Vermijd oplichting bij autoverkoop

Als u een auto verkoopt moet u op een hoop dingen letten om oplichters te ontmaskeren en bedrog tegen te gaan.

In dit artikel bieden we u een handig overzicht van de meest gangbare bedrogpogingen van kopers en leren we u hoe u deze kunt herkennen. Daarnaast leggen we uit hoe u het beste om kunt gaan met zulke situaties, om te vermijden dat u opgelicht wordt tijdens het proces van uw auto verkopen.

Oplichting gebeurd zowel door mensen met een visitekaartje als zonder. Wees op uw hoede voor privé personen waar u het niet snel van zou verwachten. Begin bij het taxeren van uw auto zodat u weet wat u kunt vragen voor uw auto.

Taxeren
Afspraak maken

Online taxatie van uw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als u dat wilt

1. Veel voorkomende oplichting bij autoverkoop

auto verkoop

Er zijn een stuk minder manieren waarop autokopers verkopers op kunnen lichten dan andersom. Alsnog kunnen zulke situaties heel vervelend aflopen en is het handig om te weten hoe deze trucs eruitzien zodat u geen slachtoffer wordt van fraudeurs. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u een afspraak maakt met een potentiële koper voor een proefrit, maar er vervolgens zeer onaangename discussies ontstaan.

Autobedrog door privépersonen

Nadat u een advertentie hebt geplaatst voor uw auto, compleet met alle correcte informatie en een beschrijving van alle defecten, geeft de potentiële koper plotseling aan dat er bepaalde schaden zijn die u niet genoemd zou hebben. Als dit niet klopt, is dat precies hoe de oplichter te werk gaat. Daarna eist de zogenaamde geïnteresseerde “koper” een schadevergoeding voor de reiskosten of tijd die het hem heeft gekost. Dit kunt u vermijden door uw auto eerst te laten inspecteren en de waarde te laten schatten door een autodeskundige.

Oplichtmethode “schadevergoeding”: Onrechtmatige schadevergoeding eisen bij het bezichtigen van de auto.
Oplossing: Uw auto laten inspecteren door een specialist – die ook de waarde bepaalt – vóór de afspraak.

Een andere oplichtmethode maakt gebruik van uw nummerbord, bijvoorbeeld wanneer u een auto online wilt verkopen maar vergeten bent het nummerbord onherkenbaar te maken. De oplichter zal zich dan bij u melden en proberen zoveel mogelijk persoonlijke informatie over u uit te vinden. Dan moet u onder andere denken aan uw volledige naam, adres als ook bepaalde gegevens over uw autoverzekering. Daarna neemt de oplichter contact op met uw verzekeringsmaatschappij, waarbij hij zich voordoet als u, om bijvoorbeeld schade aan de voorruit te melden. Daarna geeft hij zijn eigen adres op als het adres van een autoruitherstelbedrijf. De verzekering maakt vervolgens het geld voor de reparatie aan de oplichter over en het bedrog is succesvol. De voorruit is erg populair voor dit soort bedrog omdat de premies van autobezitters met een cascoverzekering hierdoor niet omhooggaan en de eigenaar dus ook niet gecontacteerd wordt. Wees daarom voorzichtig en geef niet alle persoonlijke informatie zomaar door aan derden.

Oplichtmethode: “verzekeringsfraude”: Een vreemde neemt contact met u op om zogenaamd uw auto te kopen en verzamelt zoveel mogelijk persoonlijke informatie. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om onrechtmatig de kosten van een fictieve reparatie (bijvoorbeeld aan de voorruit) te declareren en innen.
Oplossing: Zorg ervoor dat het nummerbord van uw auto niet leesbaar is en geef geen persoonlijke informatie of informatie over uw autoverzekering door aan een vreemde.

Autobedrog: oplichting door handelaars met visitekaartjes

Bijna elke automobilist heeft wel eens een visitekaartje onder zijn ruitenwissers gevonden. Hierop biedt een handelaar aan de auto tegen een topprijs te kopen. Daaronder staat vaak een telefoonnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is. Als u opbelt vraagt de persoon aan de andere kant van de lijn direct allemaal informatie over uw auto. Voor u het weet heeft u het merk en model, constructiejaar, de hoeveelheid deuren en motorinformatie alsook uw wensprijs verstrekt. De handelaar komt daarna spoedig bij u langs om de auto te bezichtigen. Meestal levert uw auto met deze verkoopmethode minder geld op dan wanneer u de auto zelf verkoopt. Daarnaast vinden deze handelaars vaak allerlei “defecten” die er helemaal niet zijn.

Zo kan condenswater in de auto – de handelaar noemt dit maar al te graag een “defect” – veel verschillende oorzaken hebben. Dauw of nevel kan bijvoorbeeld door een smalle kier in de auto naar binnen dringen. Natte en viezige pollenfilters kunnen hier ook schuldig aan zijn. Daarnaast is het ook volkomen normaal dat de auto in koudere maanden beslaat, dit is niet altijd het gevolg van een defect. Het is daarnaast vrij eenvoudig te verhelpen. Een stapeltje kranten, zakje rijst of droogmiddel voldoet normaal gesproken.

Oplichtmethode “handelaar met visitekaartje”: Handelaars met visitekaartjes bieden aan je auto direct te kopen. Een aantrekkelijk aanbod. Bij de koop vinden ze echter veel defecten die de prijs van uw auto verlagen tot onder de eigenlijke waarde.
Oplossing: Laat voordat u een auto verkoopt de waarde door een professional taxeren. Zo weet u zeker dat u de juiste prijs krijgt voor uw auto.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Graag wil ik hier onderlijnen de hartelijke ontvangst; de professionaliteit en vooral de eerlijke verkooptechniek! Na twee werkdagen stond de afgesproken som op onze rekening! Bravo
Jacques S. | Mechelen | Honda CR-V, 2009 24.09.2017
Vriendelijk, professioneel en correcte afhandeling.
Rik H. | Gent | BMW 3er, 2000 25.08.2017
Heel vriendelijk, absoluut correct.
Jacques H. | Brugge | Suzuki Alto, 2011 26.07.2015

Gratis waardetaxatie in slechts één stap