Oplichting bij autoverkoop: Hoe te herkennen?

Als u een auto verkoopt moet u op een hoop dingen letten om oplichters te ontmaskeren en bedrog tegen te gaan.

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

In dit artikel bieden we u een handig overzicht van de meest gebruikte oplichtingstrucs bij de auto verkoop.

Daarnaast leggen we uit hoe u het beste om kunt gaan met zulke situaties, om te vermijden dat u opgelicht wordt bij het verkopen van uw auto.

Oplichting gebeurd zowel door mensen met een visitekaartje als zonder. Wees op uw hoede voor privé personen waar u het niet snel van zou verwachten.

Gegarandeerd veilig verkopen? Maak een afspraak bij wijkopenautos.be via de taxatietool. Verkoop niet alleen veilig, maar ook voor het beste bod!

Gratis een gegarandeerde prijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Hoe kunt u autozwendel herkennen?

Oplichting bij online auto verkopen

De beste manier om oplichting bij autoverkoop te voorkomen is door het te leren herkennen. Maak niet dezelfde fouten als vele voor u.

Wij geven u inzicht in een aantal trucs die veel worden gebruikt door oplichters bij autoverkoop.

Wees extra voorzichtig bij:

 • Buitenlandse checks: Heeft iemand vanuit het buitenland interesse in uw auto? Let dan op met buitenlandse checks. Checks van Western Union of Moneygram zijn riskant.
  Het duurt een bank ongeveer 10 dagen om te kijken of deze checks gedekt zijn of niet.
 • Direct akkoord: Leuk als die ene koper direct akkoord gaat met het bedrag dat u vraagt, maar wel erg onwaarschijnlijk. Zeker als de koper de auto nog niet heeft gezien moet er een belletje gaan rinkelen.
 • Het storten van een te hoog bedrag: Het ‘overmaken’ van een te hoog bedrag is ook een teken van oplichting. Er wordt teveel geld gestort met een ongedekte check en u wordt gevraagd het verschil terug te storten. U stort het verschil terug en merkt vervolgens dat het geld gedebiteerd wordt van uw bankrekening want de check was ongedekt.
 • Truc met 1 cent overmaken: Sommige kopers vragen u 1 cent over te maken zodat zij zeker zijn dat ze uw goede bankrekening hebben. Helaas komt deze truc ook vaak voor bij oplichting bij autoverkoop, omdat er vaak via een nep-app bankgegevens worden buitgemaakt.
 • Proefrit: Ga altijd mee bij de proefrit en vraag van te voren om de legitimatie én het rijbewijs.

Houd uw ogen goed open als u uw auto gaat verkopen. Neem vooral de tijd en laat u niet opjagen. Pusherige koper? Dan is dat niet de juiste koper.

Het checken van een check kost de bank tot wel 10 dagen. U denkt dat u het geld op uw rekening heeft, maar de check blijkt ongedekt en de bank boekt het bedrag weer van uw rekening af. Geef de auto nooit eerder af voor u zeker weet dat het geld op uw rekening staat.

Tips voor een veilige autoverkoop zonder oplichting

Niemand wil opgelicht worden bij autoverkoop. Wij hebben nog wat tips om de autoverkoop zo veilig mogelijk te laten verlopen:

 1. Weiger buitenlandse checks
 2. Contante betaling doet u bij de bank
 3. Verkoop op een openbare plek/ neem iemand mee
 4. Controleer rijbewijs/legitimatie
 5. Geef niet direct al uw gegevens online
 6. Verberg het nummerbord van de foto’s

Er is niemand die u beschermt tegen oplichters bij autoverkoop, dus bescherm uzelf.

2. Slachtoffer geworden van autozwendel?

Autozwendel

Bent u ondanks alles toch slachtoffer geworden van oplichting bij de verkoop van uw auto? Verzamel dan zoveel mogelijk informatie over de oplichter en doe het volgende:

 • Neem direct contact op met uw bank
 • Doe aangifte bij de politie
 • Breng de website waar u de auto wilde verkopen op de hoogte

Helaas komt oplichting bij autoverkoop vaak voor én zijn de bedriegers heel lastig te vinden. Hierdoor bent u vaak uw geld kwijt. Wees daarom extra voorzichtig met uw auto verkopen online.

Gratis online taxatie

3. Veilig verkopen zonder oplichting?

Wij snappen dat de online verkoop van uw auto op deze manier risico's met zich mee brengt. En die risico's willen wij graag verminderen. Daarom bieden wij een veilige manier van uw auto verkopen.

Via het platform van wijkopenautos.be kunt u uw auto verkopen zonder dat u opgelicht kan worden.

Wij bieden een gratis online dagwaarde taxatie en een gratis en vrijblijvende waardebepaling in de vestiging van wijkopenautos.be. Zo bepalen wij een eerlijke en marktconforme verkoopprijs

Wij bieden een gegarandeerd veilig verkoopproces binnen 24 uur als u akkoord gaat met ons bod.

Ook hoeft u zich bij wijkopenautos.be geen zorgen te maken over de betaling. Bij akkoord maken wij het geld direct over naar uw bankrekening.

Zonder gedoe snel van uw auto af bij wijkopenautos.be. Na aankoop van uw auto maken wij ook de vrijwaring en de schrapping op orde.

Wees niet bang voor autozwendel en laat u niet oplichten bij de autoverkoop, maar verkoop veilig aan wijkopenautos.be.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Graag wil ik hier onderlijnen de hartelijke ontvangst; de professionaliteit en vooral de eerlijke verkooptechniek! Na twee werkdagen stond de afgesproken som op onze rekening! Bravo
Jacques S. | Mechelen | Honda CR-V 2009 24.09.2017
Vriendelijk, professioneel en correcte afhandeling.
Rik H. | Gent | BMW 3er 2000 25.08.2017
Heel vriendelijk, absoluut correct.
JDJhJDEwJFk5L09RTjZsMElvcG1EWWpDb0hPbnVYdjdORUhVRnlwQUl4LmszQlI3a2hMYlF2b2VqTVlL J. | Brugge | Suzuki Alto 2011 26.07.2015