Auto verkopen kentekenbewijs

U besluit 'ik verkoop mijn auto'. Daarvoor heeft u het kentekenbewijs nodig. Het kentekenbewijs bestaat uit verschillende onderdelen. wijkopenautos.be legt uit uit welke.

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

Het kentekenbewijs is het bewijs dat uw wagen staat ingeschreven bij de Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen. En laat zien dat u ermee op de openbare weg mag rijden.

Er zijn nog meer papieren die van belang zijn bij het kentekenbewijs, zoals het vrijwaringsbewijs. Dat ontvangt u zodra u een kenteken overschrijft op een andere naam. Zorg dat u alle benamingen kent en de juiste documenten bij u heeft als u uw auto wilt verkopen of als u wordt aangehouden natuurlijk. Particulier of bij wijkopenautos.be.

Gratis een verkoopprijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Wat is een kentekenbewijs?

Auto verkopen kentekenbewijs

Bij het in bezit hebben van een auto zijn een aantal documenten essentieel. Een daarvan is het kentekenbewijs/ inschrijvingsbewijs.

Wat is een kentekenbewijs?
Het kentekenbewijs in België wordt ook inschrijvingsbewijs genoemd. Het is een grijs- en geel gekleurd document dat de inschrijving van uw voertuig bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen) bewijst.

Zowel bij koop als verkoop is het inschrijvingsbewijs auto onmisbaar.

Wat kunt u vinden op het kentekenbewijs?

Naast technische gegevens over de auto en uw gegevens vindt u nog meer op het inschrijvingsbewijs:

 • Merk
 • Variant
 • Versie
 • Fabriekstype
 • Categorie
 • Brandstof
 • Vermogen
 • Aantal zitplaatsen
 • CO2-uitstoot
 • Milieuklasse

Uw verzekeringsattest (groene kaart) is in de meeste Europese landen gewoon geldig. Maar houdt er rekening mee dat dit niet in elk land geldig is. Reist u veel en reist u ver? Check dan goed bij uw verzekeraar in welke landen uw BA-verzekering geldig is.

2. Het inschrijvingsbewijs hoort bij uw boorddocumenten

Tijdens deelname aan het verkeer is het altijd van groot belang de juiste boorddocumenten in uw auto te hebben. U bent verplicht deze te laten zien bij controles.

Maar pas op! Er zijn ook bepaalde delen van documenten die u liever thuis bewaard: zoals het kentekenbewijs deel 2 bijvoorbeeld.

De volgende boorddocumenten zijn verplicht:

 • Inschrijvingsbewijs Deel 1. Dit document is een roze of zandkleurig document van A4 formaat.Het kentekenbewijs of inschrijvingsbewijs bestaat uit twee delen. U hoeft niet beide delen in uw auto te bewaren, sterker nog, beide delen is onveilig. Zorg altijd dat deel 1 in de auto ligt en deel 2 thuis.
 • Gelijkvormigheidsattest
 • Verzekeringsattest (groene kaart)
 • Keuringsbewijs. Auto's ouder dan 4 jaar moeten elk jaar getest worden en een geldig keuringsbewijs krijgen. Zorg dat u dit ten alle tijden bij u heeft.

Let op: Zorg dat u altijd de originele boorddocumenten in uw auto heeft liggen. Kunt u bij een controle of aanhouding alleen een kopie tonen van deze documenten dan riskeert u geverbaliseerd te worden én is het mogelijk dat uw voertuig in beslag wordt genomen tot u de originele documenten laat zien.

3. Auto verkopen maar inschrijvingsbewijs auto kwijt?

Inschrijvingsbewijs auto kwijt

Het kentekenbewijs ofwel inschrijvingsbewijs is een belangrijk document. Zoals eerder verteld bestaat het uit twee delen, een deel van het kentekenbewijs is een verplicht boorddocument en moet altijd in uw auto liggen, het andere deel moet u thuis bewaren.

Door niet beide delen van het kentekenbewijs in de auto te hebben maakt u het onmogelijk om het voertuig bij diefstal over te schrijven op een andere naam.

Dat betekent ook dat een auto verkopen zonder kentekenbewijs nagenoeg niet mogelijk is. Beide delen van het kentekenbewijs zijn nodig voor verkoop, de inschrijving van het voertuig en als u een auto wil overschrijven.

Kentekenbewijs kwijt - wat nu?

U bent het kentekenbewijs bij verkoop kwijt of verloren? Waar kunt u heen om een nieuw inschrijvingsbewijs te krijgen om toch de verkoop rond te maken?

Om een duplicaat van het inschrijvingsbewijs aan te vragen moet u een aanvraagformulier voor inschrijving invullen en bezorgen aan de DIV.

Tevens is het belangrijk dat u aangifte doet bij de politie, want hier moet u een attest van verlies ontvangen dat u bij moet voegen bij het aanvraagformulier voor inschrijving.

Staan de volgende gegevens op uw attest van verlies:

 • Naam, voornaam en volledig adres van de titularis
 • Nummerplaat
 • Voertuiggegevens
 • Datum, zegel, naam en handtekening van de overheid die het attest aflevert
Gratis online taxatie

4. Geen papierwerk bij wijkopenautos.be

Om de verkoop compleet te maken is ook bij wijkopenautos.be het volledige kentekenbewijs nodig. Daarmee hebben ook wij het bewijs dat het niet om een gestolen auto gaat.

Verder hoeft u zich geen druk te maken om administratie en papierwerk. Uw auto verkopen zonder keuring? Dat is bij ons geen probleem.

Wij bepalen in de vestiging gratis en vrijblijvend de waarde van uw auto, deze waarde zetten wij om in een bod. Gaat u hiermee akkoord?

Dan bent u met 1 ‘Ja’ af van al het papierwerk achteraf. Wij regelen de vrijwaring en de schrapping.

Zoek nu het inschrijvingsbewijs bij elkaar en maak een afspraak bij wijkopenautos.be.