De vele voordelen van een proefritverklaring

Bij de particuliere verkoop wordt geen auto verkocht zonder proefrit. Maar bij een testrit kan van alles gebeuren. Sluit uw aansprakelijkheid uit door middel van een proefritverklaring.

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

Een testrit maakt vaak het verschil bij het kopen van een auto. Daarom raden wij aan om voor elke testrit een verklaring af te sluiten met de potentiële koper. Dit om uzelf in te dekken bij een ongeluk, schade of zelfs diefstal van uw voertuig.

De makkelijkste manier voor uw auto verkopen zonder hindernissen? Verkoop hem gewoon via wijkopenautos.be! Een eerlijke prijs en snel verkocht.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Waar moet u op letten bij een testrit?

proefrit verklaring auto

Potentiële kopers verwachten een compleet beeld te kunnen vormen van de conditie van hun nieuwe auto tijdens een proefrit. Daarnaast willen ze graag weten hoe de auto rijdt onder verschillende omstandigheden.

Hoe de testrit uiteindelijk bevalt hangt ook voor een groot deel van de verwachtingen van de proefrijder af.

Toch loont het zich alvast met de koper af te spreken dat de proefrit alleen plaatsvindt in de direct omgeving van uw eigen woning – vooral als de proefrit ook een stukje snelweg bevat.

Hiernaast is het ook essentieel om alvast vast te stellen dat de proefrijder een geldig rijbewijs heeft. Anders kan u uzelf serieuze problemen op de hals halen.

Het is belangrijk om een contract op te stellen, waarin de verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen in alle mogelijke situaties geregeld is.

Een dergelijke proefritverklaring maakt het verkoopproces een stuk veiliger voor individuele verkopers!

Proefritten mogen alleen met geregistreerde voertuigen plaatsvinden. Daarnaast moet de potentiële koper een geldig rijbewijs laten zien. Alleen dan mag de koper het voertuig ook daadwerkelijk besturen. Het is zelfs strafbaar om een voertuig te laten besturen door iemand die niet de juiste documenten bij zich heeft.

Diefstal vermijden bij testrit

Er komt meer bij kijken dan alleen het controleren van een geldig rijbewijs zodra u uw auto uit handen geeft aan een vreemde.

Zorg ervoor dat u de identiteit van de proefrijder vast kunt stellen. Vergelijk daarom de gegevens op het paspoort met die op het rijbewijs!

Als u dit niet doet zullen verzekeraars in geval van diefstal uw gedrag als onachtzaam beschouwen.

Als u auto gestolen wordt tijdens een proefrit is dit een zogenaamde vervreemding van uw eigendom. Deze wordt over het algemeen niet door uw cascoverzekering gedekt.

Daarom raden wij u aan een bewijs van identiteit te vragen van de potentiële koper, als borg. In dit geval kan u ook aangifte doen van bedrog of diefstal.

Normaal gesproken zal u het voertuig überhaupt niet volledig uit handen geven maar zelf meerijden. Houd ook dan – tijdens de rit – het identiteitsbewijs van de potentiële koper bij de hand.

Het is raadzaam om waardevolle spullen en het overschrijvingsbewijs deel 2 (vroeger: deel 3) thuis te laten tijdens een proefrit.

Stap bij een testrit altijd eerst in de auto en geef daarna pas de sleutel aan de bestuurder. Hiermee vermijdt u het risico dat de bestuurder ervandoor gaat met uw auto.

Wees op de hoogte van uw verzekering

Elke automobilist met een geldig rijbewijs heeft in principe een aansprakelijkheidsverzekering zodra een auto geregistreerd wordt.

Toch gebeurt het af en toe dat de verzekering proefritten weigert te dekken. Dit betekent dus ook dat een proefrit onverzekerd is. Daarom raden wij u aan altijd de verzekeringspolis te inspecteren voordat u aan een proefrit begint!

Ook bij geldige dekking kan je verzekering weigeren op te komen voor schade. Dit gebeurt in speciale gevallen, zoals grove nalatigheid. Denk hierbij aan het rijden onder invloed (van drugs) of andere grove schendingen van het verkeersreglement zoals veel te snel rijden.

Gratis online taxatie

2. Testrit? Alleen met een schriftelijke proefritovereenkomst!

Een proefritverklaring biedt vele voordelen. Door een proefritverklaring in te laten vullen kunt u risico tijdens de testrit vermijden.

Door bepaalde afspraken met de koper schriftelijk en contractueel vast te leggen kunnen zowel u als de proefrijder op de belangrijke aspecten letten tijdens de rit. Wel zo’n veilig gevoel, want ook korte ritten kunnen tot serieuze schade leiden, die de waarde van uw auto vervolgens sterk negatief kunnen beïnvloeden.

Download hier het voorbeeld proefrit verklaring in handige PDF.

Checklist proefritovereenkomst:

  • Voertuiggegevens en bestaande defecten vastleggen
  • Persoonlijke gegevens en het paspoort- of ID-kaartnummer van de proefrijder opschrijven
  • Voor de rit alle voorwaarden en bijzonderheden met de proefrijder bespreken
  • Uitleggen dat de proefrijder voor schade aan het voertuig tijdens de rit aansprakelijk is
  • Vastleggen dat de eigenaar van het voertuig niet voor eventuele boetes aansprakelijk is

3. Een betrouwbare testrit en een snelle verkoop

De eerste potentiële koper is meestal niet gene die uw auto koopt. Het kan een tijd duren voordat de juiste koper zich voordoet.

Dat betekent: meerdere testritten regelen, afspraken maken en proefrit verklaringen invullen. En dat kost natuurlijk tijd.

Uw auto verkopen kan sneller én zorgeloos bij wijkopenautos.be.

Maak via de taxatietool een gratis afspraak in de vestiging voor taxatie. Na taxatie doen wij een testrit en een bod op uw auto. Uw auto kan al binnen 24 uur verkocht zijn.

Geen gedoe met papieren en de proefritverklaring - Kom naar wijkopenautos.be voor een snelle verkoop voor de beste prijs.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Heel vriendelijke ontvangst! Snel afgehandeld en een correcte prijs! Nogmaals bedankt!
Nicky V. | Temse | Volkswagen Beetle 2012 25.09.2017
Afspraak maken en wijzigen ging vlot. Niet lang moeten wachten voor taxatie. Expert was vriendelijk, eerlijk en professioneel. Top service!
Stephen D. | Leuven | BMW 1er 2008 25.08.2017
Na een korte testrit auto volledig nagekeken. Vriendelijk onthaal.
JDJhJDEwJGo5VEhVYy5DUWVhbXRCQmZvdmw4bGVxdnhSOFB1SjNQSk1kaWJMaFIwNE9NOHJ0WTBzV2My J. | Hasselt | Kia Sorento 2008 26.07.2015