Autokosten berekenen bij wijkopenautos.be

Bij het kopen van een nieuwe auto of het maken van een financiële begroting wilt u weten wat de autokosten zijn. Dat kan door een auto taxatie te laten doen.

De totale kosten zijn afhankelijk van veel verschillende variabelen, zoals het aantal gereden kilometers, wegenbelasting, verzekeringen, het type auto, de brandstof, de garage die u bezoekt en nog meer.

wijkopenautos.be geeft u een overzicht van de factoren die invloed hebben op de kosten van uw auto. Met dit overzicht legt u alle kosten waar u mee te maken hebt naast elkaar en berekent u het maandelijks of juist jaarlijkse bedrag.

Taxeren
Afspraak maken

Online taxatie van uw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als u dat wilt

1. Checklist - Autokosten rekentool

autokosten

Vul in alle velden de (verwachte) kosten per maand in
De maandelijkse kosten zijn: €..

De jaarlijkse kosten zijn: €..

2. Factoren die de autokosten bepalen

De kosten van een auto gaan verder dan alleen de aanschaf. Het is voor autobezitters en mensen die overwegen om een auto te kopen belangrijk dat zij duidelijk in kaart brengen welke factoren kosten met zich meebrengen. Vaak worden er zaken vergeten, waardoor men vaak meer betaalt dan vooraf verwacht. Door alle factoren mee te rekenen weet u hoeveel u maandelijks of jaarlijks aan uw auto kwijt bent.

De kosten zijn afhankelijk van veel verschillende variabelen. Dit hangt af van het type auto, het gebruik, de plaats waar de bestuurder woont, de leeftijd van het voertuig en nog meer zaken. Houdt rekening met het onderstaande bij het berekenen van de autokosten.

 • Wegenbelasting
 • Verzekeringen
 • Onderhoud en reparaties
 • Brandstof
 • Afschrijving
 • Overige kosten

Kosten voor de wegenbelasting

De wegenbelasting wordt ook wel aangeduid met de term motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze komt voor rekening van alle bezitters van een motorvoertuig jonger dan 40 jaar. Wegenbelasting wordt in de meeste gevallen per kwartaal betaald. De wegenbelasting wordt berekend aan de hand van het type auto (personenauto, bestelauto particulier bestelauto zakelijk etc.), het type brandstof, het gewicht van het voertuig en de provincie waar de persoon woont. De provincies in Nederland hebben een andere wet en regelgeving, waardoor de kosten voor wegenbelasting kan verschillen. Zware auto's en auto's die op diesel rijden betalen ook meer wegenbelasting.

Kosten voor de verzekering

Iedere auto-eigenaar die de weg opgaat krijgt te maken met kosten voor de verzekering. In België is het verplicht om minimaal een BA-dekking te hebben. Dit is de aansprakelijkheidsdekking en hiermee bent u verzekerd voor schade aan anderen. Voor schade aan uw eigen voertuig ben u niet verzekerd, maar u heeft zelf de keuze om Omnium of full-Omnium te verzekeren. Met een Omnium verzekering is uw eigen auto o.a. verzekerd tegen diefstal, brandschade, ruitbreuk en meer. Met een full-Omnium is uw auto bij vrijwel alle zaken verzekerd. Bekijk de polisvoorwaarde altijd goed bij iedere verzekeraar. De kosten voor de verzekering hangen ook af van de persoon die verzekerd is en het aantal schadevrije jaren.

Kosten voor onderhoud en reparaties

Onderhoud- en reparatiekosten krijgt iedere auto mee te maken. Echter liggen deze voor de ene auto vele malen hoger dan voor de andere auto. Een nieuwe auto heeft minder onderhouds- en reparatiekosten dan een oudere auto. Wel heeft iedere auto onderhoud nodig. Vaak zijn er onderhoudsintervallen nodig iedere 30.000 kilometer.

Kosten voor brandstof

De kosten voor brandstof zijn variabel. Dit hangt ten eerste af van het type brandstof en daarnaast van het aantal kilometers. Rijd u meer kilometers? Dan zal u logischerwijs ook vaker moeten tanken en heeft u dus hogere kosten. De kosten voor benzine liggen hoger dan de kosten voor diesel, maar wanneer uw auto op diesel rijdt brengt dit andere kosten met zich mee, zoals hogere motorrijtuigenbelasting. Elektrische auto’s kosten minder om op te laden, maar zijn in aanschaf duurder. Voornamelijk vanwege de accu die hierin zit.

Afschrijvingskosten

De afschrijvingskosten zijn de kosten die de auto jaarlijks minder waard wordt. Iedere auto heeft een dagwaarde die gebaseerd is op het merk, type, bouwjaar en kilometerstand. Ook auto’s die stilstaan worden jaarlijks minder waard en daarom krijgt u te maken met afschrijvingskosten.

Overige kosten

U denkt dat u nu een antwoord kan geven op de vraag 'wat kost mijn auto?' Helaas. Er bestaat ook nog zoiets als de overige kosten. Deze zijn uiteenlopend en kunnen bestaan uit kosten voor de carrosserie, zoals een poetsbeurt, poetsmiddelen of een wasbeurt. Ook ruitenkrabbers en andere schoonmaakspullen moeten niet worden vergeten. Komt u vaak op plekken waar u parkeergeld betaalt? Dan lopen deze kosten ook hoog.

3. Bespaartips op autokosten

Heeft u de kosten berekent die uw auto met zich meebrengt en vallen deze hoger uit dan verwacht of wilt u gewoon besparen op de kosten? Maak dan gebruik van de onderstaande bespaartips.

 • Een van de beste tips is om minder gebruik te maken van de auto. Is het mogelijk om met de fiets naar het werk te gaan of om te wandelen? Doe dit dan. Naast dat u minder benzine verbruikt is dit ook een stuk beter voor het milieu.
 • Zorg voor een goede bandendruk. Uit onderzoek blijkt dat wanneer de banden niet goed zijn opgepompt de auto 5% meer brandstof verbruikt.
 • Rijdt niet te hard. Naast de kans op boetes verbruikt uw auto veel meer brandstof op hoge snelheden.
 • Gebruikt u uw auto een tijd niet? Schors hem dan, de verzekering en de motorrijtuigenbelasting stop worden gezet.
 • Zorg altijd dat u uw auto op tijd en genoeg onderhoud geeft. Veel mensen vinden dat een onderhoudsbeurt een hoop geld kost. Echter heeft u een grote kans dat uw auto schade oploopt wanneer deze te weinig onderhoud krijgt. Reparaties zijn vrijwel altijd duurder dan het onderhoud.
 • Ga carpoolen. Door het rijden af te wisselen met anderen bespaart u een hoop kilometers die uw auto maakt.
 • Ook al heeft u dit lang niet altijd zelf in de hand is het verstandig om schadevrij te blijven rijden. Schade brengt kosten met zich mee, maar daarnaast gaan de kosten van de verzekering ook omhoog indien u geen schadevrije jaren meer hebt.
 • Overweeg altijd hoeveel u uw auto daadwerkelijk nodig heeft en of u misschien zonder auto kunt. Door uw auto te verkopen krijgt u niet meer te maken met de kosten en ontvangt u tevens een geldbedrag voor uw oude auto. Check de dagwaarde van uw auto direct via onze website.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Alles correct en snelle service, zowel de taxatie als de verkoop.
Marianne D. | Gent | Mitsubishi L 200, 2007 19.05.2019
Professioneel, duidelijk en zeer snel het bedrag ontvangen op mijn rekening. Zeer tevreden van mijn verkoop!
Meriam E. | Zellik | Ford Ka+, 2016 04.05.2019
Vriendelijke en correcte afhandeling van de verkoop. Eerlijke prijs en snelle betaling.
Ann V. | Gent | Nissan Juke, 2015 27.04.2019