Het schrappingsattest

Auto verkocht? Gefeliciteerd! Bij het schrappen van uw auto of het op een andere naam zetten van het kenteken ontvangt u een schrappingsattest.

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

Wanneer u zegt ik verkoop mijn auto dan is uw nummerplaat schrappen een van de eerste stappen die u neemt. Als u het schrappingsattest in handen hebt dan weet u dat u plichtenvrij bent vanaf dat moment. Bewaar dit document goed want u heeft het nog nodig na de schrapping.

Bij wijkopenautos.be helpen wij u met de verkoop. Wij bieden een gratis taxatie bij ons in de vestiging en mogelijkheid tot directe verkoop. Wij doen u een reëel bod op basis van nationale en internationale koerslijsten. U bepaald of u akkoord gaat met het bod of niet. Onze service is geheel vrijblijvend. Na verkoop van uw auto nemen wij het papierwerk volledig van u over.

Gratis een verkoopprijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Wat is een schrappingsattest?

Schrappingsattest

Een schrappingsbewijs of schrappingsattest is het document dat u krijgt bij uw nummerplaat schrappen oftewel het afmelden van uw auto. Dit document is het bewijs dat u niet meer de huidige eigenaar bent van het voertuig en dus geen verplichtingen meer hebt tot de auto.

Zolang de tenaamstelling van het kenteken niet wordt overgeschreven op de nieuwe eigenaar bent u zelf nog verantwoordelijk voor de motorrijtuigenbelasting, verzekering, periodieke keuring en zelfs eventuele boetes zijn voor uw kosten.

Het schrappingsattest is belangrijk omdat u de schrapping nodig hebt om de autoverzekering op te zeggen. Als u uw schrappingsbewijs kwijt bent dan zal de verzekeraar niet zomaar uw verzekering opzeggen. De verzekering heeft namelijk bewijs nodig dat u echt de eigenaar niet meer bent.

Dus bent u uw DIV schrappingsbewijs kwijt? Dan moet u een vervangend document aanvragen. Meer hierover leest u later.

Uw nummerplaat schrappen - particuliere verkoop

Bij verkoop of als u uw auto niet meer gaat gebruiken is uw nummerplaat schrappen een belangrijke stap om vrij te zijn van alle verplichtingen. Uw nummerplaat schrappen doet u bij de DIV of bij het postkantoor van Bpost.

U ontvangt het schrappingsattest door uw nummerplaat te schrappen. Uw nummerplaat schrappen moet gebeuren door uw nummerplaat in te leveren bij de DIV. Zij regelen de schrapping en naderhand sturen zij het schrappingsattest naar u toe.

Hoe uw nummerplaat laten schrappen?

  • Officiële nummerplaat (voorzien van sticker die u heeft ontvangen bij uw oude nummerplaat) zonder verpakking deponeren in de rode brievenbus bij Bpost
  • Officiële nummerplaat inleveren bij uw verzekeraar
  • Officiële nummerplaat deponeren in de brievenbus van de DIV
  • Officiële nummerplaat inleveren bij een kantoor van Bpost (voor €9,75 heeft u een bewijs van afgifte)
Gratis online taxatie

Nadat u uw nummerplaat heeft ingeleverd wordt uw voertuig geschrapt. Wij raden u aan om uw nummerplaat in te leveren bij een kantoor van de Bpost zodat u voor €9,75 een duplicaat van het schrappingsattest ontvangt waar de schrappingsdatum op staat.

Het echte schrappingsattest ontvangt u via de post later in de maand van schrapping. Mocht u uw nummerplaat inleveren in een brievenbus van de DIV dan is uw schrappingsdatum de datum van lichting van de brievenbus. U moet uw schrappingsattest afwachten om zeker te zijn van deze datum.

Uw nummerplaat schrappen - Erkend bedrijf

Verkoopt u uw auto niet particulier maar aan een erkend bedrijf? Dat kan bijvoorbeeld een auto inkoper of dealer zijn. Dan krijgt u bij verkoop het schrappingsattest vaak van dit bedrijf.

2. Kunt u het schrappingsattest aanvragen?

Bent u het schrappingsattest kwijt of heeft u het niet ontvangen? Bij het niet ontvangen van uw schrappingsattest is het van belang om online te kijken wat de status is van uw schrapping. Dit kunt u doen op de website van de DIV.

Als hier wordt aangegeven dat uw nummerplaat geschrapt is zal u uw schrappingsattest moeten ontvangen. Is dit niet het geval dan kunt u het beste even contact opnemen via de DIV. Ook bij het zoekraken van uw schrappingsattest kunt u contact opnemen bij de DIV voor de verdere procedure en de aanvraag van een nieuw document.

3. Verkopen met gemak

Uw auto verkopen kan bij een erkend bedrijf zoals wijkopenautos.be. Maak online een afspraak via de taxatietool en kom erachter wat uw auto waard is en wat wij geven voor uw auto.

Onze service is geheel gratis en vrijblijvend. Laat uw auto taxeren in een half uur en beslis daarna zelf of u hem wilt verkopen.

Bij wijkopenautos.be regelen wij de afmelding en de schrapping. U hoeft zich dus geen zorgen te maken om het papierwerk want wij maken dit allemaal in orde voor u. En het geld dat staat na 2 werkdagen op uw rekening.