De vele voordelen van een proefrit verklaring

Op de markt voor particuliere verkoop wordt geen auto verkocht zonder proefrit. Hou hier rekening mee en bereid uzelf goed voor.

Een proefrit maakt vaak het verschil bij het kopen van een auto. Daarom raden wij aan om voor elke proefrit een verklaring af te sluiten met de potentiële koper. Dit om uzelf in te dekken bij een ongeluk, schade of zelfs diefstal van uw voertuig.

De makkelijkste manier voor uw auto verkopen zonder hindernissen? Verkoop hem gewoon via wijkopenautos.be! Een eerlijke prijs en snel verkocht.

Taxeren
Afspraak maken

Online taxatie van uw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als u dat wilt

1. Waar moet u op letten bij een proefrit?

proefritverklaring auto

Potentiële kopers verwachten een compleet beeld te kunnen vormen van de conditie van hun nieuwe auto tijdens een proefrit. Daarnaast willen ze graag weten hoe de auto rijdt onder verschillende omstandigheden. Hoe de rit uiteindelijk bevalt hangt ook voor een groot deel van de verwachtingen van de proefrijder af. Toch loont het zich alvast met de koper af te spreken dat de proefrit alleen plaatsvindt in de direct omgeving van uw eigen woning – vooral als de proefrit ook een stukje snelweg bevat.

Hiernaast is het ook essentieel om alvast vast te stellen dat de proefrijder een geldig rijbewijs heeft. Anders kan u uzelf serieuze problemen op de hals halen. Het is dus belangrijk om een contract op te stellen, waarin de verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen in alle mogelijke situaties geregeld is. Een dergelijk proefritcontract maakt het verkoopproces een stuk veiliger voor individuele verkopers!
Daarnaast vervalt de cascodekking. Uw verzekeraar kan zelfs schade op u verhalen! Als u uw voertuig op deze manier onachtzaam door iemand anders laat besturen loopt u ook het risico het slachtoffer te worden van een oplichter.

Proefritten mogen alleen met geregistreerde voertuigen plaatsvinden. Daarnaast moet de potentiële koper een geldig rijbewijs laten zien. Alleen dan mag de koper het voertuig ook daadwerkelijk besturen. Het is zelfs strafbaar om een voertuig te laten besturen door iemand die niet de juiste documenten bij zich heeft.

Diefstal vermijden

Er komt meer bij kijken dan alleen het controleren van een geldig rijbewijs zodra u uw auto uit handen geeft aan een vreemde. Zorg ervoor dat u de identiteit van de proefrijder vast kunt stellen. Vergelijk daarom de gegevens op het paspoort met die op het rijbewijs! Als u dit niet doet zullen verzekeraars in geval van diefstal uw gedrag als onachtzaam beschouwen.

Als u auto gestolen wordt tijdens een proefrit is dit een zogenaamde vervreemding van uw eigendom. Deze wordt over het algemeen niet door uw cascoverzekering gedekt. Daarom raden wij u aan een bewijs van identiteit te vragen van de potentiële koper, als borg. In dit geval kan u ook aangifte doen van bedrog of diefstal.

Normaal gesproken zal u het voertuig überhaupt niet volledig uit handen geven maar zelf meerijden. Houd ook dan – tijdens de rit – het identiteitsbewijs van de potentiële koper bij de hand. Het is raadzaam om waardevolle spullen en het overschrijvingsbewijs deel 2 (vroeger: deel 3) thuis te laten tijdens een proefrit.

Wees op de hoogte van uw verzekering

Elke automobilist met een geldig rijbewijs heeft in principe een aansprakelijkheidsverzekering zodra een auto geregistreerd wordt. Toch gebeurt het af en toe dat de verzekering proefritten weigert te dekken. Dit betekent dus ook dat een proefrit onverzekerd is. Daarom raden wij u aan altijd de verzekeringspolis te inspecteren voordat u aan een proefrit begint!

Ook bij geldige dekking kan je verzekering weigeren op te komen voor schade. Dit gebeurt in speciale gevallen, zoals grove nalatigheid. Denk hierbij aan het rijden onder invloed (van drugs) of andere grove schendingen van het verkeersreglement zoals veel te snel rijden.

2. Proefrit? Alleen met een schriftelijke proefritovereenkomst!

Een proefritovereenkomst biedt vele voordelen. Door bepaalde afspraken met de koper schriftelijk en contractueel vast te leggen kunnen zowel u als de proefrijder op de belangrijke aspecten letten tijdens de rit. Wel zo’n veilig gevoel, want ook korte ritten kunnen tot serieuze schade leiden, die de waarde van uw auto vervolgens sterk negatief kunnen beïnvloeden.

Checklist proefritovereenkomst:

  • Voertuiggegevens en bestaande defecten vastleggen
  • Persoonlijke gegevens en het paspoort- of ID-kaartnummer van de proefrijder opschrijven
  • Voor de rit alle voorwaarden en bijzonderheden met de proefrijder bespreken
  • Uitleggen dat de proefrijder voor schade aan het voertuig tijdens de rit aansprakelijk is
  • Vastleggen dat de eigenaar van het voertuig niet voor eventuele boetes aansprakelijk is

Verkoop uw auto zonder het risico te lopen opgelicht te worden

In een proefritovereenkomst wordt vastgelegd dat een proefrijder in het bezit is van een geldig rijbewijs. Daarnaast wordt ook schriftelijk vastgehouden dat aan de potentiële koper geen restricties opgelegd zijn, zoals een rijverbod. Het contract van wijkopenautos.be legt daarnaast vast dat de proefrijder het voertuig alleen uitprobeert en dit alleen binnen Nederland doet. Ook is er een kolom waarin u een borg vastlegt. Zo kan u dus zeker niets vergeten.

De zorgeloze overdracht van uw auto

Natuurlijk worden alle voertuigdefecten in de proefrit verklaring geïdentificeerd voordat de potentiële koper de straat opgaat. Door vooraf alle feiten vast te leggen komt niemand in de verleiding iets illegaals te doen. Zo schrikt, bij twijfel, een proefrit verklaring bedriegers af; als u ongelukkig genoeg bent er eentje tegen te komen tijdens de verkoop van uw voertuig.

Regel schadegevallen voordat ze optreden

Alle hiervoor genoemde situaties zijn al reden genoeg om een proefrit verklaring op te stellen. Maar het belangrijkste ontbreekt nog. Met een proefrit verklaring zorgt u ervoor dat u als privéverkoper alsnog gedekt bent door uw verzekering. Tijdens de proefrit blijven uw cascoverzekering (mocht u deze hebben) en aansprakelijkheidsverzekering gewoon geldig.

De proefrijder blijft aansprakelijk voor alle voertuigschade die hij of zij veroorzaakt. Alsnog dienen afspraken omtrent alle schadegevallen vooraf vastgelegd te worden – zelfs als deze gedekt worden door de verzekering. Vaak draait u namelijk alsnog zelf op voor uw no-claim of wordt uw verzekering na een ongeval duurder. Dit is waarom u de proefrijder dus voor de proefrit alvast verplicht zich voor financiële gevolgen, zoals een langdurige verhoging van de verzekeringspremie, aansprakelijk te stellen. De proefrijder is daarnaast ook aansprakelijk voor alle claims die ontstaan door het overtreden van regelementen tijdens de proefrit – claims die anders op rekening van de voertuighouder zouden zijn. Dit dekt dus ook alle mogelijke boetes.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Heel vriendelijke ontvangst! Snel afgehandeld en een correcte prijs! Nogmaals bedankt!
Nicky V. | Temse | Volkswagen Beetle / New Beetle, 2012 25.09.2017
Afspraak maken en wijzigen ging vlot. Niet lang moeten wachten voor taxatie. Expert was vriendelijk, eerlijk en professioneel. Top service!
Stephen D. | Leuven | BMW 1er, 2008 25.08.2017
Na een korte testrit auto volledig nagekeken. Vriendelijk onthaal.
Paul D. | Hasselt | Kia Sorento, 2008 26.07.2015