Auto inschrijven - Dit is waar u op moet letten

Bij koop en verkoop moet u de auto inschrijven op een andere naam. Volg de juiste stappen, zodat u zeker weet dat de auto van de juiste eigenaar is.

De auto inschrijven op de juiste naam moet snel na verkoop gebeuren. Zo is de verkoper niet meer aansprakelijk als er iets met de wagen gebeurd. Hoe u een tweedehands auto inschrijven kan dat wekt vaak vragen op.

Waarom, waar en hoe u een kenteken moet overschrijven zijn allemaal topics waar wijkopenautos.be antwoord op geeft. Geen zin in papierwerk dan is uw auto verkopen aan wijkopenautos.be een oplossing. Maak een afspraak in onze vestiging via de online taxatietool.

Online
evaluatie
Verkoopafspraak
maken

Online taxatie van uw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als u dat wilt

1. Auto inschrijven is verplicht

Auto inschrijven

Voordat u de weg op mag met uw nieuw aangeschafte bolide, moet u de auto inschrijven. Voor de inschrijving van voertuigen gaat u naar de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) of gaat u naar uw verzekeraar.

U bent pas echt eigenaar van de auto als deze op uw naam is gezet. Wij helpen u op weg door handige stappen te bieden die u kunt volgen om een auto inschrijven zo makkelijk mogelijk te maken.

Door uw auto niet in te schrijven en toch de weg op te gaan loopt u het risico om strafrechtelijk vervolgd te worden.

Waar haalt u het formulier ‘Aanvraag tot inschrijving’?

 • Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV)
 • Het bedrijf dat het voertuig levert
 • De verzekeringsmaatschappij van uw voertuig
 • Stations voor auto inspectie
 • De verkoper krijgt het formulier ‘Aanvraag tot inschrijving’, na de tweedehandskeuring.

Wanneer uw auto inschrijven?
U moet uw auto verplicht inschrijven voordat u voor het eerst de weg op gaat.

2. Hoe een tweedehands auto inschrijven - Stappenplan

Een auto inschrijven op een andere naam gebeurd het snelst als u alle documenten bij de hand hebt.

 • Kentekenbewijs (grijze kaart)
 • Eigendomsbewijs
 • Verzekeringsbewijs
 • Geldige legitimatie

Na het inschrijven van de auto ontvangt de verkoper het vrijwaringsbewijs. Deze maakt het voor de verkoper mogelijk om de autoverzekering stop te zetten en is het bewijs dat de verkoper geen verantwoordelijkheden meer heeft over het voertuig.

Het inschrijven van de auto verloopt in een aantal opeenvolgende stappen. Voor het inschrijven zijn documenten nodig. De eerste stap is daarom het verzamelen van de juiste documenten.

 1. De documenten: Bij het inschrijven van een auto op de naam van een ander is het van belang om het kentekenbewijs, eigendomsbewijs en verzekeringsbewijs mee te nemen. Vanzelfsprekend is het ook belangrijk om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Zorg dat alle documenten compleet zijn om complicaties te voorkomen.
 2. DIV-kantoor of verzekeraar: Zijn alle documenten in orde? Dan gaat u naar een locatie van de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) of uw verzekeraar. Hier levert u het formulier 'aanvraag tot inschrijving' in. Uw auto inschrijven bij de verzekeraar? Deze kan dit online voor u regelen via de app WebDIV.
 3. Vrijwaringsbewijs en inschrijvingsbewijs: Na het inschrijven krijgt de verkoper het vrijwaringsbewijs, waarmee wordt aangetoond dat hij of zij niet langer de eigenaar van het voertuig is. Het inschrijvingsbewijs is voor de koper.
 4. Verzekering: Is het kenteken succesvol overgeschreven? Dan mag de nieuwe koper de auto meenemen. Wanneer u de weg opgaat dan is het in België verplicht om minimaal een BA-verzekering af te sluiten op uw auto. Hierna neemt u de auto direct mee naar huis.
 5. Kosten auto inschrijven: De kosten voor het tweedelige kentekenbewijs en de nieuwe nummerplaat bedragen €30,-. Dit bedrag dient contant te worden betaald aan Bpost op het moment van levering.
Gratis online taxatie

Wat doet u met uw nieuwe nummerplaat en inschrijvingsbewijs?

Nadat u de auto ingeschreven heeft controleert u de gegevens op het inschrijvingsbewijs en of het plaatnummer overeenkomt met de nieuw gekregen plaat.

Kloppen uw gegevens op het inschrijvingsbewijs niet? Neem dan direct contact op met de DIV. Dat kan telefonisch of help.div@mobilit.fgov.be.

Het inschrijvingsbewijs bestaat uit twee delen. Knip deze los, want u hoeft maar één deel van het inschrijvingsbewijs in uw auto te bewaren.

De DIV levert slechts de officiële nummerplaat voor de achterkant van uw auto. Deze dient u te bevestigen en de nummerplaat voor de voorkant dient u zelf te laten drukken.

Spoed met uw auto inschrijven?
Heeft u haast met de inschrijving van uw auto? Als u de aanvraag doet voor 12 uur, kunt u een spoedlevering aanvragen. Dit kost u wel €80,- extra.

3. Verkopen zonder gedoe met papierwerk

Begrijpelijk dat niet iedereen zit te wachten op een hoop papierwerk. Soms heeft u daar geen tijd voor of gewoon geen zin in.

Bij wijkopenautos.be hebben we voor dit probleem een oplossing: Verkoopt u uw auto aan ons? Dan regelen wij al het papierwerk.

U bent overal van af en hoeft zich nergens druk om te maken. Het enige dat u hoeft te doen is wachten tot het geld op uw rekening staat na 2 werkdagen.

Door uw auto te verkopen aan wijkopenautos.be hoeft u zich bij het auto inschrijven niet druk te maken. Wij regelen voor u het vrijwaringsbewijs zodat u direct geen verantwoording meer draagt over het voertuig.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Zeer tevreden een aanrader aan iedereen die zijn auto verkoopt alles goed verlopen zoals afgesproken een aanrader bedankt
Ronny B. | Harelbeke | Opel Agila, 2009 09.12.2017
vriendelijk geen opdringende service heel tevreden
Marc K. | Gent | Porsche 911, 2002 16.07.2017
Goede ontvangst, professionele bediening.
Michel G. | Gent | Nissan Navara Pick-up, 2008 01.07.2015

Gratis online taxatie