Auto verkopen aan buitenlander - Hoe werkt dat?

Uw auto verkopen aan een buitenlander? Dat gaat anders in zijn werk. Hoe verkoopt u zonder gedoe aan iemand over de grens?

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

Wij leggen u de procedure stapsgewijs uit zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Soms levert een auto in het buitenland meer op dan hier. Dat is leuk, maar u moet wel meer regelen. Wilt u het beste bod op uw auto, maar minder werk verrichten? Kijk dan wat wijkopenautos.be voor uw auto geeft!

Bij wijkopenautos.be helpen wij u met de verkoop auto. Wij bieden een gratis online waardebepaling aan waarmee u een definitieve verkoopprijs van ons ontvangt. Boek vervolgens een inleverafspraak en ervaar zelf hoe makkelijk verkopen is.

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Auto verkopen aan buitenlander - waar begint u?

Voertuig verkopen aan buitenlander

Soms levert een auto meer op in het buitenland dan in België. Dat kan te maken hebben met verschillen in eisen die we per land stellen aan een auto.

Een auto die hier niets meer oplevert omdat hij oud is, kan in een ander land nog erg waardevol zijn.

Wilt u het meeste voor uw auto? Dan is uw auto verkopen aan een buitenlander een goede optie.

Door de auto te exporteren is het mogelijk een betere prijs voor uw auto te krijgen. Maar een auto verkopen aan een buitenlander gaat niet zonder werk. U schrijft de auto niet alleen over op de naam van de koper.

Lees u altijd goed in voordat u begint aan het exporteren van uw auto, want alle zaken zelf regelen kost geld en tijd. Hou rekening met deze extra kosten en eventuele knelpunten.

Voordelen van uw voertuig verkopen aan buitenlander:

 • In sommige gevallen kunt u meer verdienen aan uw auto
 • Auto's uit België zijn erg populair over de grens vanwege het goede onderhoud
 • Auto's die hier total loss zijn of te duur om te repareren hebben nog een kans in het buitenland

Nadelen van uw voertuig verkopen aan buitenlander:

 • Oplichters en bedriegers liggen op de loer
 • Taalbarrière - zorg dus dat u iemand heeft die de taal wel spreekt
 • Administratie en schrapping regelen
 • Het transport van de auto regelen

In dit artikel van wijkopenautos.be leggen wij u de stappen uit die u moet ondernemen als u uw auto wilt verkopen aan een buitenlander.

Stap 1: Een auto verkopen aan een buitenlander begint bij de DIV

Een auto verkopen aan een buitenlander is hetzelfde als uw auto exporteren/. Heeft u een goede koper gevonden dan is het van belang dat u uw auto laat schrappen.

Uw auto laten schrappen kunt u doen door uw nummerplaat op te sturen naar de DIV.

Tip! Lever uw nummerplaten zo snel mogelijk in bij de DIV. U blijft verkeersbelasting betalen tot de DIV uw nummerplaten heeft ontvangen.

Zodra de DIV uw nummerplaten heeft en het voertuig is geschrapt dan is de registratie gestopt en ook al uw verplichtingen met betrekking tot het voertuig zijn gestopt.

Als u uw auto wilt verkopen aan een buitenlander dan moet u uw officiële nummerplaat terugsturen. De officiële nummerplaat is de plaat die achterop uw voertuig zit en hij is te herkennen aan de stempel van de DIV achterop. Het opsturen van een nummerplaat kan op de volgende manieren:

 • Voorzie uw officiële nummerplaat van de sticker die u heeft ontvangen bij de aanvraag. Deze nummerplaat deponeert u in de rode brievenbus van de Bpost (zonder verpakking)
 • Lever uw officiële nummerplaat in bij uw verzekeraar
 • Deponeer uw officiële nummerplaat zelf in de brievenbus van de DIV of een DIV loket (brievenbussen zijn alleen geopend tijdens openingsuren)
 • Lever uw officiële nummerplaat bij een kantoor van de Bpost. U krijgt hier direct het afgiftebewijs en u betaalt hier €9,75.

Aangezien u uw auto verkoopt aan een buitenlander moet er rekening gehouden worden met de transport van het voertuig.

Aanvankelijk van wat er is afgesproken tijdens de verkoop moet u transport inschakelen of een oplegger huren. Ook kunt u zelf de auto over de grens vervoeren..

Als de auto al is uitgeschreven dan kunt u een tijdelijke kentekenplaat aanvragen bij de DIV. Deze plaat wordt de X-plaat genoemd. Deze platen zijn alleen geldig binnen de Belgische grenzen.

Stap 2: Particulier auto verkopen aan een buitenlander - de keuring

Bij particuliere verkoop is het verplicht om naar een keuringscentrum te gaan. Bij verkoop wordt er onderscheid gemaakt tussen voertuigen die nog kunnen rijden en voertuigen die niet de weg op mogen.

Maar bij uw auto verkopen aan een buitenlander heeft u te maken met export. In dit geval is het niet verplicht om deze keuring te ondergaan.

U kunt deze technische controle overlaten aan de koper, maar u moet dat wel vastleggen in de factuur.

Bij het keuringscentrum ontvangt u het roze formulier ‘aanvraag tot inschrijving’. Dit formulier moet u goed bewaren voor de koper.

Stap 3: Auto verkopen aan een buitenlander - de juiste documenten

U heeft uw auto geschrapt bij de DIV. U bent nu weer een stap verder in het proces van het auto verkopen aan een buitenlander.

Het is belangrijk dat u de juiste documenten aan de koper geeft. Zonder de juiste documenten komt de koper in eigen land in de problemen bij het inschrijven van het voertuig.

De volgende documenten zijn belangrijk voor de koper:

 • De originele aankoopfactuur
 • Het inschrijvingsbewijs (roze kaart)
 • Het formulier 'aanvraag tot inschrijving van een voertuig' (roze formulier)
 • Het keuringsattest
 • Het gelijkvormigheidsattest
 • Attest voor LPG-installatie: dit is alleen nodig als het voertuig daarmee is uitgerust
 • Het tweedehandsrapport (opgesteld door de technische controle)
 • De Car-Pass: in dit document is de kilometerstand geregistreerd
 • Het onderhoudsboekje

Stap 4: Verzekering opzeggen

U hebt geen verplichtingen en dus kan uw autoverzekering opgezegd worden. Doe dit natuurlijk zo snel mogelijk zodat de kosten niet doorlopen.

Na het afmelden van uw auto is de motorrijtuigenbelasting direct gestopt en u wordt ook niet meer opgeroepen voor de APK. Dus daar hoeft u geen rekening meer mee te houden.

3. Uw partner voor de auto export

Het kost wat tijd en moeite, uw auto verkopen aan een buitenlander. Ook komen er kosten bij kijken. Van te voren is het dus erg belangrijk dat u uitrekent of uw auto verkopen aan een buitenlander loont.

Het kan zo zijn dat u al een koper weet in het buitenland of u uzelf nog bezig moet houden met het adverteren van uw auto op buitenlandse sites. Mogelijk na alle inspanning komt u erachter dat exporteren niet meer geld oplevert of kijkt u tegen alle inspanning op.

 • Maak binnen 24 uur een afspraak via onze taxatietool
 • Onze taxatie duurt slechts een half uur
 • Verkoop voor het beste bod
 • Wij nemen de schrapping over en maken het geld dezelfde dag over naar uw bankrekening

Bij wijkopenautos.be kunt u uw auto ook verkopen. Doordat wij nauw samenwerken met een groot internationaal netwerk van auto handelaren kunnen wij u de beste prijs bieden op basis van internationale koersen.

De verkoop bij ons is heel simpel. U laat gratis en vrijblijvend uw auto taxeren bij ons in de vestiging. Op basis van nationale en internationale koersen doen wij u een bod. Voor dit bedrag kunnen wij uw auto overnemen en nemen wij ook al het papierwerk van u over.

Klinkt dit interessant? Een afspraak is zo gemaakt. Via de online taxatie tool doet u een gratis dagwaarde check of u maakt direct een afspraak bij een vestiging bij u in de buurt. Uw auto kan binnen 24 uur verkocht zijn!

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Uitstekend, vlot, vriendelijk, faire prijs, geld stond al op rekening toen ik thuis kwam. Een aanrader ! Proficiat !
Rolande U. | Harelbeke | Citroen Berlingo 2012 11.12.2017
zeer vriendelijke mensen - eerlijke prijs gekregen - zeer snelle afhandeling (bedrag reeds de volgende werkdag op de rekening)
Mireille O. | Gent | Nissan Juke 2014 18.07.2017
vlotte afhandeling
JDJhJDEwJGtSRlNZZ1NiMDJ5WHAuVkUxdXQ1ci5JZW52LnVmQTMzWUs5WnlIYnROaEYwZnB2U2JpNE5L J. | Harelbeke | Nissan Pixo 2013 02.07.2015