Mag u een gewonnen auto verkopen?

U bent de gelukkige winnaar van een nieuwe auto! Als u deze nieuwe auto liever weer van de hand doet, kunt u een leuke som verdienen.

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

Het is in principe mogelijk om een gewonnen auto weer door te verkopen, indien er geen contractuele verplichtingen vastgelegd zijn die de verkoop auto verhinderen.

Wij van wijkopenautos.be bieden de ideale service voor de verkoop van uw gewonnen auto. Met onze professionele taxatie-dienst kunt u uw gewonnen auto direct weer doorverkopen – voor de hoogst mogelijke prijs. U vindt wijkopenautos.be ook bij u in de buurt!

Gratis een verkoopprijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Wat u moet weten voordat u een gewonnen auto verkoopt

Gewonnen auto

Voordat u een gewonnen auto kan verkopen dient u eerst vast te stellen of u aan bepaalde contractuele plichten moet voldoen. Zo kan er bijvoorbeeld een bepaalde sponsor zijn die uw prijs mogelijk maakt en de auto alleen ter beschikking stelt onder bepaalde voorwaarden.

Denk aan een clausule in uw contract die vastlegt dat deelname aan de prijsuitreiking verplicht is, omdat deze bepaalde advertentiedoeleinden dient.

Daarnaast kan er ook een doorverkoopclausule verbonden zijn aan de prijsactie. Hierin staat bijvoorbeeld dat u de auto ontvangt onder de voorwaarde dat u deze niet direct weer doorverkoopt, en de auto een jaar op uw naam geregistreerd moet staan.

Bij het in ontvangst nemen van de prijs dient u akkoord te gaan met zulke voorwaarden. Deze voorwaarden maken dan deel uit van een contractuele afspraak waar u aan moet voldoen om de prijs te kunnen ontvangen.

Belangrijke informatie over belastingen bij gewonnen auto’s

Normaal gesproken hoeft u geen belasting te betalen over gewonnen auto’s. Dit komt omdat een gewonnen auto – die u met een beetje geluk hebt gewonnen nadat je een lot gekocht hebt of mee hebt gedaan bij een trekking – een zogenaamde verwerving zonder geldelijke tegenprestatie.

Pas als u de gewonnen auto verkoopt, wordt het een “speculatieobject” waar u inkomstenbelasting over moet betalen. Dit is van toepassing gedurende één jaar na de koop van de auto door het bedrijf dat de prijsactie organiseerde.

Is de verkoop van een gewonnen auto de moeite waard?

Uit belastingtechnisch perspectief zijn er vrij weinig geen nadelen aan verbonden. Let er echter op dat een auto automatisch waarde verliest na de eerste registratie.

Nadat een auto geregistreerd wordt op iemands naam mag deze niet meer als nieuwe auto bestempeld worden. Dit zorgt ervoor dat de eventuele vraagprijs een stuk lager zal worden, omdat kopers nu geen eerstehands maar een tweedehandsauto aanschaffen.

Daarom kan het handiger zijn om eerst een jaartje gebruik te maken van de auto voordat u overgaat tot verkoop. Dan kunt u tegelijkertijd alvast uw huidige auto verkopen. Zo vangt u twee vliegen in een klap: u heeft een nieuwe auto en u kunt uw huidige auto mogelijkerwijs voor een hoger bedrag verkopen.

Gratis online taxatie

2. Wat moet ik allemaal regelen voordat ik een gewonnen auto verkoop?

Indien er geen verdere voorwaarden verbonden zijn aan het ontvangen van uw gewonnen auto, kan u zelf kiezen wat u met de auto wilt doen. Mocht u de auto willen verkopen, is het handig om eerst zeker te stellen dat u niet tegen onnodig waardeverlies oploopt. Daarom raden wij u aan eerst met de dealer te praten die de auto levert. Zo kan u al bij het in ontvangst nemen van de auto aangeven dat u deze niet op uw eigen naam wilt laten registreren.

Checklist: Gewonnen auto verkopen

  • Lees de algemene voorwaarden en controleer of u de auto direct door kan verkopen
  • Regel met de dealer hoe de auto geregistreerd wordt
  • Kies de beste manier om uw auto te verkopen

Wat is de beste manier om een gewonnen auto te verkopen?

Er zijn een paar mogelijkheden om een nieuwe auto te verkopen. U kunt de nieuwe auto tegen commissie laten verkopen door de dealer die u uw prijs overhandigt. Dit is de gemakkelijkste manier, waarbij de prijs met de verkoper afgesproken wordt. In dit geval maakt het niet uit hoeveel de auto uiteindelijk oplevert, u ontvangt alleen de afgesproken vergoeding!

In sommige gevallen krijgt u meer geld voor uw auto door hem te verkopen met een advertentie. Hiervoor dient u foto’s te maken en een beschrijving van de auto toe te voegen.

In de praktijk blijkt helaas dat auto’s in nieuwe conditie zelden voor de reële waarde verkocht worden; de gelukkige winnaar zal enig waardeverlies moeten accepteren bij de verkoop. Een gemakkelijkere verkoop vind u dus bij wijkopenautos.be!

De beste optie? Uw auto aan wijkopenautos.be verkopen!

Wilt u uw gewonnen auto verkopen? Doe dat dan aan wijkopenautos.be. Wij helpen u verder. Of u nu uw auto direct na taxatie aan ons wilt verkopen, of alleen ondersteuning zoekt bij het zelf verkopen van uw nieuwe wagen.

Bepaal eerst de dagwaarde van uw gewonnen auto door het merk, model en bouwjaar van uw auto in te voeren, en maak een afspraak binnen 24 uur bij één van onze vestigingen door heel België!

Hoe onze klanten onze service beoordelen