt een lastige klus. Tussen 2016 en 2018 is de vraag naar dieselmotoren met 70 procent afgenomen. Dit is het gevolg van het wel bekende dieselschandaal en het afschaffen van de fiscale voordelen voor diesel rijders. Sterker nog: de dieselrijder wordt nu afgestraft.

Waar gaat u heen voor de verkoop van uw diesel? Zijn er nog oplossingen waarbij u niet veel verlies loopt. Een van de oplossingen zijn het exporteren van uw diesel oftewel het verkopen over de grens. In Nederland zijn de Belgische dieselauto’s nog redelijk populair. Met de hoge BPM op nieuwe auto’s die moet worden betaald in Nederland, kiezen steeds meer Nederlanders voor een tweedehandsauto. Daarnaast zoekt ons buurland Nederland auto’s met een krachtige motor voor het trekken van bijvoorbeeld de caravan. Niet zo gek dus dat er in 2017 voor het eerst meer dan 2 miljard euro aan tweedehandswagens over de grens is gegaan, een stijging van 17 procent in 4 jaar! Een kans voor ons: De diesel verkopen in Nederland moet nog een goede optie zijn.

8 op de 10 auto’s op de occasionmarkt is een diesel en in 2015 was de statijd van een dieselwagen 47 dagen en in 2017 54 dagen. Met de dalende populariteit zal de statijd in de toekomst ongetwijfeld nog langer worden voor de diesel.

Gratis online taxatie

Lets go green: elektrisch, hybride en plug-in hybrides

Ondanks vele subsidies en beloftes van de regering, gaat de groei van elektrische auto’s gestaag. Mensen zijn niet meer overtuigd door de subsidies die de regering aanbiedt bij aanschaf van een elektrische auto. Dat komt doordat er bij hybride auto’s ook aantrekkelijke fiscale subsidies waren en deze nu zijn afgeschaft. Sterker nog: auto eigenaren worden nu genadeloos afgestraft.

In 2016 groeide de verkoop van de batterij-elektrische wagen (BEV) met 54% tot 2.235 stuks. In 2017 groeide dit aantal met amper 8% (2.414 nieuwe inschrijvingen) ondanks alle subsidies.

Een andere reden waarom de verkoop niet zo snel gaat, is de hoge aanschafprijs van elektrische auto’s. Niet veel particulieren zitten te wachten op het hoge bedrag dat zij moeten neertellen voor een elektrische auto.

Populairste elektrische auto’s in 2017

 1. Tesla Model S (659 stuks)
 2. Tesla Model X (492 stuks)
 3. Nissan LEAF (289 stuks)

De hybride doet goed in België, en dan praten we over de hybride auto zonder stekker. Er is een serieuze groei te zien. In 2016 zijn er 6.019 stekkerloze hybrides verkocht en in 2017 maar liefst 12.147 stuks. We kunnen wel stellen dat met een verdubbeling in verkoop de hybride een populaire auto is. Toyota weet wat de mensen willen, dit is hét merk dat qua hybride auto’s op de troon zit. Toyota vult namelijk de hele top 3:

Populairste hybrides (zonder stekker) in 2017

 1. Toyota C-HR Hybrid (2.523 stuks)
 2. Auris Hybrid (2.429 stuks)
 3. Yaris Hybrid (1.784 stuks)

De plug-in hybride (PHEV) is ook een geliefde auto, dat zien we aan de reeds stijgende lijnen in verkoop. In 2017 zien we dat er 12.246 nieuwe verkopen zijn, in 2016 was het aantal verkopen 7.360. Maar of dit zo blijft is de vraag. De fiscale voordelen die golden voor de eigenaren van stekkerhybrides zijn afgeschaft sinds 2018. Vermoedelijk dat de verkoop van deze wagen dan zal afnemen.

Populairste plug-in hybrides van 2017

 1. Mercedes GLC 350e (1.922 stuks)
 2. BMW X5 40e (1.410 stuks)
 3. Volvo XC90 T8 (1.022 stuks)

2. Wat willen wij?

Wat willen wij nou echt? De verkoop qua auto’s zit in de lift, we hebben wat te spenderen en we geven ook graag wat meer uit aan een auto. Wat zijn in 2017 de populairste merken in België?

 1. Renault
 2. Volkswagen
 3. BMW
 4. Peugeot
 5. Opel

En als wij een van deze populaire merken aanschaffen, voor welke kleur gaan wij dan? Dit zijn de populairste autokleuren:

 1. Wit/parwelwit. Wit is net als in de rest van Europa de populairste kleur. Maar liefst 25% van de verkochte auto’s is wit.
 2. Zwart: Niet heel raar, zwart op nummer 2. Met 21 procent zwarte auto’s is ook dit een populaire keuze.
 3. Grijs: Grijs komt op de derde plek als favoriete auto kleur met 20 procent.
 4. Zilver: 11 procent van de Belgische bevolking kiest voor een zilvere auto.
 5. Blauw: Blauw is ook een populaire auto kleur. Het is iets opvallender en 10 procent wil graag een blauwe auto.
 6. Rood: 6 procent van de nieuw aangeschafte auto’s is rood.

Geel en groen zijn beduidend minder populaire kleuren. Slechts 1 op de 100 nieuw ingeschreven auto’s krijgt een van deze kleuren.

3. Taxeren en verkopen

De verkoop van auto's gaat goed. De tweedehands markt raakt overvol met diesel auto's. Statijd wordt langer en je vangt minder voor jouw auto. Wacht jij geduldig tot je een koper vind of daal jij met jouw prijs? Bij wijkopenautos.be kunt u uw auto nu al verkopen. Geen lange statijd en niet inleveren op de vraagprijs. Zorg dat u uw diesel nu verkoopt om de gekte voor te zijn. Met de dalende populariteit zal het een ware klus worden in de toekomst om van uw diesel auto af te komen.

Maak snel een afspraak bij wijkopenautos.be in de vestiging en laat uw auto taxeren. Wij doen gratis en vrijblijvend een waarde taxatie voor uw wagen en u beslist of u hem wil verkopen voor deze waarde. Uw wagen verkocht binnen 24 uur en het geld na 2 werkdagen op uw rekening. Dat kan alleen bij wijkopenautos.be.

Hoe onze klanten onze service beoordelen