Autokosten berekenen bij wijkopenautos.be

Bij het kopen van een nieuwe auto of het maken van een financiële begroting wilt u weten wat de autokosten zijn. Dat kan door een auto taxatie te laten doen.

De totale kosten zijn afhankelijk van veel verschillende variabelen, zoals het aantal gereden kilometers, wegenbelasting, verzekeringen, het type auto, de brandstof, de garage die u bezoekt en nog meer.

wijkopenautos.be geeft u een overzicht van de factoren die invloed hebben op de kosten van uw auto. Met dit overzicht legt u alle kosten waar u mee te maken hebt naast elkaar en berekent u het maandelijks of juist jaarlijkse bedrag.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken

Online taxatie van uw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als u dat wilt

1. Kosten auto berekenen met onze tool

Kosten auto berekenen

Geen verrassingen na een maand of na een jaar: Uw auto kosten berekenen is heel belangrijk.

Vul de tool in en krijg de kosten auto per jaar en per maand. Zo heeft u een juist inzicht in wat u moet betalen.

Vul in alle velden de (verwachte) kosten per maand in
De maandelijkse kosten zijn: €..

De jaarlijkse kosten zijn: €..

2. Auto kosten berekenen? Hou hier rekening mee!

De kosten van een auto gaan verder dan alleen de aanschaf. Wij vertellen u welke factoren invloed hebben op het maandelijkse of jaarlijkse bedrag dat u moet betalen voor uw auto.

Vaak vergeet men zaken waardoor er aan het eind meer betaalt moet worden dan er vooraf verwacht wordt.

De autokosten hangen onder andere af van het type voertuig, het gebruik, de woonplaats van de bestuurder, de leeftijd van de auto en meer zaken.

Houdt ook rekening met de volgende factoren bij het berekenen van de autokosten:

 • Verkeersbelasting
 • Verzekeringen
 • Onderhoud en reparaties
 • Brandstof
 • Afschrijving
 • Overige kosten

Wilt u ook besparen op uw autokosten? Lees dan onze handige tips:

Kosten voor de verkeersbelasting

Iedereen in het bezit van een auto betaald verkeersbelasting, ook wegenbelasting genoemd. Verkeersbelasting wordt in de meeste gevallen per kwartaal betaald.

De verkeersbelasting wordt berekend aan de hand van het type auto (personenauto, bestelauto particulier bestelauto zakelijk etc.), het type brandstof, het gewicht van het voertuig en de provincie waar de persoon woont.

Kosten voor de verzekering

Iedere auto-eigenaar die de weg opgaat krijgt te maken met kosten voor de verzekering. In België is het verplicht om minimaal een BA-dekking te hebben.

Dit is de aansprakelijkheidsdekking en hiermee bent u verzekerd voor schade aan anderen. Voor schade aan uw eigen voertuig bent u niet verzekerd, maar u heeft zelf de keuze om Omnium of full-Omnium te verzekeren.

Met een Omnium verzekering is uw eigen auto o.a. verzekerd tegen diefstal, brandschade, ruitbreuk en meer. Met een full-Omnium is uw auto bij vrijwel alle zaken verzekerd.

De kosten voor de verzekering hangen ook af van de persoon die verzekerd is en het aantal schadevrije jaren.

Kosten voor onderhoud en reparaties

Onderhouds- en reparatiekosten krijgt iedere auto mee te maken. Echter liggen deze voor de ene auto vele malen hoger dan voor de andere auto. Een nieuwe auto heeft minder onderhouds- en reparatiekosten dan een oudere auto.

Gratis online taxatie

Kosten voor brandstof

De kosten voor brandstof zijn variabel. Dit hangt ten eerste af van het type brandstof en daarnaast van het aantal kilometers. Rijd u meer kilometers? Dan zal u logischerwijs ook vaker moeten tanken en heeft u dus hogere kosten.

Kosten per brandstof verschillen, zo is diesel duurder dan benzine, maar bij diesel krijgt u te maken met andere hoge kosten. Ook verschilt de plek waar u tankt.

Afschrijvingskosten

De afschrijvingskosten zijn de kosten die de auto jaarlijks minder waard wordt. Ook auto’s die stilstaan worden jaarlijks minder waard en daarom krijgt u te maken met afschrijvingskosten.

In ons artikel afschrijving berekenen, berekent u gemakkelijk de afschrijving van uw auto.

Overige kosten

U denkt dat u nu een antwoord kan geven op de vraag 'wat kost mijn auto?'. Helaas. Er bestaat ook nog zoiets als de overige kosten. Deze zijn uiteenlopend en kunnen bestaan uit kosten voor de carrosserie, zoals een poetsbeurt, poetsmiddelen of een wasbeurt.

Parkeergeld of eventuele boetes vallen hier ook onder.

3. Bespaartips op autokosten

Heeft u de kosten berekent die uw auto met zich meebrengt en vallen deze hoger uit dan verwacht of wilt u gewoon besparen op de kosten? Dan hebben wij goede tips voor u.

Tips om te besparen op autokosten:

 • Minder rijden - Een van de beste tips is om minder gebruik te maken van de auto. Kunt u met de fiets of het openbaar vervoer? Doe dit dan. Naast dat u minder benzine verbruikt is dit ook een stuk beter voor het milieu.
 • Goede bandenspanning - Zachte banden zorgen voor 5% meer brandstofverbruik en meer slijtage.
 • Rijdt niet te hard - Naast de kans op boetes verbruikt uw auto veel meer brandstof op hoge snelheden.
 • Auto schorsen - Gebruikt u uw auto een tijd niet? Schors hem dan. De verzekering en verkeersbelasting worden stop gezet.
 • Goed onderhoud - Veel mensen vinden dat een onderhoudsbeurt een hoop geld kost. Echter heeft u een grote kans dat uw auto schade oploopt wanneer deze te weinig onderhoud krijgt. Reparaties zijn vrijwel altijd duurder dan het onderhoud.
 • Carpoolen - Door het rijden af te wisselen met anderen bespaart u een hoop kilometers die uw auto maakt.
 • Rij voorzichtig - Bij voorzichtig en oplettend rijden voorkomt u ongelukken. Schade brengt kosten met zich mee, maar daarnaast gaan de kosten van de verzekering ook omhoog indien u geen schadevrije jaren meer hebt.
 • Auto verkopen - Overweeg altijd hoeveel u uw auto daadwerkelijk nodig heeft en of u misschien zonder auto kunt. Door uw auto te verkopen krijgt u niet meer te maken met de kosten en ontvangt u tevens een geldbedrag voor uw oude auto. Check de dagwaarde van uw auto direct via onze website.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Snel, eenvoudig en vriendelijke service
Malinee L. | Antwerpen | Fiat 500, 2009 29.10.2019
Snelle en vlotte service. Correcte beoordeling auto. Correcte betaling.
Linda B. | Gent | Volkswagen Golf VI, 2011 06.10.2019
Alles prima afgehandeld.
Ludo B. | Antwerpen | Toyota Previa, 2000 23.09.2019