Auto verkopen internet - Fraude en oplichting

Met de komst van het internet is het vinden van een potentiële koper voor uw auto vele malen makkelijker geworden. Helaas ook de kans op oplichters...

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

Er is veel informatie te vinden over fraude voorkomen bij het kopen van een auto op internet. Maar tips bij een auto verkopen online is schaars. wijkopenautos.be helpt u om oplichters voor te zijn en de verkoop auto veilig te laten verlopen.

Veel platformen en websites maken het veilig om uw auto te verkopen. wijkopenautos.be is een veilige manier. Bij ons is er géén ruimte voor fraude. Wij maken het afgesproken bedrag zelf over zonder tussenkomst van derden.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Auto verkopen online, maar dan veilig

Auto verkopen online

Uw auto verkopen online moet een goede ervaring zijn, geen moment van stress en gedoe. Heeft u hulp nodig bij de verkoop van uw auto? Dan bent u bij wijkopenautos.be op de juiste plek.

Bij wijkopenautos.be garanderen wij een snelle en zorgeloze verkoop van uw auto. Hoe gaat de verkoop bij wijkopenautos.be in zijn werk?

 • Vraag eerst een indicatie van de dagwaarde op via de taxatietool of maak direct een afspraak in de vestiging voor taxatie door een professional
 • Afspraak is mogelijk binnen 24 uur en taxatie duurt slechts een half uur
 • Gratis en vrijblijvend bod op uw auto
 • Bij akkoord nemen wij de administratieve afhandeling uit handen

In plaats van uw auto online verkopen komt u eerst naar wijkopenautos.be.

2. Fraude en oplichting bij auto verkopen online

Een auto verkopen gaat al tijden niet meer over slechts rondvragen binnen de kennissenkring of uw auto inruilen bij de dealer. Met uw auto verkopen via internet kunt u veel meer potentiële kopers trekken.

Zonder ook maar van de bank te komen bereikt u honderden mensen, maar dit zijn niet alleen potentiële kopers helaas. Hier zitten ook mensen met andere intenties bij.

Online zijn er dagelijks oplichters en fraudeurs actief die door middel van sluwe methoden geld stelen. Dit doen zij door te reageren op advertenties van mensen die hun auto willen verkopen. Oplichters zijn getraind in het misleiden. Daarom kan het iedereen gebeuren dat hij/zij er (te laat) achterkomt te maken te hebben met een fraudeur.

De meeste fraude op internet vindt plaats bij de betaling. Wees daarom waakzaam bij de betalingsmethode.

Er zijn een aantal scenario’s die veel voorkomen. Onderstaand beschrijven we twee scenario’s.. Ervaart u een vergelijkbare situatie? Wees dan zeer sceptisch over de betrouwbaarheid van de potentiële koper.

 • De koper betaalt met een cheque die u krijgt toegestuurd. Vervolgens geeft de koper aan dat hij de koop toch niet ziet zitten en vraagt of u het geld terugstuurt. De bank heeft altijd 10 dagen de tijd om de echtheid van de cheque te controleren. Nadat u de betaling hebt gedaan blijkt dat de cheque van de koper niet echt is en u geen geld had hoeven te sturen.
 • Tijdens auto verkopen internet krijgt u een cheque toegestuurd met een hoger bedrag dan uw auto waard is. Vervolgens ontvangt u bericht dat de koper een vergissing heeft gemaakt en het geld bedoeld was voor een andere auto. Hij vraagt of u het geld naar hem terug over wilt maken. Wederom blijkt dat u te maken hebt met een valse cheque.

3. Hoe voorkom ik fraude bij auto verkopen via internet?

Niemand wil te maken krijgen met fraude. Hoewel fraude lang niet altijd is te voorkomen zijn er een aantal stappen die u volgt om de kans zo nihil mogelijk te houden. Met de onderstaande punten bent u fraudeurs en oplichters te slim af.

 • Zorg dat u een persoonlijke ontmoeting heeft met de koper. Wil de koper niet persoonlijk ontmoeten en alleen het contact via mail laten verlopen? Dan is de kans groot dat u te maken heeft met een oplichter. Iemand die uw auto wil kopen via internet zal geïnteresseerd zijn om de auto te zien.
 • Kies een betrouwbare koper bij auto verkopen internet. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Indien een koper een goed bod doet dan zijn we geneigd om de gevaren te vergeten. Toch is het verstandig om onduidelijke websites of particuliere kopers die u niet vertrouwt te mijden.
 • Vraag om de gegevens die op de ID-kaart/paspoort van de koper staan.
 • Maak een verkoopcontract en vermeld de gegevens van de koper hierop.
 • Kies voor de juiste betaalmethode. Er wordt veel gefraudeerd met betalingen. Het wordt afgeraden om cheques te accepteren. Neemt u wel een cheque aan? Controleer bij de bank voor de betrouwbaarheid. Met een bankoverschrijving staat het geld direct op uw rekening en kan de koper zijn geld niet meer terugvragen. Contante betalingen zijn het meest veilig, zolang u alle biljetten controleert op echtheid.
 • Maakt de potentiële koper een proefrit in uw auto? Rijd dan mee met de bestuurder of zorg dat u het paspoort of de ID-kaart van de bestuurder hebt, terwijl hij of zij een ritje maakt in uw auto.
 • Spreek af op een openbare locatie.
 • Vergeet nooit naar uw eigen gevoel te luisteren. Heeft u er een slecht gevoel bij? Stop dan met de verkoop.
 • Zorg dat u aan het einde van de transactie beschikt over het vrijwaringsbewijs. Dit is het enige document dat geldt als bewijs dat u geen eigenaar meer bent van het voertuig.
Gratis online taxatie

4. Verkoop uw auto op een veilige manier aan wijkopenautos.be

Uw auto verkopen op internet gaat bij wijkopenautos.be anders. Wij zorgen dat er geen ruimte is voor fraude.

Ten eerste heeft u bij ons de mogelijkheid om uw auto gratis te taxeren op internet. Deze taxatie is een indicatie van hoeveel uw auto waard is. Hierna maakt u een afspraak bij een van onze vestigingen die verspreid liggen over het land.

Na een professionele (en tevens gratis) waardebepaling krijgt u van ons een bod op uw auto. Gaat u akkoord? Dan hebt u uw auto verkocht en maken wij het geld op een veilige manier via bankoverschrijving naar u over. Zo simpel is het!

Slachtoffer geworden van fraude tijdens auto verkopen internet?

Uw auto verkopen op internet klinkt interessant, maar helaas zijn er dagelijks nog veel mensen die slachtoffer zijn van oplichterij. Bent u gedupeerde van fraude? Internet fraude aangeven bij meldpunt België is een belangrijke stap.

 1. Verzamel zoveel mogelijk gegevens van de koper/fraudeur. Denk aan: naam, emailadres, telefoonnummer, e-mailconversaties, paspoortgegevens, informatie tijdens contactmomenten en nog meer gegevens.
 2. Neem contact op met de politie en doe aangifte van de fraude. De politie heeft alle gegevens nodig die u bij de vorige stap hebt verzameld.
 3. Controleer uw polis om te zien hoe u bent verzekerd en neem contact op met uw verzekering om te zien wat zij voor u kunnen betekenen.
 4. Contacteer het platform waar u de fraudeur bent tegengekomen. Ten eerste is er een kans dat het platform u meer informatie kan geven over de oplichter. Ten tweede kan het platform zorgen dat dit niet bij anderen gebeurt.

Uw auto verkopen online is een risico - naast een langdurige verkoop, kan ook het resultaat tegenvallen. Voor een snelle en gegarandeerde verkoop heten wij u welkom bij wijkopenautos.be.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

goede en eerlijke prijs vlotte afhandelijng
BRIGITTE D. | Herentals | Opel Insignia 2009 11.12.2017
Alles heel goed verlopen, een afsprak bij wijkopenautos al volgende dag van de aanvraag, auto is direct verkocht, ik ben heel tevreden.
Monika S. | Leuven | Suzuki Wagon 2000 21.07.2017
Professioneel. Heel persoonlijke aanpak. Vriendelijk.
JDJhJDEwJEZPOW5GYnlKZlR3MW5mWWhkNmZWU084anRkREcvUlNJaHN3ejE1eTlQalAvQUE0akprMHpD J. | Antwerpen | Nissan Note 2009 04.07.2015