Auto overschrijven - Dit is waar u op moet letten

Bij koop en verkoop moet een kenteken worden overgeschreven. Volg de juiste stappen, zodat u zeker weet dat de auto van de juiste eigenaar is.

U droomt er al van om te rijden in uw nieuwe auto, maar voordat u de weg opgaat moet deze eerst helemaal van u zijn. Dat doet u door de auto over te schrijven op uw naam. Bij veel mensen wekt dit enkele vragen op.

Waarom, waar en hoe u een kenteken moet overschrijven zijn allemaal topics waar wijkopenautos.be antwoord op geeft. Geen zin in papierwerk dan is uw auto verkopen aan wijkopenautos.be een oplossing. Maak een afspraak in onze vestiging via de online taxatietool.

Taxeren
Afspraak maken

Online taxatie van uw auto

Vrijblijvende taxatie door een expert

Verkoop alleen als u dat wilt

1. Wat is kenteken overschrijven en waarom is dit belangrijk?

auto overschrijven

U bent een mooie auto tegengekomen die te koop staat. Na een flinke tijd onderhandelen zijn jullie tot een akkoord gekomen. U maakt het afgesproken bedrag over en bent nu trotse eigenaar van de auto. Of toch nog niet? Nee, er moeten nog een aantal stappen worden ondernomen. U bent pas eigenaar wanneer het kenteken is overgeschreven naar uw naam. Het overschrijven van de documenten wordt ook wel auto overschrijven of kenteken overschrijven genoemd.

Bij het verkopen van uw auto is het net zo belangrijk dat het kenteken op de juiste manier wordt overgeschreven. Voor het overschrijven van de auto heeft u een aantal documenten nodig. Om te beginnen heeft u hete kentekenbewijs (grijze kaart) nodig en het eigendomsbewijs. Ook is het belangrijk om het verzekeringsbewijs te hebben. Bij het overschrijven van de auto krijgt u het vrijwaringsbewijs. Dit bewijs maakt het mogelijk om de auto verzekering stop te zetten. Ook laat het vrijwaringsbewijs zien dat u geen eigenaar meer bent van de verkochte auto.

2. Stappenplan auto overschrijven

Het overschrijven van de auto verloopt in een aantal opeenvolgende stappen. Voor het overschrijven zijn documenten nodig. De eerste stap is daarom het verzamelen van de juiste documenten.

  1. De documenten: Bij het overschrijven van een auto op de naam van een ander is het van belang om het kentekenbewijs, eigendomsbewijs en verzekeringsbewijs mee te nemen. Vanzelfsprekend is het ook belangrijk om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Zorg dat alle documenten compleet zijn om complicaties te voorkomen.
  2. DIV-kantoor: Zijn alle documenten in orde? Dan gaat u naar een locatie van de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Op het internet vind u een overzicht van de locaties van de verschillende DIV-kantoren en ziet u welke het dichtst bij u is. Hier vind u het formulier 'aanvraag tot inschrijving'. Dit formulier dient ingevuld te worden.
  3. Vrijwaringsbewijs en kentekenbewijs: Na het overschrijven krijgt de verkoper het vrijwaringsbewijs, waarmee wordt aangetoond dat hij of zij niet langer de eigenaar van het voertuig is.
  4. Verzekering: Is het kenteken succesvol overgeschreven? Dan mag de nieuwe koper de auto meenemen. Wanneer u de weg opgaat dan is het in België verplicht om minimaal een BA-verzekering af te sluiten op uw auto. Hierna neemt u de auto direct mee naar huis.

3. Verkopen zonder gedoe met papierwerk

Begrijpelijk dat niet iedereen zit te wachten op een hoop papierwerk. Soms heeft u daar geen tijd voor of gewoon geen zin in. Bij wijkopenautos.be hebben we voor dit probleem een oplossing: Verkoopt u uw auto aan ons? Dan regelen wij al het papierwerk. U bent overal van af en hoeft zich nergens druk om te maken. Het enige dat u hoeft te doen is wachten tot het geld op uw rekening staat na 2 werkdagen.

Hoe onze klanten onze service beoordelen

Zeer tevreden een aanrader aan iedereen die zijn auto verkoopt alles goed verlopen zoals afgesproken een aanrader bedankt
Ronny B. | Harelbeke | Opel Agila, 2009 09.12.2017
vriendelijk geen opdringende service heel tevreden
Marc K. | Gent | Porsche 911, 2002 16.07.2017
Goede ontvangst, professionele bediening.
Michel G. | Gent | Nissan Navara Pick-up, 2008 01.07.2015

Gratis online taxatie